fbpx
Сьогодні
How to 09:00 24 Жов 2019

Без зайвого паперу: як еко-свідомо організувати життя і бізнес

Лайфхаки з нагоди World Paper Free Day

За останні 20 років витрати паперу збільшилися більше ніж на 25%. Так, за даними Конфедерації європейських виробників паперу CEPI, у середньому в світі щорічно виробляється 400 мільйонів тон паперу і картону.

При цьому дослідження Асоціації з питань управління інформації та зображень (AIIM) показало, що для виробництва усього лише однієї тони паперу використовується 17 дерев, 26 тисяч літрів води, 4000 кВт електроенергії й 240 літрів палива. Гази, які виділяються при виробництві паперу, згубно впливають на навколишнє середовище і посилюють парниковий ефект.

Над такими цифрами варто задуматись, і тому у четвертий четвер жовтня у світі відзначають Міжнародний день без паперу – World Paper Free Day. Основний зміст дати – принаймні на один день на своєму рівні відмовитися від використання бумаги.

«Рубрика» підготувала поради, як використовувати папір раціонально і своїми діями бути хоча б трохи еко-дружнім.

Побут без паперу: 9 порад

World Paper Free Day

1. Обирайте рушники, серветки та хустки з тканини

Вони багаторазові, їх можна прати скільки завгодно. Коштують не набагато дорожче, ніж паперові, особливо враховуючи тривалість служби. До того ж, це просто естетично.

2. Користуйтеся міцним, а не паперовим посудом

За можливості уникайте використання паперових тарілок і чашок. Використовуйте краще звичайні, які миються. Приходьте до кав'ярень з чашками-термосами, і просіть готувати каву, чай або інші гарячі напої у власний посуд. Так ви не уникаєте зайвих відходів, та й впевнені у чистоті особистої чашки 😉

Якщо все ж змушені користуватися паперовим посудом – обирайте з вторинної сировини.

3. Використовуйте еко-сумки

Торбинка завжди стане у нагоді і збереже не тільки природу, а й пару ваших гривень у супермаркеті.

4. Обирайте багаторазові фільтри

Паперові фільтри відбілюють хлором, що погано для навколишнього середовища. До речі, деякий хлор і діоксин можуть потрапити в вашу воду. Використовуйте багаторазові – металеві сітчасті або з нової тканини

5. За можливості оплачуйте рахунки онлайн

Замініть рахунки на «безпаперові» і оплачуйте їх в Інтернеті. Зберігайте квитанції в папці на комп'ютері та роздруковуйте лише за необхідністю.

World Paper Free Day

6. Електронні ЗМІ

Сьогодні більшість журналів та газет мають електроні версії, підписка на які онлайн набагато дешевше, ніж друковані версії.

7. Використовуйте вторинний туалетний папір

Використовуйте вторинний туалетний папір. На жаль, не всі виробники пишуть, з якої сировини виробляють папір. Але якщо кожна сім'я замінить тільки один рулон туалетного паперу на один рулон переробленого після споживання туалетного паперу, це врятує життя близько 2 мільйонів дерев.

8. Обирайте тканинні пелюшки замість одноразових памперсів

Окремі елементи обробленої деревини в одноразових підгузках є джерелом токсинів, які шкодять шкіру вашого малюка. Тому використання тканинних пелюшок буде плюсом і для малюка, і для природи, і для вашого гаманця.

9. Обирайте електронні органайзери

Для записів використовуйте додатки у телефоні, ноутбуці (найбільш поширені: Wunderlist, Trello, Google Keep, Basecamp) або ведіть записи онлайн. Варто лише звикнути.

Офіс без паперу

World Paper Free Day папір

1. Налаштовуйте друк економно: якщо вам потрібна тільки одна сторінка документа, то тільки її і друкуйте. Для цього достатньо в меню «Друк» поставити конкретну цифру документа.

Якщо ви друкуєте веб-сторінку, скопіюйте та вставте потрібний текст в будь-який текстовий редактор, аби відформатувати для друку. Звичайний друк веб-сторінок часто захоплює багато зайвої реклами чи меню, які вам взагалі не потрібні.

Налаштуйте мінімальні поля на ваших документах.

2. Віддавайте перевагу цифровим форматам: друкувати документ лише для того, щоб прочитати – марнотратство. Збільшуйте або зменшуйте масштаб тексту на екрані. Використовуйте флешку/месенджери або створіть "локальну мережу", щоб поділитися електронним документом.

3. Використовуйте багаторазовий посуд.

Бізнес без паперу: електронний документообіг

електронний документообіг

У 2017 році лише 2-3% українських компаній при роботі з партнерами використовують електронні документи, завірені електронно-цифровим підписом (ЕЦП). Якщо порахувати скільки зараз український бізнес витрачає на паперовий документообіг, то в підсумку вийде величезна сума, яку можна витратити на розвиток самого бізнесу.

Тим не менш, за прогнозами онлайн-сервісу електронного обміну документами "Вчасно" уже за 2-3 роки понад 70% підприємців України будуть використовувати електронні документи. Плюси електронного документообігу:

1) економить час. Паперові потрібно друкувати, підписувати, завіряти печатками, відправляти контрагентам, отримувати назад, зберігати тощо. І чим більше  клієнтів, тим більше це вимагає часу. Електронний обмін дозволяє самостійно і швидко підписувати електронні документи онлайн і миттєво надсилати своїм партнерам;

2) зберігає гроші. Для малого бізнесу – до кількох сотень тисяч гривень на місяць; для великого – десятки, а то й сотні тисяч;

3) зручне зберігання. Паперові документи потрібно зберігати у надійному архіві мінімум 3 роки. Для цього потрібне сховище, окремий співробітник, що займатиметься налаштуванням процесу обліку та зберігання документів. Електронний документообіг дозволяє зберігати документи у "хмарі", в сучасних, надійно захищених закордонних дата-центрах;

4) легкий пошук документів. Серед безлічі паперових документів, яких в архіві стає все більше з кожним днем, знайти потрібний значно складніше, ніж просто ввести назву в електронному каталозі. І знову ж економія часу – не треба нікуди їхати за документом, ви одразу бачите його на екрані гаджета.

Уряд без паперу: як це працює

электронное правительство

Сінгапур

Державний сервіс можливий без черг на півдня у всі інстанції і тон паперу. Першим у світі ідею урядового порталу реалізував Сінгапур. Портал не тільки надає інформацію про державні органи, але й дозволяє вчиняти деякі дії, для яких раніше населення було змушене відвідувати державні установи.

Сервер підтримує кілька розділів: бізнес, оборона, освіта, зайнятість, охорона здоров'я, житло, правопорядок тощо.

Так у розділі «Сім'я» можна одружитися, у розділі «Правопорядок» — можна відправити в поліцію повідомлення про певну подію. Кожна державна установа підтримує свій сектор.

Естонія

Ідея повного переведення уряду в онлайн-режим з'явилася в Естонії ще в 1997 році. І сьогодні для країні, населення якої трохи перевалило за 1,3 мільйони, це вже стало можливо.

Електронний уряд, або e-Estonia, є успішним прикладом того, як перенести більшу частину державних послуг на єдину онлайн-платформу.

Система електронного уряду, яка запрацювала в 2000 році, дозволяє естонцям заповнювати податкові декларації, отримувати медичні рецепти та результати аналізів, підписувати документи і навіть голосувати в онлайн-режимі, а іноземцям оформляти електронне резидентство.

e-Estonia

Велика Британія

З 2000 року у Великій Британії реалізується програма «E-citizen, e-business, e-government» («Електронний громадянин, електронний бізнес, електронний уряд»).

Програма передбачає розвиток і використання всіх електронних видів державних послуг — вони можуть надаватися через Інтернет, мобільний зв'язок, цифрове телебачення, центри обслуговування викликів (кол-центри). Громадяни можуть одержувати в Інтернеті довідки і документи, подавати скарги і заяви, заповнювати податкові декларації, отримувати реакцію на свої запити в режимі онлайн.

Австрія

Завдяки сервісам електронного врядування в Австрії вдається зберегти більше 60 тон паперу щорічно.

Громадяни Австрії можуть отримати будь-яку довідку чи документ онлайн. І лише коли отримувач не відкрив перший лист протягом 7 днів, і другий – протягом 30, йому надсилають паперовий аналог.

США

У лютому 1997 року американська адміністрація виступила з ініціативою «Удосконалення урядової діяльності через нові технології», а в 2000 році стартував проект FirstGov, що об'єднав близько 20 тисяч сайтів державних органів різних рівнів.

Проект здійснювався в кілька етапів: до 2002 року проводилися нескладні операції (наприклад, оформлення водійських ліцензій, заповнення деяких електронних документів), з 2002 по 2005 рік — створювався єдиний сайт електронного уряду, що дозволив американцям спілкуватися в Інтернеті як із представниками федерального уряду, так і з органами врядування штатів і міст.

23
9789

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: