Екорубрика

Топ-5 “творців змін” в екології: за кого проголосуєте ви?

П'ять найцікавіших проєктів у сфері екології, відібрані "Рубрикою" і партнерами, змагаються за перше місце в конкурсі за звання кращих!

Запущений в червні проєкт Bendukidze Free Market Center у співпраці з Friedrich Naumann Foundation Ukraine and Belarus, Atlas Network і медіа рішень «Рубрика» відібрав ініціативи, які першими увійдуть в довідник «Творці змін». Загалом їх уже 78! У рамках конкурсу організатори шукали українські проєкти, які працюють над реальними змінами у сферах освіти, охорони здоров'я, екології, соціальної допомоги, армії та ветеранів.

Зараз конкурс вже дійшов до фіналу — в кожній з категорій відібрані по 5 найцікавіших проєктів, а вирішувати, який із них стане переможцем, зможе кожен з вас. У цій статті ми презентуємо 5 кращих проєктів у сфері екології: фіналісти вчать сортувати відходи, допомагають бездомним тваринам, прибирають вулиці та гори, а ще — прикрашають вулиці міст інноваційними альтанками та лавками, створеними з переробленого пластику. Хто пройшов у фінал конкурсу і що це за проєкти — дізнайтеся просто зараз. 

«Let's do it Ukraine»: привели Всесвітній день прибирання в Україну і борються за чисті пляжі

Всеукраїнський молодіжний рух «Let's do it Ukraine» — учасник загальносвітового руху «Let's Do It World», що об'єднує понад 50 мільйонів активістів в 180 країнах. Щорічно третьої суботи вересня учасники руху долучаються до Всесвітнього дня прибирання у своїй країні — виходять на вулиці міст і разом збирають залишене сміття, а зібрані відходи, які обчислюються в масштабі цілої країни десятками тонн, відправляють на перероблення. Мета цього ком'юніті — розвивати екологічну культуру, навички правильного поводження з відходами та дбайливого ставлення до навколишнього середовища.

Крім того, організація щорічно реалізує всеукраїнські та локальні проєкти, такі як «Зробимо Україну чистою разом!», «Чисті пляжі разом!», «Всеукраїнський форум взаємодії і розвитку», Всеукраїнський екологічний фестиваль «ЧистоFest», Національна мапа пунктів прийому вторсировини recyclingpoints.org, Цифрове прибирання, Всесвітній день прибирання, Всеукраїнська лідерська академія і багато інших, які допомагають зробити Україну і світ чистішими, а споживання — усвідомленим. 

«Цього року до збирання в Україні приєдналися 311 665 учасників. Школярі, студенти, чиновники, артисти, активісти, відповідальні громадяни та представники бізнесу, засоби масової інформації разом очистили 3945 локацій у 24 областях і 632 населених пунктах. Спільними зусиллями зібрано 1022 тонни сміття, а з них 70 тонн вторинної сировини ми здали на перероблення. А ще в учасників з'явився новий формат прибирання — цифровий, під час якого вони видалили з телефонів, комп'ютерів, хмарних сховищ 55 865 гігабайтів непотрібної інформації!», — розповіла «Рубриці» президентка Всеукраїнського молодіжного руху «Let's do it Ukraine» Юлія Мархель. 

«Япомогабокс»: нагодуй бездомних тварин або допоможи благодійним фондам

«Япомога» — це перша автоматизована онлайн платформа для обміну бонусів, знижок і кешбеку на загальну благодійність, завдяки якій вдалося зібрати кошти для унікального для України проєкту — автоматів, за допомогою яких можна нагодувати бездомних тварин, обмінявши пластик на корм для собак і кішок або, в іншому типі автомата, допомогти благодійним фондам.

«Япомогабокс» приймає ПЕТ-пляшки з-під напоїв об'ємом до двох літрів, обов'язково чисті та скручені. Відходи відправляють на вторинне перероблювання в компанію «Обухівміськвторресурси». Зібрані кошти від перероблювання вторресурсів компанія щомісяця перераховує до фондів, з якими співпрацює. Наприклад, в благодійний фонд «Старенькі», який допомагає малозабезпеченим людям похилого віку, в громадські організації «Відчуй», «Ми — особливі», які допомагають дітям з інвалідністю, або в благодійну організацію «Япомога».

Перший такий автомат з'явився на Лук'янівці рік тому, а тепер в Києві їх уже, як мінімум, 5 — в торгових центрах, школах і просто на вулиці! Ще один буквально днями вирушив до міста Волочиськ Хмельницької області. За рік існування проєкту вдалося зібрати аж 10 тонн пластику, а це (як жартома кажуть в «Япомога») — 5 африканських слонів або 3 малюки синього кита. 

Екорух «Прибери в горах»: активісти прибирають дику природу

В Кам'янці-Подільському діє рух «Прибери в горах». Місцеві активісти щотижня відправляються на сміттєві рейди: влітку і восени збирали сміття в Товтрах і Карпатах. Рух розрісся до сотні небайдужих городян. Серед них — вчителі, програмісти, бізнесмени та музиканти, а засновницею руху виступає Інна Мазур.

На полювання за сміттям активісти вирушають щотижня. Вони вже неодноразово прибирали сміття на горі Петрос, багато разів — до 24 вилазок — в каньйоні річки Смотрич і ще 7 — на берегах Дністра. Сміття вивозять в десятках величезних пакетів, переважно це пластикові, скляні та металеві пляшки. Так природа стає чистішою, а як пише сама Мазур, з кожною новою акцією вдається знаходити все менше і менше відходів, залишених містянами та відпочивальниками. За її даними, за рік було проведено понад 70 екоакцій, в ході яких активісти зібрали близько 35 тонн сміття!

«Зелена коробка»: навчити українців сортування відходів

«Зелена Коробка»соціальне підприємство і громадська організація, засновані у 2016-му році. Їхня мета — навчити українців правильно сортувати відходи та дати їм для цього зручні інструменти. 

Компанія продає екологічні картонні контейнери для сортування скла та різних видів пластику, а також там займаються обслуговуванням: збирають відсортовані відходи зі 145 квартир і 93 офісів у Львові. Саме там працює перша громадська сортувальна станція вторсировини. Щоб здати відсортовану вторсировину на перероблювання, достатньо просто залишити заявку на сайті компанії, почекати, поки з вами зв'яжеться менеджер, і в найближчу середу або четвер зустріти бус, передавши співробітникам «Зеленої Коробки» зібране і відсортоване сміття. 

Тепер понад 500 сімей у Львові щомісяця сортують свої відходи. Як підсумок — 63 000 кілограмів вторсировини було передано на вторинне перероблювання торік. Крім того, компанія регулярно проводить лекції та консультації, допомагає налаштувати систему сортування сміття — чи то у вашій квартирі, чи то у великому офісі, запускає збір нестандартних відходів з виробництва, обслуговує сортування сміття на фестивалях та інших заходах.

«На сьогодні в Україні сортують тільки 4% від усіх відходів, тому місія "Зеленої Коробки"  — перевести людей на сторону добра, — кажуть в компанії. — А ще у нас є дуже круте ком'юніті в Інстаграм, де ми ділимося світовими апдейтами про екологію, сортування та усвідомленість».

«Дорогоцінний пластик»: підвищити ціну на пластик, який ми здаємо на перероблювання

Євген Хлєбніков три роки тому відкрив майстерню «Precious plastic Ukraine». Ця майстерня є частиною Precious Plastic Community і дає пластику нове життя замість того, щоб він забруднював планету. За допомогою однодумців, друзів і краудфандингу Євген знайшов приміщення, зібрав обладнання і відкрив майстерню. Наразі «Precious plastic Ukraine» існує повністю за його кошти.

Головна місія компанії — підняти цінність пластика як такого. Якщо на сміттєпереробних заводах пластик приймають від 6 до 10 грн за кілограм і здавати необхідно від певної ваги (наприклад, від 100-200 кг), то «Precious plastic Ukraine» приймає пластик у населення за ціною 20 грн за кілограм. Тобто підвищує пластик в ціні, що мотивуватиме людей не викидати його, а здавати на перероблення, тим самим покращуючи ситуацію із забрудненням навколишнього середовища пластиком. Інакше ж процес збирання сміття і транспортування його до сортувальної станції стає просто нерентабельним. Компанія «Дорогоцінний пластик» цю проблему вирішує, фінансово стимулюючи населення здавати пластик. 

Зараз «Дорогоцінний пластик» виробляє з переробленого пластикового неліквіду найрізноманітніші вироби — від артоб'єктів і предметів декору до лавочок і будівельних матеріалів. Деякі з об'єктів ви напевно могли бачити в Києві, Одесі чи Дніпрі. Наприклад, альтанка біля Ботанічного саду поруч з метро «Університет» і рестораном «Маріо» або панельна обшивка для бару HUMANS: coffee in tech в столиці. А ще їм вдалося налагодити виробництво тротуарної плитки з пластику — її поклали на дитячому майданчику в Одесі.

🚀 Проголосувати за проєкти можна до 4 листопада за посиланням: https://www.changedrivers.com.ua/

Свіжі дописи

  • Корисності

Журналістика рішень працює: 10 найкращих статей “Рубрики” у квітні

Рішення інклюзії, підтримки, захисту довкілля та взаємодопомоги: “Рубрика” зібрала десять кейсів, які українці втілювали цього… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Корисності

Рецепти пасок з різних регіонів: смачні святкові рішення

“Рубрика” зробила добірку давніх рецептів пасок, якими поділилися жительки різних регіонів України. Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.