fbpx
Сьогодні
Розбір 09:26 01 Лют 2021

Заборона на аборти в Польщі і абортивний туризм в Україну: що буде далі

У Польщі заборонили проводити аборти в разі наявності дефекту у плоду. До чого це призведе і чи варто українським лікарням приготуватися до прийому іноземних пацієнток

English version here

Фото AFR

У Польщі набула чинності заборона абортів через патології плода. Це означає, що навіть якщо майбутня мати свідомо знає, що дитина буде мертвонародженою або проживе всього лише кілька хвилин після появи на світ, вона не зможе зробити аборт — доведеться виносити плід до кінця вагітності. Результатом такого рішення стали протести в Польщі, які вже підхопили активісти і в інших країнах Європи, в тому числі і в Україні. Чому уряд Польщі приймає такі рішення, чи може вплинути на нього світова громадськість і чи стане Україна місцем медичного туризму для полячок — розбираємося.

польща заборона абортів

Ілюстрація Олександра Грехова

Яку норму відмінили?

Всі говорять про те, що в Польщі заборонили будь-які аборти. Але це не так, адже насправді можливість штучного переривання вагітності залишається, хоч і в дуже невеликому переліку випадків. У 1993 році було прийнято законодавство, яке до цього дня залишається найбільш суворим у Європі.

польща заборона абортів

Карта легальності абортів у світі. Синій – аборт робиться на вимогу жінки; бірюзовий – дозволяється при наявності певних соціально-економічних причин; жовтий – дозволяється, якщо аборт допоможе зберегти здоров'я; червоний – аборт дозволений тільки в разі, якщо це збереже життя жінки; бордовий – аборти заборонені; сірий – немає даних. Джерело: reproductiverights.org/worldabortionlaws

Поки рішення не вступило в силу, жінкам у Польщі дозволяється провести аборт тільки якщо:

  • вагітність загрожує життю або здоров'ю матері
  • медичний огляд покаже наявність у плода важкого і незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю
  • вагітність виникла в результаті згвалтування

У квітні 2020 року польський сейм несподівано для всіх почав розгляд законопроекту, зареєстрованого ще в 2017 році. Це була друга редакція документу 2016 року попередній варіант проекту передбачав не тільки заборону на проведення абортів, але і ув'язнення терміном на 5 років для лікаря і пацієнтки в разі незаконного проведення такої операції. Тоді, ще в 2016 році ініціатива спровокувала акції протесту по всій країні і від неї тимчасово відмовилися. В обох випадках ініціатором стала партія консерваторів "Право і справедливість", зараз вона є правлячою. Багато хто вважає, що раптове повернення документу в центр уваги сейму викликав саме карантин політики сподівалися на те, що протестів не буде, адже збори більше 10 осіб заборонені через локдаун. Так, з квітня ухвалення закону відтягалося, проект кілька разів повертався на доопрацювання, і тоді "Право і справедливість" вирішили піти іншим шляхом. 119 депутатів сейму, що представляють праві сили, звернулися до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційним положення закону 1993 року про допустимість проведення аборту в разі наявності дефекту плоду. 22 жовтня рішення було прийнято, але в силу не вступило. 28 січня рішення було надруковано, і, таким чином, тепер офіційно діє.

Відтепер переривання вагітності в інших випадках вважається нелегальним. Однак саме причина наявності дефектів у плоду була основною в 98% випадків офіційно проведених абортів, а значить, за фактом, буде заборонено проводити майже всі аборти.

До чого призводить жорстка заборона абортів?

Судячи з усього, таке жорстке обмеження, яке існувало з 90-х років, ніяк не вплинуло на рівень народжуваності в країні. З показника 90-х років — 2 (дитини на жінку), у 2018 році він знизився до 1,4, адже більшість полячок має нестабільний заробіток і проблеми з житлом — вони просто не хочуть заводити дітей.

К чему приводит жесткий запрет абортов?

Заборона лише збільшує кількість нелегальних абортів. За офіційними даними, за 2019 рік у Польщі було проведено 1100 легальних операцій. За неофіційними даними польських організацій, які виступають за можливість вибору жінками, включаючи Федерацію жінок і планування сім'ї, щорічно полячки роблять від 100 до 200 тисяч нелегальних абортів, 10-15% з яких виконуються за кордоном в основному в Німеччині та Австрії, але також у Великобританії та Словаччині. Організації, що виступають за заборону абортів, повідомляють, що кількість нелегальних абортів в Польщі коливається від 7 до 13 тисяч щорічно, що також в рази перевищує цифри, надані лікарнями.

Якщо ж уважніше розглянути офіційну статистику, то у 2019 році з 1100 легальних абортів 1 074 були проведені через дефекти розвитку плоду. 33 аборти зробили через загрозу життя жінкам і тільки 3 через згвалтування або інцест. Дивно, що Марлена Малага, міністерка Польщі у справах сім'ї та соціальної політики, жінка, також встала на сторону консерваторів. Вона, за словами Ванди Новицької, своєї політичної опонентки, "намагається виправдати заборону на ембріопатологічні аборти, розповідаючи казки про те, як добре уряд допомагає інвалідам і їхнім родинам". Визнаючи тим самим те, що заборона на аборти дефективних плодів просто призведе до збільшення поляків з невиліковними хворобами та інвалідністю.

Min. Maląg próbuje usprawiedliwiać zakaz aborcji embriopatologicznej opowiadając bajeczki o tym, jak wspaniale rząd…

Posted by Wanda Nowicka on Tuesday, October 27, 2020

Заборона легальних абортів може підштовхнути зневірених жінок, які не мають коштів виїхати на операцію за кордон до спроб провести аборт самостійно, що становить величезну небезпеку для здоров'я жінки. Символом протестів не випадково стала звичайна вішалка. Жінки виставляють фотографії цього простого предмета побуту під хештегом #StrajkKobiet, #PiekłoKobiet, #WyrokNaKobiety, адже саме його раніше використовували, щоб позбутися майбутньої дитини.

польща аборти

"У тебе проблема? Марш в туалет, жінка! І не пам'ятай плаття…" / Ілюстрація: Marta Frej Memy

Крім того, своїм рішенням Польща підірвала свій авторитет на міжнародній арені. Такі організації як Центр репродуктивних прав, Human Rights Watch і Amnesty International однозначно заявили, що прийняте рішення є неприпустимим порушенням прав жінок і направили незалежних експертів-спостерігачів для спостереження за слуханнями в Конституційному трибуналі Польщі і для аналізу рішення. В ООН також відзначили, що така заборона розходиться з міжнародними зобов'язаннями щодо захисту жінок, які взяла на себе Польща.

Eksperci ONZ stwierdzili, że decyzja #TK naruszyła międzynarodowe zobowiązania Polski w zakresie praw kobiet. Nie…

Posted by Wanda Nowicka on Wednesday, October 28, 2020

Чи послідує Україна прикладу Польщі? 

Зараз аборти в Україні за бажанням жінки дозволені. Єдиним обмеженням може стати відмова лікаря проводити операцію вони мають на це право, у зв'язку з релігійними або будь-якими іншими переконаннями.

У 2017 році в ВР був зареєстрований законопроект №6239 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень щодо проведення операцій штучного переривання вагітності (абортів)", що забороняє проведення абортів за бажанням жінки це могло б бути дозволено тільки при "особливих" обставин і за згодою медкомісії. Ініціатором був нардеп Блоку Петра Порошенка Дмитро Голубов, засновник Інтернет-партії України. Тієї самої, яка на виборах у 2014 році висунула кандидата Дарт Вейдера.

Тоді, в квітні 2017 року українські жінки також вийшли на протест під стіни Парламенту. "Моє тіло моє діло", "Право на життя має людина, а не ембріон", "Демократія = вибір" говорили гасла.

За підсумком законопроект так і не був розглянутий. Його зняли з розгляду, і нових спроб обмежити право вибору жінок не було.

Чи стане Україна центром абортивного туризму?

Україна межує з Польщею, ціни на подібного роду процедури нижче європейських, а наше законодавство дозволяє робити аборти за бажанням жінки. Це безперечно робить нашу країну привабливою для візитів полячок на операції. 

Чи варто лікарням готуватися до потоку іноземних клієнтів? Полячки вважають за краще відвідувати Німеччину і Австрію, іноді Словаччину і Великобританію. України немає в списку країн, куди відправляється більшість. Однак, у Польщі багато жінок, які емігрували з України, і, звичайно, найімовірніше, якщо вони потребуватимуть операції, вони повернуться на батьківщину, адже після операції в деяких випадках потрібен додатковий догляд і спостереження лікаря. У клініках жіночого здоров'я Закарпаття на питання по телефону про те, чи беруть вони пацієнток з-за кордону, відповіли позитивно. Лікарі часто знають польську і угорську мови, і приїхати на процедуру можна. 

Гінекологиня Тетяна Грушевська з Львівської клініки в інтерв'ю BBC ще до офіційної заборони абортів в Польщі говорила: "Якщо в Польщі все-таки заборонять аборти, в Україні зросте медичний туризм. Жінки будуть приїжджати до нас, адже перервати вагітність іноземної громадянки можна навіть у державній українській клініці. Платиш гроші в касу — і робиш. Приїжджали і будуть приїжджати далі". 

Що роблять поляки?

Протести знову поновилися. "Безкоштовні аборти для всіх на вимогу", "Свобода вибору замість терору", "Аборт — це право, а не привілей" — сказано на транспарантах поляків. Крім масових протестів на вулицях міст Польщі, проактивні громадяни відразу почали діяти. Деякі лікарні продовжуватимуть робити аборти за ембріопаталогічними причинами. Активістка Ванда Новіцька називає це маленькою перемогою.

Cieszę się, że dzięki m.in. mojej interwencji wraz z mec. Anną Tarczyńską, szpital Szpital Bielański w Warszawie będzie…

Posted by Wanda Nowicka on Monday, October 26, 2020

⚡️Женская октябрьская революция ⚡️Фото из Варшавы, но протесты проходят по всей стране.#StrajkKobiet #wypierdalać #wkurw #piekłokobiet #tojestwojna

Posted by Agnieszka Lubomira Piotrowska on Tuesday, October 27, 2020

"Хочу проінформувати вас і всіх пацієнтів про те, що Лікарня в Беланському завжди допомагала і допомагає нужденним жінкам. По четвергах пацієнти зазвичай проходять процедуру в Лікарні Беланскі. Рішення Конституційного трибуналу не зупинило нашу діяльність", — сказано в заяві директорки медзакладу. 

Також в Польщі відкрили гарячу лінію для жінок, які потребують абортів і збір коштів для організації "Аборт без кордонів" (існує з 2006 року), яка допомагає дівчатам їздити за кордон на операції, а також надає інформацію про таблетки для безпечного домашнього аборту. 

"Переривання вагітності тепер фактично повністю переходить в підпілля", — сказано в повідомленні

Ще ми писали про те, що в Україні просять знову дозволити партнерські пологи читайте чому це важливо

3381

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: