fbpx
Сьогодні
Шахрайство 18:02 08 Чер 2020

Занижені ціни і сайти-підробки: як розводять перевізники в BlaBlaCar

Українців, які кинулися додому після ослаблення карантину в Європі, намагаються обдурити псевдоперевізники. У мережі вже з'явилися десятки оголошень, де аноніми пропонують дешево довезти на авто з Берліна до Києва, або з Кракова до Одеси.

Афера побудована грамотно, адже "перевізники" використовують для прикриття відомі сайти для пошуку попуток. У чому суть афери і як саме уберегтися від шахраїв – в матеріалі "Рубрики"

Гроші в кишені шахраїв

Українець Іван Знайко з новою схемою зіткнувся на початку червня. Молодик останні роки живе в Кракові і пік пандемії коронавіруу вирішив перечекати в Польщі. Як тільки хвороба ослабла і Україна почала знімати обмеження, Іван кинувся на відомий сайт пошуку попутників BlaBlaCar. Там він знайшов величезну кількість дешевих поїздок на південь України, звідки без проблем міг би дістатися до рідного Миколаєва.

"Якщо подивитися на сайті, то зараз там створюється дуже багато поїздок з акаунтів, які зареєструвалися в травні-червні. Я, наприклад, знайшов дуже вигідну поїздку з Кракова до Одеси, всього за 620 грн. Написав водієві в особисті повідомлення, де він мене перенаправив уже на Viber. Потім у листуванні він змінив умови і заявив, що поїздка обійдеться у 2000 грн, але вона буде безпосередньо у Миколаїв. Мовляв виїдемо з Кракова о 21:30, а о 13:00 вже будемо на місці. Я подумав, що це не найгірший варіант, тому погодився", – пояснив "Рубриці" Іван.

как разводят перевозчики в BlaBlaCar

Далі співрозмовник українця відправив йому посилання на нібито відомий сайт для пошуку поїздок автобусами по Європі "Басфор".

"Я переходжу по посиланню і на перший погляд все добре. Нагугліть сайт компанії, ніби все сходиться. Але аферу видали поля на самому сайті. Виявилося, що активні лише ті рядки, куди потрібно вписати особисті дані. Інші ж посилання не відкриваються, я не міг подивитися опції або потрапити у службу техпідтримки. Далі я звернув увагу на те, що сайт у рядку вказано busfor.biz.ua, а не busfor.ua. Намагався перейти на головну сторінку, а її не існує. Ось тут і зрозумів, що мене хотіли обдурити", – доповнює Іван Знайко.

как разводят перевозчики в BlaBlaCar

как разводят перевозчики в BlaBlaCar

На цьому історія не закінчилася. Через пару днів Івану подзвонили вже з польського номера, де жіночий голос запропонував все ж погодитися на вже скасовану поїздку. Українець за підсумком пообіцяв звернутися до правоохоронних органів Кракова і Києва за фактом шахрайства.

"Думаю, такі види афер пов'язані з тим, що зараз непросто потрапити в Україну. З Польщі, Німеччини, Чехії та інших країн. Запуск поїздів був дуже проблемним і доїхати можна лише до великих міст України. А звідти своїм ходом добиратися до інших областей. Саме тому багато кинулися шукати поїздки на різних сайтах, а шахраї вирішили скористатися ажіотажем", – підсумував Іван.

Аналогічних випадків в інтернеті, правда, достатньо. На цьому ж сайті пошуку поїздок можна без особливих проблем знайти десятки турів з Європи в Україну за дуже підозрілим цінами.

Наприклад, користувач Рита пропонує 8 червня дістатися з Варшави до Одеси всього за 750 гривень. При цьому на її сторінці не вказана ні фотографія, ні навіть модель машини. Аккаунт було створено в червні 2020.

как разводят перевозчики в BlaBlaCar

 

как разводят перевозчики в BlaBlaCar

Подібну поїздку пропонує і користувач Ліна, але вже за 1160 гривень. Аккаунт також порожній і був створений лише в цьому місяці.

как разводят перевозчики в BlaBlaCar

Користувач Ірина зареєструвала поїздку з Мінська до Києва всього за 200 гривень. При цьому відстань між двома столицями більше 500 кілометрів.

как разводят перевозчики в BlaBlaCar

Як не попастися на обман

Виконавчий директор "Союзу споживачів України" Максим Несміянов пояснює "Рубриці", що підробок останні місяці стало дуже багато. Це стосується не тільки сайтів з перевезень, а й навіть інтернет-магазинів.

У даній ситуації допоможе лише пильність, тверезий підхід і трохи часу на перевірку. Експерт навів приклад інтернет-сайту з продажу комісійної техніки, де шахраї дуже якісно пропрацювали всі деталі і відрізнити цей ресурс від оригіналу досить складно.

Как не попасть на обман Исполнительный директор

Потерпілий покупець, який раніше звернувся до Несміянова за допомогою, не полінувався і навіть набрав службу підтримки оригінального ресурсу, де йому помилково підтвердили справжність сайту-клону.

"Найважливіша порада – бути просто уважним, звертати увагу на дрібниці. Погуглити сайт реальної компанії і порівняйте адресні рядки, перед тим, як здійснювати покупки. Не поспішайте у перший же момент відправляти гроші за всю послугу, товар, або передоплату. Якщо не їдете від офіційної компанії, а від приватника, то краще платити за фактом, готівкою. На поліцію в разі афери сподіватися на варто, найчастіше там просто розводять руками", – підкреслив Несміянов.

Якщо ви стали жертвою афери, все ж радимо вам звернутися із заявою в поліцію. Це стаття 190 Кримінального Кодексу, а саме шахрайство. Там зобов'язані прийняти вашу заяву і почати розслідування. Якщо ж ви перебуваєте за межами України, то можете звернутися і до місцевих правоохоронних органів із заявою про можливий злочин.

Також можна написати у службу підтримки оригінального сайту, що надає послуги і настояти на блокуванні підробки. Це допоможе в майбутньому уникнути поширення афери.

18343

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: