fbpx
Сьогодні
Рішення 13:07 10 Жов 2022

"Ми працювали, наче сапери на мінному полі": як Центр арттерапії в Рівному допомагає дітям-переселенцям та їхнім батькам

У Всесвітній день психічного здоров’я розповідаємо про те, як терапія мистецтвом допомагає подолати вплив війни на ментальне здоров’я. І ні, арттерапія – це не лише про малювання та пластилін.

English version here

У чому проблема?

Вплив війни на дітей та батьків

Війна — страшне випробування, яке торкнулося всіх українців. Сьогодні ніхто не захищений від наслідків нападу росії на Україну. Війна принесла втрати, постравматичні стресові розлади та страхи, натомість відібравши у мільйонів людей статки, ресурси й сили. Ще більше страждають діти — спричинений війною та її наслідками стрес має дуже негативний вплив на їхнє психічне здоров'я та розвиток.

Яке рішення?

Творчість проти травми

АРТ центр

З цим зіткнулися, зокрема, психологині Ксенія Тименюк та Вікторія Назаревич у Рівному, коли вирішили допомагати ВПО долати травми війни. Головним інструментом обрали арттерапію — один із сучасних методів збереження психічного здоров'я. Образотворче мистецтво може бути потужною терапією тому, що через творчість можна виразити травматичний досвід, переосмислити його та зняти емоційну напругу. Навколо цієї ідеї об'єдналися місцеві психологи, педагоги й митці — так створили АРТ Центр для дітей і дорослих, які постраждали від війни в Україні. Тут допомагають боротися зі  страхами, стабілізують психологічний стан та повертають віру в майбутнє.

Ініціаторки проєкту вирішили, що допомагатимуть і дітям, і їхнім батькам: "Враховуючи, що кожна дитина надзвичайно тонко відчуває внутрішній стан матері, ми намагалися, щоб дитина працювала на заняттях разом із мамою або опікуном. Тут потрібно було бути надзвичайно уважним, делікатним, вміти тримати себе в ресурсі та не розплакатися самому".

"Сидить дитина в одній піжамі, з телефоном у руках, і ридає"

Почалася робота над АРТ Центром з волонтерського осередку, який функціонував на базі ліцею №18 від самого початку повномасштабної війни. Тут ВПО допомагали з речами, засобами гігієни та іншим. Усі, хто вимушено покидав домівки та, тікаючи від окупантів без одягу й документів, приїжджав у Рівне, йшли саме сюди. 

"У класах і коридорах завжди сиділи діти, поки батьки щось шукали, заповнювали документи. Надзвичайно боляче було спостерігати, як сидить дитина в одній піжамі, з телефоном у руках, і ридає", — згадує Ксенія Тименюк, яка на той час волонтерила в ліцеї.

арттерапія для дітей

Саме тоді виникла ідея — тут же, в ліцеї, організувати Центр арттерапії, де психологи за допомогою методів арттерапії працюватимуть з дітками та батьками, які втекли в їхнє місто від війни. Психологи розуміли — до людей, які пережили жахи війни, потрібен надзвичайно делікатний підхід: "Ми працювали, наче сапери на мінному полі".

До розвитку цього проєкту долучалися друзі та знайомі засновниць, а згодом — і зовсім незнайомі люди. І не тільки з України. "Влітку в місті Кутно (Польща) для нашого Центру збирали допомогу всією громадою. Навіть монахині за свої кошти купували олівці та приносили в місце збору. Уся допомога та співпраця — це справжня магія!", — розповідає Ксенія Тименюк.

арттерапія для дітей

А в березні Вікторія Назаревич організувала для волонтерів Центру навчання та супервізії в Британських супервізорів та Ізраїльських кризових психологів в рамках волонтерського руху Інституту інтегративної арттерапії. 

Сьогодні окремо функціонують АРТ Центр та консультування. Команда АРТ Центру складається з психологів-волонтерів, педагогів, майстрів образотворчого та ужитково-декоративного мистецтва.

Як це працює?

Від пластиліну до акторської майстерності

АРТ центр

В АРТ Центрі в Рівному насамперед прагнуть допомогти внутрішньо переміщеним родинам, дітям військовослужбовців та місцевим мешканцям пережити складні події, адаптуватися до нової реальності, розвинути внутрішній потенціал. Адже саме творча діяльність швидко та безпечно допомагає заспокоїтися, переосмислити пережиті події, структурувати емоції та вибудувати стратегію на майбутнє. Психологині впевнені, що заняття творчістю сприяють зціленню та саморегуляції людини. Але як це відбувається?

Зараз АРТ Центр працює щосуботи з 10:00 до 13:00. На базі ліцею №18 створено кілька локацій, де паралельно відбувається робота з дітьми та дорослими. Зазвичай це групові заняття  для 10-25 осіб, але якщо група виходить більша, її об'єднують у підгрупи. Засновниці кажуть, що такий формат забезпечує групову динаміку, комунікацію та взаємопідтримку. Робота зі стресами ведеться в кілька етапів. 

"Ми пропонуємо лише ресурсні методики роботи, які спрямовані на накопичення внутрішніх ресурсів, сприяють саморегуляції. А згодом, коли людина простими словами "має внутрішні сили" — опрацьовуються проблемні питання. Якщо цього не робити, буде спостерігатися лише рестрес — людина в розпачі, розбалансована заново проживає стресову ситуацію і її негативний психоемоційний стан лише загострюється", — пояснює Ксенія Тименюк. За необхідності людей перенаправляють до невропатологів чи психіатрів.

Волонтери Центру кажуть, що діти та дорослі, які систематично приходять на заняття, помітно змінюються кожен у своєму темпі. Їхні творчі роботи набувають яскравих кольорів, теми війни змінюються на буденні турботи, вони починають комунікувати з іншими та адаптуватися у новому місті, у дорослих розпочинається пошук роботи, ставляться нові цілі. 

арттерапія для дітей

Малюванням тут не обмежуються — в АРТ Центрі вважають, що допомагати впоратися з наслідками війни для психіки можуть різні види мистецтва, аж до акторського. 

Що роблять на заняттях?

АРТ центр

  • Майстер ручного ліплення Олекса (Олексій Михайлов) вчить дітлахів створювати інсталяції з пластиліну. Ручне ліплення прекрасно розвиває дрібну моторику дітей, позитивно впливає на творче мислення, розвиває сприйняття, просторову орієнтацію, а також знижує рівень стресу та тривожності, агресії. А з вимушено переміщеною майстринею з Маріуполя Діаною Люшиною діти поринають у світ пластилінографії, де вчаться створювати з пластиліну унікальні картини.

АРТ центр

  • Алла Андрійцьо-Рузаєва навчає розмальовувати об'ємні форми, правильно працювати з фарбами й поєднувати кольори. У ході майстер-класу завжди ініціює дискусії на різні філософські теми, які допомагають розкрити особистість та подолати складні обставини війни.
  • Разом з Володимиром Рафальським та Оксаною Гумінською відвідувачі Центру покращують свою фізичну та хореографічну підготовку, а також навчаються основ акторської майстерності

АРТ центр

  • Також в АРТ Центрі працює дитяча ігротека, яку проводить знавчиня настільних ігор Ірина Танічкіна. Тут діти розвивають своє мислення, пам'ять, вчаться вигравати та достойно програвати, розвивають лідерські здібності та вміння працювати в команді.
  • А ще тут можна навчитися розпису екосумок. Це творчий процес, який дає можливість не тільки проявити себе, але й створити єдину неповторну річ.

арттерапія для дітей

  • Дорослі разом з рівненською майстринею Наталією Жуковською опановують техніку малювання акриловими фарбами fluid art, яка сприяє саморегуляції та адаптивності до мінливих умов життя. Цю арттерапевтичну методику активно застосовують у роботі з ВПО у Швейцарії, Австрії та Чехії.
  • Нещодавно на заняттях почали активно використовувати музикотерапію, фотографію, мотивуючі кінофільми, книги тощо. За всім цим спостерігають психологи, слідкують за динамікою та консультують.

АРТ центр

Команда проєкту працює на волонтерських засадах. Кожен учасник  на своїх заняттях викладається максимально — майстри самостійно поштучно виливають форми з гіпсу для занять, зрання розводять фарби для fluid art, виліплюють зразки. Цей час вони могли б присвятити своїй родині, собі, або просто — сну. Але свідомо обирають допомагати тим, хто потребує допомоги. Дітям і дорослим, що постраждали від війни.

А це точно працює?

На початку весни в АРТ Центр прийшла мама з п'ятирічним хлопчиком. Родина приїхала в Рівне з Миколаєва. Вони близько 2 тижнів просиділи в підвалі через ракетні удари по місту та області, а коли виїжджали, ще й потрапили під жахливі обстріли. Ксенія Тименюк розповідає, що певний час мама та хлопчик систематично займалися у АРТ Центрі, працювали з артпсихологами. Уже за кілька місяців у мами знизився рівень страху та тривожності, вона записалася на курси й здобула нову професію. Сьогодні молода жінка вже відкрила власну справу, дотичну до мистецтва, і робить перші кроки в підприємництві. Хлопчик знайшов нових друзів у місті, відвідує заняття в спортивній секції. А психологи відзначали в нього зниження рівня агресії та страху.

АРТ центр

В АРТ Центрі сповідують кілька головних правил: бути чесним та відкритим до нового; поважати кордони інших; любити те, чим займаєшся.

Ксенія Тименюк каже, що найголовніше — це те, що діти та дорослі, які відвідують АРТ Центр, це відчувають: "Тут завжди панує світла, щира атмосфера, взаємодопомога та підтримка, власне, що й вирізняє нас від інших проєктів. Діти та дорослі чекають суботи, щоб прийти поспілкуватися з однолітками, навчитися робити щось нове, відволіктися від новин та гаджетів. Це вже стає схожим на клуб, де є групова динаміка, підтримка, дозвілля, наставництво".

З моменту створення проєкту Центр відвідало понад 1000 осіб, деякі з них відвідують заняття систематично.

арттерапія для дітей

Засновниця АРТ Центру Ксенія каже, що головна особливість їхньої роботи в тому, що це не просто класична арттерапія. Тут не лише використовують арттерапевтичні методики для допомоги людям у пошуку внутрішніх ресурсів, щоб подолати кризи й адаптуватися до нового життя. В Центрі людей також навчають нових творчих напрямків, дають можливість спробувати себе як у різних техніках образотворчого мистецтва, так і в хореографії та музикуванні. Це не лише про терапевтичний ефект арттерапії як такої. Це про терапію спілкуванням, гуртуванням, створенням нового ком'юніті та нових звичок на новому місці.

арттерапія для дітей

Як допомогти АРТ Центру?

"Ми розуміємо, що зараз це соціально важливий проєкт, який не можна закривати. Адже не всі родини мають можливість оплатити заняття для діток, а їм це надзвичайно потрібно. Цьому підтвердження — кількість дітей на заняттях та відгуки в соціальних мережах", — зазначає Ксенія Тименюк. Їй, як і кожному члену команди важливо продовжувати роботу Центру: "Я бачу, що АРТ Центр робить людей щасливими, допомагає подолати кризові моменти в житті, і я цьому радію".

Зараз проєкт має великі плани на майбутнє. Працівники АРТ Центру шукають грантову підтримку й створюють платформу для донатів — кажуть, без цього неможливо далі розвивати АРТ Центр у Рівному. Адже за власний кошт підтримувати роботу проєкту важко. 

Крім того, команда проєкту завжди знаходиться в пошуку і залученні майстрів і фахівців нових, різноманітних напрямків.

Якщо ви хочете підтримати АРТ Центр фінансово або безпосередньо долучитися до його роботи — звертайтеся до засновниць за посиланням або напряму до Ксенії Тименюк за телефоном 067 476 09 29.

Адреса АРТ Центру: м. Рівне вул. Карпинського, 15 А (Ліцей № 18), щосуботи 10:00-13:00.

Ще більше корисних рішень!

Де можна безкоштовно отримати психологічну допомогу?

 

АРТ центр

Згідно з дослідженням психологічного стану населення, яке опублікувало МОЗ, понад 90% опитаних українців мали прояви хоча б одного з симптомів ПТСР, а 57% громадян перебувають у зоні ризику розвитку посттравматичного стресового розладу. 

Шукати допомогу — не ознака слабкості, а турбота про себе. Зібрали для вас ресурси, де можна безкоштовно отримати психологічну допомогу.

  1. В Україні діє безоплатна гаряча лінія психологічної допомоги. Кожен охочий з України може подзвонити за номером 0-800-100-102 (дзвінки безкоштовні), щодня з 10:00-20:00, адміністратор лінії прийме дзвінок, визначить зручний для вас формат роботи (аудіо чи відео) і скерує до вільного психолога на лінії. Скористатися такою можливістю можуть також громадяни України, які евакуювались в інші країни. Дзвінки з усіх мобільних операторів відповідних країн — безкоштовні.
    • Чехія +420 800 012 05
    • Польща +48 800 088 141
    • Франція +33 805 080 466
    • Португалія +351 800 780 756
    • Швеція +46 20 160 46 46
    • Ірландія +353 1800 817 519
    • Італія +39 800 939 092
    • Австрія +43 800 017 967
    • Велика Британія +44 808 164 2432
  1. В Україні запустили гарячу лінію, де допомагають подолати страхи, пов'язані з війною. Також на лінії консультуватимуть людей, які готуються до повернення близьких із фронту й не знають, як краще себе поводити. Лінія 0 800 332 029 безкоштовна, працює цілодобово. Усі розмови є приватними.
  2. Центр Коло надає кризові психологічні консультації особам, що потребують підтримки у зв'язку з викликами війни. Пріоритет надається вимушено переселеним особам, родичам захисників. Запис за телефоном: +380 98 559 65 21 (працює з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 17:00).
  3. Міжнародна гуманітарна організація People in Need надає безкоштовні цілодобові психологічні консультації. Телефон: 0 800 210 160 (цілодобово).
  4. Безкоштовна інтернет-платформа для психологічних консультацій "Розкажи мені" працює за методом когнітивно-поведінкової терапії. Залишити заявку на отримання допомоги можна на сайті чи за допомогою бота першої психологічної допомоги Друг. Останній створений на основі сучасних науково доведених досліджень.
  5. Ініціатива "УкрЄдність" — це товариство кваліфікованих психологів та психотерапевтів, які об'єдналися, щоб надавати безкоштовну психологічну допомогу українцям в умовах війни. Команда налічує понад 50 перевірених кваліфікованих фахівців-волонтерів в області психічного здоров'я. 
  6. Команда "Тритфілд" разом з експертами та волонтерами заснували проєкт психологічної підтримки. Платформа "Як ти?" знайде для вас контакт вільного психолога.
  7. Благодійна організація "UA Mental Help", що працює з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, запустила власну платформу психологічної допомоги. На сайті всі, хто потребує підтримки, можуть безкоштовно проконсультуватися зі спеціалістом відповідно до свого запиту. 
  8. Кризовий центр медико-психологічної допомоги надає психологічну допомогу переселенцям, військовослужбовцям Збройних сил України, бійцям, які були поранені чи зазнали психологічних травм. Дзвонити можна за номером: 0800 501 212.
  9. "Телефон довіри" — це цілодобова лінія допомоги, де працюють психіатри й психотерапевти. 044 456 17 02 та 044 456 17 25.
  10. Lifeline Ukraine — всеукраїнська гаряча лінія, створена насамперед для надання кризової психологічної допомоги ветеранам і членам їхніх сімей, а згодом — для всіх мешканців України. Лінія працює цілодобово. Можна написати або зателефонувати за номером: 7333.
  11. Жителі України можуть також звертатися на гарячі лінії безоплатних консультацій. Зокрема:

– на урядову гарячу лінію – 15-45;

– до організації "Людина в біді" — 0-800-210-160 (цілодобово), 

– до Київського міського центру психолого-психіатричної допомоги у разі станів душевної кризи — (044) 456-17-02, (044) 456-17-25 (цілодобово);

– для переселенців буде корисна лінія емоційної підтримки Міжнародної організації з міграції — 0-800-211-444 (з 10:00 до 20:00 щодня).

Рубрика:
Кейси
236

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: