fbpx
Сьогодні
Екорубрика 18:35 01 Лис 2020

Активісти відправили перші 100 тонн батарейок з України на переробку за кордон: навіщо і як це працює

В Україні немає жодного заводу з правильної переробки батарейок. Але подивіться, що можна зробити і як кожен може приєднатися.

English version here

Фото: Рубрика

Звичайна пальчикова батарейка, знайома кожному ще з дитинства, стає небезпечним відходом, коли вичерпує свій ресурс. Якщо вона потрапляє в землю, то токсичні речовини всередині неї забруднюють до 16 квадратних метрів землі. Щоб уникнути цього, батарейки потрібно переробляти спеціальним чином. На жаль, в Україні немає жодного заводу чи підприємства, яке займалося б такою переробкою. Проте, завдяки організації "Батарейки, здавайтеся!" у 2020 році українські батарейки вперше вирушили на переробку. Про те, як вдалося цього досягти — докладніше у статті.

Євротур для батарейок

Любов Колосовська, глава організації "Батарейки, здавайтеся" каже, що проєкт з'явився ще у 2012 році в Дніпрі після трагічного випадку. Еколог-активіст Володимир Гончаренко, який розслідував порушення в сфері поводження з небезпечними відходами, був убитий. Його колеги вирішили, що для того, щоб протистояти забруднювачам, їм потрібно об'єднатися і залучити до своєї роботи якомога більше людей, зробивши утилізацію небезпечних відходів максимально прозорою. Почати вирішили саме з батарейки як найбільш поширеного і зрозумілого виду таких відходів.

З 2013 року організація почала збір батарейок по всій Україні — спочатку батарейки зберігалися в гаражах активістів. Початковий план передбачав відправку батарейок на Львівський завод "Аргентум" — але як виявилося пізніше, завод не може переробити їх. Більш того, незважаючи на наявність у батарейках металів і інших речовин, які можуть бути використані повторно, їх збір і переробка є збитковими.

У країнах Європи закон зобов'язує виробників закладати вартість переробки в ціну батарейки, але в Україні такої норми поки що немає. Активісти організації "Батарейки, здавайтеся!" доклали величезних зусиль до того, щоб зрушити процес з мертвої точки. Їм вдалося залучити до цієї ініціативи кілька мереж супермаркетів, які вирішили продавати батарейки лише тих виробників, які погодилися частково фінансувати їх переробку. Іншу частину покривають самі партнерські мережі.

У 2020 році батарейки з України вперше були відправлені на переробку завдяки нелагодженої організацією схемою. Виглядає це так: спочатку активісти і партнерські мережі збирають батарейки, переправляючи їх на склад. Там компанія-перевізник, що має спеціальний контракт, зберігає їх до відправки і допомагає завантажити в машину перед відправкою. Коли на складі збирається 20 тонн батарейок, їх укладають у спеціальні бочки, періодично додаючи прошарок з діелектрика. Це робиться для того, щоб убезпечити батарейки, які у великій концентрації можуть бути вибухонебезпечними.

батарейки сдавайтесь

Потім бочки з батарейками завантажуються у вантажівку, яка їде на завод "Greenwee" в Румунію. На цьому заводі переробляються всі типи батарейок, крім літій-іонних — вони продовжують свій шлях на особливий завод у Німеччину. Щоб організувати таке перевезення, організації довелося отримувати спеціальний дозвіл, погоджений з екологічними міністерствами обох країн. За 10 місяців 2020 року на переробку до Європи виїхало 100 тонн батарейок, і до кінця року планується відправка ще 20 тонн батарейок.

Гарантована переробка — оплачена переробка

Незважаючи на вражаючі цифри, 120 тонн складають всього 4% від загальної маси в 3250 тонн батарейок, які ввозяться в Україну щороку. Те, що кількість батарейок, що піддаються переробці, вдалося збільшити з 0% до 4%, — вже величезне досягнення, але попереду чекає ще дуже багато роботи. Любов каже, що для того, щоб значно збільшити цей показник, необхідно кардинально змінити як законодавство, так і сприйняття людей: "Ось ця фраза — "Відходи в доходи", — це, насправді, ілюзія Радянського Союзу, тому що більшість видів відходів, за них потрібно доплачувати, щоб утилізацію зробити, а не навпаки".

батарейки сдавайтесь

Любов Колосовська / Фото: Рубрика

Переробка тонни батарейок на заводі "Greenwee" коштує 400-500$, але через зберігання і перевезення ця вартість значно збільшується. Фінансувати переробку з бюджету країни або міст в стратегічній перспективі буде неправильно — тоді як хтось може споживати 100 батарейок на рік, інша людина може не використовувати і 10.

Будівництво переробного заводу в Україні теж не буде рентабельним, поки обсяг оплаченої переробки не досягне хоча б 800 тонн батарейок на рік. Тому організація вже не перший рік займається адвокацією закону, який зобов'язав би всіх постачальників батарейок в Україні закладати вартість доставки і переробки в ціну кожної батарейки.

Але щоб допомогти з вирішенням цієї проблеми тут і зараз, багато небайдужих людей готові оплатити понаднормову працю своїх батарейок. Для цього організація надає спеціальну коробочку, яку можна розмістити в офісі або під'їзді житлового будинку. Вона вміщує до 10 кг батарейок і коштує 5000 грн. У цю вартість входить доставка батарейок на склад, відправка і переробка в Румунії, а також внесок на розвиток організації — вже понад 7 років вся команда "Батарейки, здавайтеся" працює і розвивається за рахунок подібних внесків та добровільних пожертвувань.

батарейки сдавайтесь

Ще одна значна проблема з переробкою батарейок в Україні полягає в наявності пунктів збору, які не розкривають інформацію про те, куди діваються їх батарейки. Любов каже, що в їхньому випадку, кожна партія батарейок супроводжується величезною кількістю звітів і документації, що дозволяє переконатися в тому, що зібрані батарейки дійсно перероблені, а не викинуті в найближчому лісі. На жаль, далеко не всі, хто збирає батарейки, мають такі звіти.

батарейки сдавайтесь

Що ж можна зробити для того, щоб правильно утилізувати батарейки і підтримати їх переробку в Україні? 

  • По-перше, кожен може здати свої батарейки в торгових мережах, де тим чи іншим чином вартість переробки оплачується. Контейнери для збору в таких пунктах мають особливу голографічну наліпку "гарантована переробка".
  • По-друге, можна замовити коробочку для збору батарейок в офіс своєї компанії або свій будинок, самостійно сплативши збір своїх батарейок.
  • По-третє, можна підтримати організацію "Батарейки, здавайтеся!" фінансово або інформаційно, допомагаючи їм лайками і репостами.

У будь-якому разі, головне, що необхідно зробити — це задуматися про те, куди йдуть ваші батарейки або інші небезпечні відходи, і взяти відповідальність за їх правильну утилізацію. "Поки ми будемо мати очікування, що нам повинні заплатити за нашу екологічну поведінку, то насправді не тільки нам не заплатять, а ще й ми заплатимо в лікарні потім", — каже Любов.

23919

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: