fbpx
Сьогодні
Як це працює 13:08 06 Тра 2019

Чому суворі дієти – це погана ідея? 6 правил, аби бути в формі

Режими, які включають переривчасте голодування, можуть викликати довгострокові проблеми зі здоров'ям. Сьогодні – Міжнародний день без дієт, тож пояснюємо принципи схуднення без знущань над організмом

Фото Archy Worldys

Crash diets. Саме так – «руйнівними» – називають марафони схуднення або ж дієти на основі голодування. Проте останні дослідження підтверджують, що подібні дієти потенційно загрожують здоров'ю людини.

ПЕРЕРИВЧАСТІ ДІЄТИ НА ГОЛОДУВАННЯ (нічого не їсти по кілька днів на тиждень)

Останніми роками подібні дієти почали набирати популярність. Учасники голодують два дні з семи днів або ж й більше. Проте докази їхнього успіху були суперечливими, і між лікарями обговорюють наслідки цих дієт для організму.

Дієти на основі голодування можуть погіршити дію цукрорегулюючого гормону інсуліну і призвести до підвищеного ризику діабету. Це висновок групи вчених, які виступали на щорічній зустрічі Європейського товариства ендокринології, передає Gurdian.

Попередні дослідження також показали, що короткочасне голодування сприяєформуванню молекул, які називаються вільними радикалами. Це – високореактивні хімічні речовини, які можуть викликати пошкодження клітин в організмі, впливають на порушення функцій органів, збільшують ризик раку і прискорюють процес старіння.

Дослідники університету Сан-Паулу досліджували вплив голодування через день на вагу тіла на нормальних дорослих щурах протягом трьох місяців.

Хоча вага тіла щурів і споживання їжі зменшувалися, як і очікувалося, проте кількість жирової тканини в їх животі фактично збільшилася. Крім того, пошкодились клітини підшлункової залози, які вивільняють інсулін, і одночасно підвищився рівень вільних радикалів і маркерів резистентності до інсуліну.

Результати також свідчать про те, що в довгостроковій перспективі шкоди від подібних дієт може бути ще більше, тож необхідні додаткові дослідження для оцінки того, як можуть постраждати люди, особливо ті, які мають хронічні проблеми з обміном речовин.

«Ми повинні враховувати, що люди з надмірною вагою або ожирінням, які обирають переривчасті дієти на голодування, вже можуть мати резистентність до інсуліну.І хоча ця дієта може призвести до ранньої, швидкої втрати ваги, у довгостроковій перспективі можуть бути потенційно серйозні шкідливі наслідки для їхнього здоров'я, наприклад, розвиток цукрового діабету 2 типу», – пояснюють дослідники.

МАРАФОНИ СХУДНЕННЯ (тиждень-два суворої дієти і тренувань)

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун також наводить наукові факти про шкідливість суворих дієт. Вона пояснює, що дієти, які обмежують денне споживання калорій до 800-1000, часто забороняють жири і вуглеводи, водночас супроводжуються інтенсивними тренуваннями. І хоча такий режим дійсно веде до стрімкого схуднення, але подальшінаслідки для здоров'я людини дуже невтішні.

До - Після - Після-після. Наслідки суворої дієти можуть бути прямо протилежними бажаному

До – Після – Після-після. Наслідки суворої дієти можуть бути прямо протилежними бажаному

Чим же вони небезпечні?

Слабкість і запаморочність.

Коли худнемо, із запасів підшкірного жиру утворюються так звані кетонові тіла, які мозок споживає як джерело енергії. Цей процес називається кетогенез. Тобто дієта не призведе до голодування мозку — за кілька днів запуститься кетогенез, і мозок отримає їжу. Це навіть може супроводжуватися станом ейфорії — так діють кетонові тіла на мозок. Але коли бракує вуглеводів, тренування будуть виснажливими

Втрата м'язів.

Брак вуглеводів та білків під час руйнівної дієти призводить до втрати м'язів, адже амінокислоти м'язів це «легше» джерело енергії, аніж жир. Ви ж не хочете втрачати вагу за рахунок м'язів?

Тренування без жалю до себе.

По-перше, м'язи відновлюються та зміцнюються в періоди між тренуваннями, тому важливо робити дні більших, і дні менших навантажень, а не виснажувати себе марафоном. По-друге, тренування мають бути в час, комфортний саме вам з огляду на ваш хронотип, а не універсально на світанку, як визначили тренери. Якщо ваш комфортний час пробудження 8 чи 9 ранку, не варто брати участь в марафоні, де треба бігати о 6 ранку.

Брак мікроелементів.

Нам потрібні калій, кальцій, залізо, цинк, марганець, селен та багато інших мікроелементів, які можна спожити лише із повноцінного різноманітного раціону, що містить складні вуглеводи, білок і жири різноманітного походження та овочі, фрукти і ягоди. Брак мікроелементів стає відчутним в разі тривалої суворої дієти.

Камені в жовчному міхурі.

Майже кожна четверна людина, що регулярно сидить на дієтах з добовим споживанням калорій 800, чи втрачає-набирає вагу, розвиває згодом камені в жовчному.

Ризик набрати вагу згодом

Вага справді сильно стрибає через порушення регуляції апетиту. Поки людина на суворій дієті, в тілі зростає рівень гормону греліну, який постійно збільшує відчуття голоду. Тому всі думки тільки і про їжу. Водночас, стає менше гормону лептину, який повідомляє про те, що ми наїлись. Після марафону схуднення гормону змушують переїдати. До речі, їх баланс також порушується внаслідок браку сну . Тому ожиріння – поширений наслідок періодичних суворих дієт.

Збільшення ризику передчасної смерті та смерті через серцево-судинні хвороби.

Це один із можливих наслідків коливання ваги в середньому віці.

ЯК БУТИ В ФОРМІ БЕЗ ДІЄТ?

Підтримувати здорову вагу та залишатися у гарній формі необхідно, але досягти бажаного результату краще методами, які не шкодять здоров'ю. Якщо прагнете схуднете – підходьте до цього розумно.

1. Знайти «свій» режим

Найкраще, що ви можете зробити для свого здоров'я, це знайти ті раціон і режим тренувань, які вам будуть комфортні та які ви зможете підтримувати все життя, а не лише кілька виснажливих тижнів.

2. Їсти все, що любите, але в меншій кількості

При бажанні скинути вагу можна їсти все, що ви любите, але в меншому обсязі, зокрема, важливо зменшити в раціоні кількість смажених продуктів.

Читайте також: Що їсти, аби стати щасливішим?

3. Відмовитись від шкідливих солодощів

Відмовитися від некорисних солодощів, додавання цукру до чаю і кави, солодких напоїв та алкоголю.

Зокрема, дієтологи стверджують, що зелений чай допомагає тим, хто худне. Чай варто пити без цукру. Якщо ви дуже полюбляєте солодощі і не готові відмовитись від них відмовитись, радимо замінити цукор на мед.

4. Їсти менше смаженого

Замість смаженого краще їсти більше тушкованого і відвареного, а також приготованого в мікрохвильовці. Тоді ваш раціон «схудне» на кілька сотень кілокалорій без шкоди для здоров'я.

5. Бути більш активними

Рух це життя! І з кожним роком вчені і медики знаходять все більше доказів цьому твердженню. Численні дослідження показали, що піша прогулянка не просто розвиває м'язи ніг, але і тримає в тонусі весь організм. Це пов'язано з тим, що під час ходьби задіяні різні групи м'язів ніг, і їх активність позитивно впливає на тіло в цілому

Спорт "захоплює" світ – у парках під час бігу, на спортмайданчиках і в спортзалах можна побачити усі вікові групи, а на Заході він став мало не релігією.

Якщо ви ще не в русі вдосконалення себе через щоденні фізичні вправи – читайте 6 порад «Рубрики» по перетворенню спорту у норму свого життя.

6. Повноцінно спати

Саме здоровий сон відновлює баланс лептину та греліну і тамує почуття голоду, а також зменшує тривожність. Менше тривожність = менше заїдання стресу.

Якщо ж маєте постійні проблеми з вагою – це привід звернутися до сімейного лікаря. Цілком ймовірно, що причина набору ваги не лише в способі життя, раціоні чи браку руху.

20059

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: