fbpx
Сьогодні
Світ 14:53 08 Чер 2018

Американські санкції проти «Північного потоку-2»: європейців покарають за дружбу з «Газпромом»?

Ілюстрація Bulgaria Analytica

Ілюстрація Bulgaria Analytica

Європейські корпорації Wintershall, Uniper, Royal Dutch Shell, OMV і Engie дуже скоро можуть опинитися в чорному списку Департаменту фінансів США, що загрожує серйозними наслідками для цих компаній.

Про це повідомляють в американських ЗМІ, посилаючись на поки ще анонімне джерело у Мінфіні США.

Такі міри пов'язані із обговоренням у Білому домі чергового пакета санкцій, які тепер мають стосуватися не лише безпосередньо російської сторони, а й, нарешті, тих компаній, які продовжують вести із Москвою бізнес та вкладати кошти у будівництво проект «Nord Stream 2». За інформацією джерела під санкції потрапляють ті компанії, суми інвестицій яких перевищують $5 млн: тобто, мова може йти про всіх основних інвесторів «Nord Stream AG».

Відповідно до «інсайду», проект такого санаційного пакету має всі шанси стати реальністю, оскільки його лобіюють відомі «яструби» американської політики, які зараз користуються особливою повагою в адміністрації Президента Сполучених Штатів Дональда Трампа: це Радник Президента США з національної безпеки Джон Болтон і Заступник голови Державного департаменту США по Європі і євроазіатських питань Уесс Мітчел. Джон Болтон є особливо відомим пропонентом політики неоконсерватизму та американської енергетичної експансії до країн Європи, чому буде заважити подальша залежність ЄС від російського трубопроводу.

На сьогодні інвестори вклали в будівництво «Північного потоку-2» більше €2 млрд, і задля виходу з-під санкцій їм доведеться відмовлятися від коштів, які вкладені у вже нібито майже готовий проект. Вимоги урядовців та НДО у Данії, Польщі та Фінляндії також можуть змусити «Nord Stream AG» змінювати маршрут прокладення трубопроводу, що знову збільшить його ціну. В цілому «Північний потік-2» з моменту початку свого будівництва вже подорожчав до суми, яка перевищує $10 млрд, що не може подобатися інвесторам.

Нагадаємо, що 5 червня суд у Нідерландах арештував активи «Газпрому» на $2,6 млрд задля погашення судової заборгованості московського газового магнату перед українським «Нафтогазом». Раніше за позовом «Нафтогазу» були також заарештовані активи «Nord Stream 2 AG» у Швейцарії. Такі події можуть також вплинути на проблеми «Північного потоку-2», чи навіть взагалі залишити цілі частини здебільшого московсько-німецького проекту під контролем української компанії.

5
286

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: