fbpx
Сьогодні
How To 10:16 06 Кві 2019

Як зробити генеральне прибирання раз і назавжди: японський метод «КонМарі»

Готові за один раз організувати простір так, щоб більше ніколи не доводилося прибирати? Найголовніше правило авторки методу Марі Кондо — залишити лише те, що приносить радість. 8 кроків до простору, який робить вас щасливішим

1. Усі речі можна поділити на 3 види

Є три види речей за їх цінністю: функціональна, інформаційна та емоційна.

Те, що ми часто використовуємо, є функціональним. До цієї категорії входить одяг, сумки, кухонне приладдя, інструменти тощо.

Книги, анкети, рекламні буклети  відіграють інформаційну роль.

А от милі брелоки на згадку від друзів, листи від прихильників, колекцію магнітів ми цінуємо за приємні емоції, які вони в нас викликають.

Однак, у кожній категорії є купа речей, які ми зберігаємо у глибині шухляд, на верхніх полицях шаф і про які згадуємо раз на кілька років. Отже, ці речі для нас не відіграють цінності і не приносять радості, адже більшість часу нашого життя ми про них не пам'ятаємо. Так простір перенавантажується і стає непридатним для комфортного життя. Ці речі вже виконали свою роль: принесли радість, коли ми їх купували або нам їх дарували. Не варто зберігати те, що втратило свою цінність.

2. Поділити на категорії і викинути зайве

Перш ніж навести лад у квартирі, необхідно позбутися усього мотлоху. Буде простіше зосередитися на тому, що ми залишаємо, а не тому, чого позбавляємося. Уявіть, якщо у квартирі будуть лише ті речі, які ви любите і які приносять вам радість. Приємніше жити в охайному просторі, де в усіх речей є своє місце. Не варто перетворювати помешкання на захаращені склади зі стосами паперів у комодах, невикористаними сервізами на кухнях, косметикою "на всяк випадок", старим взуттям у коробках, які шкода викинути.

Важливе поділити речі на категорії: гардероб, книги, папери, косметика тощо. Кожну з категорій треба прибирати за один раз і зберігати в одному місці. Усі речі з однієї категорії потрібно знести в одну кімнату. Так зручніше побачити, як багато схожих речей ви зберігаєте і оцінити їх роль. Кожну з них потрібно взяти у руки і відчути, наскільки вам приємно нею володіти. Якщо вона не приносить вам радості, то не потрібно шукати аргументів на її користь, варто одразу викинути.

За методом "Конмарі" варто розпочати сортування речей з одягу, бо він не є надто унікальним і з ним найпростіше розпрощатися.

3. Зберігати одяг вертикально

Коли непотрібні речі вже викинуто, можна починати складати їх. Найкращий варіант – зберігати увесь одяг однієї людини в одному місці замість того, щоб розвішувати у різні шафи.

Не варто складати речі одна на одну, як у магазині. Так, витягаючи якусь річ з-під низу, завалиться вся купа і безладу не уникнути. Набагато практичніше зберігати одяг вертикально. Для цього потрібно зробити його компактним. За методом "КонМарі" спочатку треба закласти кожну поздовжню сторону одежини до центру і підігнути рукава всередину, щоб вийшов прямокутник. Потім один кут прямокутника перетягнути до іншого кута і повторити це два чи три рази, щоб вийшла стійка форма. Так одяг займатиме значно менше місця і кожну річ можна буде розташувати окремо.

Частину одягу можна розвісити на плечики за такою схемою: уявіть лінію від лівого нижнього кута шафи, яка тягнеться по діагоналі вгору у правий кут. Лінії, спрямовані вгору, викликають відчуття комфорту. Зліва розвісьте довгий та цупкий одяг, а потім короткі блузи та сорочки з легких і яскравих тканин. Так вам буде приємніше дивитися на свій одяг і зручніше обирати потрібну річ.

4. Вам не потрібні сотні книг на полицях

У багатьох людей можна знайти силу-силенну книг: посібники, кулінарні книги, художню літературу, журнали. Як правило, більшість з книг прочитали один раз і відклали. Головна їх функція — передати інформацію. Після цього вони вам вже не потрібні. Кількість книг, які людина перечитує протягом життя кілька разів, дуже невелика. Тож, немає потреби перетворювати будинки на книжкові магазини, де книги займають багато простору.

Потрібно взяти кожну книгу в руки і вирішити, чи викликає вона задоволення, коли ви її торкаєтеся. Часто люди не можуть навіть пригадати, яке враження на них справила та чи інша книга. Немає сенсу в тому, щоб зберігати речі "аби було". В таких випадках краще звільнити свою кімнату від них, віддати книжки у бібліотеки і використати простір житла інакше.

5. Дім — не офіс, позбудьтеся паперів

У деяких квартирах паперів значно більше, ніж в офісах. Мешканці складають їх один на одний, допоки шухлядка не припинить відчинятися або стоси паперу не почнуть падати. Здебільшого ніхто вже й не пам'ятає, що лежить усередині чи на дні цих куп, проте ніхто не наважується викинути бодай щось. Головний принцип сортування паперів — викинути майже все, а те, що залишилося розподілити між кількома папками.

Папери, які потрібно зберегти, можна поділити на ті, що часто використовуються і ті, що не часто. Гарантійні листи, страхові поліси, договори — це важливі документи, які потрібні рідко. Їх всі варто скласти в один файл і виділити для них одну папку. В іншу папку можна скласти важливі документи, які часто використовуються.

Окрема папка повинна бути пустою. У неї треба класти папери, з якими найближчим часом потрібно розібратися. Це можуть бути квитанції, анкети, листи, термінові договори тощо. Після того, як з цими документами розібралися, папку потрібно звільняти. Такий спосіб допоможе ніколи не забувати про нагальні справи.

В останню папку можна скласти "інше", тобто найнеобхідніші папери, які ви прагнете зберегти. Головне — їх повинно бути небагато і дійсно важливі для вас.

Метод Конмарі як скласти папери навести порядок в документах

6. Викинути дрібнички "про всяк випадок"

Пакет з різними шнурами невідомого призначення, відірвані і запасні гудзики, упаковки від телефонів та електроприладів, зламана побутова техніка — це лише маленька частина того, що зберігають люди роками, так ніколи й не використавши. Поки ці речі займають місце у помешканні, безлад повертається невдовзі після прибирання. Аби розвантажити простір, варто викинути усі ці речі "на всяк випадок" і "колись полагоджу".

7. Розібратися з "сентиментальними" дрібничками

Сувеніри з подорожей, безліч фотографій, листівки, шкільні табелі та інші "милі" речі займають вільний простір. Це одна з найскладніших категорій, адже з ними нас пов'язують теплі спогади про минуле. Саме тому з цими речами краще розібратися якнайшвидше.

Фото відсортувати й розкласти у альбоми: наприклад, по 5 фото з кожної події. Цього буде достатньо, щоб відновити спогади й не захаращувати простір шухляд та полиць. Шкільні речі, колекції наклейок, брошюри і таке інше варто викинути, адже своє призначення вони вже виконали.  Зізнайтеся собі, що ви їх знаходите часто ненароком, милуєтеся і заштовхуєте назад на роки. Ці речі принесли вам радість, коли ви їх отримували, однак, зараз вам ці речі не потрібні. Можна залишити лише кілька з них, які є надзвичайно важливими для вас і завдяки яким відчуваєте радість. Від усього іншого звільніть свій простір для створення затишку, якого вам досі не вистачало.

8. Кожній речі своє місце

Щоб не було потреби постійно прибирати, необхідно визначити місце для кожної категорії речей. Предмети з однієї категорії не повинні бути розкидані у різних місцях, адже так про них забувають або постійно перекладають, що створює безлад.  Варто виділити красиве й компактне місце для кожної деталі.

Також важливо після кожного робочого дня розкладати речі зі своєї сумки по їх місцях. Це швидко стане звичкою і не потребуватиме жодних зусиль. Кожного нового дня ви зможете обрати сумку, яка вам потрібна, не перекладаючи речі похапцем і не створюючи зайвого хаосу.

Висновок

Не варто потрапляти у пастку й купувати органайзери для зберігання речей, адже вони створюють лише короткочасну ілюзію чистоти. Натомість час від часу переглядайте стан своїх речей і оцінюйте, чи досі приносять вони вам радість. Якщо ні, без докорів сумління позбавляйтеся від них. Марі Кондо стверджує, що, якщо вам вдалося за 6 місяців правильно відсортувати речі та навчитися класти їх на місця, безлад та хаос більше не повернуться. Так, у домі залишаться лише ті речі, які роблять вас щасливішими і вам ніколи не доведеться робити генеральне прибирання. 

7385

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: