fbpx
Сьогодні
На часі 14:32 31 Гру 2018

Як шампанське стало атрибутом святкувань?

І чому від ігристого вина п'яніють швидше? Відповідаємо

Історія шампанського

Історик Колін Гай у своїй книзі про історію вина розповідає, що шампанське набуло популярності у 16 столітті. На той час, ігристе вино було дорогим, тому дозволити його собі могли лише європейські аристократи на королівських вечірках.

Однак, були проблеми з тим, що пляшки не витримували тиску і постійно вибухали.  Тож, винороби почали розробляти нову технологію пляшок для ігристого вина. Вдалий варіант запропонував французький монах Дом Периньйон. Задля того, щоб уникнути вибухів, він зробив пляшки зі значно товщого скла.

Лише на початку 19 століття шампанське стало дешевшим і виробники почали продавати його усім охочим. Ігристе вино хотіли купити багато людей, адже воно асоціювалося з аристократією та елітністю. Однак, ціни все ще залишалися не надто доступними, тому прості жителі купували його лише на свята, зокрема, й на Новий рік.

До середини 19 століття виробництво шампанського різко зросло з 300 до 20 мільйонів пляшок на рік. Шампанське стало улюбленим вином Людовіка XV. Тож, у 1891 році Франція закріпила за собою ексклюзивне право називати шампанським лише ті вина, які виготовлені у провінції Шампань. Таким чином, усі інші вина з бульбашками більше не могли використовувати цю назву, а натомість почали називатися ігристими винами.

Історик Колін Гай переконаний, що популярність шампанського під час новорічних свят пояснюється тим, що символізує радість і достаток.

Традиція пити шампанське з туфель

Традиція пити шампанське з взуття зародилася у паризькому кабаре Folies Bergère у Belle Époque Paris, де танцівниці дозволяли шанувальникам випити шампанське зі своїх туфель.

На початку 20 століття стався один з найвідоміших випадків, коли пили шампанське з жіночої туфлі. Це відбулося у відомому борделі Америки під час великого банкету найкраща танцівниця випадково пожбурила свою туфлю у пляшку шампанського. Тоді чоловік, що стояв поруч, підняв його і випив шампанське з її туфлі.

До першої половини 20 століття такі дії вважалися виявом екстравагантного декадансу, що існував у мистецтві. У 1951 році американська актриса Таллула Банкхед випила шампанське з туфлі під час прес-конференції, щоб відзначити свій візит до Лондона. У 1957 році англійська актриса Джулі Ендрюс зробила такий самий вчинок під час світських урочистостей.

У 1999 році дизайнер-модельєр взуття Крістіан Лабутен і виробник шампанського Пайпер-Хайдсік створили обмежену партію наборів з пляшки шампанського і кришталевої туфлі для того, щоб його пити. Набір назвали Le Rituel та продавали по 500 доларів США.

Сьогодні цю традицію вже мало хто пам'ятає. Проте, у 2010 році режисер Квентін Тарантіно випив вино з туфлі своєї музи Уми Турман у готелі "Хілтон". Взуттям з якого пив Тарантіно, стали чорні оксамитові туфлі на підборах, розроблені Крістіаном Лабутеном.

Цю традицію трактують по-різному, дехто вважає її вшануванням жіночої краси, інші – символом декадансу або ж просто веселих свят.

Чи п'яніють від шампанського швидше?

Багато людей відчувають сп'яніння від шампанського швидше, ніж від інших вин. Досліджень цього явища було не так багато, проте, у одному з існуючих зазначено, що рівень алкоголю в крові після келиха ігристого вина зростає вже через 5 хвилин. В той час, як від звичайного вина такий самий рівень сп'яніння з'являється через 15 хвилин. Деякі дослідники вважають, що на інтоксикацію впливають саме бульбашки.

У іншому дослідженні 14 з 21 учасників всмоктували алкоголь з газованих алкогольних напоїв швидше, ніж з негазованих. Зокрема, це пояснюється тим, що вуглекислий газ сприяє швидшому переміщенню алкоголю у шлунку і в тонкому кишечнику, де поглинається його більша частина. Ще одне пояснення полягає у тому, що бульбашки з келиха шампанського переміщаються у повітряний простір над напоєм, що теж впливає на рівень сп'яніння. Однак, наразі немає однозначної точки зору серед науковців.

Дехто з експертів вважає, що під час святкування ми не помічаємо, як випиваємо більше звичної дози і тому на ранок сильніше відчувається похмілля.

2600

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: