fbpx
Сьогодні
Актуально 12:36 16 Тра 2020

Чому Україну чекає зростання цін на електроенергію

Як для українців можуть обернутися наміри Уряду перейти на зелену енергетику

В Україні з кожним роком зростає кількість зелених електростанцій. Це пов'язано з тим, що електрику, отриману з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) вигідно виробляти, — держава викуповує її за цінами, що перевищують вартість більш дешевої електроенергії, виробленої на АЕС. Але тепер Україна потрапила в ситуацію, коли коштів на покупку зеленої електроенергії катастрофічно не вистачає, а Уряд приймає дуже дивне рішення — замість того, щоб знизити ціну для ВДЕ, ростуть ціни на електрику для населення та скасовуються субсидії. Чому так відбувається — розбирається "Рубрика".

Як працює механізм закупівлі зеленої електроенергії?

Частка електроенергії з ВДЕ в структурі української генерації відносно невелика — трохи менше 2%, проте ціна її значно перевищує ціну на електрику, що виробляється АЕС. В середньому 1 кВт з ВДЕ купується за 10-16 євроцентів або близько 5 грн. На сьогоднішній день це один з найвищих тарифів в Європі. Відповідно до Закону про ринок електричної енергії, оператор зобов'язаний компенсувати "зеленій" генерації вартість всієї електроенергії, яка не була закуплена через обмеження, але на оператора всіх діючих АЕС України ця норма не поширюється.

Зелена енергетика повинна була окупатися за рахунок електроенергії, що выробляэться на АЕС, а також за рахунок закладених в бюджеті коштів. Але схема провалилася: обсяги споживання електрики впали на 11% за останній місяць. В кінцевому підсумку це може призвести до того, що в окремі дні електрику, яку будуть споживати в Україні, будуть виробляти тільки зелені електростанції, але бюджетних коштів на оплату цієї електроенергії не вистачить.

Чому Україну чекає зростання цін на електроенергію

Чому Україна не може знизити ціни на зелену електроенергію?

За інформацією НКРЕКП, регулятор розглядає можливість введення тимчасової заборони на будівництво нових електростанцій ВДЕ, зниження "зеленого" тарифу для всіх об'єктів відновлюваної енергетики в Україні до 8-9 євроцентів, введення 100% відповідальності за обмеження без компенсацій 20% їх виробництва. Це було б цілком логічним рішенням, якби Україна була в більшій мірі незалежною та в меншій мірі корумпованою державою. Ціни на зелену енергію не знизиться, і на це є 2 причини.

В Україні було проінвестовано велику кількість коштів, і тепер, незважаючи на те, що міжнародних договорів, що зобов'язують підтримувати ціну на зелену енергію, ми не підписували, інвестори не дадуть знизити її вартість. Одразу кілька іноземних посольств в Україні — Німеччини, Франції, Великобританії, Швеції, Бельгії, Канади, Норвегії, Південної Кореї в зверненні до уряду відзначили, що розчаровані можливої ​​"ретроспективою" України по зеленим тарифами.

Ще одна причина — 10 найбільших виробників електроенергії за "зеленим" тарифом очолює ДТЕК ВДЕ, що належить олігарху Ринату Ахметову.

Тому результат був цілком очікуваним: посадові особи Мінекоенерго затвердили оновлений прогнозний баланс електроенергії об'єднаної енергетичної системи України на 2020 рік. Ним передбачено виведення підприємства державного сектора економіки атомної галузі в резерв і роботу на зниженій потужності енергоблоків.

Однак навіть після припинення роботи АЕС засобів на підтримку тарифів зеленої генерації недостатньо — знову заговорили про підвищення ціни на електроенергію для населення. Це питання піднімалося і раніше, і швидше за все, карантинна криза тільки підкріпила ці наміри, а не стала першопричиною. Питання про підвищення цін на електроенергію для побутових споживачів до рівня промислових піднімався Міністром Олексієм Оржелем ще в листопаді минулого року.

Чому Україну чекає зростання цін на електроенергію

Чи будуть зростати ціни на електрику?

Не зважаючи на те, що НКРЕКП спростувала підвищення цін для населення, у звіті, який Комісія оприлюднила 5 травня, зазначене зростання тарифів оператора на 126%. У в цьому випадку ціни на електроенергію, звичайно, виростуть, а борги по зеленій енергетиці складуть 21 млрд гривень. Цей сценарій НКРЕКП представила як такий, який розгорнеться, якщо "нічого не робити".

Чому Україну чекає зростання цін на електроенергію

Втім, 21 мільярд боргу — доволі оптимістичний прогноз. Вже 10 травня член НКРЕКУ Дмитро Коваленко повідомив, що борг за нинішніх тарифів на електрику для населення буде на 10 мільярдів гривень більше, що, звичайно, є передумовою для підвищення тарифів.

У цьому ж звіті представлено 2 сценарії для виходу з поточного положення. Перший з них передбачає зниження цін на електроенергію ВДЕ, і, як ми тепер знаємо, малоймовірний. Другий сценарій передбачає:

  • тимчасову заборону будівництва нових потужностей відновлюваної енергетики;
  • зниження зеленого тарифу на 30% для сонячних електростанцій і на 15% для вітрових електростанцій;
  • скасування пільгового споживання для населення з 1 липня 2020 року;
  • забезпечення механізму компенсації та обмеження випуску ВПЕ по команді диспетчера;

Якщо буде обраний цей сценарій, середній тариф для населення вже в цьому році зросте до 1,4 гривень за кіловат (зараз середній — 1,07 гривень), але для промисловості знизиться. Крім того, незалежно від обраного сценарію, НКРЕКУ протягом найближчих 2-5 років збирається скасувати субсидування, замінивши її на адресну допомогу "найуразливішим верствам населення". Вони не врахували одного — цей шар складає більшість українців.

Як платити менше за електрику?

Зараз по плаваючим тарифами можуть платити власники двох і трифазних лічильників.

  • За двозонним — 0,5 тарифу в нічний час (з 23:00 до 7:00), тобто 0,45 гривень перші 100 кВт і 84 копійки понад 100 кВт.
  • За трьохзонним — 0,4 тарифу в нічний час (0,34 гривні), але 1,5 тарифу (2,54 гривні) вранці і ввечері (з 8: 00-11: 00 та 20:00 — 22:00).

Але, по-перше, таких лічильників в Україні не так багато, а зі скасуванням пільгового споживання до 100 кВт вигода стане менш очевидною, оскільки все споживання почнуть вважати за загальним тарифом — 1,68 гривні за кВт.

Тому все, що може зробити середньостатистичний житель України — намагатися якомога більше заощадити. Тому до підвищення тарифів потрібно готуватися заздалегідь, поступово замінюючи лампочки, обігрівальні прилади на більш економічні. Якщо ви збираєтеся купувати велику побутову техніку, звертайте увагу на моделі класу А / А + / А ++ і вище. Такі заходи допомагають скоротити витрату електрики на 50-80%.

8666

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: