fbpx
Сьогодні
Актуально 21:09 06 Вер 2018

За нові вибори без гречки. Що відбувалося під Верховною Радою

На площі перед Парламентом відбулася акція з вимогою ухвалити новий Виборчий кодекс, який передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками. За оцінками організаторів, на неї вийшло близько 5 тисяч людей.

Фото: Громадський рух ЧЕСНО

Наразі в Україні діє змішана виборча система, за якою половина депутатів Верховної Ради обирається у мажоритарних округах, і ще половина – за пропорційною системою із закритими партійними списками.

У закритій пропорційній системі виборці не мають можливості впливати на місце людей у списках. Деякі політичні партії часто оприлюднюють лише кілька впізнаваних облич, залишаючи чимало можливостей для політичної корупції шляхом продажу прохідних місць.

Результат виборів за мажоритарною виборчою системою часто залежить від кількості грошей у кандидата. А ще – вправності і майстерності його команди у підкупі виборців.

Натомість новий Виборчий кодекс передбачає скасування "мажоритарки" та запровадження системи, у якій виборці можуть прямо впливати на прохідне місце кандидата у списку партії. Таким чином ризик політичної корупції суттєво зменшується.

Законопроект про нову виборчу систему уже прийняли в першому читанні. Громадські активісти та представники політичних партій вимагали розгляду поправок та прийняття законопроекту у другому читанні. На акцію зібралися близько 5 тисяч людей.

 Всеукраїнська акція за виборчу реформу

"Ми сьогодні висунемо Верховній Раді ультиматум – якщо до 16 жовтня вона не розпочне розгляд нового Виборчого кодексу, то ми почнемо безстрокову акцію громадської непокори. Тут сьогодні більше 15 політичних партій, громадських організацій, тисячі людей. Ми не дозволимо залишити Україну ще на 5 років жити за виборчим законом Віктора Януковича", – наголосив координатор громадського руху ЧЕСНО Микола Виговський.

На підтримку нового виборчого законодавства зорганізувалася широка коаліція політичних партій, лідери яких прийшли під Раду із десятками прибічників.

"Олігархам не потрібні чесні вибори"

"Олігарх не хоче, щоб люди могли обирати чесно. Бо якщо люди будуть обирати чесно і якщо громада України буде мати можливість чесно відкликати, то депутати будуть не цікаві олігархам", – сказав під час виступу зі сцени перед Верховною Радою лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

Він підкреслив, що основним завданням виборчої реформи є зменшення впливу олігархів на владу.

"Чого вони зубами і пазурами вчепилися в ту стару систему – мажоритарно-пропорційну? Ви ж пам'ятаєте, звідки воно взялося в нас в Україні? Той самий Медведчук, який свого часу був головою адміністрації Кучми, придумав цю систему для того, щоб втримати свого патрона при владі. Згодом Клюєв (екс-глава Адміністрації Президента), який працював з Януковичем, те саме хотів зробити для свого шефа. Але нам потрібна інша система. Нам потрібна система, про яку ми говорили на Майдані. Кожен політик виходив на сцену і казав – пропорційна система з відкритими списками", – сказав Тягнибок.

тягнибок

Він нагадав, що у 2014 році чинний склад Парламенту прописав у коаліційній угоді ухвалення закону про запровадження нової пропорційної виборчої системи з відкритими списками.

"Вони не поспішають змінювати виборчого закону, бо він не вигідний олігархам, він вигідний українцям, тому ми з вами тут і виборча система – це частина антиолігархічного пакету", – резюмував Тягнибок.

Політик додав, що цей пакет передбачає і скасування депутатської недоторканності, прозору і просту процедуру відкликання депутатів, прокурорів, суддів.

"Чинний закон про вибори вигідний Порошенку"

Лідер громадського руху "Хвиля" Віктор Чумак підкреслив, що закон, за яким вибори відбуваються зараз, вигідний насамперед команді президента України Петра Порошенка. Він закликав людей максимально поширювати інформацію про виборчу реформу та чинити тиск на владу.

чумак

"Я хочу нагадати, як 7 лютого 2017 року тут, на цьому майданчику, вишли 5 людей і сказали, що нам потрібний новий закон про вибори. Те, що відбувається зараз – це ганьба для всієї країни. Декілька десятків людей скуповують всю Україну. Скільки можна продавати свій голос?", – зазначив політик.

Очільник партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко також розкритикував Порошенка за те, що публічно пообіцяв змінити виборче законодавство та запровадити пропорційну виборчу систему з відкритими списками, але не зробив цього.

гриценко

"Порошенко обдурив всіх нас, понад 40 мільйонів людей. Ці люди повинні пам'ятати це, щоб більше він не сунувся в президенти. Ми розуміємо, що будемо тиснути на парламент, але дуже сумнівно, що він прийме цей закон", – сказав Гриценко, підсумувавши, що олігархічну владу Порошенка потрібно змінити на виборах у березні.

Парламент представників середнього класу

Співголова політичної партії "Демократичний альянс" Василь Гацько вважає, що нове виборче законодавство чітко пов'язане із добробутом українців. Політик переконаний, що зміни приведуть у політику середній клас, який буде зацікавлений у тому, щоб покращувати економічні умови.

"Для того, щоб збудувати країну середнього класу, абсолютно очевидно, що середній клас має перемогти олігархат. Лише середній клас зацікавлений, щоб бідні ставали заможними. Завдання номер один – зробити так, щоб участь у політиці людям, які не наближені до олігархів була фінансово доступною", – підкреслив Гацько.

гацько

Він наголосив, що потрібно скасовувати мажоритарну систему, назвавши її "низовим, дуже принизливим рівнем політичної корупції" та запроваджувати пропорційну з відкритими списками.

Однак, на думку політика, ці кроки не гарантують того, що в Україні зникне політична корупція. Виходом, вважає він, є створення умов для приходу до влади середнього класу.

На мітингу виступив і лідер політичної партії "Самопоміч" Андрій Садовий. Він звернув увагу на те, що люди масово виїжджають з країни, бо немає довіри до політиків.

садовий

"Нам часто говорять, що люди до влади обирають собі подібних. На Всесвітньому економічному форумі оприлюднили рейтинг готовності країн до нових технологічних змін. В сотні країн Україна займає дуже цікаву позицію – по готовності людей до змін, ми на 34 місці, а по готовності державних органів влади – 94. Тобто люди набагато мудріші від тих, кого вони обирають. Як це змінити – домогтися прийняття виборчого закону з відкритими списками", – підкреслив Садовий.

Відкриті списки всередині партій – ще до закону

Лідер політичної партії "Сила людей" Олександр Солонтай закликав представників усіх партій запровадити відкриті списки всередині партій незалежно від того, чи прийме Верховна Рада новий Виборчий кодекс. Він зазначив, що "Сила людей" зробить це вже з 15 вересня.

"Буде неправильно, якщо ми будемо вимагати відкриті списки від них, а самі діятимемо за закритими списками. Щоб не було так, що хочемо системи, яку самі не випробували", – підкреслив Солонтай.

Він також звернув увагу на те, що зараз у Верховну Раду і на посаду президента можна балотуватися шляхом самовисування. Натомість у місцеві ради – лише від партій. На його думку, це потрібно змінити.

"У Верховній Раді має бути політична відповідальність і йти туди потрібно тільки політичними партіями й командами, а в місцеву раду треба дозволити пряме вільне висування від людей, а не тільки політичних партій", – вважає лідер "Сили людей".

На завершення акції учасники принесли під Верховну Раду символічні кульки із гречкою.

22
742

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: