fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 15:50 17 Жов 2022

Творці змін-2022: проголосуйте за найкращу ініціативу

English version here

Розпочалося голосування за творців змін 2022. 

Bendukidze Free Market Center у співпраці з Friedrich Naumann Foundation Ukraine and Belarus, Atlas Network та медіа рішень "Рубрика" вже другий рік поспіль проводять проєкт "Творці змін". Цьогоріч із понад 500 заявок відібрали найцікавіші проєкти, що працюють над кардинальними сферами у двох сферах: освіті та соціальній. Наразі триває голосування за найефективнішу ініціативу — переможці в кожній категорії отримають фінансову допомогу. Загальний фонд допомоги — 200 тисяч гривень. Голосування триває до 14:00 19 жовтня. 

Коротко розповідаємо про ТОП-5 творців змін в освіті та соціальній допомозі:

ОСВІТА

💡 Відбудова освітньої інфраструктури (savEd) 

SavEd це благодійний фонд, створений для відновлення й удосконалення зруйнованої росіянами освітньої інфраструктури деокупованих українських міст, знищених російською армією під час неспровокованої жорстокої війни проти українського народу.

Діяльність фонду почалася з Чернігова: коли місто щодня бомбардували й обстрілювали, містян рятували у своїх укриттях заклади освіти. Які наслідки?

  • 13 000 м2 вибитих вікон.
  • Діри від снарядів у дахах.
  • Розтрощені котельні.
  • Знищене обладнання.
  • Дві школи повністю зруйновані. На них систематично скидали надпотужні бомби. Відновити школи неможливо.

Ексміністерка освіти і науки України Ганна Новосад разом із командою savED поставили собі за мету відновити освітню інфраструктуру міста та повернути дітям право на освіту.

💡 Школа без стін/Онлайн школа (ГО "Смарт освіта", "Простір знань") 

4 квітня 2022 Школа Атлантика спільно із ГО "Смарт Освіта" успішно започаткували освітню програму "Школа Без Стін" на підтримку українських дітей, які втратили можливість навчатися. 

Школа Без Cтін для дітей, сім'ї яких:

  • внутрішньо переміщені особи з окупованих територій та зони бойових дій
  • проживають в місцях, де частково або повністю зруйновані шкіли
  • проживають на тимчасово окупованих територіях
  • знайшли притулок у країнах, які пропонують тимчасове проживання.

Це повноцінна онлайн українська школа, що надає безкоштовну якісну освіту, психологічний супровід, робочі місця для вчителів, які втратили роботу.

У Школі Без Стін навчаються діти з Харкова, Маріуполя, Херсона, Сєвєродонецька, Попасної, Броварів, інших містечок та сіл Київщини, Чернігівщини, Донеччини, Луганщини. Завдяки програмі сто п`ятдесят шість дітей до 30 червня безкоштовно навчалися у повноцінному онлайн-форматі із "живим включенням" вчителів.

💡 Освітній хаб "Inspiration Cafe"

Inspiration cafe — це новий формат шкільної освіти. Тут працюють, щоб внутрішньо-переміщені діти могли продовжити шкільне навчання та знайти натхнення. Окрім уроків за шкільною програмою наші учні розкривають свої сильні сторони, реалізують цікаві міні-проєкти, долучаються до волонтерської роботи у місцевій громаді.

Освітній хаб забезпечує якісну освіту дітей у 4 напрямках: навчання, психологічна підтримка, інтеграція у громаду та профорієнтація. Всі учні хабу зможуть отримати документи про освіту встановленого державою зразка.

💡 Навчання/менторство/працевлаштування переселенців (Вінницька ІТ-Академія) 

Це програма підтримки українців, які постраждали внаслідок розв'язаної росією повномасштабної війни проти України. У проєкті створюють і постійно розвивають всесвітню мережу офлайн/онлайн центрів підтримки українців, які постраждали від наслідків війни. Особливо тих, які змушені були покинути місця свого постійного проживання.

Проєкт забезпечує: 

  • інтенсивне навчання біженців/переселенців айтішних спеціальностей
  • персональний супровід кожної/ого до гарантованого працевлаштування
  • гарантоване повернення і адаптація в свої міста, села в Україні після нашої перемоги.

💡 Освітній проєкт про українську державність (Stay on top)

Це освітній проєкт з історією формування української державності у 15 статтях 5 мовами для повного знайомства з розвитком України. Адже що об'єднує українців? "Відмітка у паспорті чи спільний побут, традиції чи інновації, тікток «Батько наш Бандера» чи перемога «Стефаніямамо»? Все значно складніше, і нам довелосязробити чимало кроків до єдності. Пригадаймо…" — пропонують ініціатори проєкту та занурюють в історію України будь-кого охочого всього за 15 кроків.

СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА

💡 Евакуація і гум.допомога (Rescue Now) 

Rescue Now займається порятунком цивільного населення на сході України: евакуацією, прихистком і гуманітарною допомогою. "Ми евакуюємо людей та тварин, допомогаємо з прихистком, гарячими обідами та доставляємо продукти харчування, ліки, засоби гігієни, дитячі та зоотовари", — розповідають про себе волонтери. Евакуація відбувається з Харківської, Донецької та Луганської областей.

💡 Правова допомога (ЮрШтаб) 

Ініціатива безкоштовної правової допомоги українцям для наближення нашої спільної перемоги. Тут допомагають безкоштовно, анонімно, якісно, доступно, швидко та інформативно. "Ми українці, волонтери з різних профейсійних сфер: юридичної, ІТ, PR та консалтингу. Люди, які у скрутний для країни воєнний час заснували ініціативу безкоштовної правової допомоги українцям, щоб наближувати нашу спільну перемогу", — розповідає про себе ініціатива. Усього послугами ЮрШтабу вже скористалося понад 18 700 українців.

💡 Допомога речима (rechi.support) 

Ця ініціатива допомагає українцям, які втратили дім через війну. Результати роботи наразі такі: уже 3000 людей отримали одяг, взуття, побутові прилади тощо. Як це працює? Ініціатива збирає речі серед небайдужих (як людей, так і бізнесів) і точково направляє допомогу тим, кому вона потрібна. Працюють у Києві та всій Україні.

💡 Відбудова Київщини (Brave to rebuild)

Brave to rebuild – це волонтери, які збираються на вихідних і відбудовують Київщину після того, як на ній побували окупанти. За 22 тижні волонтерства "Сміливі":

  • допомогли понад 180 родинам
  • розібрали завали у 93 приватних будинках та Ірпінському стадіоні
  • розчистили 118 квартир
  • побудували та облаштували 3 модульні будинки
  • прибрали від наслідків пожежі п'ятиповерхівку
  • допомогли підготувати до навчального року школу в Ірпені
  • відремонтували 11 дахів
  • очистили 4 під'їзди

💡 Домівки для переселенців (БФ "Зірка")

Тут працюють над забезпеченням переселенців та ветеранів ЗСУ комфортним та безпечним для проживання житлом. Соціальний проєкт DODOMU є спільною ініціативою благодійного фонду Зірка та будівельної компанії IWHome. Місія проєкту — забезпечити українців, що вимушені були покинути свої домівки, комфортними та безпечними для проживання будинками, надати житло ветеранам ЗСУ та створити сотні оплачуваних робочих місць у Львівській області, стимулюючи відновлення економіки України. Тут будують за унікальною технологією, що має беззаперечні переваги для вирішення проблем переселенців: швидкість, простота спорудження та енергозбереження.

Оголошення переможців відбудеться в середу, 19 жовтня. Встигніть проголосувати! Голосування триває тут.

Рубрика:
Кейси
1
1313

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: