fbpx
Сьогодні
Важливо 18:30 15 Сер 2020

Як допомогти протестам в Білорусі. Все про волонтерський рух проти Лукашенка

Фото Reuters

Один з найбільш вражаючих фактів — журналіст зібрав вже понад 2 мільйони доларів збором на Facebook, які підуть на покриття штрафів і послуг адвокатів для білорусів

У Білорусі триває безпрецедентний протестний рух. Розповідаємо, як організований збір допомоги.

Журналіст і активіст Олексій Леончик організував громадську ініціативу для збору коштів на допомогу білорусам, взяти участь в якій може будь-хто.

Майже 4 мільйони доларів, а якщо бути точним, то 3 891 148 доларів — це сума, до якої прагне команда BY_HELP. Гроші буквально "течуть рікою": акція почалася 25 червня, і за словами Леончика, за перші 12 годин було зібрано 200 тисяч доларів. Зараз ця цифра перевалила до двох мільйонів доларів.

Куди підуть кошти?

В описі сторінки ініціативи сказано, що арешти і масові переслідування кандидатів, блогерів, громадських активістів і пересічних громадян почалися задовго до дати голосування, тому кошти витрачатимуть на оплату штрафів за участь активістів в акціях, на викупи і передачі, а також на оплату послуг адвокатів і на лікування постраждалим від побиття учасників громадських акцій.

Про те, які саме витрати покриває фонд, говорять звіти, які розміщують на сторінці Support for Belarus.

Останній звіт був опублікований 8 серпня. У пості йдеться про оплату 86 штрафів і 5 рахунків за ізолятори тимчасового утримання на суму 56 271 рублів.

Support for Belarus

Як взяти участь у благодійному зборі?

Збори грошей ініціативи BY_HELP проходять на майданчиках Facebook і PayPal. Відзначається, що оплату можна провести з будь-якої точки світу, з карти будь-якого банку.

Втім, BY_HELP — не єдиний майданчик для збору коштів для постраждалих у протестах. У Литві також була організована кампанія Gobelarus. "Свобода насамперед. Вперед, Білорусь!" — це ініціатива єдиної литовської підтримки Республіки Білорусь. Жителі Литви можуть перевести пожертвування на покриття витрат на ліки, транспорт, безпеку, послуги зв'язку та інші організаційні витрати можна на спеціальний рахунок громадської установи "Барысо Звозскаво". Уся зібрана підтримка буде передана BY_HELP. Усі реквізити для оплати ініціатори розмістили у пості на Facebook.

Būti ar nebūti? Dešimtmečius kerojęs siaubingas režimas gali griūti. Ar broliai ir sesės baltarusiai, šiuo metu…

Posted by Gobelarus on Thursday, August 13, 2020

Передати гроші на благодійність можна, отримавши щось натомість. Білоруська художниця Руфіна Базлова, вирішила випустити серію футболок з принтом за мотивами білоруських вишиванок. Гроші, зібрані від їх продажу, будуть спрямовані на допомогу постраждалим учасникам протесту.

Наша благотворительная акция с иллюстратором Rufina Bazlova в поддержку пострадавших, при участии магазина Jan-Jak…

Posted by ODB on Thursday, August 13, 2020

Як білоруси зробили революцію?

Будь-яка революція не з'являється просто так. Так, це стихійне явище, але разом з цим, вона вимагає безліч ресурсів, які необхідно зібрати, організувати і налагодити схему для їх вдалого застосування. Тут білоруси показали себе з хорошого боку: незважаючи на те, що протести тривають вже майже тиждень, у всій республіці не було пограбовано або розбито жодної вітрини магазину або кафе. Більше того, багато хто з них вирішили брати участь в протестах не проявляючи агресію, а допомагаючи по-іншому: як прагматики і психологи, як перекладачі для іноземних медіа та надаючи юридичну допомогу.

Так, за три доби був створений Фонд солідарності, у якому за цей час:

  • створили медіагрупу на сім сотень людей, які перекладають на всі мови світу матеріали про Білорусь і розсилають їх по списку журналістів.
  • створили медгрупу, у яку йде набір парамедиків і інструкторів, для надання першої допомоги пораненим маніфестантам. Щоб стати частиною команди, потрібно заповнити форму за посиланням — набір парамедиків і інструкторів все ще триває. Ті, хто хочуть проявити ініціативу і також надавати першу медичну допомогу постраждалим, але не вміють цього робити, можуть безкоштовно пройти курс навчання.
  • створили групу психологів, які будуть працювати з посттравматичним синдромом постраждалих.
  • налагоджуємо кооперацію з групою адвокатів для охоплення юридичним захистом заарештованих по всій країні. Для цієї роботи потрібні волонтери. Усі подробиці та можливість записатися у волонтери можна отримати за посиланням.

Крім цього, було організовано ще один Фонд, створений для збору коштів для тих, хто втратив роботу через політичні причини: у зв'язку з участю в акціях протесту або в знак протесту у зв'язку з насильством проти демонстрантів і фальсифікаціями виборів, якщо роботу залишають службовці і силовики.

Як допомогти протестам у Білорусі

Як отримати допомогу?

Щоб отримати фінансову компенсацію, потрібно перейти за посиланням і заповнити заявку. У форму обов'язково потрібно докласти фото постанови і реквізитів рахунку для оплати.

Кожна заявка розглядається індивідуально: а допомога надається в порядку пріоритетності: перевага у виплаті буде віддана представникам регіонів і тим, хто вперше притягується до адміністративної відповідальності.

Якщо ви піддалися тортурам / побиттю в ділянках / СІЗО і подібного під час арешту, потрібно заповнити форму, вибравши розділ "раненыя / катаваньні".

Якщо ви втратили роботу в результаті відбуваються в РБ подій, заповніть форму за посиланням. "Кожен громадянин, який звернувся до нас, запише відеозвернення, у якому він розповість, чому втратив роботу / прийняв рішення піти зі служби. Ми будемо розміщувати ці звернення на наших майданчиках у соцмережах і покажемо, що прихильників нової Білорусі все більше!", – сказано у пості-зверненні на Facebook.

"Це моя особиста принципова позиція, що жоден, хто зазнав тортур, не залишиться без допомоги", — повідомляє Олексій Леончик.

Допомога може бути не тільки фінансовою

Допомогти білорусам можна не тільки грошима. Як відомо, через масові протести в РБ були проблеми з інтернетом, що в наш час є головним засобом комунікації для бізнесу, особливо, якщо ця сфера IT. Тому багато українських IT-компанії також висловили готовність допомогти сусідам.

Так, українська платформа для підтримки стартапів Sigma Software Labs прийняла рішення надати офісні приміщення для роботи в Харкові, Києві, Львові та Дніпрі до стабілізації ситуації, або ж на більш довгостроковий період. Відгукнутися на пропозицію фахівці можуть, заповнивши форму за посиланням.

Наши соседи из Беларуси переживают сложный этап!⠀Нам очень важно не остаться в стороне и поддержать…

Posted by Sigma Software Labs on Thursday, August 13, 2020

Засновник групи IT-компаній Netpeak Group Артем Бородатюк у пості на Facebook повідомив про те, що компанія готова надати безкоштовну допомогу та безкоштовні офісні місця білоруським IT-компаніям у зв'язку з ситуацією в країні, а також підтримку та допомогу по релокації в Одесу чи Харків, 100 робочих місць в Одесі, 30 місць в Харкові і 15 робочих місць в Черкасах.

Когда полусумасшедший 65-летний мужик узурпирует власть и пытается через репрессии сделать так, чтобы все испугались и…

Posted by Artem Borodatyuk on Wednesday, August 12, 2020

Допомогу білоруським IT компаніям пропонує асоціація "IT Ukraine". Компанія пропонує юридичну допомогу, допомогу у виборі офісу або простору для роботи, а також надає консультації або сприяє контактам для налагодження фінансових питань у веденні бізнесу. Усю необхідну інформацію можна отримати за посиланням.

Додаткові рішення для того, щоб налагодити ситуацію в Білорусі шукають на хакатоні Build For Belarus. Команда запрошує до участі візіонерів, інженерів, медиків, фахівців з кібербезпеки приєднатися до онлайн-хакатону, на якому протягом двох днів будуть розроблені способи допомогти народу Білорусі під час кризи.

Зареєструвати свої ідеї або стати частиною чиєїсь команди можна за посиланням.

🤍❤️🤍 – We are starting now – in next hours – an online flash #hackathon – Globalhack – Build for #Belarus – to build…

Posted by Ragnar Sass on Friday, August 14, 2020

8099

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: