Що відбувається

Київська філія “Газмережі”: чому варто проводити технічне обслуговування мереж, хто платитиме та скільки

Відтепер на Київщині всі квартири, до яких був проведений газ, але які не мали угод з газорозподільними компаніями, автоматично приєднуються до договору з Київською філією “Газмережі”. Що це означає для споживачів — розповідає “Рубрика”.

У чому проблема?

Внутрішньобудинкові системи газопостачання потребують належного контролю та догляду. Якщо власник квартири не мав укладеної угоди з газорозподільною компанією чи не подав заявку на приєднання до Колективного договору в особі уповноваженого представника, за систему газопостачання відповідали балансоутримувачі — ЖКГ, ОСББ або керуюча компанія. Проте не були законодавчо визначені обов'язки замовників і виконавців, а також граничні норми вартості робіт.

Яке рішення?

Наприкінці вересня 2023-го року Міністерство енергетики України затвердило "Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку". Згідно з ним та відповідною постановою, з 7-го грудня 2023-го всі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали угод з газовиками, автоматично приєдналися до Типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з Київською філією "Газмережі". 

Як це працює?
Як це вплине на споживачів Київщини?

Для клієнта це:

  • Безпека системи розподілу газу в будинку, у якому вони живуть.
  • Вирішення спірних питань і чітке окреслення обов'язків, хто відповідає за стан і належну роботу внутрішньобудинкових систем у багатоповерхівках. 

Ілюстративне зображення

Що входить у технічне обслуговування:

  • Технічне обслуговування систем газопостачання з перевіркою наявності вільного доступу до газопроводів та газового обладнання, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів в місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору.
  • Технічне обслуговування запірних пристроїв, установлених на газопроводах після першого вимикаючого на газопроводі-вводі та до першого вимикаючого в приміщенні споживача (включно з ним).
  • Технічне обслуговування газового обладнання, що призначене виключно для опалення місць загального користування.
  • Перевірка на герметичність з'єднань газопроводів та газового обладнання, розміщених за межами приміщень споживачів.
  • Усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.

Усе про оплату

Уже сформована орієнтовна кошторисна вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Проте точні суми визначатимуть лише після перших робіт на об'єкті.

Якщо договір на технічне обслуговування укладено з Київською філією "Газмережі", інформацію щодо вартості послуг та графік проведення технічного обслуговування можна знайти на офіційному сайті підприємства.

Існує декілька способів оплати послуг:

  • Єдиним платежем від імені усіх співвласників. У цьому випадку оплачує вартість послуг Колективний замовник протягом 6 місяців з дня, коли Київська філія "Газмережі" надасть рахунок на оплату єдиним платежем.
  • Окремими рахунками від кожного споживача. У цьому випадку споживачам надходитиме так звана "третя платіжка". Київська філія "Газмережі" буде надавати індивідуальні рахунки на оплату в тому місяці, у якому будуть надаватися послуги, згідно з графіком. 

Ілюстративне зображення

Можна обрати й іншу організацію для обслуговування газових мереж, проте обраний виконавець повинен мати дозвіл на проведення робіт. У такому випадку впродовж 15-ти днів із моменту підписання угоди з іншою компанією уповноважена особа має повідомити про це Київську філію "Газмережі" та розірвати угоду, укладену за замовчуванням.

Технічне обслуговування полягає у тому, аби попередити ймовірність витоків газу та забезпечити справну роботу газових мереж — це ключові фактори безперебійного газопостачання. Тож подбайте про свій комфорт заздалегідь.

Пошейрити
Опубліковано автором
maria smyk
Теги: Газ Газмережі Київська область Газові лічильники

Свіжі дописи

  • Здоров’я

Ця родимка дивна: як розпізнати меланому та врятуватися від раку шкіри

Родимки — звична “прикраса” нашого тіла, яка, зазвичай не турбує і не викликає особливих занепокоєнь.… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Що відбувається

Пазлик, що випав: чи вплине звільнення віце-прем’єра з питань відновлення на саме відновлення?

“Рубрика” розібрала ситуацію довкола розділення Міністерства інфраструктури та звільнення Олександра Кубракова Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Небайдужа

“Коли ворог спільний, треба обʼєднуватися”: українки, які створюють мости дружби між Сакартвело й Україною 

Перша країна, яка створила свій легіон у складі ЗСУ та дотепер зустрічає українців з окупованих… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • УрбанРубрика

Маю квартиру, але не маю дому: що відбувається з недобудованими об’єктами “Київміськбуду”

“Рубрика” поспілкувалася з власниками недобудованих квартир про те, як “Київміськбуд” (не)відновив свою роботу після початку… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Здоров’я

Тренування вдома: з чого почати та як уникнути помилок?

“Рубрика” поспілкувалася з досвідченими тренерками, щоб зрозуміти, як підтримувати своє тіло здоровим, не відвідуючи спортзали,… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • eРубрика

Депортація, дискредитація та приховані інтереси у війні: як працює російська дезінформація щодо ЄС та України

Україна рухається далі на своєму шляху європейської інтеграції. У відповідь на це російська пропагандистська машина… Читати більше

Thursday May 9th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.