fbpx
Сьогодні
Екорубрика 18:50 07 Чер 2020

Озеленення в місті за смарт-правилами: як і навіщо вирішили рахувати дерева у Білій Церкві

1 дерево в рік = кисень для 2 людей. Особливо вони важливі у місті для поглинання вуличних газів. Але як озеленити місто, виявляти аварійні дерева і садити свої будь-якій людині? Ми з'їздили в Білу Церкву, де насадженнями стали управляти ефективно.

Фото: Рубрика

Зелені насадження — це те, що не дає нашим містам остаточно перетворитися у бетонні джунглі. Але і величезні парки, і невеликі дерева в містах рідко коли ростуть самі по собі — за ними потрібно доглядати, підтримувати, видаляти і висаджувати нові.

У кожному місті цим займаються окремі люди з числа міських чиновників. У більшості випадків їхня діяльність зводиться до спроби зрозуміти, що відбувається в купі різних паперів і як це співвідноситься з реальною картиною в місті. Але керувати озелененням можна і по-іншому: у місті Біла Церква розробили сучасне смарт-рішення. Воно допомогло не тільки розчистити місце на столах чиновників від паперів, але і придумати — ні багато, ні мало, — нову концепцію розвитку для цілого міста.

"Не можна займатися деревами, коли ти не знаеш навіть де вони"

"Я трохи ледача людина, яка не любить бути залежною від когось. І коли я прийшла сюди, мені сказали: "Займайтеся аварійними деревами". Як? Не можна займатися, коли ти не знаєш навіть де вони і що вони. Ну як я можу дати завдання на зріз дерева, я не розумію навіть де воно знаходиться, чи дійсно воно зрізано чи ні!", — розповідає про початок своєї роботи Альона Колотницька.

Олена — заступниця директора Департаменту житлово-комунального господарства та начальниця управління благоустрою та екології в Білій Церкві. Саме вона керує озелененням у більш ніж 200-тисячному місті в Київській області. Зіткнувшись із величезними купами паперів із незрозумілими даними, Альона захотіла привести хоча б наявні дані в порядок, щоб мати можливість робити свою роботу.

"Спочатку ми зробили реєстр електронний в Excel-табличці. Швидше за все, всі міста цим користуються, а може бути, навіть і не всі. Ми внесли всі дерева, які описані, в табличку, більш-менш, але змінюються люди, які досліджують дерева. І коли приходить нова людина, він не знає, де розташовані ці попередні дерева за 2014-15 рік. Тому що якщо в минулому році виділені гроші на видалення півтори тисячі дерев, а всього їх 5. Ми їх видалили, а де знаходяться інші? Тому ми зрозуміли, що як би тут люди не змінювалися, вони повинні прийти, сісти, відкрити готовий продукт і побачити: "О, готовий результат: ось 5000 дерев, які потрібно видалити, червоними крапками відзначені. Будь ласка, приступаємо".

Карта всього зеленого

Таке рішення з'явилося — Альона і її команда створили його за допомогою професійних розробників. Smart Green БЦ — це геоінформаційна система, яка через онлайн-портал або додаток на смартфоні дозволяє бачити і додавати будь-які типи зелених насаджень міста на інтерактивну карту.

"В першу чергу, це додаток замислювалася як допомога органам місцевого самоврядування в обліку дерев. Щоб жителі, які звертаються по видаленню дерев, могли побачити, що дійсно це дерево хворе або аварійне і не було питань, мовляв ви видаляєте хороші дерева, а погані — залишаєте. Це був інструмент саме для управління зеленими насадженнями, для нас. Але коли ми його зробили — це вже став портал, яким будуть користуватися і мешканці.

Кожне зелене насадження, яке вноситься в цей додаток або в цю програму, — у нього є розміри, кількість квітників, дерев, газонів. Зараз у всіх містах проводять закупівлі на послуги. Наприклад, вам потрібно утримувати якийсь об'єкт, якийсь парк. Для того, щоб написати технічне завдання, що там потрібно робити протягом року, ви повинні мати якусь інформацію: що в ньому є, які квіти посадити, скільки трави косити. Ця інформація вноситься. Крім цього — візуально можна подивитися, як виглядає в даний момент цей об'єкт, в чому він потребує — це як геоінформаційна система в частині озеленення.

Біла Церков озеленення

Крім того, у кожному місті є комісія з обстеження зелених насаджень. Вона складає акти на дерева, які потрібно видаляти. Вони зазвичай виглядають як папери такі, теки, які важко потім промоніторити і подивитися, які вилучені, які — ні. Тому члени цієї комісії за допомогою програми ці дерева позначають, а потім — наші підрядні організації відкривають цю карту і бачать, яке саме дерево підлягає видаленню".

Зараз у додатку можна окремо відзначати різні типи об'єктів: "Там є саме зелені насадження, тобто територія об'єкту озеленення, наприклад — якийсь парк, сквер, алея. Потім на цьому об'єкті можуть бути дерева. Можуть бути клумби — щоб можна було розписати, які квіти там є, зміст і розміри клумби, щоб можна було її утримувати. Можна додавати якісь елементи благоустрою, які розташовані на території парку або скверу, наприклад, якісь скульптури, альтанки або фонтани. Мені — для того, щоб знати, що я обслуговую, а людям — просто знати, що там цікавого на цьому об'єкті розташоване, щоб зайти, подивитися, що там".

Окремий функціонал передбачений для дерев, з якими проводиться наймасштабніша робота. Залежно від того, у якому стані знаходиться дерево, воно отримує різне позначення на карті і до нього застосовується відповідний тип робіт: "Якщо дерево хворе або аварійне, воно потрапляє під знесення і позначається червоною крапкою. Якщо це дерево просто має якісь сухі гілки і його потрібно омолодити або просто підняти вгору, воно потрапляє під санітарну обрізку або омолодження і позначається жовтим кольором. Якщо це дерево просто комусь заважає, тому що він хоче поставити гараж або якусь парковку, ми ставимо, що воно — зелене, хороший стан. І це дерево не потрапляє під видалення, і якщо його хтось видалить, то потрапить уже під якісь штрафні санкції".

Знаючи, які дерева підлягають ліквідації, а які ні, громадськість може контролювати цей процес. За словами Олени, саме звичайні люди найкраще можуть убезпечити дерева від незаконної вирубки:

"Найкращий контроль за деревами — це самі люди в місті. Ми попереджаємо, що якщо приходить людина в неробочий час, наприклад, — жодна підрядна організація не буде працювати в 6 ранку або після 6 вечора. Вони повинні бути в якійсь формі, жилетці. Якщо люди говорять: "Покажіть нам документи на дерева", їм показують акти обстеження з нашими підписами — то це працюють люди підрядника. Їм не потрібно видаляти зайве, тому що ми все одно заплатимо за той перелік, який видали. Якщо люди відчувають якусь недовіру — то викликають нас, муніципальну варту або поліцію. Ось ми з вами сидимо — можливо, хтось десь ріже дерево. Якщо є звернення, у нас є центр оперативного реагування. Можна дзвонити, і ми тоді це з'ясуємо".

Уже зараз це рішення дає Білій Церкві неймовірний обсяг даних, і як наслідок можливості по управлінню зеленими насадженнями.

"Ніхто не знає в жодному місті України, скільки дерев знаходиться у них на території. Вони можуть орієнтовно знати по площі зелених насаджень, але точно ніхто не скаже. Ми ось теж спілкувалися з нашою робочою групою, і кажуть: "А раптом ми будемо найзеленішим містом України?". Звичайно, ми будемо найзеленішим містом України — ми будемо єдиним, який порахував всі дерева!

Крім того, на нашому порталі можна робити ще й вибірку. Наприклад, дізнатися, скільки у вас каштанів, або дерев, вікової категорії старше 60 років. Ви можете фільтрувати, подивитися якісний стан дерев і взагалі все".

Біла Церков озелененняФото: Рубрика

І вносити, і саджати

На даному етапі програму ще не представлено широкому колу громадськості — плани довелося трохи перенести через карантинні заходи. Проте, додаток і портал працюють, і скористатися ними може кожен. Досить встановити додаток Smart Green БЦ на свій смартфон з Play Market.

"Якщо ви хочете користуватися, а саме — вносити дерева, квітники, якісь елементи благоустрою, — вам потрібно зареєструватися через електронну пошту. І ви можете додавати все, що вам подобається, прикріплювати фотографії і подавати скарги. Наприклад, ви побачили, що дерево — аварійне, або гілка впала. Сфотографували, відправили, і модератор цього сайту побачить. Якщо ви дійсно внесете дерево, з'явиться така проста табличка даних: розмір дерева, приблизний вік і т.д. Натискаєте кнопочку "відправити", ми відкриваємо, дивимося або вносимо корективи, погоджуємо і воно з'являється на карті.

Потім ми бачимо взагалі потреба, скільки нам потрібно видалити дерев в даний момент. Зараз близько 300 обстежено, але це з 1 січня цього року. Взагалі у нас майже 5000 дерев проблемних записані ще з якихось років, і коли ми проводимо закупівлю — наприклад, потрібно видалити 200 дерев, — ми вже знаємо адреси. І якщо у нас є просунутий підрядник, він бере мобільний додаток, бачить адреси, бачить дерево. Коли він зрізає це дерево, він ставить позначку і дерево перетворюється на пеньок — така чорненька точка на карті. Він може завантажити фотографію, і ви тепер знаєте, що його потрібно видалити як пеньок або посадити нове дерево".

Вносити дерева будуть і професійні працівники, але Альона і її команда хочуть залучити до цього заняття і волонтерів через конкурс. Крім того, облік зелених насаджень на своїй території зобов'язані провести всі юридичні особи, і, наприклад, школи міста точно будуть користуватися цією програмою. Ті, хто хоче допомогти озеленення міста своїми руками, теж можуть скористатися додатком.

"Люди дуже люблять саджати дерева або купувати дерева, вони хочуть якось залучатися до озеленення. Але цього не можна робити хаотично, тому що можна потрапити на мережі, або висадити дерева під реконструкцію, або дерево не приживеться. Тому у цій пропозиції у нас ще є планові дерева, які позначаються блакитними точками. Ви можете зайти і подивитися — хочу купити для міста якесь дерево, яке і де посадити — не знаю. Зайшли, подивилися — блакитненьке, тобто ось ми будемо тут садити. Заходьте, дивіться — це липа. зідзвонювалися з нами, говорите: "Я хочу ось посадити липу, ось я побачив. Як це зробити?".

Крім того, є такі підприємці у нас, був випадок, що людина говорить: "Я хочу купити бузок", або ще щось. І в цьому додатку, на цьому порталі є функція — "допомогти проекту", вона зараз на стадії розробки. Коли вона буде готова, ви зможете зайти, сказати: "Я живу в центрі міста, хочу допомогти місту: висадити в Парку Слави якісь квіти або дерева". Ви тоді пишете, що на цей об'єкт, наприклад, переводите 1000 гривень на покупку квітів. Ми будемо знати, що там вже є кошти і потім купимо їх і покличемо вас садити. Не можна дерева садити цілий рік, але зате протягом року можна збирати гроші на це".

Ця функція поки що недоступна лише через юридичні обмеження: управління Альони не має права збирати кошти з громадян. Її команда зараз шукає партнерів — фонд чи громадську організацію, які зможуть виконувати цю функцію і давати прозорі звіти про витрачені гроші.

Біла Церков озеленення

Фото: Рубрика

"Якщо щось робиш правильно, починається допомога, на яку не чекаш"

Сам портал з'явився 2 роки тому — саме тоді Альоні та її команді вдалося знайти партнерів і спонсора для проекту.

"Якщо щось робиш правильно, починається допомога, якої не очікуєш. І ось коли ми сиділи з нашою робочою групою, обговорювали, як нам зробити цей портал, нам подзвонили представники Фонду Фрідріха Науманна. Сказали: "Ми шукаємо цікаві рішення — не обов'язково екологія. Запитуємо, чи є у вас". Говоримо, звичайно, придумали таку штуку — "Ну, напишіть заявку, опишіть, що ви маєте на увазі". Це було трохи важко, поки її не бачиш і вона тільки в голові. Ми подали заявку, і фонд вибрав з України 4 міста — ми підійшли по всіх параметрах. Вони кажуть, що у нас одне з найцікавіших рішень. Є ще Полтава, де моніторинг повітря роблять, і вони хочуть тепер об'єднати наш і свій проект — виміряти, як зелені насадження впливають.

Цей проект розбитий на три етапи, 3 роки. Перший рік — це було створення цієї бази, другий рік — це наповнення. Третій рік — це вже впровадження цієї стратегії, коли ми вийдемо вже з готовим продуктом. Те, що у нас є Фонд — мотивує, тому що він складає плани, з якими ми не можемо розслабитися і не виконувати їх. У нас є звіти, оскільки це німецький фонд, то все дуже строго, дуже чітко має бути".

Сам портал і додаток розробила компанія SOFTPRO з Києва. Вони ж відповідають за підтримку і доопрацювання сервісу і зараз.

"Це для мене було найскладніше: вибрати, хто це буде робити. Тому що хто побачить, що у мене в голові? Ми шукали, навіть думали провести великий збір всяких айтішників, а потім — у нас в місті розробниками геоінформаційної системи є компанія SOFTPRO. Ми з ними поспілкувалися, вони кажуть: "Це і є ГІС, тільки трохи більш розширена, вже з порталом". І для того, щоб інтегрувати одне і інше, щоб не робити два різні продукти, ми з ними співпрацюємо. Їх ця ідея зацікавила, тому що вони не робили ще такого. І ось ми з ними отримали разом приз як екологічно свідоме місто".

Зараз проект повинен пройти невелику доопрацювання на вимогу Фонду. Незважаючи на дрібні труднощі, будь-яких системних проблем або опору його впровадження не було ні на одному з етапів.

"Портал повинен мати якийсь свій бренд. Ми зараз працюємо над ребрендингом свого зовнішнього вигляду, наповнення, тому що це все починалося як інструмент для мене, а зараз він буде цікавий всім. Десь на вересень у нас буде презентація оновленого порталу для користування всіма верствами населення.

Єдина проблема — те, що я хочу швидко і відразу, і коли якісь баги або помилки в програмі, мене це відразу дратує, я вже бачу кінцевий результат. Важко, що ми працюємо на відстані: хлопці в Києві, ми — тут, в телефонному режимі або пишемо помилки. Важко те, що ми придумали щось, і ніби як я хочу, щоб воно вже через день було. І, звичайно, часу не вистачає, тому що хочеться внести все туди: всі парки, доріжки, все-все-все. Це трудомісткий процес, який багато часу займає. Ну а так які можуть бути проблеми, якщо ми самі хочемо — самі робимо?".

Біла Церков озеленення

Зелені коридори і місто-парк

Оскільки проект знаходиться на фінішній прямій і саме рішення — готове, ним цікавляться в інших містах. Альона та її команда готові навчати і ділитися своїм досвідом з іншими містами.

"Багато міст звертаються до нас і запитують, яким чином запровадити таку систему у них. Одесити приїжджали, у них з'явилися якісь ще напрацювання, вони скинули нашим хлопцям — кажуть, обов'язково має бути те і це. Продукт можна розширити, поставити кордони не тільки Білій Церкві — і будь ласка, користуйтеся, сплачуйте продукт. Аби був хтось, хто буде наповнювати. Як і у всіх інформаційних системах, якщо їх не наповнювати — вони вмирають".

Але навчання інших — це далеко не головний результат проекту. Завдяки тому, що додаток показує всі зелені зони на карті міста, міська влада змогли подивитися на місто по-іншому. Це привело до створення цілої концепції розвитку для всієї Білій Церкві.

"Це частина великого проекту по нашому місту Біла Церква — ми хочемо зробити місто-парк. Ми побачили, що зелені зони розташовані досить близько одна до одної, але вони нічим не пов'язані. Тобто вам незручно з прибережної зони дістатися в центр. Ви хочете погуляти з дитиною, покататися на велосипеді, але вам незручно, тому що там — автомобілі. І ось у нас така виникла ідея: об'єднати всі зелені зони зеленими коридорами, щоб ви могли півдня побути біля річки, а потім — приїхати у парк розваг, погуляти. Вам не потрібно брати для цього автомобіль, і вам це зручно, безпечно. Портал є інструментом візуалізації — ми бачимо, як зв'язати ці зелені зони.

Ми зараз вносимо інформацію, виконуємо інвентаризацію. Крім того, при розробці концепції міста-парку, ми запросили польського ландшафтника-урбаніста Мирослава Штуку. Він розробить саму концепцію, тобто де повинні ці зелені коридори бути, як вони повинні виглядати. І ось цю концепцію знову-таки у вересні, чорновий варіант презентуємо. Ми збираємо у громади пропозиції, дуже часто виходимо до людей, кому цікаво — розповідаємо, куди ми рухаємося. Так і працюємо".

14467

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: