fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 18:25 21 Лют 2020

Американський радник Зеленського Андрій Мак: що потрібно інвесторам та українцям у діаспорі

“Я ніколи в житті не був лобістом нікого, крім Президента України”. Ексклюзивне інтерв'ю з Вашингтону відомого адвоката, а нині — офіційно призначеного позаштатного консультанта Зеленського у Штатах.

Андрій Мак / Фото: Радіо Свобода

Хто він американський радник Зеленського? По суті, Андрій Мак перший радник українського президента-американець. Привів його до цієї позиції Андрій Єрмак, який наразі очолює Адміністрацію Президента і якого пан Андрій називає добрим другом. "Якщо чесно, я взагалі в політиці України ніколи ніяку роль не грав, вона не цікава мені була. Я скептично ставився до всіх політиків в Україні". За словами пана Андрія, саме Єрмак почав занурювати його до політичної ситуації і розказав про Зеленського: "є такий чоловік, його звати Вова. Такого ще ти нікого в житті не бачив, він дійсно є унікальна людина для цієї країни, він спасе нашу державу". Про те, як він став радником президента, Андрій розповідає так: "Я слухав, бачив, що все дійсно йде по плану. І тоді влітку він [Єрмак, – Ред.] попросив, щоб я зустрівся з Зеленським, поділився своїм враженням про діаспору, про стосунки з Америкою, про інвестиційний клімат. Я це все зробив, нам дуже легко з ним спілкувалося, і у жовтні президент попросив мене бути його радником".

"РУБРИКА" поговорила з Андрієм Маком про українсько-американські відносини, настрої у діаспорі та просування інтересів України за кордоном. 

Адвокат між Америкою та Україною

Андрій Мак син українських емігрантів з Західної України. Народився він у Лонг-Айленді (штат Нью-Йорк), освіту отримав у Сполучених Штатах. Там само почав і займатися адвокатською діяльністю. Та все ж рідну мову у родині не забували, Андрій ходив до української школи в Америці і був членом Пласту. А вже дорослим він вирішив повернутися до України і 10 років жив там.

"Я завжди хотів якийсь час прожити в Україні. Тим більше, коли вона стала незалежна, коли я був після школи. 14 років нам завжди говорили, що, може, як ваші внуки будуть, то Україна буде незалежна. А реально це сталося через 3 роки". 

Андрій Мак розказав нам, що рішення повернутися до України було свідомим: "Мені цікаво було зрозуміти, що таке Україна зараз. Я закінчив університет, трошки попрацював і вирішив, що щоби дійсно знати, що таке Україна, я мушу поїхати і жити там зараз. І вийшло, що я 10 років прожив у Києві, у 2011-му році я вирішив, що час мені повернутися сюди [до США – ред.] і через сімейні причини я тут. Але дуже часто їжджу до України, десь так 8-10 разів на рік буваю в Києві".

У 2010 році Андрій Мак потрапив до списку найвпливовіших американців з України. Цьому сприяла його адвокатська діяльність: "Коли я в 2004 році покинув PricewaterhouseCoopers, я приєднався партнером до дуже відомої фірми — Magisters. Коли приєднався нас було, здається, 25 адвокатів. А уже в 2010-му році — 130. Я став керуючим партнером київського офісу, ми відкрили офіси в Мінську, Москві, Казахстані і Монвелі. І коли був цей інвестиційний бум від 2005 до 2010 року, у мене була можливість допомогти побудувати таку велику компанію". Саме ця компанія у 2005-2008 роках займалася покупкою майже всіх великих банків; представляла інтереси "Нафтогазу", приходом нафтогазової компанії Shell в Україну.

Андрій Мак Астерс

Порівнюючи адвокатську діяльність в Україні та Америці, Андрій Мак говорить про різницю розмаху: "У США адвокатська діяльність існує вже 350 років, а Україні — 20. В Америці значно більше адвокатів і потреб в адвокатах. Найбільша фірма в Україні — Asters, там приблизно 130-140 адвокатів. А найбільша фірма в Америці — це 10 тисяч адвокатів".

Андрій Мак спростував інформацію про нібито лобізм інтересів пропутінського мільярдера Олега Дерипаски у один з періодів його роботи адвокатом: "Я ніколи в житті не був лобістом нікого, крім Володимира Зеленського — президента України. Це перший і, напевно, останній раз, що я буду лобістом. У мене було дуже багато клієнтів, і українських, і російських, і казахських. І я представляв їх інтереси в американських судах. Не особистих, а їх комерційних. Але я ніколи не лобіював особисто ніякого російського олігарха чи українського".

Інвестиції в Україну

Зараз Андрій Мак працює в юридичному об'єднанні "Астерс" і до його компетенції належить допомагати американським фірмам та інвесторам в Україні, а українським клієнтам в Америці.

Андрій Мак Астерс

Андрій Мак / Фото: Kyiv Post

Інвестиції в Україну зараз є одним з пріоритетних напрямків, про які говорить президент. Зокрема, серед іншого йдеться і про створення програми "Інвестиційні няні", покликаної допомагати іноземним інвесторам в Україні. На думку пана Андрія, не лише Україна зацікавлена в інвесторах зворотний інтерес теж є. "Люди дуже зацікавлені, вони думають, що нова влада — це нова можливість, щоб змінити Україну", каже Андрій Мак і додає, що про готовність світових банкірів інвестувати в Україну свідчить те, що на українські фонди вже є великий попит, навіть попри падіння ставок з 10 до 5 відсотків. А про те, які перспективи інвестицій в Україну, каже так: "Кожен інвестор, чого він хоче? Не тільки щоб інвестиційна нянька була, судова реформа і закон працював, щоби свої права вони могли захистити не тільки при цьому президенту, а взагалі на довгий строк. Думаю, 2020 рік є дуже важливий, чи ця судова реформа відбудеться. Вся надія, що вона буде".

"В які сфери найбільше зацікавленості інвестувати?" питаємо.

"В Україні американським інвесторам цікава енергетика, господарська промисловість і ІТ. І четверте, думаю, в цьому році ми побачимо ріст інвестицій в кіно-індустрію, тому що зараз Україна дає дуже добрі умови для цього. Оце такі 4 сфери для інвестицій", Андрій Мак.

Україна в політичному процесі США

Україна цього року опинилася в центрі великих політичних скандалів у США і стала одним з головних аргументів у справі імпічменту президента Трампа. Це сильно вплинуло на сприйняття України у Сполучених Штатах. Однак Андрій Мак вважає, що в цьому є прихована можливість для України: "Вже всі в Америці знають, що таке Україна, і хто у нас президент. І республіканці, і демократи сприймають, що президент є щирий, він хоче реформ, і такого ще не було. Бо з будь-яким президентом до 2019-го року завжди було питання: чи він цього щиро хоче? Чи він зацікавлений? Чи він просто грається з нами? А тут чомусь таке питання не виникає".

"Позитив у тому, що всі розуміють: Україна — це важливе питання для Америки і Заходу в цілому. Всі розуміють, що війна між Україною і Росією — найсуттєвіша проблема зараз в Європі. Якщо Україна буде не успішна, то це піде на користь Росії. І це питання не однієї країни, а як далі буде йти розвиток Європи. 99% Конгресу це знає. Багато залежить від України, які реформи будуть у цьому році. Є великі плани щодо цих реформ. Я маю надію, що все буде добре. І тоді, якщо ми побачимо, що ці реформи працюють, тоді буде значно більше інвестицій у цьому році, ніж у 2019-му".

Життя української діаспори

Окрім сприяння інвестиціям та допомоги стратегічному розвитку українських стосунків з Америкою, ще одна функція Андрія Мака як радника Зеленського налагодження зв'язків України зі своєю діаспорою.

"Подвійне громадянство — це перше і дуже суттєве питання. Я думаю, що багато хто з діаспори в Америці чи в Канаді хотів би отримати українське громадянство, але з тим, що вони не хочуть позбутися свого громадянства, з яким вони народилися. Якщо закон позволить це, я думаю, результат буде"

Ми запитали у пана Андрія, на які кроки діаспора ще чекала би від України, і отримали відповідь, співзвучну відомим словам Кеннеді — варто запитати себе, що ти можеш зробити для країни:

"Які кроки Україна може чекати від нас тут? Американська і канадійська — дві найбільші діаспори. Канадійська значно більше організована і об'єднана. Було би корисно, щоб ми знайшли між собою спільну ідею, як ми можемо допомогти Україні. Не тільки культурними вечорами. Допомогти Україні з інтелектуального та економічного капіталу. І є багато, я думаю, ідей. Треба їх всіх з'єднати. І тоді користь може бути". 

Одним з таких внесків діаспори на користь України Андрій Мак називає фільм "Ціна правди", у якому йдеться про події Голодомору. І таких прикладів багато маленьких і великих. 

Та водночас треба брати до уваги і те, що українці в діаспорі, які ніколи не жили в Україні, часто мають про неї інші уявлення, ніж ті, хто жив на батьківщині. Так, пан Андрій зізнався, що коли він вперше приїхав до Києва, для нього шоком було зрозуміти, що в Україні багато говорять російською мовою, адже в діаспорі, де він виріс, російською не розмовляли. "Через те, що я пожив в Україні, я більше зрозумів. І радянську історію України: я розумів, що Україна це не є тільки те, що ми знали із Західної України, не тільки Галичина. Історія України, вона дуже непроста, вона дуже складна". Однак, додає, що зараз сприйняття діаспорою України теж змінюється, стає більш реалістичним. До того ж, сама діаспора поповнюється українцями, що виїжджають за кордон зараз.  

Хвалить Андрій Мак і роботу українського посольства у США: "Дуже гарно ми ведемо співпрацю з адміністрацією і новим послом". Нагадаємо, з грудня 2019 року послом України у США є Володимир Єльченко. "Цінний дипломат, Америку знає дуже добре", розповідає про нього пан Андрій. "Зараз тут нам треба професійних людей і він є такий".

10871

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: