fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 11:45 07 Сер 2021

Велосипед у великому місті: як уникнути ДТП

Розповідаємо про те, як убезпечити себе, пересуваючись на залізному коні по місту, яке поки що не дуже-то до цього пристосоване.

English version here

Ілюстрація The New York Times

Нещодавно активісти громадської організації U-Cycle самостійно підрахували, скільки велосипедистів перетинають перехрестя столиці. Так ось, виявилося, що кількість велосипедистів в будні виросла у 2,5 раза, це близько 4,5 тисячі велосипедистів на день.

Велосипед у великому місті: як уникнути ДТП

Згідно з дослідженнями, 70% велосипедистів їздять по тротуару, а 30% — по проїжджій частині. Шоломом користується лише кожен четвертий, і більшість з них надають перевагу звичайному одягу замість спортивного із захистом. Таке безвідповідальне ставлення до свого здоров'я призводить до сумної статистики. Тільки за цей рік в Києві загинуло вже 37 велосипедистів у результаті зіткнення з автомобілем. 

Ще 13 травня велосипедисти провели чергову акцію під стінами Кабінету міністрів: вже вдруге ними був встановлений пам'ятник — пофарбований в білий велосипед, до якого підносили квіти, і запалені лампадки — 275 штук. Саме стільки велосипедистів загинуло за 2020 і минулу частину 2021 року на дорогах внаслідок ДТП. 

Тоді приводом для проведення акції стала загибель Вероніки Вишинської — велосипедистки зі стажем, яка тільки з початку цього року подолала велосипедом 2382 кілометри, це 47 поїздок. В останню вона вирушила 9 травня, як завжди: в шоломі, одязі зі світловідбивачами, з фарами ззаду і спереду велосипеда, врахувавши всі заходи безпеки, прописані в правилах. Але Вероніку це не врятувало — вона загинула через те, що водій порушив ПДР. 

Відтоді кількість ДТП з велосипедистами не зменшилася. Щотижня в Києві в ДТП беруть участь і травмуються велосипедисти. В цьому році не було жодного тижня, коли обійшлося б без ДТП за участю велосипедистів. 

дорога велосипедист

Що стає причиною трагедії?

Під час акції під Кабміном серед велосипедистів було проведено опитування: що, на їхню думку, стає причиною такої кількості смертей велосипедистів. Підсумки були наступними:

  1. Перевищення швидкості автомобілістами. Водій не встигає відреагувати на іншого учасника дорожнього руху, який рухається у 2-3 рази повільніше нього самого. «Якщо водій на дуже великій швидкості на вузький дорозі, то у велосипедистів і пішоходів майже немає шансів вижити», — говорили опитані велосипедисти. 
  2. Неакуратне здійснення правого повороту. Велосипедист часто опиняється в «мертвій зоні» водія, рухаючись праворуч від автомобіля, що стає причиною зіткнення. 
  3. «Правий обгін» або об'їзд одного водія автомобіля іншим, коли той, хто виконує об'їзд, занадто сильно притискається до бровки та наїжджає на велосипедиста. Це найбільш поширена причина ДТП і травм велосипедистів. 
  4. Порушення черговості проїзду перехрестя. Автомобілі, які рухаються прямо, та автомобілі, які виконують лівий поворот, не дотримуються правил черговості та створюють небезпечні ситуації для велосипедистів. 
  5. Проїзд велосипедистами розв'язок на автомобільних шляхах регіонального сполучення. За межами міста у велосипедистів практично немає простору для руху, що змушує їх рухатися занадто близько до транспорту, який рухається зі швидкістю понад 80 км/год. Це небезпечно через ризик неможливості водія відреагувати на велосипедиста, а також через те, що великі автомобілі можуть «збити» велосипедиста потоком в деяких випадках. 
  6. Порушення правил дорожнього руху самими велосипедистами: ігнорування вимоги чіпляти сигнальні фари та рефлектори, надягати шолом, нехтування власною безпекою; переїзд пішохідного переходу на велосипеді замість того, щоб зійти з нього і перевезти поруч з собою, як цього вимагають ПДР. 

Що потрібно змінити українськими містам, щоб велосипедисти були в більшій безпеці?

За підсумками опитування ми бачимо, що більшість трагічних ситуацій відбувається через недотримання правил дорожнього руху як самими велосипедистами, так і водіями. Однак великий вплив на ці фактори мають інфраструктурні нюанси — створення окремих смуг для велосипедистів, які використовуються ними спільно з громадським транспортом або з пішоходами, огородження велосипедних смуг спеціальними щитами та парканами, а також роздільний рух авто і велосипедів, до якого можуть входити спеціальні маршрути тільки для велосипедного руху, наприклад, велосипедні доріжки в парках. 

Велосипед у великому місті: як уникнути ДТП

В Європі практикується навіть виділення окремої «дороги» для велосипедистів, яка пролягає уздовж траси та огороджена вільним простором. 

велосипедная дорожка

Фото: Shutterstock

Іноді для виділення велосипедистам окремого простору використовують дорожні стовпчики, щоб уникнути випадків, коли автомобілі занадто близько притискаються до бровки.

Велосипед у великому місті: як уникнути ДТП

Що зміниться у нас?

Зі збільшенням кількості велосипедистів громадські організації велосипедистів стали ініціювати інфраструктурні зміни. На мапі вказана як вже наявна інфраструктура, так і та, яка запропонована для реалізації у 2021 році. 

  • Зеленим позначена наявна на кінець 2020 року інфраструктура
  • Синім — вже запланована в найближчі роки (за наявності фінансування)
  • Блакитним — додаткові пропозиції, які обговорювалися на воркшопах
  • Фіолетовим — смуги громадського транспорту, на яких дозволено рух на велосипеді
  • Мітками позначені небезпечні місця і перехрестя

Цього року вже була затверджена нова редакція ДСТУ 4100:2021 «Безпека дорожнього руху. Знаки дорожні» на заміну ДСТУ 4100:2014. Нові дорожні знаки наберуть чинності вже 1 листопада 2021 року. ДСТУ доповнений новими знаками й табличками з дорожніми знаками, які регулюють рух велосипедистів. Ці зміни стосуються і велоінфраструктури. 

Неочевидні правила безпеки для велосипедистів 

Від нагадування про те, що важливо дотримуватися правил дорожнього руху і надягати правильний одяг зі світловідбивачами та екіпіровку (або хоча б шолом), у велосипедистів волосся стає дибки. Адже про це говорять постійно і на кожному розі — такі правила здаються очевидними для всіх. Але як часто останнім часом ви брали в руки (або відкривали, щоб перечитати) ПДР? Не втомлюйтеся нагадувати самому собі про те, що важливо знати та пам'ятати в першу чергу. 

Хоча і в ПДР прописано далеко не все, що потрібно знати учаснику вуличного руху, адже серед важливих порад є ті, які просто неможливо вставити у звід правил. Це досвід, накопичений міськими райдерами, виведений на папері, на жаль, кров'ю. Ось кілька корисних порад, які велосипедисту (а також самокатисту, водієві автомобіля, і іноді навіть пішоходу) важливо постійно тримати в голові:

  1. У навколишньому середовищі потрібно постійно та активно шукати потенційні небезпеки або місця, де вони можуть замаскуватися, і ставитися до них серйозно. Наприклад, водій рухається дивно (занадто різко гальмує, перебудовується без поворотників). Якщо ви помітите такий характер їзди завчасно, то зможете уникнути небажаних сутичок і ризикових ситуацій. Те саме стосується проїзду повз арки, з яких може різко виїхати автомобіль або вийти люди, і поворотів. 
  2. Завжди плануйте шляхи відходу заздалегідь. Мало просто виглядати, звідки вистрибне сюрприз, треба заздалегідь знати, куди і як ви будете від цього сюрпризу йти. 
  3. Не їдьте далі, ніж бачите, — це стосується як темряви й занадто великої швидкості, так і видимості, обмеженою будь-якими перешкодами. 
  4. Не соромтеся скидати швидкість за будь-яких ознак незрозумілої ситуації, появі зайвих змінних, і взагалі чітко стежте за відповідністю швидкості та обставин.
  5. Не сприймайте навколишні об'єкти як статичні й завжди залишайте собі достатньо дистанції як в поздовжньому, так і в поперечному напрямку, а також місце для маневру і гальмування, щоб розминутися, навіть якщо об'єкт почне рухатися у випадковому і нелогічному напрямку, або якщо у вас самих почнуться проблеми з управлінням. Наприклад, маршрутка, яку ви об'їжджаєте зліва, може почати занадто різко від'їжджати від зупинки й вивернути прямо в вас. 
  6. Намагайтеся уникати різких маневрів, які не зрозуміють або не помітять інші, будьте передбачуваним і помітним.
  7. Контролюйте свою увагу, а не тільки обставини. Важливо розуміти, на що саме ви витрачаєте дорогоцінний ресурс своєї уваги, і на що саме не встигаєте його звернути. Думайте не тільки про те, що ви зараз бачите, але і про те, чого ви НЕ бачите, як могла змінитися ситуація, поки ви відвернулися.
  8. І найголовніше — не розраховуйте серйозно на якусь розсудливість інших учасників руху. Добре, якщо вони вчасно вас помітять, але часом люди можуть проґавити найочевидніші речі просто перед своїм носом, тому тут слід дотримуватися правила «трьох Д» — дати дурневі дорогу. 
1
1393

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: