fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:26 29 Тра 2022

Хроніка подій: 95 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 29 травня і вже 95 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

На Донбасі та на Харківщині ситуація дуже складна, до 100-го дня "спецоперації" російська армія намагається досягти хоч якогось результату. Ключові напрямки боротьби на фронті — це Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Бахмут, Попасна та інші міста. 

Американський Інститут вивчення війни (ISW) випустив свій черговий звіт, в якому йдеться про те, що українські військові зіштовхнулися із найсерйознішим викликом з часів облоги "Азовсталі" у Маріуполі. "Коли битва за Сєверодонецьк закінчиться, незалежно від того, за ким залишиться місто, російський наступ на оперативному та стратегічному рівнях, швидше за все, досягне кульмінації, що дасть Україні шанс відновити контрнаступ, аби відкинути російські війська. Захоплення Сєвєродонецька дозволить росії заявити, що вона повністю захопила Луганську область.  Але не дасть москві жодної іншої істотної військової чи економічної вигоди.  Російські війська руйнують місто і у разі його взяття контролюватимуть руїни", – йдеться в звіті.

"Зараз путін кидає людей і боєприпаси в останній не захоплений великий населений пункт у Луганській області, Сєвєродонецьк, так, ніби його взяття виграє війну для кремля. Він помиляється", — додають в ISW

Хоч і повільно, Україна не припиняє отримувати боєприпаси та техніку від своїх союзників. Орки ж продовжують спалювати свої резерви живої сили та техніки, і немає причин очікувати поповнення найближчими місяцями. Наша оборона тримається

Рашистів відтіснили від "дороги життя" Лисичанськ-Бахмут у Луганській області, – повідомив зранку губернатор Сергій Гайдай.

Впродовж 28 травня угруповання Об'єднаних військ на Донецькому і Луганському напрямках відбило 7 ворожих атак, на трьох локаціях бої ще тривають. Підрозділи ППО в небі українського Донбасу збили безпілотник типу "Орлан-10".

Оперативно-тактичне угруповання "Схід" повідомляє про втрати рашистів: 

  • особового складу – до 33; 
  • танків – 1; 
  •  АТТ – 5.

сша україна

Щодня працюємо над посиленням нашого захисту. Це передусім постачання зброї. Кожного дня наближаємося до того, що наша армія переважатиме окупантів технологічно й ударною силою. Звичайно, дуже багато залежить від партнерів. Від їхньої готовності надати Україні все необхідне для захисту свободи, – сказав президент Зеленський і додав, що очікує хороших новин щодо цього вже наступного тижня.

Прем'єр-міністр України повідомив про сумну статистику: "Кількість цивільних жертв у десятки разів перевищує жертви серед військових. Це доводить те, що російська армія і росія воює з цивільним населенням України, а не з нашими Збройними силами".

Перемовини України з росією

Радник голови ОП Михайло Подоляк спростував чергове вкидання від москви про те, що Україна нібито відмовляється від мирних переговорів та заявив, що "переговори йдуть на лінії фронту". "Справжні переговори можливі, якщо росія відмовиться від лицемірства (говоримо одне, робимо інше), покине південь країни та виведе війська.  До того часу переговори веде окрема "делегація" на лінії фронту", — написав Подоляк у Twitter.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Пані посол Німеччини в Україні Анна Фельдгузен в інтерв'ю національного телемарафону заявила, що ФРН готова постачати Україні важке озброєння. Танки "Гепард" можна закупити у виробника, але для цього потрібно дозвіл уряду на експорт. "Тобто там були ці непорозуміння спочатку, але я думаю, що зараз ми маємо більшу координацію щодо списків, які нам дають, що дійсно Україні потрібно", – заявила Фельдгузен.

Ще одна хороша новина для нас. Польща передає Україні самохідні артилерійські установки AHS Krab у кількості 18 одиниць. Це найпотужніша арта, яка вже наступного тижня громитиме окупантів на сході країни.

Чехія планує додатково передати Україні озброєння а суму до $30 млн, – про це повідомила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова. Чеські ЗМІ зазначають, що у новому "пакеті" допомоги будуть танки Т-72, БМП-1, гаубиці "Дана" та потенційно бойові гелікоптери радянського виробництва.

Україна отримає MLRS! Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. Дальність дії американської реактивної системи залпового вогню MLRS – 100+ км. 24 травня голова МЗС Дмитро Кулеба сказав: "Чотири літери можуть допомогти Україні: відбити наступ росіян на Донбасі; зірвати плани росії щодо анексії Херсона; припинити катування росією, зґвалтування та інші жахливі порушення прав людини на окупованих територіях; розблокувати експорт і запобігти глобальній продовольчій кризі. Ці чотири літери: MLRS"

Віримо в ЗСУ, українці. У нас все вийде!

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

З травня виплати більшості внутрішньо переміщеним особам через війну скасовують. Про це заявила міністерка соціальної політики Марина Лазебна в ефірі телемарафону. Виплати отримуватимуть лише ті переселенці, які мешкають у зоні проведення бойових дій, і вони не можуть повернутися додому. Також допомогу продовжать отримувати ті, у кого пошкоджено будинки. "З травня виплати отримуватимуть лише ті переселенці, які проживають у зоні бойових дій і які не можуть повернутися додому. Або ті, у кого пошкоджено майно.  Дуже багато людей, які два місяці перебували в наших безпечних регіонах, повертаються додому, повертаються до роботи, за що ми їм дякуємо.  Так ось, таким людям виплати припинятимуться з травня", – повідомила міністерка.

Новини від партнерів

Понад 150 міст у більше ніж 20 країнах світу вже розірвали побратимські відносини із понад 160 містами у росії. Ще десятки – на шляху до цього, адже у світі розуміють, що не може бути ані дружніх, ані братських відносин з росією. Рішення про розірвання угод про побратимство з містами рф вже прийняли міста у таких країнах, як Австралія, Австрія, Велика Британія, Данія, Греція, Естонія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Німеччина, Норвегія, Перу, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, США, Фінляндія, Чехія, Швеція, Нідерланди.

До Фінляндії прибули чотири військові кораблі НАТО зі США, Німеччини та Франції. "Ми трактуємо ці візити як вираження солідарності, і останнім часом помітно, що інтерес до Фінляндії значно зріс", – заявив командуючий ВМС Фінляндії Юссі Ямсен.

В Естонії розкритикували розмову Шольца й Макрона з путіним, назвавши це прокладанням шляху новому російському насильству. Голова комісії із закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхкельсон заявив : "Як же Париж і Берлін нічого не навчилися з минулого? Навіщо шукати приводи для затягування військової допомоги Україні, і чому вважають, що путінська росія, яка веде війну на знищення проти одного з великих народів Європи, дотримається будь-яких обіцянок?" Крім того, за його оцінкою, було б логічніше допомогти Україні вистояти проти агресії і, зрештою, перемогти росію, яка намагається змінити світовий порядок.

Президент Туреччини планує 30 травня провести спільні телефонні переговори з президентами України та росії. 

Нова стратегічна концепція НАТО, яку планується ухвалити на саміті Альянсу в Мадриді в червні, включатиме Китай, а також зміну "відношення до росії", розповів в інтерв'ю агенції АНСА італійський представник у НАТО Франческо Марія Тало.

А лідери ЄС на саміті у Брюсселі 30-31 травня обговорять можливість конфіскації заморожених у рамках санкцій проти росії активів, – повідомило високопоставлене європейське джерело.

Ну і трошки "зради": постійні представники держав-членів ЄС не досягли на своєму засіданні ввечері неділі згоди щодо шостого пакету санкцій щодо росії за її війну проти України через питання нафтового ембарго, – повідомило джерело DW у структурах ЄС.

Що там на росії?

У російських комплексах ППО "Панцир", ударних вертольотах Ка-52 "Алігатор" та крилатих ракетах Х-101 знайшли мікросхеми, вироблені у США. "Іноземні електронні компоненти у захопленій ворожій техніці ще раз доводять "ефективність" російського "імпортозаміщення" та підкреслюють повну залежність країни-агресора від західних технологій", — кажуть в українській розвідці.

Не буде для ракет і власного "заліза". У дочірньої компанії "Тактичне ракетне озброєння" зі складу в підмосковному Корольові у рф за фальшивими документами вкрали 7 тонн титану. Ця сировина необхідна країні-агресору для виробництва, зокрема, й ракет "повітря – земля" та "повітря – повітря", повідомляють ЗМІ.

На росії хакасські шамани попросили духів землі підтримати російських окупантів, що воюють проти України. Про це навіть вийшов сюжет на одному із російських пропагандистських каналів. До речі, духи таки дослухалися і вже забрали до себе в землю більше 30 тисяч рашистів.

А що чутно про російських посіпак?

Жодної активності з боку білоруського кордону не спостерігається, –  повідомляє голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: 95 день оборони України від російської агресії

"Ми граємо цей фінал і для всіх людей в Україні". Головний тренер "Ліверпуля" висловив слова підтримки Україні на пресконференції перед фіналом Ліги чемпіонів. Юрген Клопп також підтримав рішення забрати фінал у росії: "Те, що гра пройде не в Санкт-Петербурзі, мабуть, це правильний меседж, який росія має отримати: життя продовжується, навіть коли ви намагаєтеся його зруйнувати". (За результатами гри чемпіоном став "Реал").

Іменна ручка Байдена, яку виставили на аукціон, знайшла свого українського героя, а вторговану суму передадуть ЗСУ. Переможець благодійного аукціону, організованого Прозорро.Продажі спільно з Укроборонпромом придбав лот за 600 тисяч гривень на закупівлю пікапів для новоствореного 47 батальйону ЗСУ. Чоловік попросив не робити досягнення з його вчинку: "Ми просто допомагаємо. Не заради уваги до себе. Уваги зараз потребують наші Збройні сили".

Через війну в Україні зростає можлива загроза спалахів холери. За словами головного санлікаря Кузіна, на даний момент постійно досліджується питна вода, беруться зразки з поверхневих водойм, місць рекреації та річок. На сьогодні не було зафіксовано навіть підозрілих випадків. Він також додав, що в Україні є вакцина проти холери, які додатково запросили певний резерв у ВООЗ.  Однак у випадку з територіями, які контролюють війська росії, ситуація більш критична, "бо немає доступу до інформації, немає витратних матеріалів".

Kalush Orchestra разом із Сергієм Притулою продали кришталевий мікрофон Євробачення-2022 за $900 тисяч на благодійному аукціоні. Виручені у розіграші кошти підуть на комплекс безпілотників PD–2 для української армії.

Понад 600 підприємств завершили переїзд з регіонів, де тривають бойові дії, 390 з них уже відновили роботу, – повідомляє Міністерство економіки. Ще 87 підприємств перебувають на різних стадіях транспортування та 151 оформлюють необхідні документи або знаходяться на маршрутах переїзду. Найпопулярнішими областями для релокації підприємств залишаються Закарпатська, Львівська та Чернівецька області.

Київ і область

київ 1540

З Днем народження, незламне місто! Стояло, стоїть і вистоїть! Наш Київ — у надійних руках, під надійним захистом. Дякуємо ЗСУ, що оберігають наш спокій, нашу країну, нашу столицю! З Днем Києва, українці! 

Виставка знищеної російської техніки, що розгорнута зараз у Києві на Михайлівській площі, стане пересувною. Її покажуть у різних містах Європи. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков. "Російські пропагандисти мріяли про те, щоб їхні танки допливли до Атлантичного океану. Допоможемо з логістикою: цей металобрухт буде виставлений у Севільї, Лісабоні, Бордо… Сьогодні у Києві, Михайлівська площа", – сказав Резніков.

До Дня столиці український художник Андрій Єрмоленко підготував подарунок – серію плакатів під назвою "Всі на захист Києва!". Митець "записав" до тероборони та "озброїв" знакові пам'ятники міста.

Донеччина і Луганщина

Російські війська продовжують штурмувати Сєвєродонецьк — бої тривають, намагаються закріпитися в Лимані, покращити положення на Бахмутському напрямку, – повідомили в Генштабі. 

За минулу добу, російські війська обстріляли 46 населених пунктів Луганської і Донецької областей. Під ворожими обстрілами загинуло щонайменше четверо цивільних мешканців, 9 людей поранено. Ворог зруйнував і пошкодив 89 цивільних об'єктів, серед яких: 85 житлових будинків, обласна спеціальна школа-інтернат, кінотеатр, коксохімічний завод, автобаза. Зрайонів ведення бойових дій рятувальники евакуювали близько півтори тисячі людей.

На Донеччині в російський полон потрапив оператор "Суспільного" Василь Філімон, який з початку повномасштабної війни захищав Україну в лавах ЗСУ.

Мер Краматорська Олександр Гончаренко повідомляє, що внаслідок бойових дій перебито високовольтну ЛЕП. Краматорськ та всі сусідні міста залишилися без світла. Ремонт ускладнюється через небезпечний напрямок.

Через знеструмлення низки міст Донеччини 115 торецьких гірників залишились під землею: 112 – на шахті "Центральній", 3 – на шахті "Торецькій". Адміністрації вживають необхідних заходів для підняття шахтарів на поверхню, – повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

А Сергій Гайдай спростував брехню "кадирівців" про те, що вони нібито  "захопили Сєвєродонецьк": "Вони [кадирівці] на фоні якоїсь будки записали відео про те, що "Сєвєродонецьк повністю під контролем". Під контролем. Тільки України. І прапор залишається український"

"Немає вас у місті, не треба брехати. Скажіть краще, де ваші ротні. Бо вони вже "двохсоті", – сказав очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

29 травня рашисти вбили трьох та поранили чотирьох мирних мешканців на Донеччині, – повідомив голова ОВА Павло Кириленко.

Сумщина

Сьогодні близько 07:35 з боку рф обстріляли  прикордонну зону в Сумській області, – повідомляє оперативне командування "Північ". Спостерігачі зафіксували близько 20 вибухів у напрямку Бояро-Лежачів.  Втрат серед особового складу та техніки немає.

Тиша на північному кордоні – зараз рідкий гість. Пообіді рашисти знову обстріляли прикордонні населені пункти на Сумщині та Чернігівщині, повідомили в оперативному командуванні "Північ". Загиблих і травмованих немає.

Сьогодні вночі авіація Повітряних Сил працювала у небі Сумщини. Наші винищувачі вразили дві цілі над Роменським районом. Ймовірно, ворожі БПЛА.

Чернігівщина

Сьогодні рашисти 9 разів обстрілювали територію Новгород-Сіверського району Чернігівщини. Прикордонники нарахували 33 вибухи російських снарядів.

Харківщина

Також уночі обстріляли Харківську область.  Обстріли велися з Бєлгородської області.   

Внаслідок російських обстрілів 28 травня поранені шестеро жителів Харківщини — жителі Балаклії, Савинців, Золочева та Коробочкиного, – повідомили у Харківській ОВА.

росіяни продовжують нищити цивільні об'єкти. Тепер вони обстріляли сонячну електростанцію на Харківщині. Про ракетний удар по місту Мерефа розповів керівник електростанції Володимир Рончаковський. "Сьогодні вночі були два прильоти, ракети "Іскандер" з боку Бєлгорода. Повністю мирний об'єкт. Ніякої військової інфраструктури тут немає. Просто сонячна електростанція", – розповів Рончаковський. Внаслідок ракетного удару електростанція повністю вийшла з ладу.

Сьогодні Харківщину відвідав президент Зеленський. Він побував на передових позиціях наших військових: "Відчуваю безмежну гордість за наших захисників. Щодня, ризикуючи своїм життям, вони виборюють свободу для України. Дякую кожному з вас за службу!"

Зеленський у своїй промові згадав про 2229 зруйнованих будинків у Харкові та області та наголосив, що "усе відновимо, відбудуємо, наповнимо життям. У Харкові та в усіх інших містах і селах, куди прийшло зло".

Зеленський звільнив начальника Управління СБУ у Харківській області Романа Дудіна. "Я приїхав, розібрався, звільнив голову Служби безпеки України Харківської області за те, що не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе особисто. Які мотиви – правоохоронці з'ясують", – сказав президент у відеозверненні 29 травня.

Сьогодні вдень військові росії знову обстріляли Харків у районі селища Жуковського та ХАІ. За попередніми даними, загиблих чи поранених немає. Внаслідок обстрілу пошкоджено будинки, автомобілі, магазини та гаражі.  Уламки російських снарядів розкидані дорогою, бордюри розбиті. У дворах внаслідок обстрілу поламані дерева.  У будинках вибито вікна та рами, пошкоджено балкони. Обстріл пошкодив і дитячий майданчик.  

Дніпропетровщина 

Ворог обстріляв Дніпропетровщину. Про це повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. "Сьогодні ворог вів обстріли в районі населених пунктів Трудолюбівка, Мала Шестерня, Добрянка, Князівка, Токарєво. Було тричі обстріляно Зеленодольську громаду. Постраждалих нема".

Зате на півдні від Кривого Рогу ЗСУ провели успішну контратаку, – голова ОВА Вілкул. Знищено 63 окупанти та 19 одиниць ворожої техніки, у тому числі сучасні танки Т-72, ​​реактивну систему залпового вогню "Град", артилерію, гелікоптери та один літак СУ-35.

Запоріжжя

Хроніка подій: 95 день оборони України від російської агресії

Мешканці Мелітополя сьогодні збираються на антиокупаційний мітинг. Такі листівки напередодні з'явилися на вулицях міста.

13:30 – у тимчасово окупованому Мелітополі триває проукраїнський мітинг від ініціативи #ЖовтаСтрічка. Мешканці Мелітополя співають гімн України та нагадують окупантам, аби ті забирались геть з міста. Мелітополь – це Україна. Дякуємо незламним мешканцям міста!

Херсонщина

Гарячими точками залишаються населені пункти Великоолександрівської, Нововоронцовської, Калинівської, Високопільської та Чорнобаївської громад. Тут бойові дії тривали практично весь день, люди знову фіксували багато бойової техніки та авіацію. Декілька цивільних громадян отримали поранення, ще один чоловік загинув.

Російська військова та окупаційна влада призначила "нового "директора" Херсонського обласного музично-драматичного театру.  Ним став працівник закладу, охоронець Валерій Шелудько.

Окупанти оголосили набір журналістів та персоналу на "ТРК Скіфія". Здається, кримські "журналісти" передумали працювати у Херсоні. Проте, як такої "Скіфії" не існує вже кілька років. На її базі було створено херсонську філію Суспільного мовника. З початком повномасштабного вторгнення московитів будівлю телеканалу було захоплено та розграбовано. Колектив працює дистанційно і перейшов на роботу над сайтом та соцмережами.

А всім колаборантам нагадуємо: згідно з українським законодавством, співпраця з окупантами – це кримінальний злочин. Тож всі, хто висловить бажання працювати в окупаційній "ТРК Скіфія", рано чи пізно опиняться за ґратами.

Начальниця управління культури Херсонської міськради Світлана Думінська звернулася до працівників культури та закликала не бути "маріонетками у забруднених кров'ю руках" та не створювати картинку "щасливого дитинства" у тимчасово окупованій області. За її словами, багатьох представників культури вмовляють взяти участь у різних так званих "святкових" заходах до Дня захисту дітей, пропонують гроші та посади.

 Миколаївщина

Зранку окупаційні війська вчергове обстріляли Миколаїв – вдарили по житлових кварталах. Одна людина загинула на місці. Також відомо про щонайменше шістьох поранених.

Миколаївські телеграм-канали публікують фото із наслідками ранкового обстрілу.  Постраждав гуртожиток в одному з районів міста.

1
2625

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: