fbpx
Сьогодні
Розбір 11:21 23 Лип 2021

Квартира з Airbnb: що може піти не так і як себе убезпечити

Якщо вам не пощастить, у вашій спальні можуть опинитися камери спостереження, у сусідній квартирі — бордель, а сама квартира опиниться в найнебезпечнішому районі міста

English version here

Країни Європи поступово починають знову відкриватися для українських туристів. А значить знову стає актуальним питання житла на час подорожі! Один з варіантів — винаймання квартири через Airbnb. Здавалося б, все просто. Але винаймаючи квартиру у незнайомої людини через сервіс, завжди варто бути напоготові. 

Airbnb не вимагає ніяких ідентифікаторів, крім адреси електронної пошти та номеру телефону, тому будь-хто може бути господарем квартири, яку ви орендуєте. Під час реєстрації на сайті не потрібні навіть справжні імена або фото профілю. Це означає, що ви можете опинитися в одному будинку з засудженим злочинцем, сексуальним маніяком, злодієм чи шахраєм. Крім того, адреси будинків не перевіряються, що означає, що нерухомість може навіть не існувати й ви внесете передоплату за апартаменти, яких не існує. 

Те, що сервіс небезпечний, було доведено вже безліч разів — про це свідчать численні публікації про випадки, які відбувалися з орендарями. Ми розглянули типові ситуації, з якими найчастіше стикаються при невдалому досвіді оренди й склали правила безпеки для того, щоб таких історій уникнути.

Ви можете заробити як вебкам-модель (але не будете про це знати)

У 2017 році в США сімейна пара орендувала через сервіс таунхаус у Флориді, щоб провести в ньому відпустку, однак, приємне враження було зіпсовано — хлопець з дівчиною виявили приховану камеру в датчику диму просто над ліжком. Як виявилося пізніше, камер було дві: обидві спрямовані на ліжко, але з різних ракурсів. Виявилося, що 56-річний господар житла отримував прекрасний контент, адже відео записувалося в HD і зі звуком. Як довго він записував те, що відбувається в спальні його будинку, невідомо, але на сервісі до того моменту він був зареєстрований близько 2 років і мав 40 позитивних відгуків.

Все, що зробила тоді адміністрація Airbnb — дала публічну заяву, в якій йшлося про те, що вони шкодують, а також про те, що власника, який здавав таунхаус, заблокували на сервісі.

аренда квартири

Помилково можна випадково зняти кімнату в борделі

І знову підприємливі орендодавці. У неприємну історію потрапив хлопець, який приїхав в Лонг-Айленд-Сіті проводити дослідження у сфері онкозахворювань. Він зняв кімнату в дуплексі на 4 місяці, але замість усміхнених сусідів в будинку були інші відвідувачі, причому змінювалися вони не щодоби, а погодинно: Аксель Брорсон сказав, що з подивом спостерігав, як чоловіка та жінку вів в сусідню кімнату прибиральник, який потім стояв на сторожі за дверима. Весь цей час з сусідньої кімнати долинали стогони та шум. Хлопець провів в дуплексі всього кілька днів і останньою краплею стали зім'яті подушки на ліжку самого Акселя, які він помітив, повернувшись в кімнату після робочого дня.

Звісно, квартиронаймач тут же вирішив змінити житло і запросив у хазяїна кімнат повернути оплачену наперед оренду. Однак норовливий господар наполягав на тому, що укладена між ним і орендарем угода все ще в силі, а що стосується гучної парочки, він стверджував, що «люди, які увійшли до кімнати, були там, щоб полагодити ліжко». 

Airbnb також спочатку відмовився повернути гроші Акселю Брорсону, зазначивши, що господар запропонував встановити замок на двері в кімнату Брорсона. З мертвої точки ситуація для Акселя зрушила лише після того, як про випадок написали в The Post. Представник Airbnb Пітер Шоттенфельс заявив: «Ми видалили господаря з нашої платформи й повністю повертаємо оплату гостю. Проституція заборонена, і ми дотримуємося політики абсолютної нетерпимості до неї», — додав він.

У разі виникнення подібних конфліктів, перш за все, необхідно звертатися до адміністрації сервісу. Але як показує практика, набагато швидше розв'язати питання, що турбує, можна, якщо надати тому, що трапилося, широкого розголосу. 

Де гроші, Пугачевськи?

Співробітник юридичної фірми на Манхеттені був шокований, коли виявив, що заплатив 9 тисяч доларів на 3 місяці вперед за напівзруйновану квартиру в зруйнованому і застарілому будинку, де живуть і торгують наркотиками. Хазяйкою квартири виявилася колишня модель Victoria's Secret, на ім'я Ліндсі Скотт.

На сайті двокімнатна квартира описувалася як «зручна, але сучасна» з «великою кількістю необхідних зручностей». Водночас Airbnb не опублікував адресу, але, судячи з опису, адвокат Крістіан Пугачевськи вирішив, що квартира знаходиться в розкішному кондомініумі Riverwalk. Коли він отримав адресу, то зрозумів, що квартира насправді розташовувалася в сусідньому комплексі Іствуд, старому житловому комплексі, недавно переобладнаному з субсидованого державою житла. 

Квартирант не витримав у квартирі більше однієї ночі: тинькування обвалювалося, на підвіконні й кондиціонері були сажа і бруд, а діра в підлозі була закрита барними стільцями. В описі квартири про недоліки не було сказано ні слова. Зрештою, юрист заплатив 9 тисяч доларів за тримісячну оренду, і ще 20 тисяч зверху — «за скасування в останній момент». 

Як ви вже здогадалися, гроші Пугачевськи не повернули, і адвокат подав до суду на орендодавицю Ліндсі Скотт і Airbnb, за те, що вони обманом змусили його орендувати «нерухомість, що істотно відрізняється від зображеної».

«Airbnb не надто доброзичливий до клієнтів, тому мені довелося подати позов, який став справжнім кошмаром», — сказав Пугачевськи.

аренда квартири

Ви можете «зіграти в ящик»

Історії, від яких в жилах холоне кров, ми залишили на потім. У квартирі, орендованій на Airbnb на вас можуть напасти. У кращому випадку, ви залишитеся живі, здорові й багаті: цьогоріч компанія виплатила жінці, яка постраждала від насильника, який сховався у квартирі, 7 мільйонів доларів. У гіршому, співробітники таємного відділу корпорації винесуть вас з квартири по частинах, розчленованим якимось маніяком. Подейкують, що в Airbnb і правда є секретна команда зі 100 агентів, відомих як Чорний ящик, щоб приховувати вбивства, смерті та сексуальні напади при оренді житла — про це пише британське видання METRO з посиланням на Bloomberg Businessweek:

«Агенти, багато з яких мають військове або поліційне минуле, базуються в містах по всьому світу, включаючи Дублін, Монреаль і Сінгапур. Bloomberg Businessweek виявив, що у них є "порожній чек" на виплати для підтримки гостей і господарів, і їм навіть доводиться прибирати розчленовані тіла. Гігант короткострокової оренди витрачає на виплати близько 50 мільйонів доларів (35 мільйонів фунтів стерлінгів) на рік», — сказано в статті. 

В одному з таких випадків жертва зґвалтування отримала мільйони в обмін на згоду не «покладати відповідальність» на Airbnb або її господаря після того, як «професійний злочинець» використав дублікат ключа, щоб увійти в знімну квартиру в Нью-Йорку і напасти на неї з ножем у 2016 році.

В іншому випадку 36-річна американка Карла Стефаніак була вбита охоронцем у квартирі Airbnb в Коста-Риці у 2018 році після того, як сказала друзям, що охорона «ненадійна». Її сім'я отримала від Airbnb суму, величину якої так і не оголосили. 

аренда квартири

Як убезпечити себе, винаймаючи житло?

Звичайно, орендуючи будь-яке житло у незнайомців, ви робите це на свій страх і ризик. Але ті, хто регулярно користується послугами сайту, вдаються до таких методів захисту:

Проти лома немає прийому

А ось проти жучків і камер спостереження — є. Це простий і відносно недорогий винахід, який поміститься навіть в найменшу кишеню жилетки Вассермана — детектор камер і жучків. Схожий на рацію пристрій може виявляти приховані радіомікрофони та радіокамери за радіовипромінюванням, приховані камери — за «відблиском» від об'єктива, а пристрої з магнітною основою — використовуючи спеціалізовану антену з магнітним датчиком. Вартість детектора стартує від 500 гривень, придбати такий можна в інтернет-магазині й навіть великих торгових мережах, де продають електроніку. 

Візьміть з собою сигналізацію

Невеликий пристрій, вартість якого починається від 70 гривень, встановлюється на вікна чи двері. У разі їх відкриття, ви отримуєте повідомлення на телефон. Так, якщо хтось зайде до будинку під час вашої відсутності, ви про це дізнаєтеся.

аренда квартири

Ви знаєте, як виглядає вхід у ваш Airbnb?

Після того, як ви забронювали Airbnb, завжди шукайте адресу в Google Street View, щоб побачити вулицю і район. Так ви уникнете таких ситуацій, як виникли в адвоката Пугачевськи, який заїхав в застарілий кондомініум. Ви також можете попросити у господаря фотографію будинку зовні.

Чи є на Airbnb пожежні сигналізації?

Слід пам'ятати про те, що в орендованій квартирі, під час подорожі або відрядження, на вас чекають ті ризики, що і зазвичай (ну, крім маніяків, збоченців і вбивць). Це пожежі й екстрені ситуації, під час яких потрібно дотримуватися все тих же правил безпеки. Ви можете поцікавитися про наявність детекторів диму у господарів будинку заздалегідь або взяти з собою детектор диму і CO2. Також перевірте план евакуації будинку, щоб знати, як евакуюватися в разі пожежі. 

І пам'ятайте: безпека понад усе. Якщо у вас виникли хоч найменші підозри щодо безпеки перебування в тій чи іншій квартирі, не варто ризикувати. Краще знайти інший варіант житла.

3
1288

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: