fbpx
Сьогодні
Світ 09:15 18 Лис 2020

Байден переміг, але Трамп не йде: чому у США досі триває битва за Білий дім

English version here

Фото climate-xchange.org

Громадяни Сполучених Штатів Америки нарешті дізналися, хто буде їхнім президентом до 2024 року. Джо Байден і його команда вже приймають привітання і обирають міністрів для майбутнього уряду.

Ноу-хау цих виборів стало масове "поштове голосування": через коронавірус ним скористалися понад 100 мільйонів американців. Через це бюлетені рахували довше, а Дональд Трамп оголосив вибори сфальшованими, не визнає перемоги Байдена і не хоче йти з Білого Дому. Розповідаємо, чому у США фактично досі тривають вибори, і хто все-таки займе Білий Дім.

Джо Байден дефакто переміг, але Дональд Трамп цього не визнає

Офіційно нового президента США оберуть лише 6 січня, коли Конгрес затвердить результати виборів. Втім, провідні американські медіа, як-то Fox News, CNN, Associated Press та Politico в один голос підтверджують: демократ впевнено обійшов Трампа.

Станом на 17 листопада, Джо Байден має перемоги у 24 штатах і столиці, які дають йому 290 голосів виборників. Результат вийшов рекордним ще й тому, що за політика проголосували 78 мільйонів американців: це більше, ніж у 2012 році отримав Барак Обама. Тим часом, Дональд Трамп має підтримку 232 виборників.

Але команді Джо Байдена поки не вдається як слід відчути перемогу. Ще 4 листопада події у США почали нагадувати змінену версію Помаранчевої Революції в Україні. Інший кандидат, Дональд Трамп, підрахував, що виграв вибори з великим відривом, але їх начебто "сфальсифікували". Результатів він не визнає і вимагає перерахунку. "Я ВИГРАВ ВИБОРИ", – продовжує писати президент у Twitter (саме великими літерами).

Як виявилося, це не лише слова, бо Дональд Трамп влаштував справжній саботаж команді опонента. Білий Дім, наприклад, досі не ділиться з Джо Байденом щоденними брифінгами розвідувальних служб про ситуацію у світі, загрози і перебіг епідемії COVID-19 (так попередні президенти вводили наступників у курс справ).

"Більше людей може померти, якщо ми не координуватимемо зусилля", – обурюється демократ: мовляв, його команда не може планувати боротьбу з вірусом і економічною кризою, і у січні буде гірше готова до цих викликів. Тим часом держсекретар Майк Помпео говорить про перехід… до другого терміну Трампа.

І взагалі, Управління загальних служб США вперто не визнає підсумку виборів, блокуючи перехід влади до Байдена. А сам президент вже встиг змінити голову Пентагону, оголосити тендер на видобуток нафти у заповідній зоні Аляски (!), хоче вивести війська з Афганістану і ледь не ввів нові санкції проти Ірану. "Він навмисне ускладнює життя Байдену", – вважають критики Трампа.

сша протести вибори

Фото Reuters

Натомість республіканці оголосили, що у них вкрали перемогу

"Минулої ночі я вигравав, часто з великим відривом у багатьох ключових штатах, де майже в усіх випадках керують демократи. Потім один за одним вони почали магічно щезати, щойно скинули загадкові бюлетені", заявив після виборів президент (у Twitter, звісно ж). Тепер це своєрідне ідеологічне гасло Дональда Трампа і його команди.

Чи не найголосніше республіканці критикують те-таки поштове голосування. Мовляв, ну дуже підозріло, що у "живому" волевиявленні мешканці Пенсильванії обрали Трампа (перевага у 600 тисяч голосів!), але потім комісії підрахували "поштові бюлетені", і там 78% голосів були вже за Байдена. Адже ще 4 листопада чинний президент вигравав у 6 ключових штатах!

"Вибори сфальшовані, а у президента вкрали перемогу", такі ідеї підхопили сенатори Тед Круз і Ліндсі Грем, ряд інших посадовців, та й прості виборці Трампа у соцмережах.

Тож далі мішенню Трампа стала електронна система підрахунку голосів Dominion. Дональд Трамп заявляє (посилаючись на невідомий аналіз), що адміністратори Dominion начебто "стерли" з системи 941 тисячу голосів за президента, а ще 221 тисячу зарахували Джо Байдену. Нібито винні в цьому "ліві радикали", які контролювали систему, а розробники взагалі пов'язані з Венесуелою.

З цим рішуче незгодні у Агенції США з кібербезпеки та інфраструктури ( директора якої призначав Трамп): "Немає жодних доказів, що якась виборча система стирала, змінювала голоси чи була під чиїмось впливом … Це найбезпечніші вибори у американській історії".

сша протести вибори

Фото Reuters

Команда Трампа продовжує боротися у судах…

Відтак, вже 6 листопада адвокат Трампа і давній знайомий України Рудольф Джуліані де-факто оголосив юридичну війну Байдену, яка триває і досі. Він зібрав прес-конференцію у Філадельфії, де похвалився: від 50 до 60 спостерігачів-республіканців готові свідчити у суді, що їм не дали стежити за виборами. Нібито так демократи змогли фальсифікувати процес (наприклад, "вкидали" бюлетені пачками) от і "наголосували" перемогу Байдена.

Головною зброєю у цій війні стали судові позови: їх "червоні" розпочали більше десятка. Лише суди Пенсильванії отримали 7 скарг. Подекуди республіканці вимагали зупинити підрахунок, десь взагалі не визнавати вибори. У Неваді команда Дональда Трампа заявляла: що тут проголосувало 10 тисяч "мертвих душ", виборців, які насправді давно померли.

Схоже, оточення президента мріяло через суди довести, що "поштові бюлетені" масово фальшували, виборці-демократи могли виправляти зіпсовані бюлетені, а от за Трампа їх не зарахували. Вже згадана Пенсильванія і інші штати подовжили строк, у який вони приймають бюлетені, аби всі виборці встигли – з погляду республіканців, це теж було порушення.

Математика тут проста. Якщо перерахувати голоси без пошти, то у Трампа з'явилися б шанси, а от Байден без виборників Пенсильванії і Джорджії (ці штати стали епіцентрами протистояння) не переміг би.

Цікаво, що водночас генеральний прокурор і ставленик господаря Білого Дому Вільям Барр доручив підлеглим розслідувати "порушення на виборах" імовірно, щоб переконати суддів, що вони таки були.

За даними видання Axios, республіканці планували майже військову кампанію: зібрати у ключових штатах команди юристів і активістів, організувати "розкрутку" у медіа, вклавши у це чималі кошти. А ще у Трампа анонсували масові мітинги на зразок передвиборчих, аби показати, що "народ проти".

Але це зовсім не нова революція: на вулицях спокійно, а суди кажуть Трампу "ні"

трамп

Фото Reuters

Втім, попри переможні реляції, реальні здобутки команди чинного президента поки зовсім скромні.

Єдиний міні-реванш республіканці поки взяли у Джорджії: тут губернатор Бред Раффенспергер погодився перерахувати голоси вручну. Зате суд цього штату Трампу відмовив, те саме зробили слуги Феміди у Мічигані і Нью-Джерсі. У Пенсильванії юристи президента наче як добилися скасування частини бюлетенів. Але прокурор штату Джош Шапіро вже заявив, що таких бюлетенів "дуже мало".

Тим часом, суди відхилили інших шість позовів, а Аризону команда Трампа взагалі "здала без бою", відмовившись від судів. Журналісти каналу CNN стверджують, що республіканці ось-ось програють і в інших ключових штатах.

Обстановка на вулицях американських міст поки теж спокійна. До виборів світ облетіли кадри, як власники магазинів у Вашингтоні чи Чикаго барикадують входи і забивають вікна фанерою аби їхні заклади не зруйнували під час "вуличних боїв" прихильників і опонентів Трампа.

Прихильники чинного президента дійсно вийшли на вулиці: 14 листопада вони провели у Вашингтоні багатотисячний марш "Зробимо Америку знову великою". Більшість мітингарів все ж поводилися мирно (хоч їхні опоненти почули про себе чимало образ). Лише одна група радикалів під вечір побилася з такою ж войовничою командою опонентів президента. Вашингтонська поліція, втім, швидко зупинила обидві "армії".

Але це був виняток із тиші. Трампісти влаштували серію мітингів у різних штатах під гаслом "Зупиніть крадіжку [перемоги Дональда Трампа]". Проте діяли суто мирно, безладів та погромів (на зразок тих, що були під час протестів після вбивства Джорджа Флойда) не влаштовували. Словом, у США точно не "друга громадянська війна", якої перед виборами боялися експерти.

Ну, а прихильники Джо Байдена не воюють, а святкують. Дізнавшись результати, люди у Нью-Йорку, Філадельфії та Вашингтоні влаштували "вуличні гуляння", яких не було від старту пандемії COVID-19: проводили час з друзями, раділи і навіть пили шампанське перед Білим Домом.

сша протести вибори

Фото Reuters

А правники і посадовці переконують: результати виборів вже не змінити

Тим часом, сам Джо Байден і його оточення явно певні, що Трамп не доб'ється другого терміну і взагалі його ігнорують, аби не надавати опоненту "ту увагу, якої він хоче". А боротися демократи готові з Управлінням загальних служб США – мовляв, там не хочуть передавати владу новому президенту.

Причина проста: на відміну від України-2004, де і команда Віктора Ющенка, і міжнародні спостерігачі показали прямі докази фальшування виборів, у команди Трампа їх поки немає, а є лише сумніви у поштовому голосуванні, непідтверджені заяви Трампа і свідків. За оцінкою Джонатана Діаса, юридичного радника Campaign Legal Center, це не той рівень доказів для справи, де йдеться про результат виборів.

"Ці судові позови торкаються формальностей і стосуються імовірних дрібних порушень, нічого такого, що могло б будь-як "відкотити" перемогу Байдена серед виборників", – пояснив професор права Університету Каліфорнії Рік Хейсен. За даними ж газети New York Times, посадовці одразу у 45 штатах стверджують, що серйозних порушень не було.

За таких умов навіть Верховний Суд, де більшість у висуванців Республіканської партії, навряд чи допоможе команді Трампа без доказів.

І з відомих натепер даних випливає: Байден дійсно переміг

байден

Фото Reuters

Так чи "намалювали" перемогу Джозефу Байдену? З того, що відомо зараз, випливає: ні. За даними Центру правосуддя Бреннана, у США іноді підробляють бюлетені, однак приблизно 9 штук на мільйон. Натомість у тій же Пенсильванії Байден відірвався вже на 66 тисяч голосів, тож дрібні порушення на результат навряд чи вплинуть.

І навіть на питання "чому Трамп програв поштове голосування?" вже є відповідь. Демократи просто-напросто частіше голосували дистанційно, тоді як республіканці масово ішли на дільниці.

Як-не-як, Дональд Трамп закликав їх голосувати особисто, мовляв, поштове голосування буде "обманом, якого ви ще не бачили". До речі, соціологи ще до виборів точно спрогнозували результат Джо Байдена: у опитуваннях він "набирав" 51% голосів, а натепер має 50,9%.

Можливо, Трамп все ж вірить у свою перемогу, або вся ця історія є лише політичною "спецоперацією". Так, президенту вигідно говорити про вкрадену у нього перемогу. Тоді для виборців-республіканців Трамп увійде в історію не як "перший за 27 років президент, що програв перевибори", а у ролі сильного лідера, якого демократи нібито обманом виставили з Білого Дому.

Відтак, президент збереже свій імідж серед "червоних" і зможе продовжити політичну кар'єру. Наприклад, він уже натякав, що у 2024 знову балотуватиметься (таким чином непрямо визнавши, що зараз таки програв і піде з посади). Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконелл та однопартійці, імовірно, підтримують цю версію, аби не влаштовувати розбрат у політсилі.

Втім, Джо Байден майже гарантовано перебере владу в Білому Домі вже у грудні, і для України це гарний варіант. Багатомісячне протистояння двох "альтернативних президентів" точно відволікло б Сполучені Штати від підтримки України і розв'язало б руки Росії. Натомість президент-демократ зможе приділити час міжнародним питанням (хоч головною і залишиться внутрішня політика). Показово, що Байден вже обговорював "українську тему" з лідерами Великої Британії та Франції.

6461

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: