fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:48 02 Чер 2022

Хроніка подій: 99 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 2 червня і вже 99 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Судячи з істерик в кремлі щодо наданих нам США ракетних систем HIMARS, нам надали те що треба. В НАТО заявили, що погрози росії вдарити у відповідь по США їх не лякають і альянс не бачить такої можливості. Україна в свою чергу пообіцяла не використовувати американські ракети для ударів по росії, але не по російських військах на нашій території. Адже Крим та Донеччина з Луганщиною – це Україна, окуповані Херсонська і Запорізька області – це Україна. Тож ніяких домовленостей з Білим Домом ЗСУ, використовуючи новітню потужну зброю, аж ніяк не порушать.

Про ракетні системи для України заговорила і Велика Британія. Вона має намір передати в Україну РСЗО М270. Для цього спочатку потрібен дозвіл США як країни-виробника. Джонсон провів перемовини з Байденом щодо цього питання і Україна може сподіватись на "зелене світло" від Штатів. Система M270 у якості РСЗВ здатна вражати цілі на відстані до 70 кілометрів.

99 день війни

Ця світлина – наочна демонстрація, куди реактивні снаряди HIMARS MLRS M30/M31 з дальністю до 70 км можуть завдати удару з лінії фронту. Також ракети M30/M31 можуть вразити острів Зміїний, за 50 км від найближчого українського міста.

Поки зброя від союзників долає непростий шлях до України, ЗСУ б'ють ворога тим, що вже є в наявності. Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил за добу відбили 13 атак загарбників. На Сході воїни ЗСУ знищили:

  • 2 танка;
  • 6 артилерійських систем;
  • 8 бойових броньованих машин;
  • 4 ворожих автомобілі.
  • збили 7 ворожих безпілотних літальних апарати типу "Орлан-10"

За добу на півдні України українські військові знищили:

  • 21 рашиста;
  • 1 зенітну та 1 самохідну артилерійську установку;
  • 4 танки Т-72;
  • 4 одиниць броньованої та 3 автомобільної техніки;
  • 3 БПЛА;
  • 3 польових пунктів боєприпасів;
  • 2 швидкісних десантних катерів, що були приховані окупантами в Дніпро-Бузькому лимані.

Більш того, нашим воїнам вдалося звільнили низку населених пунктів на Херсонщині, – підтверджує Міноборони. "Низку населених пунктів завдяки активним і рішучим діям українських підрозділів ЗСУ нам вдалося деокупувати", – сказав речник оборонного відомства Олександр Мотузяник в ефірі телемарафону. При цьому речник Міноборони не назвав кількість населених пунктів, які ЗСУ звільнили від окупантів та не став озвучувати подробиці. "Успіх є, але пройде час, і ми зможемо про це більш-менш докладніше говорити", – додав він.

Зазначимо, раніше голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута заявляв про звільнення від окупантів понад 20 населених пунктів області

У разі якщо українським військам вдасться добитися значного успіху на півдні, то ситуація може змінитись і в Запорізькій, і навіть частково в Донецькій областях, розповів в ефірі загальнонаціонального телемарафону координатор групи Інформаційний спротив, полковник запасу Костянтин Машовець. "Концентрація сил та засобів на Херсонському напрямку, особливо на оперативно-тактичному масштабі, навіть у стратегічному, у разі успіху дозволить суттєво вплинути на загальний перебіг подій на війні. Контрнаступ на півдні дозволить перерізати логістику російської армії", – сказав Машовець.

Перемовини України з росією

росія не вмовлятиме Україну брати участь у переговорах, вони можливі на умовах москви — заявила спікерка ради федерації матвієнко. Можливо такі заяви добре зайдуть росіянам, але Україна проводитиме перемовини тільки на своїх умовах. Головна з них – виведення всіх військ рф з наших територій.

Трофеї і цілі ЗСУ

99 день війни

14 ОМБр імені князя Романа Великого показали результат роботи зенітників – черговий збитий БПЛА.

99 день війни

Один з російських гвинтокрилів, який приземлили захисники 72 ОМБр ім Чорних Запорожців ще на початку повномасштабного вторгнення, підняли з дна Київського водосховища. Його екіпажу вже не лишилося й сліду. А залишки машини підуть на металобрухт.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

99 день війни

Пам'ятаєте, литовці збирали на Байрактар для ЗСУ? Міністр оборони Литви каже, що пташечка вже в дорозі до України. Дякуємо друзям!

І продовження історії: компанія-виробник безпілотників "Байрактар" вирішила віддати один апарат Україні безкоштовно — після того, як у Литві зібрали 6 мільйонів євро на покупку БПЛА. Кошти, зібрані на нього литовцями, турецька компанія Baykar попросила передати на фінансування гуманітарних місій в Україні.

Велика Британія просить США підписати протягом кількох тижнів план відправлення в Україну передових ракетних систем M270, які можуть вражати цілі на відстані приблизно 80 кілометрів. Про це розповіли джерела Politico. США мають офіційно схвалити цей крок через експортні правила, і адміністрація Байдена майже напевно це зробить, зазначає Politico.

Українська влада давно просила про постачання далекобійних реактивних систем залпового вогню. У Білому домі зволікали з ухваленням рішення, побоюючись, що така зброя буде використана для завдання ударів по російській території. 1 червня Байден підписав розпорядження про новий пакет військової допомоги Україні, куди входять реактивні системи залпового вогню HIMARS, радіус дії яких становить кілька сотень кілометрів.

А ще Адміністрація Байдена розглядає можливість продажу Києву чотирьох безпілотників типу MQ-1C Gray Eagle, які США широко застосовували в Іраку та Афганістані. Максимальна злітна маса Grey Eagle приблизно втричі більша, ніж у турецького "Байрактару", який активно використовують ЗСУ. Завдяки цьому Gray Eagle може бути оснащений потужнішим озброєнням, зокрема ракетами Hellfire, які важать приблизно вдвічі більше, ніж ракети MAM-L, якими оснащуються "Байрактари". Кошти на продаж БПЛА виділять з пакета допомоги Україні на 40 млрд дол, нещодавно прийнятого Конгресом.

99 день війни

МО України підписало контракт зі Словаччиною про поставки восьми САУ Zuzana 2.

Бельгія все ж таки продасть Україні 155-мм САУ M109, — заявила міністерка оборони країни Людивін Дедондер. Зазначається, що чиновниця у ході виступу в комітеті парламенту з оборони 1 червня наголосила, що гаубиці вже відправили ЗСУ з бельгійських складів. На орків чекає спекотне літо.

Відправляє потужну допомогу і Швеція. Міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде повідомила, що Швеція відправить протикорабельні ракети, протитанкову зброю та 12,7-мм гвинтівки, включаючи боєприпаси. "Цей 4-й пакет підтримки також включає фінансовий внесок у Збройні сили України. Загальна сума включає понад 95 млн євро. Війна росії проти України повинна припинитися!".

Також Україна отримає ще €330 млн допомоги від Євросоюзу для підтримки населення та економіки, – повідомляє Мінреінтеграції.

Для біженців і внутрішніх переселенців

У Празі влада ухвалила рішення закрити центр реєстрації українських біженців у районі Височани на невизначений термін. Він припинить роботу 15 червня. Рішення ухвалили через те, що місто вичерпало свої можливості щодо житлового фонду та інфраструктури – освітньої, медичної тощо.

Нагадаємо, посол України в Чехії Євген Перебийніс ще в березні повідомляв, що Празі вже складно приймати біженців. "Я раджу нашим громадянам не концентрувались у столиці, де, справді, немає місця, а використовували ті можливості, які надають чеські регіони", — наголошував посол.

Скорочується допомога для біженців і в інших країнах. З 1 липня в Польщі українські біженці перестануть отримувати 40 злотих (близько 280 гривень) на день на харчування та проживання. Ці виплати продовжаться лише для багатодітних сімей, вагітних жінок та людей з інвалідністю.

У свою чергу Болгарія хоче заборонити біженцям зупинятися в готелях. Влада Софії планує перевести українських біженців з готелів на березі Чорного моря до спеціальних центрів прийому до початку курортного сезону. Очікується, що переселення розпочнеться найближчими днями. Туристичний сезон на Чорному морі розпочинається у першій половині червня. За даними влади, у країні ЄС проживає близько 90 тисяч біженців із України.

Новини від партнерів

99 день війни

Поштове відомство Сьєрра-Леоне випустило серію марок, присвячену українському льотчику Олександру Оксанченку. Серія "полковник Оксанченко" розповідає про одного з найкращих українських асів, який загинув під час оборони Києва 25 лютого 2022 року у повітряному бою, відволікаючи на себе ворожу авіацію. За цей подвиг йому посмертно було надано звання Героя України.

Після кількох місяців мовчання ексканцлерка Німеччини Ангела Меркель нарешті виcловила солідарність з Україною. Меркель назвала війну варварською і сказала, "Моя солідарність з Україною". Німеччина — дуже повільна країна, ми це вже зрозуміли.

Як повідомляє CNN, Адміністрація Байдена працює над тим, щоби доставити в Україну контейнери для тимчасового зберігання зерна. Це може стати тимчасовим заходом в контексті пом'якшення наслідків зростаючої продовольчої кризи, спричиненої багатомісячною російською блокадою українських портів. Передбачається, що контейнери для зберігання, у тому числі мішки та ящики, можуть допомогти врятувати частину з понад 20 млн тонн зерна, заблокованих на українських складах. Потім, за словами офіційного представника адміністрації Байдена, розфасоване зерно можна буде завантажити в потяги та вантажівки, коли будуть встановлені сухопутні коридори.

НАТО у своїй новій стратегічній концепції проголосить росію головною загрозою. Про це заявила постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт. За її словами, у документі також буде зазначено тісне співробітництво рф із Китаєм. Планується, що нову концепцію можуть ухвалити на саміті Альянсу в Мадриді, який відбудеться наприкінці червня.

Ірландія визнала вторгнення росії в Україну геноцидом. Про це повідомив Марк Дейлі, спікер верхньої палати ірландського парламенту.

Німеччина підтримує надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, – заявила глава МЗС ФРН Анналена Бербок. "Це історичний момент. Ми не можемо зачинити двері перед Україною", – наводить слова Бербок Bloomberg.

Енергоатом домовився з компанією Westinghouse Electric Sweden про поставку ядерного палива, необхідного для роботи всіх атомних станцій України. Відтак, наша країна стала незалежною від російського ядерного палива! Про це повідомив Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг у своєму твіттері.

Молдова офіційно заборонила трансляцію російських новинних, політичних та аналітичних програм на радіо і телебаченні. Водночас у Молдові буде дозволено транслювати розважальні програми з рф.

Що там на росії?

Тихвінський вагонобудівний завод, де працює 7000 людей, зупинено до кінця червня. В наявності немає підшипників, які раніше постачали американські постачальники. Російського аналога поки що знайти не вдалося. І не вдасться. А тихвінці чи то оптимісти, чи зовсім бовдури – сподіваються, що американці в липні передумають і знову почнуть постачати на росію підшипники.

Імпортних комплектуючих не вистачає і автомобільній галузі оркостану. Виробництво автомобілів у росії у квітні скоротилося на 85,4% порівняно з 2021 роком.

З цих же причин термін ремонту автомобілів та техніки за гарантією планують збільшити з 45 до 90 днів. У зв'язку з новими економічними умовами та тиском санкцій у автодилерів та інших компаній виникли проблеми з поставками деталей і вони не встигають чинити несправні товари за гарантією за 45 днів, як це передбачено російським законом. Тож російський бізнес готується до зростання судових розглядів зі споживачами, які можуть призвести до штрафів. Жага росіян до війни зачепить їх усіх і з усіх боків.

Сотні російських військових, які перебували на службі біля кордону з Україною і відмовилися брати участь у війні, було звільнено за невиконання наказів. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на накази про звільнення, із якими ознайомилося видання.

А що чутно про російських посіпак?

Білорусь перекидає бронетехніку під кордон з Україною: помічено ешелон із 50 одиниць техніки, повідомляє "Беларускі Гаюн". Уся техніка належить ЗС Білорусі, на багатьох машинах можна помітити розпізнавальний знак — червоний квадрат.

Крім того, білоруські війська здійснюють мінування лісових доріг, об'їзних шляхів та мостів у прикордонних з Україною районах, – повідомляється у зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Угорщина зловживала принципом одностайності, яким керується Євросоюз, та шантажувала співдружність. Про це заявила заступниця голови Європарламенту Катаріна Барлі. Вона запропонувала позбавити республіку права голосу за порушення принципу верховенства закону. Питання буде розглянуто найближчими днями.

Російський брехунець

кремль заборонив державним ЗМІ "акцентувати увагу" на тривалості війни. Це сталося напередодні 100 днів із початку вторгнення. Влада бояться, що росіяни помітять, як "затягнулася" "спецоперація". Адміністрація президента росії "попросила" редакції державних та провладних ЗМІ "не тиражувати тему 100 днів спеціальної військової операції" та "не акцентувати увагу читачів та глядачів на тривалості війни". Такі вимоги надійшли в редакції напередодні 3 червня — сотого дня вторгнення. Про це опозиційному виданню "Медуза" розповіли одразу чотири джерела: в одному з державних медіа, в мерії москви, в одному з провладних видань, а також в адміністрації президента.

До речі, днями військове керівництво росії заявило, що у ході "спецоперації" припинилися втрати особового складу. Дивно, а чого ж тоді в нас трупи російських солдат по всіх полях? І кожного дня їх все більше.

Санкціями по агресору!

Газового ембарго не буде у сьомому пакеті антиросійських санкцій Євросоюзу. Таку думку висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. "Деяким країнам, які критично залежать від російського газу, ще потрібно знайти певні технологічні рішення", – зауважив міністр.

Глава МЗС України додав, що коли чує від деяких партнерів про неможливість газового ембарго проти росії, то запитує їх про те, а як вони взагалі планують зробити зелений перехід. "У вас офіційно політика Європейського Союзу – це відмовитися стратегічно від будь-якого газу, не лише російського. Тут вони всі замовкають, тому що розуміють, що це просто лицемірство і дуже слабкий аргумент з їхнього боку", – додав він.

До речі, Нідерланди й Німеччина збираються розробляти родовище газу в Північному морі. Виробнича платформа буде розташована за 19 кілометрів на північ від нідерландського Схірмоннікога та німецького Боркума.

Влада Тайваню заборонила експорт до росії та Білорусі чипів з тактовою частотою понад 25 МГц, а також літографічне обладнання, яке використовується для виготовлення таких мікросхем, повідомило тайванське видання Digitimes з посиланням на Мінторг країни.

Найбільша фріланс-біржа Upwork заблокувала користувачів із росії та Білорусі. Користувачі з цих країн отримали листа, в якому їм пропонується переїхати в іншу країну, щоб отримати доступ до платформи.

США ввели нові санкції проти рф. Серед них:

  • санкції проти "Сєвєрсталі", однієї з найбільших металургійних компаній у рф;
  • санкції проти російських чиновників: марії захарової, спікера російського МЗС, сєрґєя ролдугіна, відомого друга путіна, декількох російських міністрів та власника "Сєвєрсталі" мордашова;
  • також під санкції потрапили 7 яхт та три літаки, які належать компаніям, пов'язаних з путіним та іншими високопосадовцями. Деякі з них — за незаконне входження у повітряний простір України над тимчасово окупованим Кримом.

Життя з урахуванням бойових дій

99 день війни

Україна перемогла в матчі з Шотландією з рахунком 3:1. Голи забили Андрій Ярмоленко, Роман Яремчук та Артем Довбик. Тепер наша збірна вийшла у фінал плей-оф за вихід на Чемпіонат світу з футболу.

За російськими військовими з Бучі розпочали полювання. Ініціатива належить групі анонімних ІТ-бізнесменів.  На сайті "INFERNO operation", розміщені десятки фотографій окупантів, а також їхніх родичів із даними та посиланнями на соцмережі.  За ліквідацію кожного пропонують 5000$. "Ми виділили 1 млн USDT для вбивства всіх російських солдатів, які були ідентифіковані в Бучі", – йдеться на сайті. Винагороду в криптовалюті обіцяють одразу ж після отримання доказів про скоєну "відплату".

ДБР завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою у держзраді Медведчука. Обвинувальний акт проти народного депутата спрямували до суду. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі з можливою конфіскацією майна.

Київ і область

У Києві розпочато реконструкцію житлових будинків, які постраждали внаслідок російських обстрілів. Роботи заплановано завершити ближче до середини осені, щоб городяни до початку опалювального сезону повернулися до своїх будинків.  На реконструкцію місто виділило зі столичного бюджету майже 600 млн грн. Також уряд виділив 200 млн грн із державного бюджету.

Загалом відновлення потребують майже 390 будівель, з них понад 220 житлових будинків. Решта – об'єкти соціальної інфраструктури: медзаклади, садки, школи, установи соціального захисту, адмінбудівлі.

У межах Києва на період воєнного стану заборонили навігацію для маломірних судів, повідомляє КМДА. Акваторії пляжів та зон відпочинку перевіряють на вибухонебезпечні предмети. Також міська адміністрація нагадує, що пляжний сезон у Києві поки що не відкривається.

Донеччина і Луганщина

Росіяни готують черговий обстріл освітніх закладів в Донецькій області. Вночі з'явились масові повідомлення в російських публіках про "облаштування вогневих позицій Нац батальйонів" в Донецької області. А саме:

– машинобудівний коледж, загальноосвітні школи №10 та №16 (Краматорськ);

– машинобудівний ліцей (Слов'янськ).

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

На сєвєродонецькому "Азоті" росіяни пошкодили склад із метанолом, в Лисичанську влучили в лікарню, – повідомив очільник Луганської ОДА Сергій Гайдай. Пошкоджено ще 52 будинки. За 1 червня в Гірському ворогом пошкоджено 16 будинків, в Лисичанську – 15, у Врубівці – 9, у Сєвєродонецьку – 6, Новодружеську – 4, Миколаївці – 2.

У Сєвєродонецьку противник продовжує вести штурмові дії. За підтримки мінометів проводив безуспішний штурм у напрямку н.п. Боброве та Устинівка.                                                             

У Слов'янську немає світла, перебито високовольтну лінію. Про це повідомив міський голова міста Вадим Лях. У місті припинено подачу води. Також у Слов'янську обстріляли приватний сектор, обійшлося без постраждалих.    

У Маріуполі виявили другу фільтраційну тюрму на базі колишньої Волноваської виправної колонії № 120, – говорить радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко."Тут утримуються понад 20 волонтерів, що здійснювали вивіз маріупольців в період евакуації. Фільтраційних концтаборів в Оленівці два, а не один. Обидва були пусті станом на 24.02.2022 року", – написав він.

Ситуація на Луганщині на межі критичної: орки гатять на всіх напрямах одночасно. Упродовж доби ворог пошкодив 52 будинки. В області відсутні комунікації. Воду для потреб населення розвозять пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС Луганщини. 

І радісна новина: ЗСУ відтісняють ворога у Сєвєродонецьку і беруть полонених, — повідомляє Гайдай. Давайте, рідненькі, женіть ворога геть!

Харківщина

У ніч проти 2 червня російські війська обстріляли Харків та область. Один із снарядів влучив у школу, в результаті загинула жінка. Про це повідомив голова обласної адміністрації Олег Синєгубов. За його словами, постраждала школа у Салтівці. Внаслідок влучення в будинок одна жінка загинула і ще одна людина була поранена. Усього за добу на Харківщині було поранено вісім мирних жителів.

Пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапились у Золочівській громаді Богодухівського району, Чугуївському районі області, а також у Київському та Слобідському районі Харкова. Пошкоджено приватні будинки, господарчі споруди, школа та виробнича будівля

Так, унаслідок обстрілу приватного сектору в с. Клугіно-Башкирівка Чугуївського району, ворожий снаряд влучив у житловий будинок. В результаті обстрілу постраждали 2 чоловіків, — повідомляє Головне управління ДСНС у Харківській області. 

Сумщина

ракета

Росіяни скидають саморобні вибухові пристрої з безпілотників на Сумщині. Про це повідомив Дмитро Живицький, очільник Сумської ОВА. Вибухова саморобка складається з детонатора, пластиду та купи кульок для пневматичної зброї. "Вірогідний радіус ураження 30-50 метрів. Нагадую вкотре: не чіпайте незнайомі предмети та не намагайтеся їх знешкоджувати самостійно", – підсумував очільник області.

Вночі ворог завдав трьох ракетних ударів по Сумщині. Про це також повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. "Близько опівночі, під час повітряної тривоги, російський ворожий літак здійснив 3 ракетні удари по території Сумського району, Краснопільської громади. Один будинок зруйнований вщент – пряме потрапляння ракети. Ще кілька будинків пошкоджені, великі руйнування у домогосподарствах". За даними Живицького, щонайменше троє людей поранені.

Через обстріл у Краснопіллі пошкоджено наземний газопровід. 20 домоволодінь залишились без розподілу газу, – повідомило АТ "Сумигаз".

Чернігівщина

Окупанти продовжують обстрілювати прикордонні населені пункти Чернігівської області з території рф. Сьогодні зафіксовано 22 вибухи (приходи) в Михальчиній Слободі. Попередньо, з міномету калібру 120 мм, – повідомляє ОК "Північ". Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Дніпропетровщина 

Очільник Дніпропетровської ОВА Резніченко повідомив, що рашисти сьогодні вночі кілька разів знову ударили з артилерії по Зеленодольській та Апостолівській громадах.

Надвечір окупанти поцілили вже по населеному пункту Криворізького району, пошкоджено будинки та газопровід. Інформації про постраждалих немає.

Запоріжжя

Російські загарбники масово викрадають чоловіків на тимчасово окупованих територіях та вимагають викупу. Про це свідчать перехоплені СБУ розмови окупантів. Сума за "повернення до нормального життя" залежить від стану сім'ї та коливається в межах від 10 до 30 тисяч доларів США.  

14:30 – У тимчасово окупованому Бердянську пролунав вибух у районі порту.  Видно чорний дим. Місцеві телеграм-канали пишуть про партизан. А окупаційна "влада" Бердянська стверджує, що вибух у морському порту міста пов'язаний з "розмінуванням території".

Сьогодні гауляйтер Запорізької області, зрадник Євгеній Балицький підписав указ про націоналізацію майна, що належить Україні. Указ підписаний "з метою забезпечення державних потреб, та збереження національного надбання для мешканців Запорізької області". Перевести у власність області належить земельні ділянки, природні ресурси, об'єкти стратегічних галузей економіки, іншого українського майна.

А це – фото тонн викинутих овочів перед блокпостом у Василівці Запорізької області. Окупанти не пропускають селян і змушують їх викидати товари.

Херсонщина

полуниця війна

На Херсонщині рашистські окупанти, потерпаючи від нестачі логістичного забезпечення, приходять до місцевих жителів і намагаються найнятися на збір полуниці. Військовики славнозвісної "другої армії світу" готові групами складати зброю купами і збирати полуницю. Пропонують свої послуги по 50 грн (не рублів) за годину. Місцеві відмічають, що рашо-гастарбайтери "поводяться нормально, працюють добре", – повідомляє ОК "Південь". Але краще б "добре" збиралися до себе додому, на болота. Полуницю зберемо самі, а гастарбайтери хай добривом лягають. Херсонщина чекає на звільнення. Люди чекають на ЗСУ.

"Ми маємо інсайдерську інформацію, щодня в Крим окупантами вивозиться близько 700 фур агропродукції  – колона може стояти на контрольно-пропускних пунктах… везуть усе, що народить Херсонщина, аграрний край… вивозиться на територію тимчасово окупованого Криму… Відбувається пограбування Херсонської області", – розповідає Лагута. Діячі із Криму скуповують продукцію у херсонських аграріїв практично за безцінь. Фермери йдуть на це, щоб хоч якось виживати не лише самим, від них залежать трудові колективи, населені пункти області.

В окупованих населених пунктах рашисти влаштовують чергові провокації з перевдяганням. Переодягнувшись у форму ЗСУ, вони ходять будинками мешканців сіл Херсонської області і розпитують, де зараз позиції росіян. Тих, хто довірливо починає розповідати, думаючи, що допомагає, хапають і відвозять у невідомому напрямку.

Тим часом у росЗМІ транслюють, як весело у Херсоні проходив день захисту дітей. Дописувачі херсонських телеграм-каналів повідомляють, що херсонських дітей на свято не пускали, а діти були "свої" – завезені окупантами на z-автобусах.

1 червня стало відомо, що окупаційна влада вдерлася до приміщення паспортного сервісу в Херсоні. росіяни запрошують херсонців отримувати громадянство росії, причому графік у них без перерви та без вихідних.

Херсонська обласна прокуратура здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. За даними слідства, 1 червня 2022 року у Високопіллі невстановлений військовий російської федерації розстріляв беззбройне місцеве подружжя у їх власному дворі. Від отриманих вогнепальних поранень чоловік та жінка загинули на місці. Загиблі – це Світлана та Сергій Ланевичі. Сергій Ланевич був начальником управління праці та соціального захисту населення Високопільської районної держадміністрації.

Херсон. "Розкуркулюваня" від окупантів в дії.

Миколаївщина

Ввечері ворог обстріляв Миколаївщину крилатими ракетами. "Чотирма крилатими ракетами супротивник ударив по раніше зруйнованому залізничному мосту в районі села Трихати", –  повідомив ОК "Південь".

Одещина

Кількість кораблів, які несуть крилаті ракети у Чорному морі, збільшилась до 3х, десантних кораблів не спостерігають, – повідомляє ОК "Південь". 

Загроза ракетних ударів і з моря, і з повітря, і з тимчасово окупованої території залишається актуальною.  Ворог, щоб хоч якось виправдати руйнацію цивільних об'єктів, продовжує брехати про розташування військових підрозділів у соціально чутливих місцях (школах, лікарнях, дитячих садках тощо)

Від армії рф страждають не тільки люди, а і тварини. Останніми тижнями спостерігаються серйозні жертви війни серед дельфінів у Чорному морі. Деякі дельфіни мають опіки від вибухів бомб або мін, і вони вже не можуть зорієнтуватися і шукати собі їжі. За оцінками експертів, які їх оглядали, вони не могли їсти щонайменше 10 днів. Таких поранених або загиблих дельфінів у Чорному морі заносить на узбережжя Болгарії, Румунії, Туреччини та до берегів України.

А на Одещині продовжують знаходити можливих диверсантів. Патрульні поліцейські затримують на Одещині людей, які можуть бути ймовірними диверсантами та працювати на країну-агресора. Вчора вдень на одному з одеських пляжів було затримано жінку. У телефоні у неї знайшли активні номери абонентів країни агресора, а також Telegram-канали.

Захід України

Вночі терористична федерація вдарила крилатими ракетами по Львівській області. Внаслідок ракетного удару на Львівщині поранено 5 людей. В ОВА повідомляють: попередньо росіяни влучили в об'єкт транспортної інфраструктури, але це не Бескидський тунель. Втім, потяги затримуються. Як повідомили в Укрзалізниці, небезпеки для пасажирів та руху поїздів немає, наслідки пошкоджень ліквідовуються. На деяких станціях для людей організували безкоштовне гаряче харчування.

В Ужгороді встановили два національні рекорди. У День захисту дітей в обласному центрі Закарпаття зафіксували "Найбільшу кількість листів для захисників" та "Найдовший дитячий лист підтримки воїну". Зокрема, у рамках культурно-мистецької акції "Пишу, малюю для наших героїв!" зібрали 2 811 дитячих листівок, малюнків та листів до захисників.

3
875

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: