fbpx
Сьогодні
Світ 13:32 13 Сер 2020

Афроамериканка біля керма США: кого Байден поставить віце-президентом і як це допоможе перемогти Трампа

Фото Getty Images

У США повним ходом іде підготовка до чергових президентських виборів, які обіцяють стати найзапеклішими за всю історію.

Один з основних претендентів на цю посаду, демократ Джозеф Байден першим зробив крок назустріч президентству, оголосив майбутнього віце-президента, Камалу Гарріс. При цьому не виключено, що саме вона в разі перемоги Джо стане кандидатом і на виборах президента 2024.

Що відбувається і чому афроамериканка може вперше стати 2-ю людиною в США — в матеріалі "Рубрики".

Крок до Трампа

Джо Байден 11 серпня в своєму Twitter оголосив, що віце-президентом в разі його перемоги стане 55-річна Камала Гарріс. Сенаторка змогла обійти відразу кілька кандидатур, які раніше фігурували у ЗМІ, від дружини колишнього шефа Джо Мішель Обами до сенаторки від Массачусетсу Елізабет Уоррен.

байден сша

Фото Getty Images

Одна з основних цілей такого рішення — згуртувати навколо себе всіх афроамериканських виборців, а також частину помірного жіночого електорату.

"Демократам важливо взяти якомога більше голосів чорношкірих виборців. Не дивлячись на те, що вони і так лояльні до Байдена як до віце-президента за Барака Обами у передвиборній гонці всі формати гарні. У даному випадку віце-президент не повинен погіршити позиції кандидата, а навпаки поліпшити.

Ось, наприклад, у 2008 році кандидат-республіканець Джон Маккейн ішов на вибори з Сарою Пейлін, яка зіграла йому в мінус. Вони були однаковими, нудними, з істеблішменту, що набридло багатьом американцям. Гарріс же за місцевими мірками є втіленням американської мрії", — підкреслив "Рубриці" американист аналітичного центру "ADASTRA" Владислав Фарапонов.

Ще один великий плюс Гарріс — вона представниця штату Каліфорнія, де проживає 39,5 млн осіб. Відповідно саме цей штат і має найбільшу кількість вибірників — 55.

"До того ж, Гарріс сама по собі харизматична людина. Чого не можна сказати про Байдена, якого часто називають нудним", — додав Фарапонов.

Більш детально причини її висунення описує міжнародник Максим Ялі.

"По-перше, ще з початку масових протестів BLM я стверджував, що кандидатом на цю посаду стане афроамериканка-жінка. Що цілком логічно для консолідації відразу двох важливих електоральних груп — афроамериканців та інших представників національних меншин, а також жінок.

Дійсно, Гарріс виступала в ході передвиборчої кампанії з різкою критикою Байдена щодо його давніх "грішків молодості" ще 1970-х рр, чим завдала певної шкоди репутації Байдена серед афроамериканців. Подібний вибір закриває це питання і консолідує цей сегмент навколо нього.

По-друге, вона точно додасть енергії і пасіонарності в кампанію демократів, тому що є харизматичною особистістю і справжнім бійцем, що визнають навіть опоненти-республіканці.

По-третє, вона досить молода, але вже має досвід у політиці, на відміну від її вже екс-опоненток. До того ж, її обрання в кандидати вирішує ще одну проблему демократів — криза еліт і відсутність нових молодих людей у контексті виборів 2024 року. Цей пост стане відмінним трампліном у разі перемоги Байдена у листопаді на виборах. До того ж, вона буде виконувати обов'язки президента в тому випадку, якщо здоров'я не дозволить Байдену працювати всю каденцію.

По-четверте, вона дозволить заручитися підтримкою жителів передмість і т.зв. "нейтральних" виборців, чиї голоси завжди виконують на виборах президента США вирішальну роль", — пояснив "Рубриці" Ялі.

На висунення Гарріс уже відреагували в команді президента Дональда Трампа. Там випустили відеоролик, де в жартівливій формі розкритикували таке призначення. При цьому Гарріс назвали "phony Kamala" (фальшива Камала), а Байдена "сонним Джо". Також на сторінці Трампа у Twitter з'явився ролик, де транслюються "расистські цитати" головного суперника-демократа.

Камала Харрис Байден

Фото Getty Images

Ще один можливий підтекст вибору Гарріс, як вже сказав Ялі, — її можлива участь у виборах США 2024. Такі розмови насамперед звучать через вік Байдена, якому в листопаді цього року виповниться 78 років. Не виключено, що в разі перемоги фізично головний демократ зможе пропрацювати лише один термін, 4 роки.

"Історія 20-го століття нам показує яскраві приклади того, як віце-президент може стати президентом країни. Наприклад, Джордж Буш-старший, який працював у Рональда Рейгана, той же Джеральд Форд у Річарда Ніксона. Зрозуміло, що прогнозувати на чотири роки вперед складно, але така ймовірність залишається. Хоча, я не особливо вірю в те, що Байден буде фізично слабким президентом, а Гарріс стане "темною конячкою". Він досить активний, при здоровому розумі і має величезний досвід", — підсумував Фарапонов.

Чому Гарріс не любила Байдена і що вона думає про Україну

Камала Гарріс — досвідчена юристка і прокурорка. Закінчила Говардський і Каліфорнійський університети. З початку 2000-х зарекомендувала себе як надійний фахівець. Працювала з 2003 року прокуроркою у Сан-Франциско, з 2010 року Генеральною прокуроркою штату Каліфорнія. З січня 2017 є сенаторкою у базовому регіоні демократів, штаті Каліфорнія.

На початку 2019 року заявила, що буде балотуватися у президенти США від Демократичної партії. Вела цікаву кампанію, особливого колориту додавав їй і той факт, що вона родом з сім'ї емігрантів. Її батько — професор економіки з Ямайки, мати з Індії, обидва вони жили в Окленді (Каліфорнія). При цьому Гарріс зробила себе сама і не потрапляла за свою кар'єру в політичні або корупційні скандали.

Проте, таке "правильне" амплуа не допомогло їй досягти видимих ​​результатів під час кампанії. У березні 2020 вона публічно вийшла з гонки, підтримавши кандидатуру Байдена. На той момент за соціологічними замірами у неї було не більше 3% підтримки американців.

Камала Харрис Байден

Фото Getty Images

Особливої ​​пікантності її відносинам з Байденом додає і той факт, що ще рік тому вона його критикувала. Знову ж у питанні расової дискримінації. Пригадала Джо його непряму підтримку расової сегрегації в середині 70-х. До слова, тему расизму кандидата-демократа активно просувають в команді Трампа.

Також цікаво звернути увагу і на фото, де зображений той момент, коли Байден готувався до одного з виступів з блокнотом в руці. Так, там було написано: "Камала Гарріс. Не тримаю образи. Вела кампанію зі мною і Джил (дружиною Джо Байдена). Талановита. Дуже допомогла кампанії. Дуже поважаю".

Байден

Блокнот Байдена

При цьому у Камали і Джо є одна спільна тема — ситуація в Україні. Гарріс одна з перших закликала до імпічменту Трампа після скандальної розмови із Зеленським річної давності. В цілому вона була активною противницею Білого дому у справі з Україною і навіть вимагала отримати від спецслужб документи, пов'язані з роботою США в Україні. Також Гарріс є активною противницею Росії, звинувачувала Кремль у втручанні у вибори в США, в анексії Криму і початку війни на Донбасі.

Судячи з усього, найближчі 3 місяці вона проведе у турне по Штатам, де буде активно агітувати за свого шефа. У разі перемоги на виборах вона стане першою жінкою, до того ж і афроамериканкою, на посади віце-президента США.

5499

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: