fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 12:01 28 Гру 2022

Як зробити укриття комфортнішим? Рішення, якими зможе скористатися кожен

Підвал чи інше тимчасове укриття можна облаштувати під свої потреби. Щоб перебування там було терпимим та трохи відволікало від атак ворога.

English version here

У чому проблема?

Безпечних регіонів та міст в Україні нині немає — це доводять щоденні російські обстріли наших домівок. Укриття дозволяють нам перечекати ворожі атаки в умовному спокої — за десять місяців повномасштабної війни ми звикли сидіти в підвалах своїх будинків або в інших тимчасових сховищах. Але їх можна зробити комфортнішими — переобладнати самотужки або принести речі, які під час повітряних тривог будуть заспокоювати вас, дитину чи вашого улюбленця. Про що мова? Та як зробити перебування у підвалі приємнішим? "Рубрика" знайшла кілька дієвих рішень.

Яке рішення?

Що обов'язково має бути в укритті?

Сховища, де ви пересиджуєте тривоги (підвали, цокольні приміщення, паркінги), мають бути готові до щонайменше 48 годин вашого перебування там. Усередині мають бути: 

  • місця для сидіння/лежання, 
  • бак з водою, 
  • резервне електропостачання, 
  • виносні баки, 
  • засоби обігріву та пожежогасіння, 
  • резервне штучне освітлення, 
  • шанцевий інструмент, 
  • аптечка,
  • контейнери з їжею. 

Це базовий найпростіший набір. Усе інше — вже за вашого бажання та потреб.

укриття

Як підготувати укриття для дітей?

Заздалегідь підготувати укриття можна і для перебування там дітей. Для них слід придбати або відкласти особливі іграшки — такі, які ви не використовуєте в інший час.

"Дитині не слід говорити, мовляв, ми йдемо відсиджуватися в укриття. Натомість кажіть про те, що йдете займатись у сховищі чимось цікавим. Для цього можна запастись чимось корисним — тими ж розмальовками, наборами конструкторів тощо. Із собою слід брати все, що цікаво дитині", — говорить психологиня Елліна Карепова.

Якщо малюк боїться темряви, можна придбати іграшки, які світяться, гірлянди на акумуляторах чи батарейках. Вони будуть маяком, що заспокоюватиме дитину. Додатково за можливості можна придбати терапевтичні іграшки — хібукі. Про них ми писали в цьому тексті.

Як підготувати укриття для улюбленців?

укриття

Для тварин, як і для людей, в укритті має бути запас корму та води. останньої потрібно багато — як для пиття, так і технічної. Для кота потрібно мати переноску, для собаки — принаймні нашийник та повідець. Також слід потурбуватись про туалети для тварин.

Кінолог та зоопсихолог Павло Кулик говорить, що в укритті для собаки обов'язково потрібно щось тепле. Наприклад, плед — він зігріватиме вашого улюбленця. Щоб тварина не нервувала, слід заздалегідь підготувати якусь річ господаря — рукавичку, шапку, шарф чи светр Рідний запах зменшуватиме рівень стресу у тварини — особливо, якщо вам доведеться на короткий проміжок часу полишити песика на чужих людей.

Також, за словами Павла Кулика, в ідеалі слід мати аптечку для своєї тварини — ветеринарні препарати першої необхідності, серед яких будуть:

  • ліки проти блювоти та отруєнь, 
  • кровоспинні, загоювальні, засоби для зменшення рівня стресу (їх вам допоможуть підібрати ветлікарі, вони ж визначать дозування, що залежатиме від ваги вашої тварини).

Під час перебування у сховищі важливо правильно боротись зі стресом тварини. Від переляку собака може застрибувати на людину або поводитися агресивно.

"Якщо в ці моменти тварину гладити, розмовляти з нею добрим тоном, то це значить, що ви закріплюєте таку поведінку заохоченням. Тому найкращий спосіб поводження з твариною в укритті — заборонити їй так бешкетувати. Навіть через повідець. Якщо собаку трясе, можна спробувати провести її сховищем по колу", — говорить Павло Кулик.

Як зробити укриття яскравим?

укриття

У Житомирі підвал багатоповерхівки розмальовували Петриківським розписом. Це стало можливим завдяки ініціативі "Мистецтво у бункері: арттерапія для дітей Житомира" частина проєкту "Підтримка мам та дітей в умовах війни в Україні", що реалізовує ЖОМГО "Паритет"/Zhytomyr Youth NGO "Parity". За словами Аліни Кундіч — волонтерки, координаторки акцій з тактичного урбанізму, перший розмальований підвал голова Житомирської обласної молодіжної громадської організації "Паритет" помітила в Луцьку, тоді ж запропонувала прикрашати житомирські укриття. 

"У сірому та похмурому підвалі житлового будинку наша художниця запропонувала намалювати яскраву й теплу петриківку та картину бичка Марії Примаченко, музей якої постраждав внаслідок російської окупації. А вже в кінці разом із дітьми вирішили на стінах додати побажання і залишили послання-надписи: «Кажи паляниця», «Слава Україні!» «Мрій!»… які б додавали сил тим людям, хто переховуватиметься в ньому під час сигналу тривоги", — розповідає Аліна Кундіч.

укриття

До ініціативи впродовж травня-червня 2022 долучились близько 50 людей: діти, їхні батьки, волонтери та зацікавлені житомирці. Для них, говорить Аліна Кундіч, це стало своєрідною арттерапією. Разом малювали, спілкувались, їли печиво, обмінювались відео та фото процесу. 

Учасники ініціативи прикрасили підвал, а ще намалювали декілька десятків полотен з українськими мотивами та створили мурал на тему вільної України.

Як розмалювати ваше укриття?

укриття

Поради від художниці із Житомира Анастасії Сладковської

  1. Укриття має бути сухим та теплим. Стіни під малюнки варто обирати такі, що не мають вологих плям або висолів (зазвичай зовнішні стіни не дуже придатні). Перед розписом стіни треба проґрунтувати універсальною ґрунтовкою (наприклад, Сeresit) та дати стінам просохнути протягом доби (бажано провітрювати під час висихання, бо пари ґрунтовки шкідливі).
  2. Краще використовувати фарбу для фасадних робіт. 
  3. По проґрунтованій та висушеній стіні малюнок розмічаємо олівцем або крейдою і розфарбовуємо фарбами
  4. Обрана фарба сохне швидко. На вулиці в теплу погоду — до 20 хвилин. У процесі роботи в укритті бажано прогрівати та паралельно провітрювати приміщення, бо пари шкідливі, якщо ними дихати довго.
  5. Головне — продумати малюнок наперед, все ретельно підготувати, розмітити, а далі робота піде швидко, особливо якщо залучити багато людей.

Хто в Україні робить укриття комфортнішими?

Допомога генераторами

генератор

В Івано-Франківську міська влада за облаштоване сховище та місце обігріву дарує містянам генератори. Що потрібно зробити? Прибрати підвал, що слугуватиме сховищем для мешканців кількох будинків, та закупити все необхідне для нього. Укриття перевірятиме комісія, що й оцінить якість робіт.

Що має бути у сховищі

  • вказівники; 
  • аптечка; 
  • питна та технічна вода; 
  • засоби індивідуального захисту (антисептики); 
  • місця для сидіння; 
  • одноразовий посуд; 
  • вогнегасник; 
  • пакети для сміття (урни); 
  • додаткове освітлення (ліхтарики, свічки); 
  • засоби гігієни (мийні засоби, паперові рушнички); 
  • вільний доступ до приміщення; 
  • санітарний стан приміщення; подовжувач з розетками; 
  • джерело додаткового опалення ("дуйка", обігрівач).

На кінець листопада в Івано-Франківську вже роздали 20 генераторів.

У Дніпрі жителі будинків ОСББ та ЖБК можуть придбати генератори за 25% від ціни, решту оплатить міський бюджет. З покупкою пристроїв допомагають будинкам з автономним опаленням.  

"Основна мета цих генераторів — забезпечити будинок критичною інфраструктурою, тобто ці генератори ми надаємо не для того, аби люди підключали їх до ліфтів, освітлення в будинку тощо, а тільки для того, аби не виникало аварійних ситуацій: не порозмерзались труби та не затопило весь будинок. Це пріоритет нашого пілотного проєкту", — сказав начальник відділу з організаційної роботи департаменту з питань самоорганізації населення міської ради Владислав Макарець.

Яскраві укриття для дітей

Як облаштувати укриття для дітей

У Бучі команда "Б50 Волонтери" облаштувала яскраве сховище в найбільшому дитячому садочку міста "Козачок". Перед волонтерами постала задача — перетворити 200 м2 темного підвалу з голими сірими стінами на місце фізичної й емоційної безпеки для дітей, щоб у малюків виникали приємні асоціації з укриттям. 

Приблизно за місяць волонтери прибрали бомбосховище, підготували стіни, пофарбували їх, розмалювали стіни дитячими малюнками й облаштували підлогу. Усередині з'явились 5 зон: для відпочинку, розвитку, активності, гігієни та меддопомоги.

Команда "Б50 Волонтери" готова взятись на облаштування укриттів у дитсадках та школа Київщини, Чернігівщини та Житомирщини. Щоб запросити волонтерів у свій заклад, слід заповнити ось цю форму.

Досвід харківського Relive

проєкт Relive

У Харкові діє проєкт Relive від Благодійного Фонду "Волонтерська". Наприкінці серпня команда з волонтерів почала займатись облаштуванням міських підвалів. 

"Що таке безпека в умовах війни? Це або ППО, або сховище. Або ми збиваємо ракети, або ховаємось від них. Ми подумали про купівлю чогось для зміцнення протиповітряної оборони, навіть трохи дослідили цю тему. Зрозуміли, що нічого такого придбати не можемо. Тож залишався другий шлях — обладнувати бомбосховища", — говорить засновник проєкту Макс Бурцев.

Від міста команда отримала список підвалів, які гіпотетично можна переобладнати, а тоді проконсультувалася з рятувальниками, щоб розуміти, яким стандартам має відповідати майбутнє укриття. Але виявилося, що багато підвалів взагалі неможливо перебудувати, бо частина з них затоплена, інша — не відповідає вимогам рятувальників. 

Переобладнуючи укриття, команда Relive, проводить такі роботи: прибирання, встановленні сантехніки, проведення каналізації, вентиляції та електрики, розміщення піддонів для лежачих місць.

Найскладніші етапи робіт — встановлення сантехніки, проведення каналізації та першочергове прибирання.

Середня вартість одного облаштованого підвалу — 1200 доларів. Але все залежить від стану укриття, бо можна віддати і 600 доларів, і 3 тисячі. Близько 80 % цих сум — це матеріали та техніка, залишок — транспортні розходи та годування бригад.

У Relive привели до ладу 157 тимчасових бомбосховищ, в яких можуть знайти укриття 11 000 мешканців міста (дані на кінець листопада). Після ремонту волонтери віддають ключі від сховища людям, які відповідатимуть за нього. Нині у Relive думають, як ці облаштовані підвали зробити точками обігріву, щоб містянам було тепло у зимовий час.

Поради від команди Relive для жителів інших міст, які хочуть привести до ладу свої підвали

  1.   Звернутись до міської влади або тих органів, які відповідають за будівлі та, відповідно, укриття у них (це можуть бути ОСББ, наприклад). Без їхнього дозволу ви не зможете нічого зробити, навіть зайти в підвал.
  2.   Прописати всі стандарти облаштованого укриття — що там має бути, окрім обов'язкових від ДСНС пунктів? 
  3.   Підібрати будівельні команди, які дотримуватимуться дедлайнів та стандартів переобладнання приміщення.
  4.   Якщо ви фонд, який хоче повторити досвід команди Relive та займатись обладнанням міських підвалів, а не тільки власного, то вам слід мати портфоліо успішних проєктів. Бо міжнародні донори прискіпливо ставляться до тих, хто подається на фінансування. Для них важливо, щоб українські проєкти вже мали якусь позитивну історію.

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
22018

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: