fbpx
Сьогодні
Що відбувається 15:01 15 Кві 2021

Блеф Путіна або наближення війни? Чого домагається Кремль від Зеленського на Донбасі

English version here

Фото Reuters

«Золотий» період затишшя на Донбасі тривав приблизно пів року. Для Володимира Зеленського та Офісу президента це стало одним з головних позитивних кейсів, на яких вони всіляко намагалися робити акцент — голова держави не дарма приділив цій темі стільки часу у своєму новорічному зверненні.

Однак починаючи з кінця січня цей крихкий картковий будиночок швидко зруйнувався. Тепер на Донбасі йдуть щоденні обстріли, кількість загиблих з початку року бійців ВСУ обчислюється десятками, а на кордоні України та Росії накопичуються колони військової техніки та збираються солдати. 

14-го квітня Постійна Рада ОБСЄ зібралася на онлайн-засідання, щоб обговорити ситуацію на Донбасі. Однак Росія не тільки не відправила своїх представників, але ще й ініціювала мініскандал. Чи потрібно побоюватися початку ескалації, чи зможе в такому випадку Україна розраховувати на допомогу НАТО і що про це думають наші можновладці — читайте в матеріалі «Рубрики».

«Не будемо сипати перли перед…»  Як Росія грубіянить в ОБСЄ

В середу вранці, 14-го квітня, Постійна Рада ОБСЄ зібралася на засідання, присвячене нарощуванню військової сили Росії на кордонах з Україною. Однак ще за кілька днів до цього стало відомо, що Кремль не буде посилати туди своїх представників.

«Росія не братиме участі в зустрічі, що суперечить Віденському документу, який стверджує, що вона повинна сумлінно співпрацювати з таких питань», — повідомив кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк.

Водночас за кілька днів до цього в ОБСЄ опублікували звіт, в якому йшлося, що тільки за три дні з початку квітня було зафіксовано понад 1000 випадків порушення  перемир'я. Найгостріша ситуація спостерігалася 3-го квітня, але і надалі з фронту регулярно надходили новини про загиблих і поранених бійців ВСУ. 

«Ми бачимо, що зараз історія повернулася приблизно до того ж рівня, який був у перший рік президентства Зеленського і ще за часів Петра Порошенка. Поки що обходиться без таких загострень, як це було свого часу на Світлодарській дузі, але не виключаю, що це питання часу. Серед колишніх бійців добровольчих батальйонів паніки немає: буде війна — зберемося і поїдемо знову на фронт», — розповів в коментарі «Рубриці» ветеран АТО Андрій Чемерис. 

Росія не тільки не хоче йти на поступки, але ще і видає в ОБСЄ відверто зухвалі заяви. Так, постійний представник України у Відні при міжнародних організаціях Євген Цимбалюк опублікував скріншот листування в ZOOM, За допомогою якого проходять засідання в ОБСЄ. З листування зрозуміло, що Цимбалюк ініціював проведення засідання, в якому свою участь також підтвердила представниця США.

У відповідь радниця російського представництва Юлія Жданова написала, що керівник делегації РФ Гаврилов «не збирається метати бісер перед…».

війна донбас

«Це все, що Вам потрібно знати про російську дипломатію в ОБСЄ», — прокоментував фото Цимбалюк.

Дійсно все, якщо подумати, що російська представниця фактично назвала колег з України та США — свинями.

війна донбас

«Великої війни не буде. Але маленька може бути»

Донецький напрямок на Донбасі завжди вважався складнішим за інші. Пам'ятні події січня 2017-го, коли бойовики «ДНР» спробували вибити українських солдатів з промзони в передмісті Авдіївки — результатом стали десятки жертв з кожної зі сторін. 

Зараз бойові дії йдуть з меншим розмахом, проте гарячі точки все одно залишаються незмінними: Попасна, Золоте, трикутник Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт, райони на Світлодарській дузі та околиці Горлівки, де не так давно український боєць загинув від кулі снайпера.

Про те, що конфлікт перейшов в нову стадію, говорить і українська влада. «Ніякого мирного процесу вже немає — діють снайперські пари, відбуваються обстріли, війна триває», — констатував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За фактом, бойові дії мають перманентний характер, але в будь-який момент вони можуть перерости в більш масштабний конфлікт. До того ж протилежна сторона активно готує громадську думку до того, що бойові дії збирається затіяти саме Україна — щодня в підконтрольних окупантам ЗМІ і їх російських «братах» розганяються меседжі про те, що Київ готується до наступу — з початку року називалося вже кілька «ключових дат», коли може бути розпочато наступ, але всі вони, як не дивно, не виправдалися. 

До чого готується українська влада? Співрозмовник «Рубрики», знайомий з настроями в Кабміні, каже, що там не вірять в початок великої війни, хоча і готові до серйозного загострення конфлікту. 

«Великої війни не буде. Але може бути маленька», — відзначило джерело в розмові з виданням.

війна донбас

Фото ОПУ

Україна не стане членом НАТО, але зближення продовжиться

Загострення на Донбасі стало приводом ще раз підняти тему вступу України в НАТО. Останнім часом Володимир Зеленський і так активно натискав на це питання — чого вартий лише його досить агресивний меседж до президента США Джо Байдена під час недавньої поїздки на схід України. 

«Якщо  США бачать Україну в НАТО, вони повинні сказати це прямо і зробити щось. Не словами», — заявив він журналісту CNN.

Невідомо, чи почув Зеленського Байден, проте спілкування з НАТО дійсно йде набагато активніше: підтвердженням тому є недавній дзвінок українському президенту від генерального секретаря Альянсу Йенса Столтенберга.

У США теж не проти вступу України в НАТО, хоча і кажуть, що це питання в компетенції керівництва Альянсу, але насправді ключовою в цьому питанні є позиція Росії — а там непрозоро натякають, що в такому разі на Донбасі може початися найжорстокіше загострення.

«Ми глибоко сумніваємося в тому, що це допоможе якось Україні впоратися зі своєю внутрішньою проблемою, якщо ви запитаєте думку кількох мільйонів людей в самопроголошених республіках, то ви зрозумієте, що таке членство в НАТО для цих людей є глибоко неприйнятним», — заявив прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

Очевидно, що найближчим часом Україна не зможе отримати членство в Альянсі, але зараз буде досить і того, що в НАТО запропонують державі дорожню мапу щодо вступу — це б стало величезним успіхом для всієї вітчизняної дипломатії. Про це ж говорять і в верхах української влади.

«Україна не має ілюзій, що за нас буде боротися хтось інший. Водночас чіткий шлях до членства в НАТО стане ключовим фактором перетворення пострадянського простору на безпечний, демократичний. У світлі інституційної та політичної трансформації України лідерам НАТО пора почати консультації, щоб прокласти шлях до членства, як вони обіцяли у 2008 році», — відзначає віцепрем'єрка з євроатлантичних інтеграцій Ольга Стефанишина.

Питання в тому, чого насправді домагається Росія нарощуючи військову присутність і розганяючи істерію в ЗМІ. Для цього може бути відразу кілька варіантів. 

По-перше, найближчої осені у сусідів України пройдуть чергові вибори в Держдуму — водночас рейтинги партії «Єдина Росія» знаходяться на рекордно низькому рівні: згідно з даними опитування «Левада-Центру» їх підтримує лише 27% електорату.  

Як ми знаємо, нарощування ура-патріотизму перед голосуванням і заклики «зібратися воєдино» перед обличчям зовнішньої загрози — улюблені прийоми Кремля з набору очок перед виборами. Питання в тому, як далеко готовий зайти Путін на цей раз. 

Фактично, зараз у нього є все, щоб «включити» окупований Донбас до складу Росії — як це було і з Кримом у 2014-му році. Нова Конституція РФ дає президенту такі повноваження, а на території ОРДЛО вже не перший рік роздають російські паспорти. Залишилося організувати досить вагомий привід, але з цим проблем у Кремля ніколи не виникало. 

Чи піде на це Росія? Насправді відповіді на це питання не знає ніхто, однак виключати таку ймовірність точно не можна. До того ж якщо говорити відверто, Україна не зможе цьому перешкодити, а Європа навряд чи стане робити які-небудь радикальні дії — так що зараз Путіна стримує лише загроза нових санкцій і жорстка позиція президента США Джо Байдена. Чи вистачить цього? Залишається тільки гадати та використовувати цю ситуацію для максимального зближення України з НАТО.

33271

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: