fbpx
Сьогодні
Що відбувається 09:07 25 Тра 2021

Викачати повітря для Лукашенка. Як Україна і Захід збираються воювати з Білоруссю через Протасевича?

English version here

Фото Reuters

Скандал навколо примусової посадки в Мінську літака авіакомпанії Ryanair з одним з найбільш злісних противників режиму в Білорусі та головним редактором видання Nexta Романом Протасевичем набирає обертів. 

Було зрозуміло, що основні «шишки» посиплються саме на президента Білорусі Олександра Лукашенка, який, без сумнівів, і санкціонував спецоперацію із затримання ворога. Але крім нього, під роздачу потрапила й авіакомпанія, літак якої був посаджений в супроводі двох винищувачів білоруської авіації. 

Як відреагував Захід, чи можуть заяви європейських чиновників вплинути на Лукашенка і якими можуть бути варіанти більш жорсткого впливу — читайте в матеріалі «Рубрики». 

протасевич білорусь

Захід традиційно стурбований. Але що далі?

Реакція і США, і Євросоюзу та інших недружніх до Росії та режиму Лукашенка країн була цілком передбачуваною: засудження дій багаторічного президента, загроза нових санкцій і навіть звинувачення в повітряному авіатероризмі. 

«США рішуче засуджують вимушене перенаправлення рейсу між двома країнами ЄС і подальше зняття та арешт журналіста Романа Протасевича в Мінську. Ми вимагаємо його негайного звільнення. Цей обурливий акт режиму Лукашенка поставив під загрозу життя понад 120 пасажирів», — заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Обурення Євросоюзу, а особливо країн Балтії теж цілком зрозуміло: Протасевич летів до Вільнюса, фактично постраждали десятки європейців. Але чи буде пуття від заяв і погроз?

роман протасевич

Фото Reuters

«Реакція Заходу цілком передбачувана і зрозуміла — інакше відреагувати там просто не могли. Питання в тому, наскільки це буде ефективно щодо Лукашенка? Історія з придушенням протестів після виборів вбила його репутацію вщент. Будь-які ілюзії щодо того, що у нього ще є хоч якийсь шанс побудувати відносини з Заходом вже в минулому. Так що будь-яке засудження йому зараз, взагалі-то, все одно. Страчувати Протасевича він навряд чи стане, але торгуватися буде довго», — сказав в коментарі «Рубриці» експерт міжнародник Сергій Дітковський.

Лукашенко, безумовно, пішов ва-банк і не стане віддавати опозиціонера, що потрапив до нього в руки просто так: Nexta випила у нього занадто багато крові минулого літа-осені. До того ж президент Білорусі не раз заявляв про те, що видання є продуктом діяльності іноземних спецслужб — нібито через ЗМІ Захід намагався розігнати в сусідній з Україною державі нову «кольорову» революцію. 

Варто визнати, що операція спецслужб із затримання Протасевича була проведена практично ідеально: починаючи від стеження в аеропорту і закінчуючи оперативною посадкою під надуманим приводом в Мінську. Випускати такий козир з рук Лукашенко точно не стане. 

Бити по Лукашенку можуть через повітря

Економіка в Білорусі традиційно орієнтована на дві держави. Перша з них це зрозуміло, Росія. Друга, як це не парадоксально, Китай. За останні кілька років Піднебесна вклала в Білорусь більше 4 млрд доларів і не збирається на цьому зупинятися: лідер Китаю Сі Цзіньпін був першим, хто привітав Лукашенка з «перемогою» на виборах в серпні минулого року.

Зв'язки з Заходом набагато менш міцні та вигідні: за 2020-й рік товарообіг між Білоруссю і Євросоюзом склав 956 млн доларів. Це порівняно небагато: у сусідів України немає угоди про Асоціацію з Євросоюзом, тому конкурувати на європейських ринках білоруському бізнесу дуже складно.

Набагато простіше йти второваною стежкою і продавати свою продукцію в Росію та інші країни СНД. До недавнього часу в списку пріоритетних торговельних партнерів була й Україна, але за останній рік відносини сильно зіпсувалися: Київ не підтримав дії Лукашенка проти опозиціонерів влітку минулого року і засудив дії проти Протасевича. 

протасевич білорусь

Фото Reuters

Виходячи з цього зрозуміло, що президент Білорусі може пережити хвилю європейських санкцій, тим більше якщо Кремль підставить йому «міцне плече». Однак в Євросоюзі все ж придумали, як доставити Лукашенку неприємності: постраждати може головна білоруська авіакомпанія «Белавіа».

«Цю помилку не можна повторювати. Євросоюз повинен ввести заборону на польоти авіакомпанії "Белавіа" і закрити білоруський повітряний простір. В ЄС відповідальних за цей акт державного тероризму потрібно піддати кримінальному переслідуванню і кардинально розширити санкції проти Білорусі», — заявила членкиня комітету бундестагу у закордонних справах і доповідачка по Східній, Центральній Європі та Балканам Ренате Альт. 

Зі схожою заявою також виступили в Польщі та США. Дуже схоже на те, що питання щодо «Белавіа» практично вирішене — компанію покарають, але також можуть постраждати й громадяни Білорусі. Не виключено, що в'їзд на територію Євросоюзу для них стане набагато проблематичнішим, а кількість відмов у візах виросте в рази. 

Наскільки це буде дієво щодо рейтингу Лукашенка? Захоплення серед білорусів така перспектива точно не викличе, проте режим чинного президента тримається в першу чергу на «багнетах» спецслужб і вирощених ним за 25 років правління силових структур.

Увечері 24 травня Україна оголосила про те, що припиняє авіасполучення з Білоруссю. Немає сумнівів, що незабаром на такі ж заходи підуть і всі інші європейські країни. Схоже, що Лукашенко вирішили задушити через «повітряну» блокаду — питання в тому, наскільки дієвим заходом це виявиться. Поки дуже схоже на те, що диктатор з Білорусі не збирається відступати. 

лукашенко

Фото Reuters

Скільки грошей може втратити Білорусь?

Ефект від подібних санкцій буде нести не тільки політичні наслідки й загрожувати крахом «Белавіа», але ще і призведе до втрат десятків мільйонів доларів бюджету Білорусі. 

Кожна країна витрачає чималі суми на забезпечення роботи системи та безпеки в небі. Ці гроші компенсуються з бюджетів авіакомпаній, які відраховують державі гроші як за транзитні перельоти, так і за перельоти з посадкою в конкретному аеропорту. Зрозуміло, суми виходять різними, проте в середньому щорічно через небо Білорусі пролітає більше 3000 тисяч пасажирських літаків. Традиційно плата стягується за кожні 100 кілометрів шляху над територією держави, плюс додаткова оплата за зліт і посадку. Точну суму втрат назвати важко, проте це явно десятки мільйонів доларів щорічно. Плюс необхідність підтримувати аероінфраструктуру за власні кошти. Крім того, за інформацією Блумберг, Євросоюз готується зупинити й наземне сполучення з Білоруссю. Ці санкції підуть «бонусом» до пакета проти фізичних та юридичних осіб серед топчиновників держави Лукашенка. Якщо Захід збереже настільки ж рішуче налаштування, то, можливо, Протасевичу і вдасться вийти раніше терміну. Однак передбачити дії диктатора з Білорусі вкрай складно — якщо «вождь» вирішить, що його престиж зачеплений, то будь-які витрати можуть здатися дрібницею. Приклад Володимира Путіна заразливий.

25298

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: