fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:27 22 Тра 2022

Хроніка подій: 88 день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 22 травня і вже 88 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: 88 день оборони України від російської агресії

Ворог не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні, продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по території нашої країни.

На Сіверському напрямку ворог продовжує вести обстріли населених пунктів у Сумській та Чернігівський областях.

На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання займаних рубежів на Харківському напрямку.

На Донецькому напрямку окупанти намагаються прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області.

На Бахмутському напрямку – суцільне пекло.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито 9 атак ворога, знищено 5 танків, 4 артилерійські системи, 10 одиниць бойової броньованої техніки та 2 автомобіля противника, уражено 1 БпЛА "Орлан-10".

Зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил збили 2 крилаті ракети, а ударна авіація знищила 12 одиниць військової техніки ворога.

На Авдіївському напрямку орки зазнали втрат в районі населеного пункту Красногорівка. На Курахівському напрямку ворог вів штурмові дії в районі Мар'їнки, успіху не мав.

"Війна триває. Вона не закінчилася. Нам ще потрібно битися і йти до перемоги. Можливо, комусь у тилових містах здається, що про війну можна забути. І стати безтурботним. Чи навіть недбалим. Але ні. Щодня українці гинуть за нашу незалежність. І кожен та кожна з нас мають щоденно дбати про те, щоб допомогти обороні. Тим, чим можуть. Так, як можуть", – наголосив Зеленський у новому відеозверненні.

Кількість встановлених жертв рашистів тільки на Київщині наблизилась до 1300 осіб

Сьогодні стартує Всесвітній Давоський форум.  Це буде перша зустріч світових лідерів з початку пандемії. Головною темою для обговорення є повномасштабне вторгнення зс рф в Україну. У день відкриття конференції президент України Володимир Зеленський виступить із промовою по відеозв'язку. 

Рада проголосувала за продовження терміну дії воєнного стану на три місяці до 23 серпня. Також на три місяці продовжено мобілізацію.

Також Верховна Рада прийняла законопроєкт про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму та символіки, яку використовує кремль під час війни проти українського народу. Також під заборону потрапили ліки з росії та Білорусі. Окрім цього, парламент офіційно визнав рф державою-терористом.

Президент Володимир Зеленський прокоментував петицію про дозвіл виїжджати з країни чоловікам призовного віку. На брифінгу в неділю, 22 травня, Зеленський сказав, що не розуміє, кому адресовано цю ініціативу, і нагадав, що на фронті щодня гинуть до 100 українських військовослужбовців.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Польща передала Україні майже весь резерв запчастин та озброєння для МиГ-29. Завдяки цьому Україна має можливість відновлювати їх боєздатність.

Пакет допомоги Україні на 40 мільярдів доларів може "відкрити порт Одеси", заявив лідер республіканської меншості в Сенаті Конгресу США Мітч Макконнелл. "Я думаю, що цей пакет озброєнь складений таким чином, щоб дати їм те, що їм потрібне зараз, не тільки для перемоги в наземній війні, але й, сподіваюся, щоб вплинути на те, щоб знову відкрити порт Одеси", — сказав Макконнелл The New York Times.

Україні необхідно більше важкого озброєння, – заявив голова ОП Андрій Єрмак. У парнтерів Україна просить:

  • Високоточні ракети.
  • Дрони.
  • Системи ППО/ПРО.
  • Боєприпаси.
  • Американські MLRS.

"Україна вдячна за ленд-ліз. Нам потрібна зброя. Без обмежень", – наголосив Єрмак. 

Добрі новини надійшли і з Німеччини. ФРН передасть Україні летальну зброю, а також гроші на закупівлю необхідного, артилерійські боєприпаси та засоби перехоплення. Відповідне рішення вже ухвалено, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц. 

А радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що логістика військових поставок в Україну налагоджена так, що їх неможливо перервати, відстеживши окремі партії зброї та атакувавши їх. Тож уся зброя, яку нам надають партнери, обов'язково доїде до фронту, як би росія не намагалася цьому перешкоджати.

 Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

У Міністерстві освіти Німеччини закликають без бюрократії визнавати професійну кваліфікацію українців. Рішення може прискорити їхню інтеграцію на ринку праці, – повідомляє Deutsche Welle. За словами міністерки освіти Беттін Штарк-Ватцінгер, Німеччина має активно підтримувати бажання українських біженців працювати, однак для визнання профкваліфікацій необхідна велика стандартизація та уніфікація в землях. Крім того, розглядається варіант отримання посткваліфікації вже після влаштування на роботу.

Чиновниця також додала, що Німеччина зміцнює співпрацю з міністерством освіти та науки України, щоб дати можливість українським дітям отримати атестат про закінчення школи, який визнається в Україні. За даними міністерства освіти Німеччини, з початку війни до німецьких шкіл зараховано понад 90 тисяч українських учнів.

Трофеї ЗСУ

Луганщина, збитий російський Су-25, пілот катапультуватися не встиг.

І ще трофеї. Наші бійці захопили Т-72А та дві БМП-1. На фото – Герой України Да Вінчі.

ЗСУ знову зруйнували понтонну переправу  окупантів через Сіверський Донець. Про це повідомили в пресслужбі МВСУ. "Аеророзвідники Державної прикордонної служби України виявили, що окупанти налагодили через річку переправу. Навівши понтонний міст, вони збиралися переправити близько десятка одиниць броньованої техніки". "Вчасна передача інформації до артилеристів ЗСУ внесла корективи у плани загарбників і влучним пострілом було зруйновано переправу разом з танком противника, який саме в цей час на ній й знаходився",  – додали в МВС.

Новини від партнерів

Хроніка подій: 88 день оборони України від російської агресії

Посольство США в Україні опублікувало картину Іллі Рєпіна "Запорожці", красномовно прифотошопивши туди Джо Байдена. Ось тільки лист на цей раз буде путіну.

Певно там буде пару рядків і про те, що Польща має намір розмістити у себе бази НАТО на постійній основі. Про це заявив прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький. "У країнах східного флангу НАТО мають бути створені постійні бази союзників. Польща готова побудувати такі бази на постійній основі, зокрема бази для підрозділів легкої піхоти". 

дуда зеленський

А сьогодні, 22 травня, президент Польщі Анджей Дуда виступить у Верховній Раді України. Про це повідомила пресслужба політика. Дуда вже прибув до України. На офіційному сайті польського президента сказано, що він стане першим главою іноземної держави, який особисто звернеться до українських депутатів з моменту повномасштабного вторгнення рф в Україну. 

Україна має стати членом Євросоюзу. А президент Польщі Анджей Дуда зробить для цього все можливе. Про це він заявив сьогодні, виступаючи перед українським парламентом. Крім того, він сказав, що з росією та її лідером більше не можна вести жодних справ: "Європа розплющила очі та побачила, хто така насправді росія. Це не та країна, яка хоче вести бізнес, у якому є компанії з бізнес-правилами".

"Ви – українці. Ви – не біженці. Ви – наші гості. Ми зробимо все, щоб Україна стала членом Європейського Союзу. Ніхто не зможе порушити нашу єдність. Ні вороже налаштовані політики, ні іноземні агенти, ні журі на Євробаченні", – сказав Дуда.

Держави ЄС та країни-партнери, зокрема, США, Велика Британія, Австралія, Канада та інші, виступили із заявою щодо обмеження або призупинення участі росії та білорусі у роботі Всесвітньої митної організації (ВМО). Також країни-підписанти:

  • вимагають призупинити всі програми фінансування рф та рб, які здійснюються ВМО, щоби гарантувати, що їх виконання або продовження не сприятиме, навіть непрямим чином, фінансуванню воєнної агресії проти України.
  • закликають ВМО зробити все можливе, щоби допомогти українській митниці здійснювати свою діяльність всупереч цій агресії та обіцяють і надалі закликати рф та рб виконувати свої міжнародні обов'язки щодо підтримки міжнародного миру та безпеки.

Дякуємо друзям! До речі, посол Польщі Бартош Ціхоцький не евакуювався з Києва та пережив разом з киянами та всіма українцями страшні дні наступу рашистів на столицю України. "Коли всі були переконані, що Київ впаде, та евакуювали звідси посольства, то польський консул Бартош Ціхоцький залишився у Києві та був з вами під час бомбардувань. Він сьогодні зі мною. Дякую Вам, пане посол, за те, що гідно представляєте нашу державу", – сказав президент Польщі Анджей Дуда.

А Володимир Зеленський присвоїв польському місту Жешув звання "Місто-рятівник". Це місто, через яке пройшли мільйони українців, тікаючи від війни. Так президент висловив вдячність українців братам-полякам.

Литва більше не імпортує російську електроенергію, повідомило Міненерго країни. Влада Литви відмовилася від електрики з росії 20 травня.  Сьогодні, 22 травня, це рішення набуло чинності. Відсьогодні Литва також має зупинити імпорт російської нафти та природного газу.

"Спалювати українські підручники з історії — це не денацифікація. Це протилежне". Пані посол Великої Британії Мелінда Сіммон опублікувала фото з багаттям, у якому окупанти спалили книжки з історії України. Книжки у свій час палили фашисти, тепер цим займається росія.

Що там на росії?

Мета путіна – не лише продовольча, а й міграційна криза, – заявив Tagesspiegel колишній посол Німеччини в Москві Рюдігер фон Фріч. "Розрахунок путіна полягає в тому, що після зриву поставок зерна голодуючі люди втечуть із цих регіонів і спробують потрапити до Європи – як мільйони сирійців, які втекли від жахів війни. Новою хвилею біженців путін хоче дестабілізувати Європу і вплинути на уряди західних країн, щоб вони відмовилися від своїх жорстких позицій щодо росії. Це нова "гібридна війна", – вважає Рюдігер.

А що чутно про російських посіпак?

У так званій "ДНР" директивно знизили курс гривні – з 2,5 до 2 рублів за одну гривню. "Указ" видав Денис Пушилін. Такий курс працюватиме щодо цін на товари, роботи та послуги. Також за курсом "один до двох" рахуватимуть розмір статутного капіталу українських підприємств, які реєструватимуться в "ДНР" на нещодавно захоплених територіях.

У кількох населених пунктах Білорусі пройшли похорони військових, які зголосилися укласти контракти з російськими ПВК. Загалом участь у війні проти України непопулярна серед білоруських військових. У військових частинах не проводиться серйозної агітації чи пропагандистських заходів. Втім, відомо про випадки добровільного підписання контрактів з різними російськими ПВК. Основний мотив для цього – гроші, які обіцяють за участь у бойових діях на українській території. Але після низки похорон та звісток про "зниклих безвісти" кількість охочих підзаробити зменшилась.

Втім, вперше за два місяці в Білорусі зафіксовано рух "Іскандерів" до кордону з Україною. Про це пишуть білоруські ЗМІ. Незважаючи на те, що більшість військ зс рф відступили з київського напрямку ще на початку квітня, у Білорусі досі частково залишаються російські військові та техніка. Крім того, продовжують фіксувати запуски ракет з Білорусі по Україні. З цієї причини слід продовжувати відстежувати місця дислокацій та переміщення РК білоруськими дорогами. 

Російський брехунець 

Хроніка подій: 88 день оборони України від російської агресії

У новому підручнику історії для російських шкіл немає терміну "Київська Русь". Тепер є просто "Русь". Історію, звісно, можна переписати – в одній окремій країні, але весь світ знає правду.

Санкціями по агресору!

Міністр транспорту росії Віталій Савельєв заявив, що західні санкції проти росії практично зруйнували всі логістичні коридори, що використовуються країною для торгівлі. Агов, це тільки початок і "коридорами" дія санкцій не обмежиться.

росія заплатить за всі свої злочини. Колишній військовополонений, учасник бойових дій на Донбасі Володимир Фоміцький виграв позов проти росії. Тепер чекає на компенсацію в мільйон гривень. Як розповів Фоміцький, його взяли в полон у 2014 році під час виходу з Іловайського котла. Він пробув у заручниках 10 днів. Після звільнення Фоміцького визнали непридатним до військової служби.

Нафтове ембарго проти росії можуть ввести в Європарламенті без згоди Угорщини, – повідомляє Deutsche Welle. Ухвалити таке рішення закликала віцепрезидентка Європарламенту Катаріна Барлі. Також вона зазначила, що Будапешт "водить ЄС за ніс".

Через дефіцит підсанкційних запчастин російському "Аерофлоту" доведеться розбирати власні літаки, – пише Bloomberg. За прогнозами, це може статися вже за три місяці.

Фінляндія заморозила майна росіян, які потрапили під санкції, мінімум на €76 млн. За даними фінських ЗМІ, внаслідок санкцій було конфісковано понад 1000 вагонів товарних поїздів, загальною вартістю на €20 млн.

А в порту Коккола знаходиться вилучена партія залізняку, вартість якого становить понад €40 млн.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: 88 день оборони України від російської агресії

Всесвітньо відомий український художник Іван Марчук написав картину про війну. "В тривозі…" — лаконічно підписав свій витвір майстер.

Хроніка подій: 88 день оборони України від російської агресії

Isobar Ukraine разом із благодійним фондом Сергія Притули та Concert.ua продають квитки на "Пекельний концерт" Йосипа Кобзона. Творці цієї ініціативи закликають купувати квитки на концерт. Квиток не дає права на відвідування концерту, а лише надає право на перегляд спеціального відеоролику. Проєкт створений для збору пожертв для допомоги ЗСУ, кошти, отримані від реалізації квитків будуть перераховані на потреби ЗСУ до Благодійного фонду Сергія Притули. 

Фотожурналісти Мстислав Чернов і Євген Малолєтка, які висвітлювали блокаду Маріуполя, стали лауреатами премії імені Георгія Ґонґадзе. Крім того, цього року вперше в історії премії вручили Спеціальну відзнаку — нею посмертно відзначили фотожурналіста Макса Левіна.

Між Україною та Польщею буде спрощено перетин кордону, – заявив президент України Володимир Зеленський під час виступу в Раді після промови польського колеги Анджея Дуди. Він зазначив, що буде прийнято відповідну двосторонню угоду. Президент додав, що сьогодні український та польський народи стали побратимами, а країни – сестрами.

Спорт, як і все життя, не може бути поза політикою. Ілля Ковтун, лідер збірної України зі спортивної гімнастики, відмовився від участі у фіналі чемпіонату Італії в найвищій лізі, на знак протесту проти допуску представника росії.

Київ і область

Хроніка подій: 88 день оборони України від російської агресії

Російська техніка металобрухтом дійшла до центру Києва. На Михайлівській площі експонуються танк Т-72Б3, башта від БМД-4, машина РЕБ та частина позашляховика "Тигр". Наші воїни перетворили цю "гордість" рашистської федерації на експонати Національного військово-історичного музею України.

Нацполіція заарештувала Олександра Харченка, призначеного російськими військовими під час окупації "керівником" селища Димер Київської області. Одразу після того, як росіяни увійшли в місто, Харченко добровільно запропонував свої послуги та очолив створену ними адміністрацію. Він запропонував відновити роботу основних місцевих служб та домогтися, щоб жителі Димера почали добре ставитися до російських військ.

13:40 – ракетна атака! 3 вибухи в Київській області. Спрацювало ППО. путін наказав запускати ракети саме тоді, коли до Києва прибув президент Польщі.

Житомирщина

Прилетіло і в Житомирську область. Вибухи були в Малині. Інформацію про це підтвердив міський голова Малина Олександр Ситайло. Загарбники вдарили по інфраструктурі Укрзалізниці. 

UPD: Внаслідок удару російських військ по Малину загинула щонайменше одна людина, – повідомив журналістам голова ОВА Віталій Бунечко.

Жертв і руйнувань могло б бути значно більше, якби не наше неймовірне ППО. Повітряне командування "Центр" повідомляє, що підрозділи ППО знищили чотири крилаті ракети, котрі летіли в бік Житомирщини. Три ракети ліквідувала авіація, ще одну – підрозділ зенітних ракетних військ повітряного з'єднання.

Чернігівщина

Майбутній вигляд чернігівського готелю "Україна" очима одного з дизайнерів. "Пропоную залишити ракетні шрами у містах, та переосмислити підхід до будівництва. Це буде найкращий підручник, завдяки котрому люди пам'ятатимуть жах війни", – каже Іван Огієнко. Зараз, після російських обстрілів, готель "Україна" виглядає так: 

ОК "Північ" повідомляє, що сьогодні рашисти обстріляли прикордонний район Чернігівської області. Усього зафіксували 6 пострілів в район населеного пункту Сеньківка. Жертв, на щастя, немає.

 Сумщина

Росіяни здійснили обстріли у районах населених пунктів Бояро-Лежачі, Улиця, Бунякине, Гірки Сумської області. Про це повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

Донеччина і Луганщина

Донецька область. Миколаївка – один з 11 населених пунктів Донеччини, які були обстріляні сьогодні російськими окупантами, — повідомляє Донецька облдержадміністрація. Вчора дві людини там загинули, ще двоє були поранені. 

Окупанти поновлюють так звані добровільні дружини в Маріуполі, – повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Чоловіки Маріуполя будуть патрулювати місто спільно з окупаційними військовими. За даними Андрющенка, такі заходи у місті спрямовані на виявлення активістів та працівників комунальної сфери.

А в "фільтраційних таборах" на окупованій Донеччині перебувають майже 4 тисячі чоловіків з Маріуполя. Окупанти заявляють, що вже у липні-серпні їх буде "мобілізовано" до лав незаконних збройних формувань ОРДЛО, — повідомляє уповноважена з прав людини Людмила Денiсова. За її словами, чоловіки перебувають у жахливих умовах, сплять на підлозі, в задусі та антисанітарії, піддаються тортурам та знущанням.

Росіяни намагалися увірватися у Сєвєродонецьк з чотирьох боків, але зазнали поразки. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Ворог отримав гідну відсіч і відступив. "Артилерійські та мінометні обстріли житлових кварталів ними продовжилися. Постраждав майже кожний підконтрольний населений пункт. Між Сєвєродонецьком та Лисичанськом зруйнований проліт мосту поблизу залізничного вокзалу". 

Хроніка подій: 88 день оборони України від російської агресії

Розплата прийшла швидко. ЗСУ знищили техніку російських військових, яка зруйнувала міст між Лисичанськом і Сєвєродонецьком, – повідомив керівник Луганської ОВА Гайдай. Наводку дало хвалькувате відео російських пропагандистів.

Також ЗСУ знищили ворожу техніку та понтонну переправу через річку Сіверський Донець. Поблизу села Серебрянка Донецької області росіяни планували перейти через понтонну переправу. Місія виявилася нездійсненною завдяки воїнам 30 ОМБр та іншим силовим структурам.

Харківщина

Хроніка подій: 88 день оборони України від російської агресії

Так виглядає звільнена від окупантів Вільхівка на Харківщині. Оце і є "освобождєніє" та "рускій мір". Зараз село вже потихеньку повертається до життя, проте роботи ще багато. Правоохоронці фіксують воєнні злочини російської армії.

А в обласному центрі підрахували вулиці з російськими назвами результати здивували. У Харкові майже 260 вулиць названо на честь російських міст, річок, озер, гір та інших географічних об'єктів та адміністративних одиниць держави-агресорки. Це вдвічі більше, ніж назв, пов'язаних із географією України та Харківської області зокрема. Мер Харкова Терехов запевнив, що всі вулиці, названі на честь російських міст, перейменують, і вже почали збирати пропозиції мешканців щодо нових назв. 

За минулу добу російські загарбники продовжили обстріли міста Харкова та населених пунктів області. Унаслідок обстрілу Салтівки поранення отримали 5 мирних мешканців. Також окупанти обстріляли Лозівський район, смт. Шевченкове та Чугуївський райони – 3 поранених. Ще 3 поранених – в місті Дергачі.

На території області тривають бойові дії. На Харківському напрямку ворог, як і в попередні дні, сконцентрований на утриманні займаних рубежів та недопущенні подальшого просування ЗСУ. На Ізюмщині російські окупанти готуються до відновлення наступу та ведуть обстріли в районах населених пунктів Вірнопілля, Дібрівне та Довгеньке. Але наші Збройні Сили України тримають позиції та не допускають просувань ворога.

Дніпропетровщина 

"Орки почали "денацифікацію" української риби" — на Дніпропетровщині російські окупанти влучили ракетою в річку Самара. Люди не постраждали, – повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Рибу шкода. Краще б росіяни у свою Самару влучили. 

Окупанти вдарили "Градами" по селу Мар'янське на Дніпропетровщині! За словами голови обласної ради Миколи Лукашука, до села прилетіло десять снарядів.

Крім того, ще два удари російсько-окупаційні війська завдали по території Апостолівської громади. Об'єкти інфраструктури не зачепило.

Запоріжжя

На Запоріжжі завдяки діям партизанів українські стрільці ліквідували кілька артилерійських систем російської армії, а поблизу Мелітополя знищили радіолокаційні станції окупантів, які глушили зв'язок та проводили розвідку.

Близько 02:44 російські війська запустили ракети по цивільній інфраструктурі одного з сіл у Вільнянщині Запорізької області, – повідомили у Запорізькій військовій адміністрації. Попередньо є постраждалі. Наразі на місці події працюють відповідні служби. Вибухи, що вночі чули мешканці Запоріжжя, були звуками цього обстрілу.

Росіяни стягують війська в окремих районах Запорізької та Херсонської областей, щоб відновити наступ на південному напрямку (у бік Запорізької та Миколаївської областей). Про це свідчать дані Інституту вивчення війни. У Високопілля та Архангельське прибуло поповнення особового складу та техніки росіян, найближчим часом очікується підвищення активності бойових дій. 

Також ISW пише про банери до 220-річчя створення Таврійської губернії в Мелітополі. На думку аналітиків, це може свідчити про намір росіян перетворити окуповані території на Херсонщині та Запоріжжі на квазіреспубліку на кшталт так званих "ЛДНР". Задача ЗСУ — не дати мріям окупантів справдитися. Херсонщина та Запоріжжя – це Україна!

Сьогодні вранці в окупованому Енергодарі пролунав вибух у будинку, де мешкає призначений рф "глава військової адміністрації" Андрій Шевчик. Він був всередині будівлі і, за повідомленням видання "Енергодар сьогодні", отримав поранення і був доставлений до лікарні. "Маємо точне підтвердження, що під час вибуху отримали поранення самопроголошений голова "народної адміністрації" Шевчик і його охоронці. Вони госпіталізовані до лікарні з травмами різної ступені важкості. Під час вибуху ніхто з мешканців під'їзду не постраждав", – повідомив законний голова Енергодару Дмитро Орлов.

Херсонщина

Хроніка подій: 88 день оборони України від російської агресії

21 травня між 18-ю та 19-ю годинами російські військові обстріляли селище Білозерка, що під Херсоном. Місцеві жителі повідомляють про трьох загиблих. Серед загиблих — підлітки: хлопець та дівчина, також загинула молода місцева вчителька. Є поранені, серед них дитина. Одразу після обстрілу, приблизно за пів години, за словами очевидців, приїхала російська знімальна група: "Приїхала так звана "міжнародна преса" (той самий анонсований рашистами "престур"). А тепер ті гниди знімають своє кіно", – говорить жителька селища. До "престуру" в Білозерку нічого не прилітало…

Сюжет з "визволеної" Херсонщини показав Перший канал. "Іноземні журналісти" в захопленні. Насправді ж цими "журналістами" виявилися блогери-фанати путіна, які багато років живуть у росії – Томас Репер і Джон Дуган, які ні в яких ЗМІ, природно, не працюють.

А щоб херсонці не тікали від того "щастя", про яке розповідають путінські пропагандисти, в окупованих районах Херсонської області росіяни замінували мости та дороги, щоб не дати місцевим жителям виїхати на підконтрольну Україні територію.

На Херсонщині українські військові накрили вогнем контрольно-спостережний пункт окупантів, унаслідок чого ворог втратив управління підрозділами. ЗСУ також знищили великокаліберну гармату "Гіацинт", самохідну гармату "Піон" та іншу техніку.

Миколаївщина 

Вночі в Миколаєві лунали вибухи касетних снарядів. Про це близько опівночі повідомив міський голова Сєнкевич. П'ятеро людей постраждали.

Вночі росіяни обстріляли Широківську громаду – три будинки згоріли внаслідок прямих влучень. Вдень, вночі і зараз тривають обстріли у Березнегуватській громаді. 

П'ятеро людей постраждали внаслідок обстрілу Миколаївської області, – повідомляє ОК "Південь". Найбільше дістається Березнегуватській та Широківській громадам та Миколаєву. Вкотре знищено житлові будинки. За добу в Миколаївській області поранення отримали 9 людей. На щастя, дітей серед потерпілих немає.

А ввечері мер Миколаєва Олександр Сєнкевич повідомив, що Миколаїв знову обстрілюють касетними снарядами

Захід України

Хроніка подій: 88 день оборони України від російської агресії

В Івано-Франківську під час благодійного забігу волонтери зібрали 31 717 грн на повербанки для ЗСУ. Захід відбувся на міському озері. Це другий захід, який організували волонтери, учасники організації "Креатив клуб" та працівники департаменту, щоб зібрати гроші на повербанки на фронт.

1
1904

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: