УрбанРубрика

Життя без маршруток: досвід Німеччини

Як побудувати успішну систему громадського транспорту

Нещодавно міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив про плани замінити в Україні пасажирські маршрутки на неоплани та їх аналоги до 2030 року.

За його словами, Мінінфраструктури хоче повторити "ефект авіації" і в залізничній, і в автобусній сферах.

«Все просто: прозорі правила, чесна конкуренція і, як наслідок, нова якість перевезень для пасажирів та нові можливості для бізнесу… Що стосується внутрішніх автобусних перевезень, ми змінили правила, відкрили ринок – і результат сьогодні перед вами. Це – автобуси, які вже працюють на рейсах і перевозять пасажирів. Це – не виставковий варіант. Це – новий транспорт для наших людей», – пояснив Омелян.

У цьому матеріалі «Рубрика» розкаже про систему громадського транспорту Німеччини (яка працює без маршруток), організацію роботи майстерень з ремонту громадського транспорту та особливості формування тарифів на проїзд.

ШТАДТБАН

Важливою складовою громадського транспорту Німеччини є міська електричка – штадтбан. Це такий собі гібрид метро і трамвая.

Цікаво, що часто штадтбан одночасно є і міським, і приміським потягом. Окрім зручної мережі станцій, розташованих над і під землею, він ще й з'єднує Кельн з Бонном, між якими 30 км.

Штадтбан перетинається з іншими видами транспорту, тож саме тому ці електрички не можна вважати повноцінним метро. На всіх станціях є ліфти або спеціальні ескалатори для людей з інвалідністю.

На вході до станції немає жодних турнікетів. Таке побачиш далеко не в усіх європейських країнах. Штраф за проїзд без квитка сягає 60 євро. Проте транспортні «зайці» все одно порушують правила, і щороку завдають збитків транспортним компаніям Німеччини на 250 млн євро. Тому контролери заходять по троє або п'ятеро у вагон, аби підтримати один одного і викликати поліцію у разі агресивної поведінки безбілетника. Якщо «заєць» не матиме при собі посвідчення особи – його теж передають у поліцію.

Квитки на штадтбан і на автобус можна купити у спеціальному автоматі. Там є категорія «дорослі», «діти» та «квиток, який діє 24 години». На квитку зазначено, що він вже прокомпостований. Праворуч внизу проставлена дата, місце і час його придбання. Квиток діє півтори години в одному напрямку на всі види транспорту і коштує 3 євро.

«Енергія (дизель для автобусів і струм для транспорту) – це 20% вартості проїзду. Закупівля нових автобусів – це теж близько 20%. Витрати на персонал становлять 60% вартості квитка. Водії автобусів і потягів хочуть отримувати більші зарплати. Їх підвищують десь раз на два роки. І ці гроші ми маємо отримати через тарифи на квитки», – пояснює у коментарі DW речник VRS (Транспортного союзу регіону Райн-Зіг) Гольгер Кляйн.

У ФРН три чверті пасажирів задоволені громадським транспортом.

Поїздка на автівці з Бонна до Кельна займає приблизно 40 хвилин. Такий саме час – і на потязі типу RB, який курсує регіональним маршрутами з частими зупинками, і на міський електричці.

Особливості техобслуговування

Транспортна майстерня підприємства KVB займає площу восьми футбольних полів. За рік тут ремонтують до 400 вагонів електротранспорту. Раз на 5 років, коли пробіг вагону становить близько 500 тисяч кілометрів, він має пройти обов'язковий техогляд.

Всі ходові частини розфасовані на багатометрових стелажах. Деталі позначені червоними, жовтими і зеленими картками. Вони показують, в якому стані деталі. Червоний колір показує, що цим треба зайнятися. Жовтий – вже відремонтовано, але потрібно протестувати. Зелений – все готово і можна встановлювати.

В майстерні також проводять капітальний ремонт вагонів. Транспортна компанія Кельна робить ставку на повну модернізацію старих вагонів.

Капітальний ремонт вагону коштує близько 1,7 млн євро. А за новий потрібно віддати 3,2 млн євро. Таким чином модернізація коштує вполовину дешевше. За зекономлені гроші в Німеччині можна купити ще вагонів або відремонтувати зупинки.

Фактично, від старого вагону залишається тільки залізний каркас. Електродвигун, проводку, начиння, ходову і зовнішні панелі замінюють.

Мийка ззовні – залежно від забруднення. Це раз на два або три тижні.

Всередині вимивають щодня.

Існуючі проблеми

Дойче Баном щодня ходять 40 тисяч поїздів. З них – 24 тисячі пасажирських. На добу вони перевозять понад 7 млн людей.

Останніми роками через поламки потягів і колій виникають багато запізнень. 20% причин запізнень потягів – через вади і зношеність залізниці у ФРН.

У 2018 році німецька залізниця витратила на компенсації пасажирам понад 53 млн євро.

Закон ЄС дозволяє пасажиру вимагати компенсації, якщо поїзд запізнився у пункт призначення щонайменше на годину.

АВТОБУС

Найрозповсюдженіший вид транспорту у Німеччині – автобус. У невеликих містах та селищах автобус є основним видом громадського транспорту.

У Бонні левову частку маршрутів обслуговує транспортне підприємство SWB.

«Загалом у нас працюють 600 власних водіїв автобусів, а також найманий персонал. Виконують рейси близько 200 автобусів», – розповідає речниця транспортної компанії SWB Вероніка Йон.

Автобусні зупинки оснащені електронним табло, яке показує, скільки часу залишилося до наступного автобуса. Крім того, на зупинці розташована таблиця з розкладом.

Що з квитками?

Квиток в боннському автобусі можна купити прямо у водія.

У Кельні вже не так. Там в автобусах стоять автомати.

«Я у змішаній групі, що стосується робочих змін. Я їжджу за різними графіками: один тиждень вранці, один вдень, один ввечері, і, навіть, вночі іноді. Звичайно робочий графік може стати ще кращим. Я сподіваюся, що так станеться у майбутньому. Загалом все гаразд. Мені приносить велике задоволення водити автобус», – розповідає водій транспортної компанії SWB Байрам.

В самому автобусі по всьому салону розташовані червоні кнопки, якими треба попереджувати водія про те, що на наступній зупинці ви виходите. Якщо цього не зробити і на зупинці ніхто не чекатиме, водій поїде далі.

Якщо пасажир біжить до автобуса і хоче терміново в нього сісти, і водій не запізнюється і перебуває ще на зупинці, тоді він почекає пасажира. Якщо ж водій запізнюється чи вже рушив, то немає інших варіантів – треба їхати далі.

У всіх німецьких автобусах підлога опускається до рівня бордюру. Водій зобов'язаний (!) вийти і допомогти людям з інвалідністю.

Особливості техобслуговування

На рейсах у Кельні – автобуси Ман і Мерседес, тож деталі і агрегати на заміну постачають лише ці дві компанії. Це важливо, тому що є багато компаній на ринку запчастин, які пропонують деталі за значно нижчими цінами. Однак деталі мають бути перевіреними, допущеними до експлуатації, призначені для відповідного автомобіля.

19-метрові автобуси піднімають на домкратах, і ніхто не працює в оглядових ямах під автобусами. Працівник, який має щось відремонтувати чи подивитися під автобусом може все робити стоячи, не нахилятися і не повертатися – і так 3-4 години на день.

Умови роботи завжди такі, щоб працівники залишалися здоровими.

Цікаво, що у ремонтній майстерні транспортної компанії KVB навіть можна пройти сертифікований тест на технічний стан, бо тут є офіційне відділення TÜV (організація з технічного нагляду).

Матеріал виготовлений в рамках співпраці "Рубрики" і "Deutsche Welle"

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.