fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:22 23 Тра 2022

Хроніка подій: 89 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 23 травня і вже 89 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Вчора Верховна Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію на три місяці — до 23 серпня. Попереду ще багато боїв, втрат гірких і обнадійливих новин.  Але ціль в нас одна – розбити загарбника, відкинути його назавжди з української землі, помстися окупантам за геноцид українців – зруйновані міста, скалічені життя, замордовані тіла. Тримаймося, українці! Віримо і допомагаємо нашим воїнам! Перемога за нами, тому що правда на нашому боці!

війна зсу

"Україна тримала оборону Маріуполя 82 дні, 1500 українських бійців відбивали атаки 15-ти російських батальйонно-тактичних груп (12 000 – 14 000 осіб) з танками, літаками, артилерією протягом майже трьох місяців. Це виграло для українського командування час для зміцнення позицій  і дозволило уникнути стратегічної поразки. У сумі це – перемога!", – констатував ексгенерал-лейтенант сухопутних військ США в Європі Марк Хертлінг.

Російська пропаганда змушена вигадувати неіснуючих героїв, щоб заповнити порожнечу від "спецоперації". То вони нібито знищили всю українську авіацію. То вони розповідають, що воюють не з українцями, а з НАТО. То для того, щоб підбадьорити своїх солдатів, їхні командири кажуть, що розбита і спалена російська техніка насправді українська. Але статистика безжальна: втрати росії за 3 місяці в Україні є практично такими ж, як у СРСР в Афганістані за 9 років, – такі цифри наводить розвідка Британії. 

Загальні втрати росіян за час вторгнення в Україну: 

  • танків ‒ 1293 (+8) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3166 (+25) од,
  • артилерійських систем – 604 (+5) од,
  • РСЗВ – 201 (+0) од,
  • засоби ППО – 93 (+0) од,
  • літаків – 204 (+0) од,
  • гелікоптерів – 170 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 476 (+6),
  • крилаті ракети – 110 (+3),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2206 (+12) од,
  • спеціальна техніка – 43 (+0).

На сьогодні з початку повномасштабного вторгнення вантажем-200 стали вже 29 200 окупантів!

рашисти під час бойових дій в Україні продовжують стрімко втрачати не лише особовий склад, а й техніку. У зв'язку з цим загарбники вимушено знімають зі зберігання застарілу радянську техніку для відправки в Україну. Нові підрозділи окупанти комплектуватимуть танками Т-62, які виготовлялися в період 1962-1975 років! 

війна україна

За даними ООН, число біженців, вимушених покинути своє житло через військові конфлікти, насильство та переслідування, вперше в історії перевищило 100 мільйонів людей. Як повідомили в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців, це багато в чому сталося через війну в Україні. За підрахунками експертів, з початку російського вторгнення вже понад 14 мільйонів українців стали біженцями. Шість мільйонів із них залишили країну, ще вісім мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

Російського військового Шишимаріна визнали винним у вбивстві чоловіка на Сумщині — його засудили до довічного ув'язнення за статтею "порушення законів та звичаїв війни".Це перший російський солдат, якого засудили за злочин проти цивільного. 

Сьогодні в Україні – День морської піхоти. Свято воїнів, свято героїв. Після надскладних випробувань трьох місяців війни та пекла "Азовсталі" гасло морських піхотинців "Вірні завжди" стало символом мужності та стійкості для всього світу. Віримо у наших захисників і продовжуємо разом знищувати ворога до повної перемоги!  

У своєму виступі на Економічному форумі в Давосі Зеленський озвучив нові стратегічні завдання України. "Головними та актуальними завданнями України в умовах війни з росією сьогодні є:

 – зробити найсучаснішу систему ППО,

 – найсучаснішу мультисистему безпеки,

 – мати договір безпеки з іншими країнами, яким ми довіряємо.

Бажано, щоб цей договір був ратифікований у Парламентах держав стратегічних партнерів.  І щоби будь-які шанси агресора припинялися ще до входу на нашу землю", – наголосив Президент.

Зустріч у форматі "Рамштайн" пройшла успішно, – повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у Twitter. Також глава Міноборони прикріпив до свого повідомлення фотографію "Зірки смерті" – вигаданої зброї із "Зоряних війн", здатну знищувати планети. Ймовірно, це натяк на те, що в Україну поїде потужне озброєння, здатне відправити до пекла всіх російських окупантів і звільнити Україну.

Трофеї і цілі ЗСУ

війна україна

Українські десантники знищили підрозділ 76-ї десантно-штурмової дивізії окупантів. Ворога ліквідували воїни 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ.

Українські військові захопили уцілілу техніку рф біля річки Сіверський Донець, яку окупанти невдало форсували.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

війна україна

Уряд Австралії направив в Україну ще 14 трактових бронетранспортерів M113 та 20 бронетранспортерів Bushmaster.

росія не зможе зірвати поставки закордонної зброї в Україну. Про це сказав радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу в неділю. "У нас є диверсифікований та стійкий ланцюг постачання нашої зброї в Україну. Тому навіть якщо росіянам іноді вдається вразити та вдарити по тій чи іншій партії на території України, зі стратегічного погляду це не зупинить військову допомогу, яку ми надаємо", – сказав Салліван.

Новини з Пентагону:

  • Чехія передала Україні гелікоптери вогневої підтримки, танки, ракетні системи.
  • Данія передасть Україні протикорабельні ракети "Гарпун" та пускові установки для них.
  • Крім того, міністр оборони США заявив, що 20 країн оголосили про нові пакети допомоги в галузі безпеки для України

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Ізраїль дозволить працевлаштуватися українцям, що перебувають в Ізраїлі у зв'язку із повномасштабним вторгненням рф, — повідомляє Посольство України в Ізраїлі.

А в Литві оператори зв'язку "Tele2" та LMT ще на три місяці продовжили для українських біженців, які прибули до країни, можливість користуватися мобільним зв'язком безкоштовно.

Новини від партнерів

війна протест акція українців

У Лондоні пройшов мітинг на підтримку мешканців тимчасово окупованого Херсона.

А голова британського уряду Борис Джонсон написав відкритий лист дітям України, запевняючи їх у тому, що вони не самотні та що Україна виграє війну.

Президент Всесвітнього економічного форуму в Давосі Берге Бренде закликав до "плану Маршалла" щодо відновлення України, – пише Spiegel. "Навіть без мирної угоди, що поки що малоймовірно, ми маємо розпочати роботу з відновлення, принаймні, в районах, що знаходяться під контролем України. Йдеться про інфраструктуру, електрику, школи, дороги і мости. Нам потрібен "план Маршалла" для України", – зазначив він у інтерв'ю виданню.

Польща вирішила достроково розірвати контракт із "Газпромом": платити агресору в рублях поляки не збираються. Уряд Польщі заявив, що розриває угоду на постачання російського газу, не чекаючи на її завершення наприкінці року. РосЗМІ обурені. Зате радісно повідомляють, що тепер будуть газ в Афганістан продавати.

Шукає можливості для відмови від російського газу і Німеччина. З цією метою уряд країни почав вивчати шляхи реалізації спільних із державою Сенегал проєктів у сфері видобутку газу та відновлюваних джерел енергії. Берлін вже розпочав переговори з цією західноафриканською країною.

Що там на росії?

мир акція

дмітрій медведєв заявив, що без російських добрив на європейських полях зросте "тільки бур'ян". Це він на своїх 200-х натякає?

А в місті Кам'янка Пензенської області сталась велика пожежа на складі з насінням соняшника. Про це повідомила пресслужба регіонального МНС. Тепер соняшник не проросте і на російських полях, і в кишені майбутніх 200-х, що відправляються воювати в чужу для русні країну, буде нічого покласти.

Радник місії росії при ООН у Женеві Борис Бондарєв подав у відставку. "Ніколи мені не було так соромно за свою країну, як 24 лютого…". Дипломат висловився проти війни в Україні та розкритикував лаврова: "Міністр Лавров – гарна ілюстрація деградації цієї системи, …постійно транслює заяви, що суперечать одна одній, і загрожує світу (тобто й рф теж) ядерною зброєю!". Вчинок та слова загалом непогані, але щось до радника занадто довго доходило відчуття сорому – цілих три місяці повномасштабної війни росії проти України.

Мережа кав'ярень Starbucks вирішила піти з російського ринку. У росії (було) 130 закладів Starbucks. На них припадало менше 1% річного доходу підприємства.

І ще одна красуня пішла від путіна.

А що чутно про російських посіпак?

лукашенко перегрівся на кримському сонці та заявив, що "Польща хоче розчленувати Україну". "Західні країни "роблять кроки для розчленування України" і українцям "доведеться ще просити Мінськ і Москву не допустити відриву" західної частини країни", — видав білоруський фюрер на зустрічі з путіним у Сочі.

Санкціями по агресору!

Словаччина завершує будівництво газопроводу, який допоможе знизити залежність від росії. Країну підключать до польської мережі постачання газу.

Мережа з продажу джинсового одягу Levi Strauss & Co вирішила піти з російського ринку після 29 років роботи. Зараз компанія шукає покупців на свої активи у росії.

В дружньому до росії Казахстані заморозили $21,5 млн у філіях російських банків. Блокування пояснили "санкційними вимогами". Дружба дружбою, а під санкціями бути не хочеться нікому.

Життя з урахуванням бойових дій

YouTube видалив понад 9000 каналів через фейки про війну в Україні. Ці канали порушували правила платформи, зокрема, називали війну "визвольною операцією", – повідомляє The Guardian. Також видалили понад 70 тисяч відеороликів. За словами директора з продуктів відеохостингу Ніла Мохана, у них поширювалися кремлівські наративи.

марка

Сьогодні Укрпошта випускає у продаж марку "Русскій воєнний корабль… ВСЬО!". Випуском цієї марки в Укрпошті вирішили "відзначити" 40 днів із моменту потоплення крейсера "Москва". "З 14:00 23 травня марки будуть продаватись в 1500 відділеннях Укрпошти по всій країні до рівня райцентрів. Ліміт — 2 блоки по 3 марки на клієнта без винятків", — повідомив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський. За його словами, на перший тиждень у відділення буде передано 1 мільйон марок, тобто стільки, скільки становив тираж попередньої марки. Також відкриється 5 інтернет-майданчиків, де можна буде придбати марку онлайн.

В Україні забиратимуть майно колаборантів: Зеленський підписав закон про конфіскацію активів громадян, які підтримали російсько-українську війну.

Політичний діяч та бізнесмен Віктор Медведчук розповів подробиці у справах про виведення з держвласності нафтопроводу і закупівлі вугілля в самопроголошених ДНР-ЛНР, повідомила Служба безпеки України. Він дав свідчення проти Петра Порошенка. Захист Порошенка вже заявив про політичний тиск.

Київ і область

пуща водиця

У Києві вперше з початку широкомасштабного вторгнення рф запрацював трамвай на Пущу Водицю. Трамвайну лінію до Пущі Водиці було побудовано понад 100 років тому. Вона поєднує Пущу Водицю з Оболонським районом Києва. Після 24 лютого трамвайна лінія не працювала через пошкодження.  

Житомирщина

Три вибухи та спалахи спостерігали цієї ночі жителі Коростеня на Житомирщині. Перші два вибухи сталися після третьої години ночі, ще один – після четвертої ранку. Інформацію підтвердила заступниця міського голови Коростеня Наталія Чижевська. Коростень – за 57 кілометрів від Малина, по якому вчора завдали ракетного удару. Рашисти гатили по залізничній інфраструктурі.

Мер Малина Олександр Сітайло повідомив, що загиблий учора під час ракетного удару – це працівник "Укрзалізниці". Ще чотирьох людей поранено, з них троє – залізничники. 

Чернігівщина

Після авіаудару по селищу Десна в Чернігівській області, завданого російською армією тиждень тому, 17 травня, під уламками знайшли тіла 87 загиблих. Про це розповів президент Володимир Зеленський під час Всесвітнього економічного форуму: "Сьогодні ми закінчили роботи на Десні. На жаль, статистика така: сьогодні на Десні під уламками 87 жертв. 87 трупів, жертв, убитих – без цих людей уже буде майбутнє України".

Донеччина і Луганщина

Окупанти планують русифікувати навчання в Маріуполі. Про це повідомила українська омбудсвумен Людмила Денісова. У рамках "адаптації" до переходу на російські програми у школах будуть викладати усього три предмети: російську мову та літературу; історію росії й математику. Вдумайтеся! Всього три! росія вважає, що для васалів більше й не треба.

Загарбники також влаштували "організаційно-методичне" зібрання вчителів, яких примушують до співпраці в освітньому процесі. Незгодним погрожують "негативними" наслідками – від фільтраційних таборів до обмеження "гуманітарної" допомоги.

авдіївка

Всю ніч російські війська гатили по Авдіївці Донецької області. "Окупанти стирають Авдіївку з лиця землі", – пише народний депутат Муса Магомедов. Містом вирують пожежі, які немає можливості загасити через безперервний обстріл. Чергова школа вигоріла повністю від удару фосфорним зарядом. 

Проте тиснути ворогові вдається далеко не на всіх ділянках східного фронту. Українські захисники зупинили наступ окупантів на Слов'янськ в районі селища Довгеньке, –  повідомляє Генштаб. Після невдалої спробу штурму, ворог змушений був відступити.

У Дніпрі в дитячій лікарні померла 12-річна дівчинка з Привілля, яка отримала мінно-вибухові травми ще 7 травня. Вона з бабусею та своїми братами та сестрами вибивали килим на вулиці, як почався ворожий обстріл, два підлітка тоді загинули на місці. Вчора серце дівчинки не витримало. Про це розповів Сергій Гайдай, Луганська ОДА.

Крім того він повідомив про те, що сталося у Луганській області за добу:

  • у Лисичанську вчора загинула жінка, до її помешкання залетів ворожий снаряд. Загалом в Лисичанську – 13 будинків мали прильоти. 
  • надважка ситуація у Новодружеську, росіяни щільно його обстрілюють, розбито 28 будинків. 
  • також маємо руйнації в населених пунктах Гірської та Попаснянської громад. Найбільше дісталося Золотому – пошкоджено 13 будинків. 
  • цілодобово від ворожих обстрілів потерпає обласний центр. Прилетіло в п'ять багатоповерхівок та ринок. Одна людина поранена. 

Через проблеми з відновленням роботи порту в Маріуполі, окупанти планують вивезти металопрокат та залишки зерна з Маріупольського порту залізницею. Тому загарбники розпочали роботи з ремонту залізничного полотна в Маріуполі та ст.нації Сартана, відновлення залізничних колій в районі Волновахи. Росія – країна мародер. Російський мир — означає знищення і пограбування.

На Луганщині під обстріл потрапив евакуаційний автобус.  Обійшлося без жертв. Про це повідомив голова регіону Сергій Гайдай. Автобус віз 18 мешканців Гірської громади та потрапив під обстріл під Врубівкою.  "Безпечних шляхів для евакуації вже немає", – додав Гайдай.

Речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник повідомив, що російські війська наступають у напрямку Сєвєродонецька. росіяни продовжують безупину потужно обстрілювати місто. Сьогодні в старому районі міста поліцейські виявили поранену 58-річну жінку. На місці їй надали домедичну допомогу та викликали медиків. На шляху до лікарні автомобіль потрапив під обстріл, але, на щастя, обійшлося. Про цей випадок повідомив очільник Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Також Олександр Мотузяник розповів, що українські захисники відбили російську атаку в селищі Метьолкіне. Зазнавши втрат, окупанти відступили.

Сумщина

Окупанти обстрілювали всю ніч і Сумщину. Росіяни випускали ракети та гатили з самохідних артилерійських установок, а близько першої ночі завдали авіаудару. Щонайменше 11 будинків зазнали серйозних пошкоджень. На щастя, обійшлося без людських жертв, – повідомив очільник ОВА Дмитро Живицький.

Крім цього, вночі ворог вів мінометний вогонь по північній частині Шосткинського району.

Зараз на Сумщині рятувальники ліквідовують наслідки ворожих ударів по будинках мирних громадян.

Харківщина

Росіяни не залишили ідею захопити Харківщину, бо для них це плацдарм та коридор для поповнення військ на Луганській та Донецькій територіях. Також небезпечними є Вовчанський, Куп'янський та Ізюмський напрями. Про це розповів голова Харківської ОВА Олег Синегубов в ефірі телемарафону. "Наше завдання – звільнити наші території, відсунути подалі ворога, а потім відновити інфраструктуру, налагодити життя і, разом з цим, вирішувати, як ми зміцнюватимемо наші кордони. Це відповідно і будівництво фортифікаційних споруд, адже безпосередньо лінія кордону з рф у нас становить 315 км. Це велика територія, і ми маємо повністю зміцнити її", – резюмував керівник області.

Харківські рятувальники повідомили, що з початку війни дістали з-під завалів у місті понад 150 тіл загиблих людей. Усього розібрали 98 зруйнованих об'єктів. Врятувати вдалося понад 250 людей.

Кіровоградщина

Сьогодні над селом Ганнівка Новоукраїнського району ППО збила ворожу ракету. Вона впала на відкритій місцевості. Загиблих і травмованих немає.

Дніпропетровщина

Вночі російські війська знову завдали удару по Дніпропетровщині. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. "Ніч була безкінечною повітряною тривогою. Ворог двічі вдарив з "Ураганів" по Апостолівській громаді. Влучив між селами. Люди не постраждали". 

"Дніпропетровщина 23 травня пережила найбільше повітряних тривог протягом одного дня за останні три місяці. Маємо одразу декілька "прильотів". Перша ракета по Павлограду. Ще три атаки – у Синельниківському районі. Дані щодо травмованих і масштаби руйнувань з'ясовуються. Також вдень під обстріли військ рф потрапило село Мала Костромка у Криворізькому районі. Там без загиблих та травмованих", — повідомив голова Дніпропетровської обласної адміністрації Микола Лукашук.

Запоріжжя

Окупанти вагонними нормами вивозять зерно зі складів Бердянська. Уздовж усього Мелітопольського шосе вишикувалася автомобільна колона зі вкрадених у перевізника "Аскет Шиппінг" зерновозів. Бердянці нарахували понад 30 фур із причепами, завантажені зерном зі складів у районі заводу "Азовкабель". Водії кажуть, що зерно везуть до Криму і далі на територію росії.

Сьогодні, 23 травня, російські окупанти увірвались до помешкання співробітника енерго-ремонтного підрозділу Запорізької АЕС Сергія Швеця та розстріляли його з автоматичної зброї. З численними кульовими пораненнями пан Сергій ушпиталений до міської лікарні Енергодара. Лікарі борються за його життя. Про таку нелюдську жорстокість розповів "Енергоатом". "Потвори, які вчиняють злочини проти мирних людей, працівників ЗАЕС, повинні бути притягнуті до відповідальності!"

Херсонщина

війна україна

На Херсонщині військові рф продовжують нищити село Осокорівку. Під їхні обстріли потрапляють приватні будинки, господарські приміщення, комунальні приміщення. Місцеві жителі опублікували фотографії зруйнованих будинків та подвір'їв. 

Поточна оперативна обстановка на півдні України: Протягом ночі наші підрозділи на Херсонщині та Миколаївщині продовжували боронити зайняті позиції. Ворог продовжує укріплення для себе в тому числі запасних відступних рубежів. Активних дій не веде, здійснює дистанційні обстріли позицій ЗСУ та населених пунктів.

В Бериславському і Каховському районах на Херсонщині ситуація напружена. Окупанти силою утримують людей, не даючи можливості евакуюватися, а на в'їзд в область не допускають гуманітарні вантажі крім кримського напряму.

На Херсонщині зараз відбувається друга Буча, — б'є на сполох омбудсвумен Людмила Денісова. Там рашисти зґвалтували дівчаток 12 та 15 років, шестимісячну дівчинку чайною ложкою, дворічних близнюків на очах у матері та трирічного хлопчика. Близнята померли, – повідомляє Людмила Денісова.

В Херсоні окупанти заявляють про запровадження бівалютної зони, що означатиме використання рубля нарівні з гривнею.

Миколаївщина 

ОК "Південь" розповіло про ситуацію у південних областях України: на лінії зіткнення Миколаївської та Херсонської областей суттєвих змін у тактиці ведення бойових дій противника немає. Як і раніше, без можливості просування вперед, противник зміцнює свої позиції, намагаючись провести повітряну розвідку. Проте не всі "розвідники" досягають своєї мети: силами ЗСУ "заземлений" ворожий безпілотник-розвідник типу "Орлан-10'.

 Одещина 

На Одещині ситуація стабільна і контрольована. Але враховуючи, що до угруповання в Чорному морі з 7 великих десантних кораблів та 2 ракетних з Севастополя висунувся один з новітніх кораблів чорноморського флоту "Адмірал Макаров", слід враховувати, що ймовірність ракетних ударів ще підвищується. Про це попереджає ОК "Південь".

1
490

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: