Що відбувається

Хроніка подій: 98 день оборони України від російської агресії

Сьогодні перший день літа, 1 червня і вже 98 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Як сказав Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, сьогодні українськи захисники пишуть переможну історію нашої держави, "щоб не залишати війну у спадок нашим дітям і щоб вони пишалися нами. росія є системним ворогом, який століттями прагне знищити Україну. На тлі агресії і постійної загрози ми як нація маємо бути стійкими і сильними". Віримо в ЗСУ, українці! Вони роблять все можливе для того, щоб мир повернувся у нашу країну! 

Угруповання Об'єднаних сил повідомляє: на Донецькому та Луганському напрямках відбито 9 ворожих атак, на 4 локаціях бої тривають. За добу знищено:

  • 2 танка;
  • 13 артилерійських систем;
  • 8 бойових броньованих машин;
  • 6 ворожих автомобілів.
  • 22 бійця особового складу
  • 1 БТР

Певні успіхи є на Херсонському та Харківському напрямках. В Запорізькій області військові стримують тиск окупантів, ключовий напрямок — Гуляйполе та Оріхове.

Зараз росія кинула всі сили на Донбас і стала вразливою на Херсонщині, – стверджує Інститут вивчення війни. Успішні українські контрнаступи в Херсонській області свідчать про те, що командування усвідомлює ці реалії та використовує вразливі місця, створені рішеннями путіна.

На сьогоднішній день силами ЗСУ ліквідовано 30 700 тіл окупантів! Знищено 659 артилерійських систем, 94 засоби ППО, 1361 одиниці танків.

Є втрати і у нас. Україна щодня у бою втрачає 60-100 солдатів та близько 500 людей поранених — такі цифри озвучив Зеленський в інтерв'ю. За словами президента, ми утримуємо наші оборонні периметри.

"Хочу звернутись до тих українців, які хочуть підганяти Збройні Сили та вказувати, де краще наступати. Україна цінує кожну думку, але Україна перш за все цінує кожне життя. І це аксіома. І ми ніколи не робитимемо як росія, тому що хтось побажав щось захопити за декілька днів або до певної дати. Наші військові, розвідка, Нацгвардія та усі, хто залучений до оборони держави, ламають всі плани окупантів. Фронтову ситуацію треба оцінювати комплексно, не по одній ділянці, де найбільш жорстко і яка привертає найбільше уваги, а по всьому фронту", — Володимир Зеленський у новому зверненні.

А Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов закликав українців не піддаватись на інформаційні маніпуляції росіян.

Сьогодні весь світ разом з малечею святкує Міжнародний день захисту дітей. Та вже ніколи з ним не привітають 243 українських дітей, які загинули через вторгнення росії в Україну. Станом на 1 червня 446 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. 

Водночас прессекретар президента росії пєсков заявив, що постачання американської зброї в Україну "не сприяють пробудженню у Києва бажання відновити мирні переговори". Він додав, що у москві не довіряють словами президента Володимира Зеленського про те, що Київ не використовуватиме РСЗВ для атак на російську територію у разі їх отримання від США.

За словами пєскова, зустріч путіна та Зеленського можлива лише для фіналізації "якогось документа", але робота над ним давно зупинена і поки що не відновилася. Загалом, "чіткого розуміння щодо зустрічі делегацій росії, України та ООН у Стамбулі поки що немає".

Трофеї і цілі ЗСУ

Орки добре попрацювали наводчиками, навели самі на себе. Окупанти витоптали на траві перед своїми позиціями слово "хохли".  Завдяки цьому їх виявила українська розвідка, після чого по них було завдано удару. 

Перемовини України з росією

 У росії заговорили про підписання мирної угоди. Спікер ради федерації Валентина Матвієнко на четвертому місяці війни проти України заявила про те, що москва готова провести переговори та підписати мирну угоду з Києвом. Щоправда, чомусь ця дама-орк говорить про "громадянську війну в Україні". "Потрібні дипломатичні, мирні рішення, але для цього потрібна воля двох країн. Ми готові до переговорів, підписання угоди, яка б припинила громадянську війну в Україні і призвела до миру", – заявила вона. Яка громадянська війна?  Це ви принесли війну на нашу землю!

На Луганському напрямку бійці одного з окремих мотопіхотних батальйонів 57 окремої мотопіхотної бригади знищили ворожу БМП-2.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Українські захисники на Запоріжжі успішно застосовують безпілотники, що надійшли ЗСУ від США. Про це повідомляє українське Міністерство оборони. Літальний апарат Puma може робити те, на що зі всіх дронів ЗСУ здатен лише Bayraktar TB2 – підсвічувати цілі лазерним променем для наведення високоточного озброєння.

Ракетні системи будуть в Україні – США готують новий пакет військової допомоги на 700 мільйонів доларів, заявив Джо Байден у колонці для New York Times. Він сказав, що Київ отримає ракетні системи із дальністю до 50 миль (80 кілометрів).  Ця зброя дозволить українцям "боротися на полі бою та зайняти максимально сильну позицію за столом переговорів".

Також до 11 пакету військової допомоги США для України ввійшли:

  • 5 протиартилерійських радарів;
  • 2 радіолокаційні системи повітряного спостереження;
  • тисяча ракет до протитанкових комплексів Javelin та 50 пускових установок;
  • 6 тисяч одиниць протитанкової зброї;
  • 15 тисяч 155-мм артилерійських снарядів;
  • 4 вертольоти Мі-17;
  • 15 тактичних машин;
  • запчастини та обладнання.

Крім того, США оголосять про нову оборонну допомогу Україні ближчими днями, – повідомляє Держдеп.

Тайвань направить $6 млн на відбудову п'яти українських міст, які постраждали від російської агресії. Гроші на відновлення отримають Харків, Чернігів, Миколаїв, Суми та Запоріжжя, і вони будуть спрямовані на відбудову цивільної інфраструктури та шкіл. Раніше повідомлялося про намір Тайваню надати $3 млн допомоги на потреби Києва та ще додатково $5 млн на потреби 6 медичних закладів України.

За три місяці війни Україна отримала фінансової допомоги від союзників на понад 7 млрд доларів. Про це на засіданні уряду заявив прем'єр Денис Шмигаль.

Але є і неприємні моменти – Швейцарія, яка наголошує на своєму нейтралітеті, заблокувала поставку Україні Данією броньованих машин швейцарського виробництва.

Олаф Шольц заявив, що Німеччина поставить Україні сучасні системи ППО IRIS-T. Про це канцлер повідомив під час виступу у Бундестазі. За його словами, за допомогою цих систем Україна зможе "захистити ціле велике місто від атак російської авіації". Крім систем ППО, Німеччина надасть Україні радар стеження, здатний виявляти ворожі гаубиці, міномети та реактивну артилерію.

При цьому в Міноборони ФРН заявили, що у них немає в резерві ракет для системи ППО IRIS-T та радарів, які Києву пообіцяв канцлер Шольц. Тому постачання може йти безпосередньо від підприємств, – заявили в Міноборони Німеччини.

Міноборони України закупить близько 60 самохідних артилерійських установок "AHS Krab" на додачу до тих 18, які нам раніше передала Польща. Загальна сума закупівлі складе близько €700 млн.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

На соціальній платформі "єДопомога" з 31 травня можна подати заявку на грошову допомогу від міжнародних організацій. Про це повідомила міністерка соціальної політики Марина Лазебна, передає пресслужба відомства.

Новини від партнерів

В Естонії судитимуть чоловіка за спробу вивезти дрони для російської армії. У прокуратурі зазначили, що участь чи підтримка іноземної агресії карається терміном до 5 років позбавлення волі. "Спроби подарувати комерційні дрони для російської армії закінчуються СІЗО. Естонське законодавство передбачає покарання підтримку російської агресії проти України", – заявили у поліції.

Джо Байден написав статтю у The New York Times про роль США у війні в Україні.  Головне:

  • Мета Америки проста. Ми хочемо бачити демократичну, незалежну, суверенну та процвітаючу Україну, здатну захиститися від подальшої агресії.
  • Ми продовжимо співпрацю з нашими союзниками та партнерами щодо санкцій проти росії, найжорсткішим із коли-небудь запроваджених щодо великої економіки.
  • Ми продовжимо постачати Україні сучасне озброєння: ракети Javelin та Stinger, артилерійські та високоточні ракетні комплекси, радари, безпілотні літальні апарати, вертольоти Мі-17 та боєприпаси.
  • Ми не бачимо жодних ознак того, що росія має намір застосувати ядерну зброю в Україні, хоча її періодичне розмахування ядерною палицею само по собі небезпечне і гранично безвідповідальне.
  • путін не очікував від нас такого ступеня єдності. Якщо він очікує, що найближчими місяцями ми змінимо позицію чи в наших лавах з'явиться розкол, він помиляється.

Резиденцію Санта Клауса у Фінляндії в разі війни перетворять на бомбосховища, – пише Reuters. Висічений у пагорбі притулок висотою близько 50 м витримує бомбардування, хімічну або ядерну атаку, і зможе вмістити до 3600 людей. Питання підготовки бомбосховищ у Фінляндії актуалізувалося після початку війни росії в Україні та прийняття фінським урядом рішення про вступ до НАТО.

Україна та Польща планують створити спільне підприємство з виготовлення зброї та військової техніки. Уряди двох країн підписали Меморандум про створення спільної польсько-української комісії, що підготує рекомендації для формату його створення. На переконання прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, це виведе оборонну співпрацю наших держав на новий рівень та та дозволить створювати нові сучасні види озброєння.

Що там на росії?

У росії розпочалися навчання із ядерними ракетними комплексами "Ярс". Мінвбивства росії заявило, що в навчаннях, які відбуваються в Іванівській області, задіяно близько тисячі військових і більше 100 одиниць техніки. Знов намагаються лякати. Але стратегічна ядерна атака з боку росії малоймовірна, – вважає дипломат, професор Стенфордського університету, колишній посол США в росії Майкл Макфол. Із самого початку війни путін натякав, що може використовувати ядерну зброю.  Це був сигнал американцям, щоб "вони не заважали". Потім ведмедєв і пєсков сказали, що рф використовуватиме стратегічне ядерну зброю у разі загрози росії, але цього теж немає.

Голова міжнародного комітету держдуми Леонід Слуцький розраховує на приєднання Донецької, Луганської та Херсонської областей до росії вже в липні. "Референдум про входження "днр", "лнр" і Херсонської області міг би пройти одночасно, це було б логічно", – сказав він. За його словами, у росії "вистачить ресурсів на забезпечення включення цих територій до свого складу". Ось тільки українці не хочуть жити в "руском мірє", отримувати мізерну пайку і восхваляти диктатора пу.

А що чутно про російських посіпак?

Угорщині сподобалося шантажувати Європу. Тепер вона зажадала, щоб патріарха Кирила було виключено із запропонованого Брюсселем списку санкцій, — повідомляє Bloomberg, посилаючись на джерела. "Будапешт зажадав, щоб патріарх Кирило, який очолює російську православну церкву і є активним прихильником володимира путіна, був виключений із запропонованого списку осіб, які підпадають під санкції. Угорщина також порушила незначні технічні питання, пов'язані із забороною на нафту.  За словами офіційних осіб, терміни затвердження пакета послами поки що неясні", — пише агентство.

Санкціями по агресору!

Одразу після ухвалення шостого пакету санкцій проти росії президент Франції Еммануель Макрон заговорив про сьомий, повідомляє CNN. Макрон заявив, що у можливому наступному раунді санкцій проти росії можуть бути будь-які заборони. "Я думаю, що ми не повинні нічого виключати на найближчі тижні.  Все залежить від розвитку ситуації на місцях", – сказав він після спеціального саміту Європейського союзу у Брюсселі.

ЄС та Великобританія домовилися про заборону страхувати судна з російською нафтою. Заборона позбавить перевізників російської нафти доступу на британський ринок страхування Lloyd's of London — найбільший для морських перевезень. Таким чином, як пише The Financial Times, у росії скоротяться можливості експорту нафти-сирцю по морю, їй доведеться звертатися до менш надійних страховиків.

Сервіс графічного дизайну Canva уходить з росії. "Як ми вже говорили на початку березня, ми рішуче виступаємо проти агресивних дій російського уряду, які тривають, і маємо намір відстоювати мир і безпеку всюди — саме тому ми блокуємо доступ до Canva в осії в найближчому майбутньому", — йдеться в заяві компанії.

США можуть посилити санкції через спроби московії приєднати Херсонську область, – заявив прес-секретар Держдепу США Нед Прайс.

Життя з урахуванням бойових дій

Укрзалізниця відкрила ще один напрямок курсування автомобілевозів. Тепер пасажири залізниці можуть відправляти свої автомобілі з Києва до Ужгорода та назад поїздом №29/30 Київ — Ужгород. Вартість перевезення – близько 1400 грн. за тонну ваги.  Оформити перевезення автомобіля можна у касах вокзалів. Загалом за час війни вагонами-автомобілевозами Укрзалізниця вже перевезла 1863 автомобілі.

З 11 липня закон заборони куріння електронних сигарет у громадських місцях набуває чинності.  Заборона діятиме практично скрізь: кафе, магазини, офіси, громадський транспорт тощо.

Сьогодні о 12:00 розпочала свою роботу гаряча лінія МВС для звернень рідних та близьких полонених, зниклих безвісти та загиблих українських захисників. Для прийому дзвінків одночасно буде працювати десять телефонних ліній. Кожен зможе залишити інформацію про своїх рідних, отримати психологічну допомогу, а також роз'яснення щодо прав, які мають рідні військовополонених, зниклих безвісти та загиблих осіб. Номер багатоканального телефону: 380894201866

А в "Дії" з 1 червня починає працювати нова послуга – усиновлення. Українці, котрі бажають стати батьками, зможуть подати заявку на початкову консультацію. У Мінсоцполітики кажуть – кількість дітей, які потребують сім'ї, вже перевищує 17 тисяч, тоді як кількість кандидатів, які готові їх усиновити, значно менше. Саме тому процес усиновлення вирішили прискорити.

Майже 59% українців проголосували за дозвіл на зброю для особистого захисту. Опитування провели у "Дії", у ньому взяли участь понад 1,7 млн людей.

Київ і область

Захист Києва з кожним днем ​​все зміцнюється і тепер це не тільки постачання західної зброї, а й будівництво кількох оборонних рубежів з півночі нашої області, перший з яких знаходиться на великій відстані від Києва, щоб артилерія противника у разі наступу не дісталася міста. Постійні звуки авіації це теж тренування наших захисників, як і вибухи, які періодично чутно у різних районах міста (мається на увазі не розмінування).

Сьогодні Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький разом з Міністром розвитку громад та територій України Олексієм Чернишовим і очільником Київської ОВА Олексієм Кулебою відкрили у Бородянці перше модульне містечко для внутрішньо переміщених осіб на Київщині.

А в Бучі та Гостомелі у День захисту дітей відкрили центри психологічної допомоги для дітей та їх батьків, які постраждали від війни.

На Київщині посилюють контроль за комендантською годиною – в області діють ворожі диверсійні групи, – повідомляє ОВА. Олексій Кулеба, очільник Київської ОВА, нагадує мешканцям області, що комендантська година діє з 23 години вечора до 5 години ранку. Крім цього, Кулеба нагадав про важливість світломаскування та дотримання рекомендацій під час повітряних тривог.

Житомирщина

У Житомирському обласному перинатальному центрі розпочали монтаж нових вікон замість конструкцій, що були понівечені вибуховою хвилею після чергового авіаудару російських військ по Житомиру. Про це повідомив голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко на сторінці в мережі Facebook. Загалом підрядники замінять 130 вікон.

На Житомирщині з дипломатичним візитом побували посли Естонії та Латвії і представник посольства Іспанії в Україні – було заявлено, що Латвія та Іспанія також планують долучитися до післявоєнної відбудови області.

Донеччина і Луганщина

Окупанти ведуть штурмові дії, закріплюються в центрі Сєвєродонецька, при цьому продовжуючи руйнувати інфраструктуру і об'єкти промисловості. Вони здійснили удар по заводу "Пролетарій" та об'єднанню "Азот". Про це повідомив очільник Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай.

За минулу добу окупанти обстріляли більше 20 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 45 цивільних об'єктів. У Гірському росіяни зруйновали щонайменше шість будинків і місцеву школу мистецтв, у Врубівці – шість будинків, у Новоіванівці – п'ять, у Сєвєродонецьку – чотири, у Лисичанську – три, у Миколаївці – два.

Ворог намагається витіснити підрозділи наших військ із займаних позицій у районах Білогорівки та Врубівки. Застосували штурмову та армійську авіацію у районах Комишувахи і Ниркового.

росія вбиває! За 31 травня росіяни вбили 4 мирних жителів Донеччини: 3 у Слов'янську і 1 у Райгородку. Ще 7 цивільних дістали поранення. 

Станом на ранок окупанти контролюють 70% Сєвєродонецька. Частина українських військ відійшли на більш вигідні, заздалегідь підготовані, позиції. Ще частина — продовжує бої всередині міста. Лисичанськ повністю під українським контролем, — інформує голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

19:30 – Більша частина Сєвєродонецька під контролем росіян, але українські військові проводять контратаки і вже взяли шість полонених рашистів, – повідомив Сергій Гайдай в ефірі телеканалу ДОМ. "Не ставьте хрест на Севєродонецьку!", – закликає Гайдай.

У Маріуполі залишаються понад сто тисяч жителів. З квітня вони не мають доступу до питної води та їжі — російські окупанти дають їм пити лише за роботу. "Привезену питну воду вони просто так не видають, а хочуть, щоб маріупольці пішли розбирати завали, збирати [тіла] й допомагали їм ховати вбитих, приховувати ці воєнні злочини…" — розповів міський голова Маріуполя.

Губернатор Санкт-Петербурга Олександр Беглов та гауляйтер Маріуполя Костянтин Іващенко підписали угоду "про побратимство між містами". Ось таке "братерство" по-російськи: спочатку рознести все вщент, а потім лізти з обіймами. Нічого нового, так було протягом століть.

А це – дорога життя на Сході України – траса Бахмут-Лисичанськ, по якій, попри шалені обстріли, йде евакуація людей і завозиться гуманітарна допомога.

Харківщина

Росіяни вчора протягом десяти годин безперервно обстрілювали з гаубиць смт Золочів Харківської області. Про це розповів голова Золочівської громади Віктор Коваленко. "Так ще Золочів не обстрілювали – цілий день без перерви", – сказав Коваленко. Внаслідок обстрілу загинула 74-річна жінка, а 73-річна жінка отримала тяжкі поранення.

Також ворог обстрілював з артилерії та РСЗВ населені пункти Олександрівка, Слатине та Циркуни.  Завдав ударів гелікоптерами армійської авіації в районах населених пунктів Веселе та Тернове.

Протягом доби російські окупанти масовано обстрілювали населені пункти Харківського, Ізюмського, Богодухівського та Чугуївського районів. Внаслідок російських обстрілів загинуло 2 людей, поранені п'ятеро цивільних.

Російська армія майже щодня завдає ударів по Барвінківській громаді на Харківщині, – повідомив міський голова Олександр Бало. У ніч з 31 травня на 1 червня обстріл тривав близько півтори години. Загиблих або поранених немає, однак фіксують руйнування.

Сумщина

Сумську область знову обстріляно. Близько 13:30 ворог завдав ракетного удару з літака на території Шалигінської громади, Шосткинський район Сумської області. Попередньо було випущено 6 ракет. Дані щодо руйнувань та жертв уточнюються.

Дніпропетровщина 

На Дніпропетровщині ворог здійснив артобстріл Зеленодольської громади, що межує з Херсонщиною. Люди не постраждали.

Рашисти знову обстріляли Криворізький район Дніпропетровщини, — повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. "Ворог знову потрапив з артилерії Зеленодольською громадою. Люди не постраждали. У Широківській громаді працюють електрики. Ремонтують лінію, пошкоджену вчорашньою мінометною атакою в одному із сіл громади", — розповів Резніченко.

Також сьогодні ближче до вечора ворог випустив три ракети з РСЗВ "Торнадо" по Синельниківському району. Інформація про руйнування та постраждалих уточнюються. На місці працюють рятувальники.  Їхню роботу ускладнює негода.

Запоріжжя

На АЕС в Енергодарі перебуває близько 500 окупантів та є вибухівка. Про це повідомив голова НАЕК "Енергоатом" Петро Котін. "Ми продовжуємо контролювати роботу станції. Весь персонал виконує наші команди, а енергоблоки продовжують видавати в енергосистеми України електрику. Весь персонал працює під великим тиском загарбників. Є факти знущання над персоналом, є факти викрадення людей", – розповів Котін. За його словами, окупанти використовують Запорізьку АЕС як військову базу, оскільки вона "має хорошу систему спостереження, огорожу, спеціальні приміщення для укриття персоналу, великі приміщення для відпочинку".

Херсонщина

Відновити зв'язок у Херсонській області найближчим часом не вдасться. За інформацією Держспецзвязку, відповідне обладнання перебуває під повним контролем окупаційного режиму та військових рф. Напередодні, на тимчасово окупованій Херсонщині було зупинено роботу українських операторів мобільного зв'язку, інтернет-послуг та телефонії. Наразі в області працюють тільки російські мобільні оператори.

США стурбовані кроками, зробленими рф у спробі інституціоналізувати контроль на території України, особливо на Херсонщині, заявив представник Держдепартаменту Нед Прайс на брифінгу. "Кремль, ймовірно, зважує кілька підходів – від визнання так званої "народної республіки", як росія насильно зробила у Донецьку та Луганську, до спроб анексії, як це зробила росія у Криму", – сказав Прайс. За його словами, рф, напевно, не вдасться домогтися легітимності маріонеткових урядів на окупованих територіях України, "оскільки протести продовжуються, а жителі відмовляються співпрацювати".

Окупанти підірвали мости через річку Інгулець на Херсонщині. Таким чином вони намагаються протидіяти контрнаступу ЗСУ на півдні повідомляє ОК "Південь". Сталося це в районі селищ Давидів Брід та Велика Олександрівка. Але це їм не допоможе – ВСУ вже близько!

Пенсіонер Віктор Чайка із села Приморське Херсонської області змушений був рятуватися з окупованого росіянами села. Він подолав пішки 250 км шляху, поки вийшов на позиції українських військових.

У Херсонській області з боку Дніпропетровської обл.  звільнено понад 20 населених пунктів, – сказав голова ОВ Геннадій Лагута в ефірі національного телемарафону. Він наголосив, що ЗСУ продовжують йти вперед, звільняючи Херсонську область.

Миколаївщина

Внаслідок обстрілів житлових кварталів у двох районах Миколаєва пошкоджено 2 багатоповерхівки, 4 приватні будинки та господарські будівлі. Одна людина загинула на місці обстрілу, ще одну госпіталізували, але лікарі не змогли врятувати їй життя.  Відомо про двох поранених, – повідомив мер Миколаєва Олександр Сенкевич. На одній з адрес пошкоджено газопровід – без газу залишилося 80 абонентів.  Іншою адресою – порив водопроводу.  Після обстрілу частина жителів міста залишилася на кілька годин без світла. Також у День захисту дітей окупанти обстріляли дитячий майданчик у Миколаєві.

Одещина

У міськраді пояснили, чому прибрали із центру Одеси захисні споруди. "Демонтаж фортифікаційних споруд – не скасування, а зміна формату оборони Одеси.  А також відновлення необхідної життєдіяльності. Президент України та український уряд чітко окреслив, що нам необхідно відновлювати економіку. Отже, малий та середній бізнес мають працювати", – розповів Геннадій Труханов.

Окупанти створили на Зміїному плацдарм для можливого десантування, — повідомляє ОК "Південь". Загарбники розмістили на острові Зміїний модернізовані зенітні ракетні комплекси, станції радіоелектронної боротьби та інше озброєння, що може забезпечити вогневе прикриття можливого десантування ворожих ДРГ чи масовані обстріли узбережжя Одещини.

Чернівці і область

СБУ викрила заступника голови Чернівецької обласної військової адміністрації на махінаціях з гумдопомогою. За даними Служби безпеки, посадовець сприяв використанню у комерційних цілях автомобілів швидкої медичної допомоги, які були передані в Україну з Італії у якості гуманітарної підтримки.

Захід України

СБУ викрила на Івано-Франківщині агітаторку, яка в соц.мережах стверджувала, що російська агресія – провина самих українців та закликала здатись росіянам. Агітаторка переконувала інтернет-користувачів, що нібито цивільні авто, які намагалися евакуюватися з-під Києва, розстрілювали українці, "Азов" мародерствував у Маріуполі, будинки в мирних містах обстрілює тероборона тощо. Жінка співпрацювала з російською стороною та за грошову винагороду виконувала замовлення з написання текстів.

Лікарка з Ужгорода 10 років тому змінила стетоскоп на швейну машинку. Взяла до рук голки, нитки та тканину і шиє ляльки. За ці роки освоїла й інші техніки у своїй творчості. Але з часу війни творить тільки одні вироби: її ляльки вуду стали одним із найпопулярніших сувенірів на волонтерських ярмарках Закарпаття.

У Львові провели екскурсію, яка ніколи не відбудеться. Акція в пам'ять про вбитих окупантами дітей відбулася у центрі міста – на площі Ринок. Там встановили вісім шкільних автобусів, на сидіння яких поклали дитячі іграшки. "Сьогодні шкільні автобуси на площі Ринок порожні. 243 дитини більше ніколи не приїдуть до Львова. російські окупанти вбивають дітей, жінок, мирних мешканців. Вони мають відповісти за кожне забране життя. Сьогодні весь світ має об'єднатись для того, щоб зупинити ці страшні злочини", – сказав мер Львова Андрій Садовий.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.