fbpx
Сьогодні
Що відбувається 10:05 11 Сер 2020

Криваві бійки, палаючі шини і коктейлі "Молотова": як пройшов другий день протестів у Білорусі

Фото Reuters

У Білорусі 2-й день запеклих протестів. У ніч на 11 серпня десятки тисяч людей по всій країні влаштували справжню бійню з силовиками через незгоду з перемогою на президентських виборах Олександра Лукашенка.

Вперше в хід пішли коктейлі Молотова, справжні барикади, феєрверки і зіткнення зі спецназом. Поки у Мінську та інших містах невелике затишшя, "Рубрика" зібрала всю оперативну і важливу інформацію про білоруський "майдан".

Детально про перший день протестів, а також причини масштабної недовіри білорусів своєму президенту читайте тут: Кривава ніч у Мінську: чи чекає Білорусь новий "майдан" і чому країну накрили масові протести

Фото Reuters

Що відбувається у Білорусі. Важливе 

Мітинги на 2-й день були більш масштабними і жорсткими. Правоохоронці діяли продумано і особливо не церемонилися. У Мінську за кілька годин до протестів комунальні служби навіть очистили центр міста від урн, щоб не дати мітингувальникам можливості будувати зміцнення. Але не вийшло.

Коротка хронологія (з вечора 10 до ранку 11 серпня):

20:30 — друга хвиля протестів. Найзапекліші в Мінську, Пінську, Гродно, Могильові, Бресті.

Епіцентр сутичок проходить в столиці. Люди перекривають дороги і збираються в різних частинах міста групами по 150-200 осіб. Вони скандують: "Програв", "Ганьба", "Живе Білорусь", "Міліція з народом" і вимагають відходу Олександра Лукашенка. Каталізатором подій стала центральна вулиця Пушкінська, де зібралося кілька десятків тисяч чоловік.

При цьому ще з 9 серпня у країні серйозні перебої з інтернетом. Як раніше писала "Рубрика", місцеві можуть користуватися лише проксі-серверами. В іншому випадку немає можливості користуватися соцмережами або іншими сайтами. Як бачимо — це не заважає людям кооперуватися і виходити в оффлайн.

22:00 — на вулицях почалася "війна". Міліція щосили застосовує сльозогінний газ, світлошумові гранати, кийки та гумові кулі. Людей при першій же можливості забирають в автозаки. У мережі публікують десятки відео грубих і незаконних затримань.

Основні зіткнення проходять в тому ж центрі Мінська, а також в районі ТЦ "Корона", ТЦ "Рига", ТЦ "Галерея", вулиці Кальварійської та інших.

22:30 — мітингувальники діють у столиці більш згуртовано. Вони не збираються в одному місці, а продовжують діяти групами, міліції з такими осередками працювати набагато складніше. На допомогу простим білорусам прийшли автомобілісти, які штучно створюють пробки, щоб закрити проїзд спецтехніки.

У деяких з автолюбителів здавали нерви. Так, на кадрах одного з відео видно, як автомобіль в центрі Мінська на високій швидкості робить поворот на перехресті і жорстко збиває міліціонера.

Зіткнення тривають і в регіонах. У Бресті, наприклад, перші години протестів міліції довелося на солодко. Кількість мітингувальників була в рази більша правоохоронців, тому гвардійцями довелося в облозі чекати підкріплення. Їх закидали пляшками, камінням і палицями. Після того, як на місце прибуло підкріплення, міліції вдалося стабілізувати ситуацію.

Жарко було в Пінську і Гродно. Там міліції довелося вдаватися до масових затримань.

Протести в Мінську Білорусь

Фото Reuters

23:20 — з'явився перший загиблий. За офіційними даними білоруського Міністерства внутрішніх справ, чоловік хотів кинути в бік міліції саморобний вибуховий пристрій, але у нього не вийшло. "Бомба" вибухнула в руках. Від отриманих травм він помер на місці. Правоохоронці порушили кримінальну справу. Опозиційні ЗМІ же в цю версію не вірять і звинувачують міліцію у вбивстві людини.

На вулицях десятки поранених, в автозаках сотні затриманих. Важко постраждав водій автобуса на Пушкінській у Мінську, йому довелося надавати допомогу до приїзду швидкої прямо на місці події.

На опозиційному телеграм-каналі Nexta.Live, який за 2 дні став найпопулярнішим у всьому російськомовному сегменті телеграму (у нього вже понад 900 тисяч підписників) щохвилини публікуються свіжі дані про протести з усієї країни. Редактори каналу по суті модерують протести по регіонах.

Також у ЗМІ повідомили, що опозиційна кандидатка в президенти Світлана Тихановська знаходиться в повному порядку. Раніше ж говорилося, що її можуть утримувати в білоруському Центрвиборчкомі. До слова, сама Тихановська де-факто відмовилася брати участь у масових акціях по країні, а вранці 11 серпня з'явилося повідомлення, що вона знаходиться у Литві.

Тихановська

Фото Reuters

01:00 — у Мінську будують барикади. Люди використовують сміттєві баки, лавочки, рекламні конструкції, квіткові клумби і камені. У силовиків полетіли перші коктейлі "Молотова". Найзапекліші сутички тривали на вулиці Пушкінській, де мітингувальники навіть палили шини.

Спецслужби і ОМОН активно атакували білорусів і у дворах. Одиночних прихильників акцій затримували з особливою жорстокістю і моментально пакували в автозаки.

Влада мобілізували не тільки ОМОН, а і внутрішні війська і навіть армію. За різною інформацією, по тривозі довелося піднімати 38-ю бригаду ВДВ, яку задіяли в Бресті.

Пройшла новина і про те, що на вулицях Мінська працюють російські спецназівці. Нібито з характерними шевронами росарміі. Правда, інформація так і не підтвердилася.

2:45 — мітингувальники поступово розходяться.

Зіткнення тривають в основному в центрі Мінська, де силовики ближче до 3-ї години ночі повністю зачистили вулиці. Аналогічна ситуація і в інших містах, де практично всі опозиціонери розійшлися по домівках.

Як підсумок — правоохоронці не допустили довгострокових демонстрацій. Закріпитися в центрі або в іншому місці по містах опозиційним білорусам так і не вдалося. Вулиці зачищені. При цьому черговий етап мітингів запланований на вечір сьогоднішнього дня. І це ще не все.

11 серпня оголошено Днем загальнонаціонального страйку. Ось основні вимоги організаторів:

  • визнання Світлани Тихановської новим президентом Республіки Білорусь;
  • звільнення всіх політичних ув'язнених;
  • проведення нових чесних виборів.

Від цього кроку багато в чому залежить і масштаб наступних протестів. Якщо велика частина працівників промислових підприємств приєднаються до акцій і не вийдуть на роботу, це істотно ускладнить завдання Олександру Лукашенко.

За неофіційними даними у ЗМІ, на рівні Адміністрації президента всерйоз обговорюється варіант введення воєнного стану у країні і повноцінне використання армії для патрулювання вулиць. Правда, поки це лише розмови.

3809

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: