fbpx
Сьогодні
Відповідаємо 20:18 02 Вер 2019

Чому головування Росії у Раді Безпеки ООН – це не катастрофа

Представник країни-агресора з 1 вересня стає головуючим у центрі управління світовою безпекою. Що це означає, і які будуть його повноваження?

Фото: swissinfo.ch

У вересні Росія очолює Раду Безпеки Організації Об'єднаних Націй. На цей період припадає відкриття 74-ої сесії Генеральної Асамблеї (що відбудеться 17 вересня), а також її найважливіша частина – тиждень зустрічей на високому рівні. Згідно зі ст. 18 Тимчасових правил процедури, голова Радбезу змінюється кожного місяця серед її членів в алфавітному порядку згідно з назвою країни англійською мовою.

Від початку 2019 року цю посаду вже посідали Домініканська Республіка, Екваторіальна Гвінея, Франція, Німеччина, Індонезія, Кувейт, Перу та Польща. Починаючи з 1 вересня, структуру очолить РФ. Про це інформаційному агентству ТАСС заявив речник постійного представництва Росії в ООН Федор Стржижовський. Він також зазначив, що офіційну програму президентства на брифінгу 3 вересня оголосить сам постійний представник РФ у Радбезі Василь Небензя після того, як вона отримає схвалення від інших членів структури.

Повноваження президента Ради Безпеки полягають у скликанні засідань та розгляді запитів із боку інших країн щодо проведення екстрених зустрічей. Також представник відповідної делегації схвалює порядок денний (запропонований Генеральний Секретарем ООН) і головує під час його обговорень. До завдань президента входить моніторинг міжнародної ситуації та швидке реагування на потенційні кризи. Від імені усієї Ради Безпеки він також уповноважений видавати заяви голови (presidential statements), а також документи, які згодом використовують для створення декларацій про наміри. Крім того, президент спілкується з пресою від імені Радбезу та виголошує її офіційну позицію.

Як бачимо, «обрання» голови Ради Безпеки відбувається шляхом ротації, а сам представник відповідної делегації відіграє роль радше координатора процесу вирішення справ, ніж реально диктує порядок денний. Тому із політичних та юридичних міркувань Російську Федерацію не усували від повноважень у структурі через агресію проти України. Так,  Василь Небензя головував у Радбезі у червні 2018 року, Віталій Чуркін – у жовтні 2016, вересні 2015 та червні 2014.

Крім того, голова не вирішує в односторонньому порядку, чи можна знімати ті чи інші питання з обговорень. Тому проблема замовчування або навпаки, невиправданої уваги до конкретної політичної проблеми, знімається. Головування у Раді Безпеці важливе з точки зору координування зусиль, але суттєво не впливає на сам контент роботи.

Однак важливо нагадати, що представник відповідної делегації відіграє роль єдиного представника Радбезу для всієї Організації Об'єднаних Націй. Таким чином, від того, наскільки правильно та однозначно до відома голови доводитимуть свої переконання інші члени Ради, залежить, як саме проблему бачитиме уся система ООН.

3352

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: