fbpx
Сьогодні
Проблема 14:48 13 Сер 2018

Замість лісу – забудова, а на активістів – тітушки. Що відбувається у Приірпінні

Місцеві мешканці заявляють про розгул незаконної вирубки лісів

Цьому поваленому дубу - кількасот років. Всі фото надані місцевими активістами

Цьому поваленому дубу - кількасот років. Всі фото надані місцевими активістами

Наприкінці липня сталося жорстоке винищення лісу на Гостомельському шоссе. Попри проголосоване депутатами місцевої ради рішення про зміну цільового призначення ділянки і про мораторій на вирубку, а також попри зусилля місцевої громади. Забудовник, яким виявилася людина з Маріуполя, за свідченням активістів, завіз 2 автобуси тітушок. Вони за руки і ноги виносили місцевих чоловіків, що намагались дістатись до робітників з пилами. Кількість тітушок, за оцінками очевидців, досягала 150-200 осіб. Поліція бездіяла і взагалі не чинила спротив незаконній вирубці. Жахливе відео звідси облетіло майже всі стрічки новин.

"Ви будете наступні"

Коли автобуси з тітушками вирушили на Гостомель, мешканцям Бучі через джерела повідомили "ви будете наступні". Більш того, активісти чули обіцянки, що з кількасотлітнім лісом Бучі біля Кампи (найбільш цінним та рідким лісом в області) розберуться вже найближчим часом – лік іде на тижні. Тоді чоловіки розділились. Дехто поїхав допомагати "гостомельським", а дехто чергував біля Булгаківського лісу (саме так місцеві називають дубово-грабову рощу біля корту "Кампа", бо неподалік знаходилась дача сім'ї письменника).

На наступний ранок після "гостомельської різанини" бучанська громада пішла до Ірпінського відділку поліції із зверненням про загрозу знищити ліс біля Кампи та проханням запобігти скоєнню цього злочину. У випадку такого звернення поліція області має надати загін швидкого реагування, що міг би розігнати натовп спортсменчиків. На здивування переговорників з поліцією вже "попрацювали" забудовник та джерело з гостомельської ради, що лобіювало цю вирубку. Особистість посадовця поліція розкривати не захотіла. У відділку нічого не чули про мораторій місцевої ради на вирубку, який було проголосовано безпосередньо перед цим "нальотом" на ліс, та стверджували, що забудовники погрожують їм судами за перешкоджання діяльності бізнесу.

Як "Булгаківський" ліс у Бучі безсоромно вирубували вдень

Петиція за заборону вирубки вікових лісів на ділянці біля тенісного корту "Кампа" (адреса ділянки – м. Буча, Лісова 1-а) легко набрала необхідну кількість голосів.

Бучанський ліс біля корту

Фото Бучанського лісу згори

Але воля місцевих жителів, здоровий глузд та інженерні норми – ніщо для надійного ірпінського забудовника ОРЛАН ІНВЕСТ-ГРУП та його "даху". До речі, останнім часом все голоснішають чутки, що за цією скандальною вирубкою стоїть колишній регіонал, депутат Верховної Ради, що входить у групу «Воля народу», Ярослав Москаленко. Він є засновником тенісного клубу "Кампа", що знаходяться поряд, а ще, по іронії долі, входить в Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Під час перших двох спроб вирубки ділянки в серпні 2017 року було знищено 16 живих та здорових дубів і грабів – серед них також ті, яким було більше трьохсот років.

Поліція приїжджала щоразу з затримкою до двох годин, даючи забудовнику можливість безперепонно рубати ліс. Вона, за словами місцевих, бездіє й тепер, не проводячи  жодних слідчих дій щодо відкритої по факту злочину кримінальної справи.

А нещодавно і Прокуратура раптом програла першу інстанцію начебто безпрограшної справи щодо повернення ділянки з лісом до державних земель.

Суд озвучує рішення щодо зняття арешту ділянки та відхиляє позов Прокуратури щодо розірвання договорів оренди та субаренди з Забудовником

Рішення громадських слухань від 29 лютого 2016 року, що забороняє забудову та вимагає зміни цільового призначення земель на рекреаційні, влада вперто ігнорує. Депутати Бучанської міської ради зухвало підтримали суцільну забудову на голосуванні за ДПТ (детальний план забудови території). Фото протоколу голосування тут, відео зі слухань тут.

Вирубати швидко, виростити неможливо

Ліс, який захищає місцева громада, є ділянкою 2 га поміж виїздом з Бучі на Гостомель та парком. Та ще 2 га соснового бору з іншої сторони, які до нещодавно були орендовані Міністерством Оборони, а тепер передані назад. Лише дубова роща складається з грабів – 85 шт., дубів – 48 шт.,  а також інших дерев – кленів, ясенів, ольхи. Сосновий бор громада ще не досліджувала.

В акті огляду ділянки комісією разом з громадськістю було вказано, що 16 здорових дерев були самовільно зрубані, а деякі навмисно пошкоджені вапняним розчином. Втім на етапі збору підписів документ підмінили, новий акт громадськість в очі не бачила.

Ліс на "Мельниках" (так називається мікрорайон) не був ніколи і ніким посаджений. Він має унікальну екосистему. На даний момент вона здатна відтворити себе. Вирубати цей ліс та насадити інші кількасотлітні дуби вже не вийде.

Громадськість знімала вирубку з безпілотнику восени 2017 – ще зелені знищені дерева так і лежать на землі, поступово висихаючи. На початку ж дільниці забудовник влаштував смітник, який не вивозить попри численні звернення мешканців найближчого до лісу будинку та приписи місцевого благоустрою. Зйомка ділянки з безпілотника:

Соцмережами гуляють фотокартки з "Булгаківського" лісу, де дуби обіймало десятеро. Таких дерев було кілька. Два з них вже знищено. Ніяких компенсацій в бюджет за це не поступало.

Булгаківський ліс кампа буча

Це дерево пиляли одночасно з 4-х сторін 10 хвилин.

ліс кампа буча

Втім, і зараз є що берегти, оцей красень набагато глибше на дільниці живий та неушкоджений.

Під час перших двох вирубок, жінки з десятиповерхівки, що знаходиться за адресою м. Буча, Лісова 1-б, стрибали на забор та самі відривали листки металу. Вони так і не змогли дістатись до робітників з пилами, бо ділянка оточена будівельним забором.

"За рік боротьби дізналися про корупцію та порушення всіх можливих регламентів місцевими органами"

По вирубці лісу в мікрорайоні "Мельники" (Буча) є достатньо матеріалів для не однієї кримінальної справи. Тут і корупція, і ДПТ (детальні плани територій), що протирічать генплану, за яким біля тенісного клубу ЖК "Кампа" має бути рекреаційна зона, а не високоповерхівки. Громадські слухання щодо ДПТ відхилили проект забудови та вирубки. Але "свої" карманні депутати протягнули ДПТ за спинами в громадськості. Вже рік тривають суди щодо розірвання незаконно підписаних договорів оренди та суборенди, а численні кримінальні справи пиляться роками в кабінетах. Безслідно зникла відкрита влітку 2016 року кримінальна справа щодо відповідальності керівників та працівників проектних інститутів, розробників ДПТ, в тому числі, проти посадових осіб місцевої ради та КП "Бучабудзамовник". Не рухається справа в місцевій поліції щодо попередніх двох вирубок рік тому. Від такої безкарності забудовники дуріють, місцеві розказали, що тітушня вимагала в поліції повернути вилучені громадою на місці злочину пили.

Пили, що були залишені, при незаконному

Пили, що були залишені, при незаконному "нальоті" на Бучанський ліс

Активісти Бучі звертаються до поліції області підготуватися до вирубки столітнього лісу біля Кампи та зупинити її. Звертаються до прокуратури і поліції з вимогою не допустити і години зняття арешту з ділянки. Для цього достатньо підняти вже відкриті кримінальні справи щодо ділянки за адресою м. Буча Лісова 1-а, які висять без руху місяцями, а то й роками. Забудову намагаються зробити на державній землі, що була незаконно переведена рішеннями міськради (а тоді ще селищної) в комунальну власність. Рішення про переведення землі вже оскаржене у Верховному Суді України (справа справі № 367/4187/14-ц від 29.07.2015). А от договори оренди залишились не розірваними, цільове призначення в реєстрах не змінили назад.

У схожій ситуації і сусідня ділянка, яку нещодавно повернули міській раді біля санаторію "Променистий". Її теж вже неформально "зторгували" Орлану. Місцеві жителі закликають депутатів не голосувати за передачу соснового лісу на ній під вирубку забудовникам.  

Чи почують їх місцеві обранці, якщо про унікальну рощу біля "Кампи" вони, зайнявши крісла, раптом забули? Місцеві скаржаться, що деякі депутати і посадові особи Бучанської міськради прямо в очі зухвало називають кількасотлітні дуби "піонерськими насадженнями".

Активісти пропонують ознайомитися із їхньою сьогоднішньою заявою до поліції. Там є номери всіх справ, які важливі по Бучі. А ще є юридичне пояснення того, що жодні ліси незалежно від території, на якій вони проростають, вирубати є протизаконним. Також аргументація, чому в їхньому випадку насадження є лісом.

Резонанс в Бучі та відмова від ласого шматочку на місцевому рівні. Натомість прийшли "ділки" з Києва

Активна позиція небайдужих створила величезний резонанс в Бучі. Впевнено говорять, що місцеві відмовились забудови ласого шматочку – надто "токсично" таким займатися. Однак на ліс поклали око в кабінетах Києва.

Новий забудовник "Орлан Інвест-груп" зухвало назвав свій проект WonderWood. Ймовірно, він не здогадується, що його "Wonder" скоро попливе в болота, якщо взагалі добудується.

В рекламних буклетах Орлан обіцяє квартири з подихом дубового гаю.

WonderWood від Орлан інвест груп. Буча

Вид комплексу WonderWood згори. Офіційний рекламний буклет

Цим проектом запланована тотальна забудова території, на візуалізаціях буклету навіть не присутні окремі деревця. Найжахливіше те, що одразу за лісом починається болото. Років сто тому тут була повноводна ріка, яка почала мілкішати після створення дамби. Поступово ріка іде під землю,залишаючи низку озер та суцільне низинне болото. Грунт глиняний, багато піску. Тільки дерева зараз тримають це все, без них все "попливе". Реальних оцінок, чи можна і що саме тут будувати ніхто не робив. За парковкою біля лісу, під якою вже і зараз підмило грунт, провалюється дорога вздовж вікон. По якій, до речі, плануються завезення будівельних матеріалів.

Забудовник "WonderWood" має на меті знищення лісу і згори над будинком, де все ще збереглися круті схили (колись це і був берег річки). 10-поверхівка поруч по тому одразу попливе за грунтом, разом з нею – нові будинки.

Певно, київському горе-бізнесмену це нецікаво, він розраховує встигнути "зібрати капусту" до того. Або просто не має цієї інформації.

Критична інфраструктура "забута" на проекті ДПТ

Цікаво, що новий комплекс планує закрити будівництвом наступні об'єкти – насосна станція з її охоронною зоною, 2 меліоративних канали, 2 свердовини, з яких наразі питну воду бере приватний сектор.

Коли ми бачимо відеозйомку з Карпат, де після вирубок на горі змиває цілі села, нам здається, що це вони там, десь далеко, такі дурні. Втім, такі ж самі вирубки в 15 хвилинах їзди від Академмістечка не дуже цікавлять ні прокуратуру, ні поліцію області.

Жителі міста налякані. Сьогоднішня недбалість чи "рішання" в кабінетах столиці завтра залишать без даху над головою сім'ї з дітьми, адже таких тут переважна більшість. Будинок за адресою м. Буча, Лісова 1-б, що найближче до скандальної вирубки, заселений в основному переселенцями зі сходу та Криму. Вони втратили в 2014 все своє майно, бізнес, роботу. Бездіяльність поліції, нездатність забудовника оцінити реальні перспективи свого ж будівництва, слабкість прокуратури можуть привести до того, що в Бучі почнуть з'являтися перші наметові містечка. Бажання легкої наживи на горе-інвесторах закінчиться справжньою трагедією для всієї області. Її легше не допустити, аніж потім вирішити.

Мешканці Бучі біля кампи відстоюють ліс

Мешканці найближчої забудови до скандальної вирубки в приміщенні суду

272
11781

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: