fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 12:30 20 Лис 2022

Допомога дітям, відбудова музичної школи і вантажівки під конвоєм: як працює благодійний фонд, що з’явився через війну

20 листопада — Всесвітній день дітей. Але через розпочату росіянами війну кожен новий день для дітей в Україні доводиться виборювати. Окрім військових, це роблять ще волонтери. Вони шукають, дістають з-під завалів, евакуйовують, годують, одягають та підтримують маленьких українців. І поки триває війна, жодної такої допомоги не буде по-справжньому достатньо.

English version here

"Рубрика" розповідає, як функціонує благодійний фонд, створений командою працівників великого бізнесу. Про те, як ціла компанія раптово стає волонтерами, як дитячі малюнки з України змінюють Європу, як багато важить допомога дітям і хто такі Благодійний фонд BGV — у розмові з його керівницею Надією Стечишиною.

Стечишина Надія

Про пташок, дивожінок і юристів, які розвантажують фури

На величезному складі, буквально встеленому коробками, кипить робота. Досередини час від часу залітають заклопотані хлопці, рахують і рухають величезні пакунки, щось записують, комусь телефонують.

Стечишина Надія

Стечишина Надія

Це склад благодійного фонду, який народився з великої інвестиційної компанії. І саме тут ми зустрічаємося з його керівницею Надією Стечишиною. Щойно питаємо про команду, вона дістає телефон і починає показувати фото:

"Оце розвантажують фуру наш фінансист і персональний асистент засновника компанії, Надія показує наступну світлину. — А це наша юристка Юля, дивожінка, яка на дев'ятому місяці вагітності сортує гуманітарну допомогу, організовує логістику і так далі…", — розповідає Надія і далі перераховує різні імена й посади.

"У нашій команді працює понад 20 висококваліфікованих фахівців — юристів, фінансистів, логістів та координаторів, які досконало ведуть всі процеси задля організації найрізноманітніших гуманітарних проєктів. Основа команди нашого благодійного фонду — це колеги, працівники інвестиційної компанії BGV Group Management.

Це люди, з якими ми працюємо багато років у рамках інвестиційної діяльності, кому довіряємо. Тож стати пліч-о-пліч на складі чи в офісі у рамках гуманітарних проєктів було не страшно", — каже Надія.

Вона говорить — неможливо чітко розповісти, з чого розпочалась діяльність фонду. Спершу був бізнес. Тоді було 24-те лютого. І життя навколо почало розгортатись інакше. Відтоді Благодійний фонд Геннадія Буткевича єднає великий бізнес зі всієї Європи, аби доставляти українцям гуманітарну допомогу

"Коли з команди волонтерів-ентузіастів ви в момент переростаєте в юридичну особу з міжнародними партнерами, прорахунки в звітності чи логістиці недопустимі. Тому ми дуже стежимо за порядком як на складі, так і в документах. Одним із перших кроків стала автоматизація складського обліку гуманітарної допомоги. Сьогодні це економить купу часу нашій команді і значно спрощує процеси звітності. Для нас це життєво необхідно: бо на початок листопада наша Фонд вже доставив в Україну 280 фур з гуманітарним вантажем, а це 5600 тонн товарів та продуктів", — ділиться Надія. 

BGV Charity Fund

Керівниця благодійної організації пояснює, що існування фонду є спільним рішенням всієї компанії. Адже вся його команда — це працівники інвестиційної групи BGV, які, як говорить Надія, "сидять на двох стільцях", поєднуючи основну роботу з волонтерством. 

BGV Charity Fund Стечишина Надія

У кожній своїй відповіді Надія знову й знову повертається до згадок про команду. Про Аню з Бучі, яка зуміла вибратися з окупації і вже на другий день працювала на складі. Про геолога з Польщі Міхала, який тепер веде перемовини із польськими партнерами. Про Катю з Харкова, яка разом із 10-річною донькою сортує дитяче харчування. І ще раз про Юлю, яка на останньому місяці вагітності організовує логістику фонду і власноруч пакує набори для новоспечених мам і їхніх малюків.

20 000 малюків, які отримали допомогу

Благодійний фонд BGV Charity Fund надає допомогу різним вразливим категоріям. Проте найбільший акцент у їхній діяльності — на мам з новонародженими. Разом із німецькими донорами фонд зібрав та доставив в Україну вже 20 000 наборів для малюків і їхніх мам. В середньому один такий набір коштує 100 євро, що значно економить сімейний бюджет. У пакунок входить дитячий одяг, підгузки, пелюшки, пляшечки, соски, гігієнічні засоби для мами й малюка, а також дитяче харчування.

Надія говорить, що саме такі проєкти тішать команду найбільше, адже роблячи життя дітей кращим зараз, даруючи піклування, ми допомагаємо зробити життя країни кращим потім. 

 

"Запитів та прохань про допомогу у нас завжди у рази більше, ніж можливостей. Голод і страх опинитись без їжі впливають на людей та створюють посттравматичний стресовий розлад. І він може з'явитися не лише у тих, хто воював, пережив окупацію чи втратив дім. Він буде й у тих, хто втратив роботу і більше не впевнений в тому, за що буде жити і купувати їжу завтра".

Робота Благодійного фонду складна тим, що треба обирати, кому варто допомогти в першу чергу. Потребу першочергово допомогти саме новонародженим малюкам та їхнім мамам Надія пояснює так:

"Ми намагаємося допомагати різним людям, але зараз у пріоритеті історія з допомогою жінкам, які народжують, і їх немовлятам. Рішення народжувати там, де триває війна, вимагає великої сміливості. Так само сміливості вимагає рішення все кинути і вивозити дитину в тихе місце, тому що дуже важливо захистити її".

"Тому підтримка породіль та малюків стала пріоритетним напрямом роботи нашого фонду. З початку війни разом із нашими партнерами ми закупили та привезли в Україну три 20-тонні фури дитячого харчування з Польщі. Це приблизно 92500 порцій для українських немовлят. Надалі допомога була розподілена у 13 областей. Усього ж гуманітарний вантаж з дитячим харчуванням отримали 32 організації, серед яких дитячі лікарні, дитячі будинки, міські центри соціальних служб, міські та селищні ради, а також партнерські благодійні фонди та громадські організації, які допомагають нам із доставкою харчування напряму сім'ям із дітьми", — перераховує Надія.

Окрім цього, BGV Charity Fund вже передавали в перинатальні центри бокси для реабілітації дітей, які народились передчасно, та інше обладнання. Наприклад, Київський перинатальний центр отримав від фонду специфічні медичні товари, необхідні для догляду за найбільш крихітними малюками. 

BGV Charity Fund

"На початку березня нам вдалося привезти фуру медикаментів та товарів для Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Зокрема, вантаж містив рідкісні ліки, які потребували максимально оперативної доставки з Австрії пацієнтам медичного закладу в Києві.

У серпні наша команда передала медичну допомогу на суму у 300 тис. грн Київському обласному перинатальному центру, де рятують найменших українців. 

За останні кілька місяців нам із партнерами також вдалося передати партії дитячого харчування та засобів гігієни низці пологових будинків, перинатальних центрів та органам місцевої влади по всій Україні — у Кривий Ріг, Дніпро, Запоріжжя, Київ, Бердичів, Миколаїв, Харків, Ужгород, Хмельницький, Вінницю, Житомир і навіть, зусиллями команди та партнерів, доставити допомогу у тоді ще окупований Херсон".

І поки фонд допомагає найменшим, старші діти встигли навпаки допомогти фонду. Завдяки дитячим малюнкам BGV зуміли зібрати 115 000 гривень. 

Фонд організував благодійний ярмарок у Празі, на якому за донати подарували 508 малюнків маленьких українців, а зібрані кошти направили на гуманітарну допомогу дітям України. Надія розповідає, що перший день ярмарку припав на день її народження і став чи не найкращим святкуванням. 

"Якщо ви думаєте, що задачі з логістикою чи розподілом гуманітарної допомоги найскладніші, то ні. У рамках чеського проєкту нам потрібно було за кілька днів зібрати понад 1000 малюнків для ярмарки. Ми тоді звернулися у кілька волонтерських та дитячих центрів. Нам відповіли, що це неможливо. Але ж для українських благодійників немає нічого неможливого. За три дні у моїй машині в Прагу вже їхали 1300 дитячих малюнків! Я родом з Хмельницького і нам тоді дуже допоміг мер Олександр Семчишин. Ми оперативно зібрали велику кількість неймовірних дитячих робіт у самому Хмельницькому. Далі нам вдалося підключити дитячі художні школи у Львові й Дніпрі. І дослати необхідну кількість малюнків автобусами, потягами і бла-бла-карами. Якщо підсумувати: проєкти благодійного фонду – це часто про вміння викрутитися, знайти нестандартне рішення і встигнути на вчора.

У рамках цих двох благодійних проєктів у Чехії та Лондоні ми обмінювали дитячі малюнки на пожертвування. Вдалося зібрати біля 165 тис. гривень для допомоги дітям, але набагато більше ми зібрали сердець та небайдужих людей, увага яких тепер прикута до України", — ділиться Надія і зазначає, що в умовах війни фонди мають працювати швидко, адже кожна затримка має велику ціну. 

BGV Charity Fund

"Подзвоніть Марії, скажіть «гетьман», і вона допоможе"

Окрім роботи в фонді, нікуди не ділась і робота в компанії. Тому ті чи інші завдання доводиться виконувати з самого ранку і до пізньої ночі. Чимало часу Надія, як і інші члени команди, проводить в дорозі — домовитись, подивитись, перевірити, доставити, забрати, відзвітувати… перелік не закінчується ніколи. 

Лише на початку літа у команди фонду BGV Charity Fund з'явились вихідні. До цього ж перші три місяці широкомасштабної війни робота була в режимі нон-стоп. Зараз же, каже керівниця фонду, всі зрозуміли, що слід переключитися з формату спринту на формат марафону і приготуватись до того, що війна, а отже й боротьба, триватиме довго. 

"Щоб перевезти вантаж у перші тижні повномасштабної війни було так, що ти дзвониш часом якомусь незнайомому перевізнику і просто віриш, що ця людина довезе. Були навіть мої улюблені історії про слова-паролі. Мовляв, подзвоніть Марії, скажіть «гетьман», і вона допоможе. І ти просто віриш, що цей вантаж в дорозі не загубиться, а людина не вимкне телефон. Перші гуманітарні вантажі ми возили з поліцейськими конвоями. Бо були випадки, коли машина в село заїхала, а з села – вже ні.

Усі ми працюємо в режимі дуже високого емоційного напруження і стресу. Насправді стрес був і раніше, коли ми займалися бізнесом. Але зараз йдеться не про збитки чи пеню, зараз йдеться про людське життя. І коли ти переживаєш про те, що десь у Польщі лежать на підпис документи про перевезення 600 бронежилетів, ти розумієш, що від цього залежить життя 600 захисників", — каже Надія. 

Фонд Геннадія Буткевича вже реалізував низку проєктів у співпраці з Новою поштою, Vodafone Україна, Rossmann, Lidl, Deutsche Bahn, Billa, Lufthansa, dm-drogerie markt та іншими компаніями. Продуктові набори, дитячі бокси, медикаменти та іншу допомогу регулярно отримують міські ради, лікарні, школи, дитячі будинки, перинатальні центри і ті, хто потребують підтримки особисто. Бізнес у європейській країні — це соціально відповідальний бізнес. І BGV намагаються відповідати цьому критерію. 

"Один із сьогоднішніх масштабних проєктів – ми відновлюємо та робимо інклюзивною музичну школу у Бучі разом з партнерами із help alliance від Lufthansa Group та #WeAreAllUkrainians. Пишаємося! Ми хочемо максимально допомогти юному поколінню українців стати тими громадянами, які будуть перезапускати свою країну.

Нам важливо, щоб у них був доступ до якісної освіти, харчування, творчості і піклування. Все це має формувати довіру до світу. Тому нам найбільше відкликаються проєкти, які ми робимо для дітей. Так, мати скрипку і грати – це не перша необхідність. Але я вважаю, що конкретно для дитини це неймовірна інвестиція у її майбутній розвиток і внутрішній світ, з якого виростають гідні громадяни своєї країни", — пояснює Надія, а тоді відволікається на телефонний дзвінок. Прийшов час знову домовлятись, перевіряти, звітувати і, звичайно ж, допомагати.

1
3419

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: