fbpx
Сьогодні
Корисності 09:45 08 Лют 2021

Задобрити Бика. Як правильно відсвяткувати Китайський Новий рік

Що готувати, дарувати і загадувати 12 лютого? І чому цей день — Свято Весни. Розповідаємо все, що варто знати про святкування Нового 4719-го (!) року за місячним календарем.

English version here

Уже 12 лютого за китайським календарем володарем цього року стане Бик. Перший день китайського нового року не є святковим чи вихідним днем в Україні, але чекають його зазвичай затамувавши подих — що ж принесе нам символ 2021?

Ще напередодні січня астрологи і стилісти навперебій радили українцям, як саме слід задобрити Бика — що накривати на стіл, у які кольори одягатися, які готувати страви, але почнемо з того, що на відміну від свого західного аналога, Новий рік за східним календарем розпочинається зовсім не вночі 1 січня — постійної дати початку Китайського Нового року немає, кожного року вона призначається на різний час. І, до речі, в Китаї зустрічатимуть не 2021 рік, як це зовсім недавно робили ми, а 4719-й.

І хоч не всі ми віримо в гороскопи, завжди хочеться дізнатися про майбутнє щось приємне і обнадійливе. Китайський гороскоп або зодіакальний цикл складається з 12 тварин, кожній з них відповідає свій колір, також китайці додали сюди ще і п'ять стихій. Тож повний цикл триває цілих 60 років!  Прийдешній рік став роком білого металевого бика — астрологи вважають, що рік, який йде після високосного року, зазвичай буває спокійним і стабільним. Бик, величне створіння, має воістину ангельське терпіння і спокій. Працьовитість і завзятість — ось що відрізняє цю тварину від інших. І бажано, щоб саме під цим гаслом і пройшов весь 2021 рік. Бик любить людей, які не бояться відповідальності і сміливо йдуть вперед, долаючи всі труднощі і перепони на шляху до свого успіху. Удача і успіх будуть неодмінно супроводжувати тих, хто багато працював і терпляче чекав свого зоряного часу.

Китайський Новий рік 2021

Як відсвяткувати Китайський Новий рік — головні правила

  • Новий рік в Китаї — найдовше свято. Весняний фестиваль триває 15 днів. Традиційно перші дні нового року китайці проводять тільки з родиною, а надвір, щоб вдосталь набавитися петардами, виходять на п'ятий-шостий день. Магазини в цей період теж закриті. У Китаї прийнято заздалегідь запасатися їжею, закусками, подарунками, новим одягом, який купують навіть тим, хто цього не потребує.
  • Східний Новий рік — час, створений для того, щоб позбутися мотлоху. У Китаї перед новорічними святами купити новий одяг, поміняти зачіску або придбати побутову техніку намагається кожна сім'я. А щоб купити більше нового, треба спочатку викинути старе, тому перед святом завжди робиться генеральне прибирання. Намагаються викинути все непотрібне, зламане і старе — вважається, що воно тримає в собі невдачу минулого року і не пускає в будинок новий. Чудовий привід розібрати речі і у себе вдома!
  • Є привід одягнути червоне. Червоний — найсприятливіший колір для китайського Нового року, він позначає процвітання і енергію, відганяє зло, невдачі і негатив. І хоча напередодні 1 січня астрологи радили вдягати блакитне і біле, щоби задобрити бика, а червоного кольору уникати — адже він дратує цю тварину, за китайськими традиціями червоний — це завжди хороша ідея.
  • Зустріти Новий рік із найближчими. Вечеря напередодні китайського Нового року — одна з найочікуваніших подій в Китаї, скористайтеся цією прекрасною можливістю знову зібратися в колі найдорожчих вам людей, подарувати чи отримати у подарунок символ нового року і побажати один одному удачі і процвітання.
  • На другий день прийнято відвідувати тих, кого давно не бачили. В цей день святкування піднімаються тости за здоров'я і благополуччя. Під час пандемії замість особистого походу в гості цілком підійде і онлайн-зустріч — врешті, усі ми вже звикли до онлайн конференцій, то чому б і не провести застілля із давніми знайомими через Інтернет?

Китайський Новий рік

Чому це Свято Весни?

Перший день свята в Китаї припадає на другий молодик після зимового сонцестояння (тобто після 21 грудня). У григоріанському календарі це відповідає одному з днів між 21 січня і 21 лютого. Цього року Новий рік за східним календарем вступить у свої права 12 лютого, але підготовка до нього в Китаї розпочинається вже за місяць. І якщо ви думаєте, що ми серйозно ставимося до зимових свят, то ви просто не уявляєте, як готуються до них китайці.

Китайці називають Новий рік Святом Весни, а сама історія цього свята налічує більше 4000 років і відзначають його понад 20% людей в світі. І хоч офіційно Китай вже давно перейшов на григоріанський календар, місячний календар, як і тисячі років тому, дуже важливий в Китаї. За ним відзначаються всі традиційні свята і дні, а деякі люди і сьогодні відзначають свої дні народження і вік за місячним календарем.

Весняний фестиваль спочатку був церемоніальним днем. У колишні часи це був час для молитов богам врожаю про майбутній плідний рік — в аграрному суспільстві врожай був усім. Люди також молилися своїм предкам, оскільки до них ставилися як до богів. 

Китайський Новий рік 2021

Найбільше свято Азії у пандемію

Новий Рік — головне сімейне свято китайців в усьому світі, тому основне завдання кожного — "хой лао цзя", що означає "повернутися на батьківщину". За традицією, на святковій вечері мають бути всі члени сім'ї, навіть ті, що працюють чи навчаються в інших містах або за кордоном, і тому напередодні свята весь транспорт і всі дороги в країні переповнені, а купляти квитки доводиться за кілька тижнів до знакової дати. 

Цьогоріч в рамках підготовки країни до місячного нового року, національна комісія охорони здоров'я Китаю (NHC) оголосила про ряд обмежень на пересування, щоб стримати поширення коронавірусу, але повністю зупинити цю наймасовішу щорічну міграцію не вдалося навіть пандемії — влада дозволила переміщення всередині країни при наявності негативного тесту на COVID-19. Тих, хто подорожує і має негативний результат аналізів, не потрібно поміщати в карантин після прибуття.  Вони будуть зобов'язані стежити за своїм здоров'ям самотужки за допомогою щоденних перевірок температури і симптомів, а також пройти два додаткових тести на 7-й і 14-й день по приїзду.Китайський Новий рік 2021

Червоний колір — на удачу

Китайці розповідають, що колись у країні оселився нянь — страшне і ненажерливе чудовисько, що жило в морській безодні, яке напередодні Нового року вибиралося на сушу, нападало на селища і пожирало всіх, хто попадався йому на шляху. Люди боялися Няня, приносили йому їжу, а самі в цей час ховалися, щоб страховисько нікого не відшукало і не з'їло. Але знайшовся хоробрий хлопчина, який сам зміг налякати і прогнати чудовисько за допомогою шуму від хлопавок і червоного одягу, яких за його словами, Нянь терпіти не міг. На наступний день люди відсвяткували своє виживання, запустивши в небо ще більше петард. З тих пір червоний колір і неймовірна кількість феєрверків, які відлякують монстрів і невдачі від родини, стали невід'ємною частиною святкування китайського Нового року

Китайський Новий рік 2021

Одяг, відповідно, теж неодмінно має бути червоного кольору. У цей період у всіх супермаркетах виставляється окремий стелаж з червоними спідньою білизною та шкарпетками. Адже саме цей колір краще за всіх справляється з відлякуванням будь-яких монстрів!

До речі, цього року компанія Apple випустила фільм на честь китайського Нового року, знятий на iPhone 12 Pro Max. Режисером фільму виступила Лулу Ван, відома за фільмами "Посмертно" і "Прощання". У відео йдеться саме про міфічного Нянь, який з'являється в переддень Нового року і полює на людей і худобу. Героїня ролику зустрічається з чудовиськом, яке виявляється не таким вже і страшним. 

Китайський Новий рік 2021

Замість феєрверків

У 90-ті роки минулого століття Пекін з міркувань безпеки та побоювань з приводу забруднення повітря, заборонив феєрверки. Але люди втриматися все одно не могли — феєрверки все одно запускалися повсемісно, незважаючи на суттєві штрафи. Заборона була знята в 2006 році через обурення громадськості.

Якщо святкові вибухи і феєрверки лунають над Китаєм лише на шостий день, то в саму новорічну ніч прийнято запалювати фальшиві купюри і друковані золоті злитки в честь своїх померлих рідних. Китайці вірять, що такі пожертвування принесуть удачу живим на Землі і мертвим в потойбічному світі.

Цю традицію можна взяти і нам на озброєння — замість того, щоб запускати феєрверки, що мають безліч негативних ефектів: починаючи тим, що звуки вибухів лякають тварин, і завершуючи тим, що феєрверки сильно травмують людей з ПТСР.

Китайський Новий рік 2021

Що приготувати

Святкова вечеря єднає родину, перш за все тому, що це єднання поколінь: присутніх за святковим столом і духів предків. Для новорічної вечері традиційно готуються найважливіші страви року. 

  • Риба є обов'язковою стравою для Свята Весни. У китайській мові слово "риба" співзвучне зі словом "надлишок". Китайці вірять, що вживання страв з риби принесе прибуток і удачу в наступаючому році. 
  • Курка та мандарини позначають щастя. 
  • Капуста приносить багатство.
  • Персики обіцяють довголіття. 
  • Гарбуз означає стабільність і довге життя. 
  • Обов'язково подаються млинці з начинкою з цих продуктів, щоб бажане здійснилося. 
  • Рисове печиво символізує солодке життя.
  • Довга локшина означає довголіття. 
  • Головною стравою вважаються пельмені цзяо-цзи, які подаються на стіл першими, їх перед новим роком готує вся родина. Перша частина назви перекладається як "перехід до нового", а друга — "розкриття початку". Традиційно в один з пельменів загортають мідну монетку, і той, кому він дістанеться, розбагатіє першим. Після закінчення вечері спати ніхто не лягає, щоб не пропустити своє майбутнє щастя. Нічні чування на Новий рік так і називаються: "Оберігати Рік".

Китайський Новий рік 2021

Чого робити не можна

У Новий рік не можна приймати душ. До 5-го числа прибирання і вивезення сміття заборонені. Це для того, щоб не змити удачу

З іншого боку, перед Святом Весни треба виділити один день, який повністю буде присвячено прибиранню. У цей день змітають невдачі і звільняють місце для доброго. При чому прибирання починається з порога і закінчується в середині будинку. За оповідями, перед Новим роком боги дарують людям удачу, яка осідає у вигляді пилу під час свята, тому і змивати його не можна.

А ще не можна сваритися, вживати слова з негативним значенням, такі як смерть, хвороба, порожнеча, біль, бідність; просити гроші в борг або брати кредит. Плач дитини в новорічні дні теж приносить невдачу в сім'ю, тому дітей усіляко пестять та балують.

Китайський Новий рік 2021

Як прикрасити оселю

Щоб захистити свої будинки від монстрів і невдач, китайці заздалегідь прикрашають їх. Так само можна прикрасити оселю і в Україні: обклеїти зовні красивими візерунками з червоного паперу, парними написами і картинами з побажаннями щастя, здоров'я і довголіття. У Китаї також всюди розвішують червоні ліхтарі. Найчастіша прикраса — червоний ромб з ієрогліфом 福 [fú] — щастя, яке нерідко висить догори ногами. По-китайськи 倒 [dǎo] — "перевернутий" і слово 到 [dào] — "досягати" дуже схожі між собою, тому, коли китайці "перевертають щастя", це означає, що вони хочуть сказати "щастя досягнуто".

Китайський Новий рік 2021

 Замість ялинки в Китаї прийнято ставити апельсиновий, лимонний або мандариновий кущ в горщику. Вони вважаються символами достатку і щастя, а жовті плоди нагадують золоті монетки. З парою яскравих мандаринок у подарунок зазвичай ходять і в гості. Господарі в свою чергу теж дарують гостям по два мандарини. Справа в тому, що фраза "пара мандаринів" китайською звучить практично як слово "золото". І виходить, що, даруючи мандарини, і гості, і господарі бажають один одному багатства та добробуту.

Китайський Новий рік 2021

Що дарувати

Кращим подарунком на Новий Рік в Китаї вважається святковий червоний конверт, в який вкладені гроші. Вручають такі "конверти щастя" дітям, рідним і друзям, а також традиційно керівництво компаній вітає таким чином своїх підлеглих. Червоні конверти хунбао — це не тільки гроші, але і побажання удачі і процвітання їх одержувачу. У деяких регіонах Китаю подружні пари також дарують своїм неодруженим друзям червоні конверти, щоб передати удачу і сімейне щастя.

Китайський Новий рік 2021

Ліхтарі на щастя

Новорічні святкування завершуються на 15 день Святом Ліхтарів. Головною прикметою фестивалю виступають вуличні ліхтарі всіляких форм — від традиційних круглих світильників з паперу до гігантських фігурних композицій, що нагадують статуї. Прикрашені подібною ілюмінацією центральні вулиці китайських міст стають ареною багатолюдних гулянь з фольклорною музикою, виставами танцюристів, карнавальними процесіями і сліпучими феєрверками. 

І хоч цього року більшість масових заходів скасовано, урочисту камерну сімейну ходу з ліхтарями і святкову вечерю, які відносяться до обов'язкових традицій Свята ліхтарів, відмінити навряд чи кому вдасться. На вечері подається суп з солодкими галушками і страва з рисової муки, яка саме в цей день набуває особливого значення для китайських жителів — "юаньсяо", що в перекладі означає "зустріч після розлуки". Юаньсяо бувають з овочевою, мясною, або горіхово-солодкою начинкою, мають форму кульки і символізують щастя дружної сім'ї. 

Після вечері, в час, коли сходить повний місяць, кожна сім'я з виходить на вулицю з ліхтарями і дружною колоною прокладає шлях по місту в супроводі феєрверків. У деяких містах ліхтарики запускають в небо або відправляють плисти по воді. Є повір'я, що за давнім звичаєм душі померлих предків в Новий рік спускаються на землю, щоб відзначити свято зі своїми близькими і рідними людьми. А у свято ліхтарів вони повертаються назад, і мільйони ліхтариків освітлюють їм шлях додому.

Запаліть ліхтарик і ви — це може стати красивою сімейною традицією.

Дивіться також 6 головних трендів 2021: якими будуть відносини, мода і страви року.

3220

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: