fbpx
Сьогодні
Небайдужа 16:05 01 Лис 2019

Як реагувати на осуд при годуванні груддю у публічному місці? Історії мам та поради

У Шотландії видали закон про те, що прохання, аби жінка не годувала дитину у публічному місці — незаконне. А що кажуть в Україні? Спитали матусь та психологів

Джерело: lullabytrust.org.uk

Уяви, що йдеш вулицею, парком чи сидиш в кафе і бачиш матусю, яка годує грудьми дитину… Що відчув? 

Ми запитали матусь про їх особисті відчуття та острахи щодо грудного вигодовування (ГВ далі, – ред.) у громадських місцях, поцікавились думкою експертів, з чим пов'язана така реакція суспільства, а також розкажемо про "breastfeeding shaming". 

"Це не я годую грудьми, це дитинка їсть"

Мирослава Насєдкіна два місяці тому народила маленьку донечку Марію. З нею вона проводить весь свій вільний час, зізнається, що нарешті полюбила осінь за прогулянки жовто—багряними парками. До речі, як і героїня нашої попередньої статті "Заробляння грошей у декреті" Мирослава не залишила сімейний бізнес осторонь, працює молода мама як майбутня Україна, "у смартфоні". Мирослава — Head of sales в компанії з виробництва рекламно-сувенірної продукції Fraktal, бізнес побудували з чоловіком. Система продажів — постійний потік інформації, потреб та болі клієнтів, тому за усім варто встигати. Молода матуся каже, що дитина має їсти кожні 3-3,5 години, а іноді і частіше, дуже незручно підлаштовувати свій день, щоб у потрібний для годування час бути вдома. 

"Ми з донечкою можемо гуляти та їздити у справах цілий день, тому я просто не бачу іншого виходу, як годувати там, де знаходжусь", — каже Мирослава. 

Тим не менше, молода матуся зізнається, що вперше годувати малечу у парку їй було ніяково.

"Зізнаюсь, що морально було складно вперше годувати Марію у парку, запитувала у чоловіка, чи не дивляться на мене. Звичайно, я обираю більш затишні міста та маю зручну ковдрочку для годування, тому дискомфорту не відчуваю", — каже вона.

грудне вигодовування

Загалом, молода мама схвалює годування у громадських місцях дітей, бо вважає, що важливіше те, що дитина сита та задоволена, аніж  думка когось стосовно ГВ у людних місцях. 

"Інколи бачу погляди у свій бік, частіше від жінок, які поглядом намагаються виказати своє ставлення до моїх дій. Чоловіки здебільшого соромляться дивитись, мені здається. Хочу сказати, що сучасні мами мультизадачні та з батьківством часто не припиняють свій звичний ритм життя, а вписують в нього дитину. І дуже похвально, що при цьому не відмовляються від ГВ, а тим паче від прямого контакту з дитиною. Для немовлят це важливий момент у налагодженні відносин з мамою", — прощаючись, каже молода мама та біжить до дитинки. 

"Одна жінка у парку накинулась на мене з тим, що мені має бути соромно"

Тетяна Мініна також молода мама. Зараз вона виховує двомісячного малюка. Тетяна зізнається, що годувала свою дитину на очах у інших людей і відчувала себе досить ніяково. 

"Можливо тому що в нас немає спеціальних просторів для годування або тому що це до сих пір сприймається як щось заборонене, те, що варто приховувати від оточуючих, хоча це, мабуть, найприродніше, що може бути. Не знаю, хто більше відчував дискомфорт — я чи ті, хто мене бачив і це, коли я використовувала спеціальний девайс для годування. Одного разу на мене в парку наїхала жінка, бо їй здалось це неприйнятним. Вона сказала, що мені має бути соромно. Я не звернула особливої увагу на неї, проте, можливо, підсвідомо через таких людей, і сама починаєш сприймати гв як щось, чого варто соромитись", — каже Тетяна. 

Тетяна схвалює годування малят у громадських місцях, хоча впевнена, що не всіх це влаштувало б. 

"Мене дивує, чому в ресторанах сімейного типу та торгівельних центрах немає спеціальних кімнат для годування, адже вже в багатьох є пеленальні столики. Якось в популярному київському ресторані я бачила дівчину, яка була змушена годувати у вбиральні, бо, як мені здається, соромилась годувати за столом.

годування груддю

"ГВ дивним чином розслабляє психологічно"

Молода матуся Ольга Корнієнко каже, що намагалась уникнути годування у громадському місці, проте так влаштовані діти: захотіли їсти, треба давати, тому виходило по-різному. 

"Оскільки у нас годування за вимогою — траплялось так, що дитина просила груди, то я його годувала і в ресторані, і в парку, і на пляжі тощо. Особливого дискомфорту при цьому не відчувала, оскільки гв якимось дивним чином дуже розслабляє в психологічному плані, і збентеження йде нанівець. Але все ж таки, я обирала такі місця для годування, які будуть більш відокремлені. Не хотілося провокувати громадськість створювати мені дискомфорт своєю цікавістю", — каже Ольга. 

Тим не менше, молода матуся з позитивом ставиться до гв у громадських місцях. 

"Це чудово, коли новоспечені мами можуть і хочуть продовжувати вести своє соціальне життя вже разом з дитиною, і звичайно вони повинні при цьому задовольнити інтереси дитини, в їжі, в контакті з мамою. Зрештою вибір завжди за нами — якщо комусь заважають особисті упередження щодо гв — дивитися як мама годує дитину ніхто не змушує. Хоча, на мою думку, це одна з найприємніших картин в світі", — підсумовує Ольга.

Злість на себе та необхідність жити у соціумі: що кажуть психологи

Психотерапевт Надія Рехтіна стверджує, що догма "Щаслива мати — щаслива дитина" — апріорна, а от поняття "щаслива мама" на сьогодні змінилось. Матусі хочуть залишитися соціально-активними з малям на руках, хочуть відвідувати заходи, працювати та вести активний спосіб життя, який передбачає, що дитина поруч може захотіти їсти, коли захоче. Суть ГВ у публічних місцях, на думку експерта, у тому, що дитина та мама можуть бути задоволені одночасно. Тим не менше, є випадки соціального осуду, а причина цього, стверджує психолог, у своєрідному захисті "старого порядку". 

"Просто є люди, які всіляко захищають свої цінності, де мати повинна покласти все своє життя заради дитини. Можливо є мама, яка не могла собі дозволити гв у публічних місцях, тому звертаючи увагу на сучасну маму, вона відчує, перш за все, негативні емоції по відношенню до себе, а тому може спроектувати ці емоції на іншу маму. Так часто і проявляється агресія порятунку від власних переживань, і, звичайно ж, процес цей — не усвідомлений", — каже психолог Надія Рехтіна. 

Психолог Ірина Костенко каже, що ГВ у публічних місцях — це, скоріше питання про етикет, адже всі ми — соціальні істоти та повинні співживати органічно. 

"У цьому питанні є два важливі аспекти: ми не повинні зачіпати почуття інших людей, а також не повинні забувати про свої. Ніхто нас не змусить переживати через почуття інших людей, проте, наприклад, з релігійної точки зору, демонстрація грудей може образити чиїсь почуття. Про це ми повинні піклуватись і передбачати моменти такі, які можуть образити. При ГВ, як мінімум, треба прикриватись", — радить психолог. 

Вreastfeeding shaming, #Freethefeed и #Worldbreastfeedingday: як у світі реагують на ГВ у публічному місці

Не можна сказати, що у більшості країн світу склалось позитивне сприйняття матерів з ГВ у публічних місцях: все залежить від культури, релігійних особливостей. Тим не менше це питання настільки серйозно поставлене на Заході, що іноді регулюється на законодавчому рівні: у 2005 році парламент Шотландії видав закон про те, що прохання, аби жінка не годувала дитину у публічному місці — незаконні. Отакої. 

Питання популярне й у зірок Голівуду. Наприклад, проти breastfeeding shaming (термін популярний на Заході й означає цькування, якщо молода мама годує груддю дитину, а їй роблять публічне зауваження) виступили голівудські зірки: Міранда Кер, Жизель Бюндхен, Лів Тайлер, Пінк та інші. Їх фото з хештегом стали популярними. В Україні, до речі, так само у 2016 році був флешмоб у соцмережах "Пишаюсь материнством", коли матусі виставляли фото і розказували історії на цю тему у профілях. 

В Європі та США облаштовані спеціальні місця у закладах для грудного вигодовування. У Штатах навіть є спеціальні шатли з обладнання для того, щоб зцідити молоко. Також світом котяться акції, спрямовані на популяризацію гв у громадських місцях. Наприклад, Freethefeed — акція, що пройшла у квітні цього року у Лондоні: на дахах будинків встановлювали величезні кульки у вигляді грудей. Кампанія проти дискримінації молодих мам, які годують дитину у публічному місці, влаштувала компанія з виготовлення молоковідсмоктувачів Elvie.

"Ми хочемо дати можливість матерям почуватися в безпеці і комфорті, коли вони годують дітей. Щоб вони це робили, як і де хочуть", — казали тоді в кампанії. 

Також всесвітньовідомий "Worldbreastfeedingday" — Всесвітній тиждень грудного годування, започаткований Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Грудне годування, кажуть у ВООЗ, рекомендовано дітям мінімум до 6 місяців. День проводиться щороку з 1 до 7 серпня в 170 країнах світу та мета у тому, щоб показати, наскільки мамине молоко важливе для малюка на ранніх етапах розвитку. 

годування груддю у публічних місцях

Джерело: Nicki Kaylor Photography

Поради: як не натрапити на соціальний осуд при ГВ у публічному місці

Шановні матусі, нагадуємо, що ваш вигляд з малям на руках — це наймиліше та найкраще, що могло вигадати людство. Бажання дитини — закон, проте, якщо ви не хочете зіпсувати собі настрій, або ще комусь, то можна дотримуватись наступних порад у громадських місцях:

📌 Найбільш спірна порада, або межі вашої відповідальності. Якщо дитинка захотіла їсти на вулиці, намагайтесь знайти комфортне місце: на лавочці десь далі від інших, або зайдіть углиб парку. 

📌 Слінги корисні не тільки для того, щоб там носити маля, а й для вигодовування на вулиці. Ви можете обрати собі досхочу засіб: слінг-шарф, слінг на кільцях, май-слінг, тощо та годувати дитину прямо на ходу.

📌 Хустинка. Заведіть собі хустинку, якою накривають дитину при гв у публічних місцях. Так зберігатиметься інтимність моменту та ви застережете себе від зайвих очей у свій бік.

17430

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: