fbpx
Сьогодні
Досвід 13:10 04 Гру 2020

Киянин зробив бананову ферму у себе вдома: як виростити самому тропічні фрукти

Теплиця-термос як готовий бізнес-проект і екзотичні рослини навіть прямо у квартирі — розповідаємо все, що потрібно про це знати

English version here

Поки кордони закриті, і подорож на острови здається далекою і нездійсненною мрією, "Рубрика" шукає більш доступні тропіки для жителів Києва. У селищі Рожни, що приблизно в 50 кілометрах від центру столиці, стоїть будинок творчої подружньої пари: дружина — єдиний в Україні професійний майстер мистецтва ошибана, а чоловік- творець унікальної оранжереї і господар бананової ферми.

бананова ферма Київ

За дверима, які ведуть з холу будинку сімейної пари, здавалося б, до підвалу, відкривається вічнозелений казковий і дуже теплий маленький світ, який пахне дорогими парфумами і апельсинами, де світло м'яко лине через матове скло стелі, а колись білі бортики піддонів рослин і батареї почали зеленіти, ніби намагаючись відмовитися від своєї індустріальної природи, щоб виглядати більш гармонійно в маленькому біомі.

бананова ферма Київ

Щойно ви потрапляєте всередину, розумієте, що обмежувати оранжерею тільки бананами, назвавши її банановою фермою — грубо. До того ж, до листопада банани вже відплодоносили і навіть не цвітуть, тому виглядають як звичайні кімнатні рослини. Крім них, на 750 квадратних метрах ростуть інжир, гранати, папайї,апельсини та мандарини, а на деяких деревах — відразу кілька різних плодів. Так, сусідні гілки дерева-саду можуть ділити кумкват, лайм, лимон, мандарин і апельсин.

бананова ферма Київ

Розміри фруктів тут казкові. Щеплений на апельсині 10-сантиметровий в діаметрі мандарин — найбільший у світі, чарівна мурайя продовжує життя, лимони схожі більше на маленькі дині, ніж на лимони, а ананас подає надії стати 15-кілограмовим суперфруктом.

бананова ферма Київ

бананова ферма Київ

бананова ферма Київ

Таємниця, вшита у стіни

Усе це — результат роботи Анатолія Патія, інженера-системотехніка за освітою і селекціонера за покликанням. Уже 38 років чоловік займається вирощуванням тропічних рослин. Але як зробити це в помірному кліматі?

бананова ферма Київ

Ніякої ферми не існувало б, якби не винахід Анатолія. Як інженер він розробив технологію, запатентував її в Німеччині ще 25 років тому, і, звичайно, побудував відповідно до неї теплицю і свій будинок. Суть у тому, щоб не впустити холод і не випустити тепло, це принцип роботи термоса. Під час нашого візиту на ферму, на вулиці температура не вище +6, але в першій оранжереї +15, а в іншій +20 градусів. Коли ми зайшли до будинку Анатолія, нас обдало теплом, але батареї, знову ж таки, були холодними, а опалення цієї осені ще не вмикали. За словами господаря будинку, його система дозволяє скоротити витрати на опалення в 15 разів!

бананова ферма Київ

Можливо, ви подумали про дуже товсті стіни будинку, але ні товщина зовнішніх несучих стін не перевищує 15-20 сантиметрів. Єдине, що нам вдалося помітити всередині теплиці стіни обшиті фольгированним екрануючим утеплювачем, але ось що знаходиться під ним і штукатуркою, Анатолій розповідати відмовився секретне ноу-хау.

Дізнатися таємницю технології можна, купивши у нього проект: "Я продаю НЕ креслення, а готовий бізнес, каже інженер. Таких теплиць і будинків в Україні вже понад 700, в Європу я продав 30 проектів. У таких теплицях можна вирощувати і овочі, тут в 2,5 рази вище врожайність і в 15 разів тепліше". Коштує такий проект 500 євро, і судячи з кількості туристів, які приїжджають подивитися на бананову ферму, і замовлень на саджанці, які отримує господар, окупиться такий проект швидко.

бананова ферма Київ

Чому тут пахне Chanel?

Як тільки підходиш до квітучої рослини, відразу відчуваєш знайомий святковий аромат — так пахнуть легендарні Chanel №5. Справа в тому, що квітуче апельсинове дерево і всесвітньо відомий парфум об'єднує спільна історія. Коли Коко замовила особливий запах, на вибір їй дали 10 флаконів. Зразок під номером 5 сподобався Коко найбільше, він і став прототипом легендарного аромату — це була витяжка з квітки апельсина, запах якого дійсно нагадує парфумерну класику.

бананова ферма Київ

Перебувати поруч з такими квітами не тільки приємно, але й дуже корисно, адже повітря тут стерильне — під час цвітіння цитрусове дерево виділяє фітонциди, які вбивають хвороботворні бактерії, в тому числі і золотистий стафілокок. Анатолій припускає, що не захворіти на коронавірус, незважаючи на часті візити гостей на ферму, вдалося тільки завдяки цій властивості квітів.

бананова ферма Київ

Бананове дерево  — грошове дерево

Господар двох оранжерей розповідає, що і сам колись починав з малого: висаджував банани в 5-літрові бутлі, ставив їх на підвіконні, а коли рослини давали нові пагони пересаджував їх і продавав. Тепер він сам скуповує саджанці у всіх охочих і каже, що з одного карликового бананового дерева можна заробити близько трьох тисяч гривень на місяць. Рослина вимагає мінімум уваги, невибаглива у догляді і швидко дає нові паростки, всього їх може бути близько 40. Ці паростки можна відсаджувати і продавати прямо на ферму Анатолія. Він приймає у людей саджанці бананів, ананасів, апельсинів і мандаринів, середня ціна 70 гривень за саджанець.

бананова ферма Київ

Тропіки в квартирі

Виростити екзотичну рослину можна і вдома. Якщо ваша мета — банан або цитрусове, найзручніше зробити це живцюванням: від дерева відокремлюються гілочки, саджанці вставляються в пісок, а після того, як дадуть коріння, їх необхідно пересадити у грунт. Цитрусові починають цвісти вже в місячному віці, але бутони потрібно обривати, поки на рослині не буде хоча б 50 листів, інакше дерево не буде плодоносити. Доросле лимонне дерево плодоносить цілий рік. На деревах одночасно можуть бути і квіти, і вже стиглі плоди.

бананова ферма Київ

Найбільш нетерплячі садівники можуть вирощувати папайю: перші плоди рослина дає вже через 9 місяців після проростання. Тому рослина славиться як дерево нетерплячого садівника. Воно прекрасно виглядає і як декоративна рослина.

А звична нам монстера, яка є майже в кожному будинку, як виявилося, теж дає плоди. Це повинна бути монстера делікатесна, і якщо поставити її під прямі сонячні промені, на ній з'являється плід. За словами Анатолія, це найсмачніший фрукт з усіх, які він куштував. За смаком він нагадує суміш банана і ананаса. Щоб виростити тропічні рослини вдома, потрібні поради, адже іноді потрібні особливі умови. Знайти потрібну інформацію можна на Youtube-каналі Анатолія.

Киянка Соня Зубенко живе в США і вирощує вдома цілий екзотичний сад.

Вона не професійний садівник, любов до рослин ще в дитинстві їй прищепила мама, яка приносила додому корінці, насіння і розсаду. "А потім вона поїхала в Домінікану і привезла 20-кілограмовий кокос, який ріс у нас вдома, було прикольно, бо це величезна пальма", розповідає Соня. Вдома у Соні ростуть грейпфрут, авокадо, папайя, лимони і манго. Вона поділилася з "Рубрикою", як їй вдалося все це виростити:

"Перед посадкою насіння папайї потрібно пару днів просушити, а ще через пару днів зняти з них плівку. Зробити це легко, якщо покласти насіння між двома паперовими серветками і прокатати руками тоді плівка злітає сама. Я посадила відразу багато насіння в один горщик, воно проросло і виглядає дуже красиво як ліс.

бананова ферма Київ

Ще я виростила манго. Його не так просто вирощувати потрібна правильна температура. У нас було 3 спроби виростити манго, в 2 з них ми садили манго не тим боком в землю, і замість того, щоб рости вгору, він ріс вниз, де не міг знайти світла, повітря, і загнивав. На третій спробі ми посадили його правильно, і манго проріс. Насіння манго виглядає як бобові, і садити його потрібно облямівкою вгору тоді він буде рости правильно".

Щоб рослинам жилося краще, Соня купила ультрафіолетові лампи з автоматичним вмиканням світла, тому що тропічні рослини вимагають більше світла. Режими дозволяють вмикатися лампам автоматично, наприклад 16 через 8 годин або 12 через 12. Зараз Соня в Україні, але й тут в чарівних руках встигло вирости щось незвичайне: "Купила в "Форі" шматок імбиру, а він проріс", каже дівчина. Вдома, крім тропічних фруктів, вона вирощує і сукуленти: "Головне їх не чіпати, вони вимагають мінімум догляду. Сукуленти потрібно тільки вчасно поливати. Якщо доторкнутися до листочка, і він легко гнеться значить, пора", радить Софія.

бананова ферма Київ

Як виявилося в ході написання статті, людей, які вирощують вдома екзотичні рослини, дуже багато, і зробити це зовсім неважко. Взимку вони будуть радувати вас приємною зеленою плямою, а через кілька років, хто знає, замість ягідного варення, ви будете закочувати в банки лимонне або мангове.

Читайте також нашу статтю: Овочі зі шкільної грядки: як учні на Донеччині створили власний агрокомплекс

9074

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: