fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 15:35 12 Лип 2022

"Найбільш стресостійкий бізнес у світі": як українські компанії об’єднуються проти ворога і за Україну

Неможливо бути готовими до війни. Але цілком реально бути готовими боротись! Те саме з українським бізнесом — компанії переживають важкі часи, проте об’єднуються, аби бути ефективними у роботі на спільну перемогу.

English version here

"Рубрика" розповідає про кейс BGV Group Management та Vodafone. І про те, як конкуренти стають командою.

У чому проблема?

Життя без зв'язку і гуманітарні кризи

BGV Group Management

З першими пострілами 24-го лютого українці зрозуміли, наскільки важливо мати змогу запитати у близьких "як ти?" і знати, що найрідніші люди мають їжу, ліки та інший важливий мінімум. 

Майже одразу вперше за всю історію мобільного зв'язку українські оператори об'єдналися, аби створити національний роумінг, завдяки якому можна лишатись на зв'язку навіть тоді, коли ваш основний оператор не працює.

"Сьогодні вже ні в кого немає сумнівів, що зв'язок — це життєво важлива річ. Часто це єдиний засіб повідомити про те, що ти живий, що з тобою все в порядку, або тобі потрібна допомога. Немає зв'язку — і ти в ізоляції. Тому от уже 4-й місяць, весь час, скільки йде війна, наші інженери — наші герої не мали жодного дня відпочинку. У прифронтових районах наші хлопці кожного разу намагаються відновити зв'язок, знаючи наперед, що працюватиме він, скоріше за все, лише кілька годин — до наступного обстрілу. Але це важливі кілька годин. Можливо, комусь вони врятують життя", — розповідають у компанії Vodafone.

BGV Group Management

Робота на складі гуманітарної допомоги

Та важить і те, що саме ми чуємо від близьких. Якщо численними зусиллями стабілізовувати зв'язок вдається, то запобігати гуманітарним кризам ще важче. Люди, що вибралися з окупації, повністю пройшли її чи втратили дім, як правило, мусять починати інше життя. Й поки вони до нього адаптуються, їм потрібна допомога. У BGV розповідають:

"Жоден бізнес нічого не вартий, якщо він не дбає про тих, завдяки і заради кого він існує. У команді BGV не стояло питання про те, чи можемо ми бути корисні. Наші працівники одразу почали волонтерити, шукати власні шляхи для роботи на перемогу. Але зрештою ми зійшлися на тому, що буде краще ці шляхи об'єднати. Так виник наш благодійний фонд, що тепер є інструментом для великого бізнесу зі всього світу якісно надавати допомогу тим, хто її найбільше потребує".

Яке рішення?

Гуманітарна допомога і великий бізнес

BGV Group Management

BGV Group Management — велика інвестиційна компанія Геннадія Буткевича. На її базі створили благодійний фонд, де волонтерять самі працівники, подекуди зі своїми родинами. У свою сьогоднішню діяльність вони підключили міжнародні контакти з мирного життя і таким чином об'єднали великий бізнес, аби пом'якшити гуманітарну кризу і запобігти їй там, де це можливо. 

"Ставши на шлях благодійної організації, ми швидко зрозуміли, що охочих допомогти українцям багато, як тут, так і за кордоном. Проте через певні бюрократичні й логістичні перепони не всі можуть це зробити якісно і швидко. У таких випадках потрібен надійний інструмент. І ми вирішили стати таким інструментом. 

Зараз наша робота влаштована таким чином, що левову частку гуманітарної допомоги (їжу, одяг, засоби гігієни, медикаменти) надають наші партнери, а ми забезпечуємо логістику і працюємо з інституціями, які можуть ефективно розподілити цю допомогу — з міськими радами, дитячими будинками, лікарнями, школами, соціальними центрами…" — пояснюють у BGV.

BGV Group Management

У фонді наголошують — зараз ключовою є співпраця між компаніями. Війна стала найвагомішою причиною, аби перестати конкурувати попри всі закони бізнесу. З цим погоджуються і у Vodafone.

"Так склалося, що український бізнес, мабуть, найбільш стресостійкий бізнес у світі. І якщо він уже існує, то навряд потребує порад у пошуку партнерів. Кожна компанія має своє комьюніті з партнерів, з якими вже працювала, клієнтів, постачальників. Будь-яку справу простіше починати з тими, кого ти добре знаєш. Але зараз час і простір настільки стиснувся, що новими знайомствами та спільними проєктами обростаєш доволі швидко. Всі заряджені однією метою — перемогою. Це одразу зчитується і одночасно є тестом на довіру", — зазначають в компанії. 

BGV Group Management

Вміст одного продуктового набору

Разом BGV та Vodafone вже передали 6 тисяч продуктових наборів людям, які опинилися у скруті. Серед них — переселенці, люди літнього віку, яким складно подбати про себе, а також багатодітні сім'ї. А вдалося це завдяки ефективному розподілу обов'язків та цільовому направленню допомоги: BGV забезпечувала логістику та направлення громадам допомоги, якої ті потребували, у той час як Vodafone мали можливість зробити закупівлю необхідних товарів.

Як це працює?

"Найбільше люди раділи солі"

BGV Group Management

Продуктові набори поставляли у різні регіони. Їх передавали міським радам міст, аби ті за допомогою наборів закривали свої потреби в допомозі підопічним. Наприклад, у Запоріжжя доставили близько 3 тисяч продуктових наборів. Начальниця служби у справах дітей Запорізької міської ради Наталія Сиворакша розповідає:

"До нас щодня прибувають нові й нові переселенці. Щойно вони вирішують лишатися на тривалий час в Запоріжжі і отримують довідку ВПО, ми вносимо їх у списки тих, хто потребує допомоги. 

BGV Group Management

Ми отримали чимало продуктових наборів, у яких було все необхідне, аби людина могла протриматись на них певний час. Найбільше люди раділи солі, але крім них в наборах були ще цукор, вівсянка, борошно, чай та інші продукти", — розповідає пані Наталія і додає, що набори отримали всі, хто за ними прийшов. 

Частину наборів отримали мешканці Миколаєва. Директор департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Сергій Василенко говорить:

"Ми отримали від Фонду BGV Charity Fund та Vodafone допомогу у вигляді тисячі продуктових наборів. Ці набори наш територіальний центр розвозив підопічним. Перш за все, поодиноким бабусям та дідусям, які знаходяться вдома і практично не виходять з квартир та перебувають на обслуговуванні наших соціальних працівників. Таких підопічних у нас близько 1 400. Але практично три райони ми перекрили завдяки цій допомозі. Набір хороший, дає людині змогу прожити суто на ньому впродовж тижня чи двох", — пояснює пан Сергій. 

BGV Group Management

Ці міські ради та інші інституції, що отримали набори, надсилали офіційні звернення до BGV із зазначенням своїх потреб і того, куди саме піде отримана допомога. Проєкт BGV та Vodafone із забезпечення вразливих категорій населення продуктовими наборами триватиме й далі – вже наступного тижня компанії передадуть ще 8000 наборів у Харківську область. Тож незабаром ще більше українців зможуть отримати допомогу. 

1
2058

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: