Кейси

“Час діяти, Нестримні”: як працює грантовий конкурс на відкриття спортивних клубів

Заняття спортом можуть бути одним зі способів реабілітації поранених військовослужбовців. Проте у багатьох громадах немає сучасних спортивних клубів із якісним інвентарем, які ще й були б адаптовані для ветеранів. Грантовий конкурс “Час діяти, Нестримні” вирішує цю проблему. “Рубрика” розповідає, як саме.

У чому проблема?

Один із різновидів реабілітації для поранених військовослужбовців — фізкультурно-спортивна, коли військовослужбовець відновлюється за допомогою фізичних вправ. Щоб займатись достатньо спортзалу з інвентарем та навчених тренерів. Але у багатьох громадах немає адаптивних спортивних центрів для людей з інвалідністю. Тож начебто доступна реабілітація, якою можна займатись будь-де, де є спортзал, перестає бути такою.

Яке рішення?

Благодійний фонд "МХП-Громаді" разом з Державною установою "Всеукраїнський центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх»" запускає грантовий конкурс "Час діяти, Нестримні". Переможці отримують до 400 тисяч гривень, щоб створити адаптивний спортивний клуб "Нестримні" у своїй громаді.

"Цьогоріч ми побачили готовність людей зустрічати ветеранів. Мешканці громад хочуть створювати простори, які будуть сприяти фізичному та емоційному відновленню військових. Тому ми запускаємо конкурс соціальних ініціатив, у межах якого плануємо підтримати 10 спортивних клубів для людей з інвалідністю, військових, які повернулися з фронту, та інших мешканців громади", — розповідає директорка благодійного фонду "МХП-Громаді" Тетяна Волочай.

Директорка благодійного фонду "МХП-Громаді" Тетяна Волочай в одному з клубів "Нестримні"

Як це працює?

У 2024 році Міністерство молоді та спорту вже запустило 21 адаптивний клуб та планує відкрити ще 9 протягом найближчого часу. Їхня особливість полягає у тому, що вони адаптовані під людей з інвалідністю. У них ветерани та люди з інвалідністю  можуть займатись спортом та за потреби отримати фахові консультації від тренерів.

"Сьогодні внаслідок повномасштабної російської агресії ми маємо дуже велику кількість наших героїв, які повертаються з фронту та потребують нашої опіки, уваги. І спорт, оздоровчо-рухова активність — найкращий інструмент для адаптації наших воїнів до мирного життя. Тому я вважаю, що це дуже важливий проєкт", — говорить очільник міністерства Матвій Бідний.

Т.в.о. Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний в одному з клубів "Нестримні"

Зараз міністерство у співпраці з "МХП-Громаді" хочуть збільшити кількість таких клубів до 30. Для цього вони запускають грантовий конкурс, участь в якому можуть взяти органи місцевого самоврядування, комунальні підприємства, заклади охорони здоров'я та громадські організації.

Переможці отримають 400 тисяч гривень на реалізацію проєкту: по 200 тисяч від "МХП-Громаді" та від Державної установи "Всеукраїнський центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх»". Гроші від держави можна буде витратити на закупівлю малоцінного інвентарю та оплату праці тренерів.

Фінансування від благодійного фонду більш гнучке і може використовуватись за конкретними потребами. Тобто, якщо під час реалізації проєкту у громаді виникне запит на специфічний тренажер або буде потреба в ремонті приміщення, то це можна буде купити коштом частини гранту від "МХП-Громаді".

"Ми пропонуємо громадам широкий спектр можливостей. Вони можуть, наприклад, відремонтувати наявний у громаді клуб, закупити нове обладнання або створити абсолютно новий клуб. Тобто ми готові підлаштуватися під громади, тому що нам важливий результат — щоб у людей з'явилось місце для тренування", — говорить керівник відділу національних проєктів благодійного фонду "МХП-Громаді" Володимир Панченко.

Представник благодійного фонду "МХП-Громаді" Володимир Панченко та директор Державної установи "Всеукраїнський центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх»" Андрій Ребрина

Також обов'язкова умова, що місцева влада має співфінансувати проєкт та вкласти від 200 тисяч зі свого боку. Так вони мають показати, що готові інвестувати в ініціативу та зможуть підтримувати її сталість після завершенням гранту. 

"Співфінансування — це конкретний маркер, що громаді потрібен цей проєкт. Воно показує, що вони готові інвестувати та підтримувати клуб. У цьому році є фінансування на оплату праці тренерів, а далі ми хотіли б, щоб клуби розвивалися  як штатна одиниця при місцевому самоврядуванні", — пояснює  Володимир Панченко.

Окрім фінансів, переможці зможуть також отримати всебічну підтримку, зокрема:

  • безкоштовне офлайн-навчання для підвищення професійних компетенцій тренерів спортивних центрів;
  • безкоштовне навчання бухгалтерського супроводу діяльності для тренерів, в тому числі особливостям відкриття ФОП;
  • безкоштовне навчання методів ерготерапії, що направлені на відновлення втрачених рухових функцій та дрібної моторики;
  • менторську підтримку від спеціалістів під час реалізації проєктів.

Подати заявку на конкурс можна до 4 липня цього року, а переможців назвуть вже 30 липня. Взяти участь можуть номінанти з 13 областей України, а саме: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської та Чернігівської області та з Києва.

Один з головних критеріїв відбору переможців — актуальність відкриття спортивного клубу. Номінанти у заявці мають чітко описати проблематику проєкту. Також важливо дослідити специфіку громади та закупити обладнання, що відповідає на запити мешканців. Водночас треба ретельно заповнити аплікаційну форму та чітко прописати цілі, завдання, ризики, мету та цільову аудиторію.

Представники "МХП-Громаді" та Державної установи "Всеукраїнський центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх»" підписали меморандум про співпрацю

А це точно працює?

Спортивний клуб "Нестримні", який відвідала "Рубрика", створений спеціально для бійців Національної гвардії України. У ньому тренуються як нещодавно мобілізовані військовослужбовці, так і ті, хто зараз перебуває на ротації, а також ветерани. З останніми за потреби у клубі можуть займатись фахівці з реабілітації.

"У нас є ветерани, яких потрібно після поранень повернути в стрій. Тобто завдяки заняттям треба укріпити м'язовий корсет, щоб людина могла виконувати ті задачі, які в майбутньому перед нею поставлять", — розповідає про одну із задач клубу інструктор з фізичної підготовки Володимир.

Фахівці з реабілітації працюють з пораненими військовослужбовцями

Військовослужбовців, що перебувають зараз на ротації, тренують щодня. Кожна група займається двічі чи тричі на тиждень залежно від кількості людей, які прибули до клубу. Основна задача інструкторів у роботі з чинними військовослужбовцями  — допомогти розвинути фізичну форму та відновитись.

"Оскільки у нас зараз в державі йде війна, нам треба якомога якісніше та краще підготувати особовий склад у фізичному плані. Це потрібно, щоб боєць міг з точки А в точку Б переносити певну вагу, робити це ефективно і щоб організм краще відновлювався", — пояснює Володимир.

Заняття військовослужбовців у спортивному клубі Національної гвардії України

Інструктор також розповідає про формат тренувань. Вони тривають годину і складаються з розминки, основної частини з функціональними вправами та заминки. Така послідовність важлива, щоб спочатку розігріти організм перед самим тренуванням, а потім навпаки перевести зі стану фізичного збудження до релаксуючого. 

Загалом тренування складається з десяти вправ: три на підвищення витривалості, ще три для розвитку ніг, ще по дві для м'язів кору та верхнього плечового поясу. Таким чином інструктори за годину одночасно тренують від 50 до 80 військових

Заняття військовослужбовців у спортивному клубі Національної гвардії України

"Наша задача — не перетренувати, не вбити організм, а навпаки його підготувати, щоб він міг виконувати надскладні задачі. Для цього поєднуємо функціональні вправи з дихальними та тими, що покращують гнучкість людини", — наголошує Володимир. 

Детальніше про умови отримання гранту на відкриття спортивного клубу читайте за лінком.

На правах реклами.

Свіжі дописи

  • Кейси

Принципи князя Святослава і життя, що має ціну: як розвивати військове лідерство в Україні

Аспен Інститут Київ, Impact Hub Odesa та його співзасновник Єгор Гребенніков провели День Ідей у… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Кейси

Гаряча лінія для людей в окупації: що таке “HelpPrint” і кому він може допомогти

Медіа “Східний Варіант” запустило гарячу лінію для мешканців тимчасово окупованих та прифронтових територій. На гарячій… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Корисності

Як вивезти тварину за кордон: алгоритм дій і всі потрібні документи

“Рубрика” розповідає про все, що потрібно знати: як чипувати, які треба вакцини та документи, де… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Корисності

Соціальне підприємництво: як це працює і хто просуває його в Україні

Уявіть світ, де кожен бізнес вирішує не просто економічні задачі, а й соціальні проблеми. В… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Кейси

Сім тисяч книг: як волонтер забезпечує сучасною літературою прифронтові та сільські бібліотеки, про які не дбає держава

Бібліотеки не втрачають актуальності, поки до них надходить сучасна література. У цьому переконаний Олександр Сапронов,… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Що відбувається

Beautiful places in Ukraine: Five unusual local attractions to explore

Millions of people across the globe learned about Ukraine through war reports and stories of… Читати більше

Tuesday June 25th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.