fbpx
Сьогодні
Дата 07:23 31 Тра 2018

Без тютюну. Як в Україні регулюється сфера паління

До всесвітнього World No Tobacco Day поговорили з активістами, які боряться за зменшення поширеності куріння

Від вживання тютюну зараз щороку помирає понад 5 мільйонів людей. Очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік. Це все дані офіційного звіту ВООЗ.

31 травня у світі – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням, що відзначається вже 30 років. Гарний привід для розмови про цю сферу.

У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з боротьби проти тютюну, зобов'язавшись вживати конкретні заходи. Але яка ситуація з її впровадженням у життя – ще треба розібратися.

У пошуку відповіді на це питання «Рубрика» зв'язалася з ГО "Життя", яка сьогодні є організацією №1 в Україні у боротьбі з тютюнової пандемією. Про вплив паління на українське суспільство, особливості антитютюнового законодавства країни та діяльність активістів у запобіганні цій хворобливій звичці читайте у розмові з виконавчою директоркою ГО "Життя" Лілією Олефір. Далі – пряма мова.

ТЮТЮН ЩОРОКУ ЗАБИРАЄ ЖИТТЯ 85 ТИСЯЧ ЛЮДЕЙ В УКРАЇНІ

«За даними 2017 року в Україні від захворювань, викликаних тютюнопалінням, щороку передчасно вмирає 85 тисяч людей загалом. З них більшість – це чоловіки, серед яких паління більш розповсюджене. Щодня – це близько 230 смертей. Вживання тютюну є фактором ризику появи багатьох серцево-судинних, онкологічних захворювання, які і забирають життя тисяч українців.

Стосовно вікової статистики. Ми маємо дані дослідження ЮНІСЕФ по Україні щодо вживання тютюну серед дітей, і дані досить невтішні. За ними майже кожний підліток від 15 до 17 років палить сигарети щодня.

В УКРАЇНІ 18,4% ДІТЕЙ 13-15 РОКІВ ВЖИВАЮТЬ ЕЛЕКТРОННІ СИГАРЕТИ НА ПОСТІЙНІЙ ОСНОВІ

Крім того, за даними Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну від 2017 року, в Україні 18,4% дітей віком від 13 до 15 років вживають електронні сигарети на постійній основі. За статистикою виходить, що це майже кожна п'ята дитина цієї вікової групи.

Звичайні сигарети продавати підліткам заборонено на законодавчому рівні, але у реальному житті деякі продавці, на жаль, часто порушують це правило. А от продаж електронних сигарет в Україні неповнолітнім дітям НЕ заборонений на законодавчому рівні. Це велика прогалина в українському антитютюновому законодавстві.

Наразі йде процес вирішення цієї проблеми. Зокрема готуються законопроекти на Європейській директиві, тобто на тих стандартах, які зараз є в європейських країнах. Таким є законопроект №2820 про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну, зареєстрований ще у 2015 році. Але його досі не розглянули у парламенті навіть у першому читанні.

ПЛЮСИ ТА МІНУСИ АНТИТЮТЮНОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА В УКРАЇНІ

У світі існують країни з дуже прогресивним антитютюновим законодавством, які Україні варто взяти за приклад. Це такі країни як Британія, Канада, Австралія, Франція… Зокрема, у них впроваджена упаковка сигарет, яка немає жодних маніпулятивних, брендових ознак. Таким чином держава забирає «привабливість» від сигарет.

В Україні такої практики, на жаль, немає. Сигарети мають гарний дизайн, яскраві кольори, що привертають увагу. Навіть якщо ти не почав курити, вони нагадують тобі про існування сигарет та цю можливість.

З іншого боку, в Україні є дуже прогресивна заборона на паління в громадських місцях. Однак на сто відсотків не прописана, і є деякі виключення, коли можна палити на території певних громадських місць. А наші органи місцевого самоврядування не мають можливості прописати додаткові місця на заборону.

Крім того, в Україні присутні елементи реклами у точках продажу, що є сильним маркетинговим інструментом, який впливає на людей та мотивує їх палити. Це великі дисплеї, специфічна викладка тютюнових виробів, рекламні плакати в магазинах чи супермаркетах. Люди зупиняють свій погляд на цій яскраві рекламі, і фактичне нав'язування паління поринає у їхню свідомість.

Останні наукові дослідження свідчать, що в тих країнах, де заборонено використання реклами та викладки сигарет у точках продажу, поширення тютюнопаління значно менше, ніж у країнах, де її немає.

З плюсів ще є ціновий аспект. Міністерство фінансів України за останні кілька років проводить дуже виважену, правильну політику підвищення цін на тютюнові вироби. Тому що ці ціни в Україні були, і, на жаль, досі залишаються, найбільш низькими в Європі. Україна має продовжувати підвищувати ціни на тютюн, що, до речі, є умовою до України в межах Асоціації з ЄС (директива № 64).

Так, у минулому році Мінфін прийняв 7-річний план підвищення акцизів на тютюн. З 2017 року акцизи підняли на 30%, далі щороку будуть підійматися на 20 %. Це дуже правильне рішення. Єдине, що не завадило б – щороку додатково перераховувати відсоток збільшення в залежності від інфляції. Бо виходить, що підвищення на 20%, а по факту – 10%.

З 2017 РОКУ В УКРАЇНІ ВПЕРШЕ ЗАПРАЦЮВАЛА НАЦІОНАЛЬНА ГАРЯЧА ЛІНІЯ З ПРОТИДІЇ ПАЛІННЮ

Ще хочу підкреслити, що з 2017 року в Україні вперше запрацювала національна гаряча лінія з протидії палінню. Вона є безкоштовною, працює з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 15:00.

Це дуже важливий крок, бо раніше в Україні люди, які хотіли кинути палити, мали дуже обмежені можливості отримати професійну допомогу і консультації у цьому питанні. Насправді не усі наші лікарі консультують та радять курцям кинути палити. А це дуже важливий елемент для тих людей, хто дійсно хоче кинути цю звичку. Бо припинити палити дуже важко і у фізичному, і у психологічному аспекті.

Ця гаряча лінія створена та підтримується завдяки Міністерству охорони здоров'я, а розробила її наша громадська організація. Ми також її підтримуємо та консультуємо, і дуже сподіваємося, що найближчому часі, можливо навіть у наступному році, ця лінія стане частиною громадського здоров'я в Україні, буде офіційно працювати на державному рівні. В кожній прогресивній державі є аналогічна гаряча лінія. Адже коли люди кидають палити, шанс того, що вони проживуть довше у хорошому здоров'ї значно вищий, ніж якщо вони будуть продовжувати палити.

Звертайтесь за телефоном: 0-800-50-55-60

Можна подзвонити самому, або замовити дзвінок на сайті: http://stopsmoking.org.ua/

ПРОЕКТИ ГО "ЖИТТЯ" З ПРОТИДІЇ ТЮТЮНОПАЛІННЮ

Наразі ми працюємо над адвокацією двох антитютюнових законопроектів: № 2820 та № 4030а-1.

Законопроект №4030а-1 забороняє рекламу тютюнових виробів у точках продажу, викладку сигарет, зменшує можливість паління у громадських місцях, дає право органам місцевого самоврядування визначати додаткові місця чи заходи, де буде заборонено палити (парки, фестивалі тощо). І цей законопроект також відновлює перевірки у кафе, барах та ресторанах, де не дотримаються та порушують закон про паління. Цей закон стосується і кальянів, які дуже шкідливі для здоров'я. Один викурений кальян дорівнює більше ніж 100 сигаретам.

І законопроект №2820 покликаний врегулювати питання електронних сигарет так, як у європейському законодавстві. Це заборона їх продажу неповнолітнім. Плюс заборона ароматизаторів для сигарет, що якраз популярні серед жінок та молоді.

Також ми сприяємо тому, щоб Україна нарешті ратифікувала Протокол про ліквідацію роздрібної торгівлі. Це є одним з необхідних кроків, пов'язаних з ратифікацією Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Цей Протокол вже ратифікований у 37 державах, і ми дуже сподіваємося, що Україна до нього приєднається».

І звісно, що ми працюємо з українським суспільством, проводимо антитютюнові кампанії, роз'яснюємо наслідки паління, створюємо соціальну рекламу. У цій боротьбі нас підтримують багато відомих українців, які долучаються до наших акцій.

24
4345

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: