fbpx
Сьогодні
Світ 10:33 15 Кві 2021

Байден погоджується, що Путін – вбивця: що далі

English version here

Фото Reuters

"Чи вважаєте ви Путіна вбивцею?". "Так, я вважаю", такий коротенький діалог журналіста АВС Джоржа Стефанопулоса та президента США Джо Байдена очікувано став хітом як в Україні, так і у США.

Насправді ця історія мала продовження: речниця Білого Дому Джейн Псакі заявила, що президент не шкодує про ці слова і воліє казати про Путіна правду.

Розповідаємо, що буде далі і що це означає для України.

Сполучені Штати Америки підтримують Україну і обіцяють протистояти Кремлю

Натепер команда Джо Байдена зробила гучний анонс: протистоятиме ворожим діям Кремля. "Президент Байден дав чітко зрозуміти, що США дадуть відповідь на чимало дестабілізуючих дій Росії", запевняє речниця Білого Дому Дженіфер Псакі.

Для нас же примітне те, що серед цих відповідей точно є підтримка України (зрештою, хто ще веде війну з Росією?). "США не залишать Україну наодинці [у разі російської агресії]", пообіцяв американський міністр оборони Ллойд Остін.

Та й взагалі Штати показово відповідають на стягування російських військ до кордонів України. Джо Байден таки зателефонував президенту Зеленському передовсім говорили про російську загрозу а збройні сили США у Європі оголошували повну бойову готовність (своєрідний сигнал, що Штати все бачать).

"Президент дав зрозуміти за це [агресивні дії Росії] доведеться платити, будуть наслідки", заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. Він також поїхав до Брюсселя, на перемовини з посадовцями ЄС, а темою, знову-таки, стало російське "бряцання зброєю".

А тепер Сполучені Штати Америки всім своїм виглядом показують, що готові захищати Україну (до якої міри – це вже інше питання). Наприклад, у Чорне море заходять американські есмінці "Дональд Кук" і "Рузвельт", озброєні ракетами "Томагавк". У Пентагоні відверто кажуть: це для стримування Росії.

донбас оос

Фото Reuters

Однак американсько-російські стосунки зіпсувалися не лише через Україну

"Відносини між США і Росією лише погіршуватимуться", – писав ще до цих подій американський аналітик Джеймс Голдгаєр. Як виявилося, справа не лише в Україні.

Отож, спільний (і недружній погляд) на Росію зараз мають Білий Дім, республіканці й демократи у Конгресі, Пентагон і спецслужби. Адже фактично, Кремль веде "гібридну війну" і проти США, чому знайшлося чимало доказів.

А тому навіть коли 13 квітня Джо Байден несподівано запропонував Владіміру Путіну зустрітися і поговорити, рано це сприймати як "тріумф Путіна", котрому американці щось пробачили.

Скоріше, стався звичний дипломатичний маневр: Байден спочатку згадав про американські претензії до Москви, потім заявив про неухильну підтримку України, і тільки в кінці подав ідею перемовин "десь-колись". Можливо, це була спроба стримати Кремль від нової агресії обіцянкою перемовин, але позицію щодо нашої країни Білий Дім не міняє.

байден

Фото Reuters

А тому у Держдепі готують нові санкції, щоб зупинити Росію (і головні причини з Україною не пов'язані)

Як виявилося, Джо Байден за останній місяць не лише говорив, були і значно практичніші кроки. Прийшовши до Білого Дому, президент доручив спецслужбам перевіряти дії Росії, котрі могли виявитися антиамериканськими. Схоже, завершили: за даними видання Bloomberg, вже скоро американці оголосять про нові санкції, хоча точна дата невідома.

Повірити неважко, адже у Держдепі гарно представлені "яструби", котрі вірять, що Путіна можна зупинити санкційними ударами. Питання стратегічної політики там курує знайома нам Вікторія Нуланд, котра раніше закликала "покарати Кремль" (до речі, в Росії вона вважається ледь не втіленням вселенського зла, бо колись роздавала бутерброди на Євромайдані). Для балансу відзначимо, що є і "санкцієскептики", які не схвалюють жорсткі обмеження через шкоду економіці.

Що ж, американці навіть без України мають одразу дві причини оголосити нову "санкційну війну" Росії. Натепер розслідувачі з американських спецслужб зібрали чимало доказів, що росіяни за прямим наказом Путіна втручалися у вибори 2016 року (ті самі, які виграв Дональд Трамп).

Так от, путінці не лише влаштовували хакерські атаки, а й запускали пропаганду на мільйони читачів, аби розсварити американців (а так далеко не заходив навіть Радянський Союз). Ба більше, Управління директора національної розвідки США стверджує, що росіяни намагалися втручатися і у вибори-2020, хоч тут обмежилися лише дезінформацією.

"Росія атакує Сполучені Штати Америки", – такі заяви звучали у американських медіа, і враження явно лише посилилося після так званої "кібератаки Solarwinds". У нас цю історію не надто обговорювали, однак минулоріч російські хакери влаштувати злам комп'ютерів і баз даних у США (про це стало відомо у грудні).

Настільки масштабний, що його жертвами стали Пентагон, Держдеп, Міністерство держбезпеки (аналог нашого МВС), постраждали також мережі штатів і приватні компанії. Подекуди хакери мали доступ до них упродовж 8-9 місяців!

Президент корпорації Microsoft Бред Сміт вже встиг порівняти кібератаки з терактами "Аль-Каїди". Якщо згадати, що хакери теоретично можуть взяти під контроль електромережі чи системи безпеки на підприємствах, то це не таке й перебільшення.

Зрештою, кібертерористи давно стали ворогами навіть у очах Голлівуду: саме з ними встиг повоювати Брюс Вілліс у одній із частин "Міцного горішка".

Обмеження, ймовірно, вдарять навіть по оточенню Путіна…

путін кремль

Фото Reuters

Держсекретар Ентоні Блінкен поки не називає нам прізвищ, але журналісти вже знають деталі. Так, американці нібито покарають санкціями і вишлють ряд російських "дипломатів", які насправді працюють на спецслужби РФ. Крім того, під санкції потраплять державні відомства і компанії, замішані у виборчих втручаннях, а ще у список можуть втрапити і "особи, близькі до російського президента".

Ну, а "членство" в такому списку для умовного росіянина може означати заборону на в'їзд до Штатів і заморожування рахунків у цій країні. Для багатих росіян, які звикли зберігати гроші і відпочивати на Заході, це чутливий удар.

Заразом американські компанії не матимуть права вести з ними будь-які справи (депутату Олександру Дубінському, до прикладу, навіть канал у Youtube заблокували). На практиці кожна серія санкцій ще й б'є по курсу рубля і російських фондових ринках, та це вже побічний ефект.

…однак тотальної ізоляції Кремля поки не буде

Втім, скоріш за все у Білому Домі візьме гору поміркованість: Росія отримає відчутні санкції, однак знову щасливо уникне тотальної блокади та ізоляції Кремля. А все тому, що американців влаштовує сценарій "Холодної війни", коли держави протистоять одна одній однак паралельно можуть домовлятися і навіть вирішувати спільні проблеми.

Зокрема, таку ідею озвучив Стівен Пайфер (нам він запам'ятався як посол США в Україні). Мовляв, Путін і Байден однаково зацікавлені у боротьбі зі змінами клімату, "мирному плані" для Афганістану чи обмеженні ракетної зброї (бо гонка озброєнь це дорого).

Хоча відмінність є: у "Холодну війну" США та СРСР боролися за вплив на увесь світ. Зараз же команда Байдена не збирається змагатися з Росією за дружбу президентів Вірменії чи Сербії. Американцям буде достатньо того, щоб РФ відмовилась від агресії проти Штатів та своїх сусідів.

До речі, це все одно не остання серія реалітішоу "Росія має санкції". За даними Financial Times, Держдеп до 2 червня має визначитися з реакцією на отруєння Олексія Навального. Теоретично, США можуть навіть влаштувати фінансові і торгові обмеження – вся справа у "Новічку", який для американців є забороненою хімічною зброєю.

навальний

Фото Reuters

Тим часом у Конгресі незадоволені, бо санкцій може уникнути "Північний потік 2″…

Якщо комусь здається, що шукати "зраду" – суто українська забава, то якраз американські конгресмени вже давно здійняли тривогу. Так, сенатор-республіканець Джим Ріш закидав команді Байдена небажання таки заблокувати будівництво газопроводу "Північний потік – 2", накривши санкціями росіян, і компанії-підрядники (не забуваємо, що проєкт для Кремля дуже важливий).

північний потік 2

Фото Reuters

Чи правда Білий Дім не чіпає одіозну "трубу"? З одного боку, Ентоні Блінкен називає її будівництво "поганою угодою", США не виключають санкцій, а за даними ЗМІ, Байден навіть готовий призначити спеціального переговірника, який домовлятиметься з німцями про згортання будівництва.

З іншого боку, санкції поки так і не посилили, тож європейські компанії спокійно обладнують російське судно "Акадємік Чєрскій" начебто забороненим для РФ обладнанням (і будівництво триває).

Однак за бажання можна зрозуміти і американського президента. Йому потрібно якось "поремонтувати" стосунки з Німеччиною, котрі зіпсувалися за часів Дональда Трампа (той відверто ворогував із Ангелою Меркель).

Адже стати лідером демократичного світу без підтримки європейців не вийде (є ще й Китай, проти якого Штатам треба союзники). Тому і потрібно показати німцям, що США тепер друзі і враховують німецькі інтереси.

І чому б м'якшій позиції щодо "Північного потоку – 2", за який відверто агітує той же голова МЗС Німеччини Гайко Маас, не стати способом завоювати прихильність Берліна?

До речі, навіть якщо дивитися з Києва, то дилема Джо Байдена не така й чорно-біла. Так, якщо американці подружаться з Берліном, то зможуть конвертувати цю приязнь, до прикладу, у згоду долучити США до Нормандського формату або підтримку нових санкцій.

І хоча самі по собі санкції України не стосуються, користь для нас також буде

Тут слід згадати, що Путін за останні роки так і не наважився відкрито кинути виклик Сполученим Штатам. А раз 46-й президент США провів нові "червоні лінії" для РФ, то найпевніше, росіян цей факт має призупинити. Наприклад, позиція Штатів може остаточно переконати Кремль не починати новий масштабний наступ на Україну.

От тільки розслабитися не вийде, бо санкції не настільки потужні, аби у Москві відступили (наприклад, повернувши Крим). Американці налаштувалися послаблювати Росію поступово, а для нас це означає, що російська загроза нікуди не поділася.

Читайте також, що відбувається в українсько-американських відносинах.

8988

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: