fbpx
Сьогодні
Що відбувається 14:28 21 Тра 2022

Хроніка подій: 87 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 21 травня і вже 87 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

З Днем Європи, Україно! Сьогодні наша країна – у центрі уваги Європи, адже зараз Україна виборює свободу, право жити по демократичних законах у вільній, європейській країні.

Хроніка подій: 87 день оборони України від російської агресії

"42 держави стали на бік України у справі проти рф у Міжнародному суді ООН та оголосили про намір приєднатися до нашого позову. Я вдячний партнерам, які обрали правильний бік історії. Це бік правди, міжнародного права та справедливості. Разом ми притягнемо рф до відповідальності", – подякував цивілізованим країнам президент України Володимир Зеленський. 

Крім того, Зеленський пропонує державам-партнерам підписати багатосторонній договір і створити механізм, завдяки якому кожен і кожна, хто постраждав від дій російської армії, зможе отримати компенсацію своїх втрат. На основі такого договору російські кошти та майно, які перебувають у юрисдикціях держав-партнерів, мають бути заарештовані або заморожені, а потім конфісковані й спрямовані у спеціально створений фонд, з якого усі, хто постраждав від російської агресії, зможуть отримати відповідну компенсацію. "Це буде точно справедливо. І росія відчує справжню вагу кожної ракети, кожної бомби й кожного снаряду, які вона випустила по Україн", – сказав президенті.

Це все обов'язково справдиться, але поки що рашисти продовжують завдавати ракетних ударів, намагаючись уразити транспортні розв'язки та об'єкти критичної інфраструктури України. Луганщина – найгарячіша точка України, область стримує ворога від подальшого просування в інші регіони. На півдні окупанти готуються до контрнаступу ЗСУ та затяжної війни. 

зсу армія

Збройні сили України надають достойну відсіч ворогу. Наші ППО за добу уразили 5 повітряних цілей:

  • 3 БпЛА (ОТР);
  • 1 крилата ракета;
  • 1 невстановлена ціль (імовірно вертоліт).

Завдяки умілим діям та майстерності воїнів Сил оборони Запорізького краю за 20 травня було знищено:

  • особового складу – 9 осіб, 12 поранено;
  • бойових броньованих машин/ 2 од;
  • БПЛА "Орлан-10" – 2 од.
  • автомобільної техніки – 5 од;
  • мінометів – 1 од.

На Донбасі українські захисники знищили близько 80 окупантів та 8 танків! Крім того, бійці угруповання Об'єднаних сил за добу відбили 11 атак ворога та знищили: 

  • 3 артилерійські системи 
  • 10 одиниць бойової броньованої техніки 
  • 3 спеціальні броньовані автомобілі 
  • 6 одиниць автомобільної техніки 

Тим часом оперативно-тактичне угруповання "Схід" знищило ворожий склад з боєприпасами. За добу ворог втратив: 

  • особового складу – до 80 
  • 1 танк 
  • 2 БМП 
  • 1 бронетранспортер МТЛБ 
  • 1 артилерійську систему 
  • 1 міномет 
  • 4 гусеничні тягачі АТТ 
  • 1 безпілотний літальний апарат

ОК "Південь" повідомляє, що за минулу добу українські військові знищили 36 загарбників, 3 ворожі танки Т-72, реактивну систему залпового вогню "Град" і автомобільну техніку.

Чудова робота! Далі – більше!

Міська рада Маріуполя просить українські ЗМІ не поширювати відео з захисниками Маріуполя, зняті ворогом. "Звертаємось до представників українських ЗМІ. Просимо не розповсюджувати відеоматеріали, зняті російськими пропагандистами, на яких зображені українські героїчні захисники Маріуполя, які вийшли з території Азовсталі". Чиновники міськради закликають поважати наших героїв та не підігрувати окупантам, розповсюджуючи ворожі матеріали.

 Гуманітарні місії  

РосЗМІ опублікували перші кадри з Сергієм Волинським, який вийшов з "Азовсталі". Він каже, що потрапив на "Азовсталь" унаслідок бойових дій та здався в полон.  За словами Волини, на території заводу морських піхотинців більше немає. 

З "Азовсталі" евакуювали практично всіх! – заявив Володимир Зеленський. "Вивезено цивільних, медиків, важко поранених. На цю мить також відбувається вивезення людей. Мені здається, що найближчим часом навіть, не днями, а часом, завершиться вивезення всіх", – розповів Президент.

Президент також розповів, як під час облоги "Азовсталі" на завод доставляли їжу та боєприпаси. За його словами, це робили за допомогою вертольотів, а багато льотчиків загинули під час виконання завдання. "Дуже велика кількість наших льотчиків загинула на жаль. Героїчні люди, які знали, що складно, що майже неможливо долетіти до "Азовсталі", привезти ліки, їжу, воду, забрати тіла, поранених". 

Тим часом мінвбивства рф заявило про "повне звільнення "Азовсталі", а військових з "Азовсталі" привезли до виправної колонії 120 селища Молодіжне Волноваського району.

росія продовжує депортувати цивільних Маріуполя, називаючи це "гуманітарною місією". Це відбувається так: рашисти подають автобуси і оголошують про евакуацію. При посадці вже повідомляють, що автобус везе в Безимянне Новоазовського району і потім на росію. Російські військові та "офіційні волонтери" блокують будь-які спроби покинути місце та відмовитись від "евакуації". У 21 сторіччі все, про що ми читали у книжках про Другу світову війну, перетворилося на реальність в Маріуполі.

На Запоріжжі запрацював зелений коридор з Кам'янського. 21 травня з 10 ранку в районі с. Кам'янське (Запорізька область) запрацював зелений коридор.

Про це повідомила Запорізька обласна військова адміністрація. "З 10.00 до 15.00 відкриваємо зелений коридор для громадян, які виявили бажання виїхати на територію підконтрольну противникові в районі с. Кам'янське", – сказано в повідомленні. У разі зміни безпекової ситуації коридор буде закрито, додали в ОВА.

Перемовини України з Росією

"Не ми починали цю війну, але нам її закінчувати. Коли я тільки став президентом, я справді думав, що цю війну можна закінчити суто діалогом. Зараз я розумію, що закінчення також буде дипломатичним. Це гібридна війни, вона складна, і перемога буде складна. Є речі, які без перемовин ми не зможемо повернути. Бо ми хочемо повернути все, а росія хоче забрати все", – сказав Володимир Зеленський в інтерв'ю телемарафону "Єдині новини".

Він додав: "Найцінніше — зберегти більше військових. Не треба бути жадібними на цей момент, вважаючи, що перемога наша буде не до кінця справедливою. Бо справедливо буде повернути все. Точно наша держава все поверне.

Але є земля, яку вони окупували зараз, а є земля, де вони вкопувались роками. Тому я вважаю, що вийти на лінію до 24 лютого – це для нас буде вже перемога. Вийти на лінію розмежування до 24 лютого буде означати, що ми себе відстояли, не дали себе захопити. І далі перейдемо до другої частини. І я хотів би, щоб розуму у цієї країни було достатньо, щоб другу частину ми проговорили за столом перемовин. І щоб результатом цієї розмови стала повна справедливість".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Хроніка подій: 87 день оборони України від російської агресії

Міністерство оборони США офіційно повідомляє, що "у Форт Стюарт, штат Джорджія, військовослужбовці Aрмії США з 3-ї піхотної дивізії США завантажують бронетранспортери M113, які прямують до Європи для надання військової допомоги Україні".

Законопроєкт про $40 млрд для України везуть Байдену у Південну Корею. Там його підпише президент США Джо Байден, який зараз відвідує цю країну. Цю інформацію надав CNN представник Ради національної безпеки США.

14:00 – законопроєкт і Байден зустрілися! Джо Байден підписав закон про надання Україні $40 млрд, – повідомляє Білий Дім. На що підуть $40 млрд, які США виділили Україні:

  • $6 млрд — на зброю, розвідувальну підтримку, підготовку та іншу допомогу з безпеки Збройним Силам України;
  • $8,7 млрд — на заповнення запасів зброї, яка була передана Україні;
  • $3,9 млрд – на фінансування операцій Європейського командування, у тому числі розвідувальну підтримку;
  • $11 млрд — на зброю, військове та захисне обладнання та спорядження, яке Байден зможе надсилати Україні прискореними темпами без додаткового узгодження з Конгресом;
  • $13,8 млрд — схвалено Держдепартаменту, основна частина цих коштів піде до Фонду економічної підтримки, щоб допомогти українському уряду продовжувати свою роботу;
  • $4,4 млрд — направлять на постачання продовольства Україні та іншим країнам.

Як світ допомагає Україні:

  • 504 мільйони євро Україна отримала із Цільового фонду донорів Світового банку — це зокрема гроші США та Великої Британії.
  • Сьогодні Європейська комісія виплатила Україні й другу частину траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро. 
  • У найближчі місяці Україна має отримати 9 млрд євро від Європейського Союзу. 
  • Ще майже 9 млрд доларів фінансової допомоги надійдуть від США.

Ці кошти допоможуть Україні вистояти та оперативно відновлюватись, підкреслив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта відвідав Ірпінь. "Я ніколи не забуду візиту в Ірпінь. Руйнування та насильства абсолютно нищівні.  Я побачив свідчення жорстоких, невибіркових та невиправданих атак", — написав Кошта у твіттері після візиту.

Результат візиту Антоніу Кошта: Україна отримає 250 мільйонів євро від Португалії. Про підписання відповідного меморандуму з прем'єр-міністром Португалії Антоніу Коштою повідомив Денис Шмигаль. Перший транш у 100 мільйонів євро Україна отримає уже цього року. Також Португалія пообіцяла допомогти відновити українські школи та дитсадки.

Зеленський сподівається, що США передадуть Україні ракетні системи MLRS. Такі очікування Президент України покладає на онлайн-зустріч міністрів оборони понад 40 держав світу, яка відбудеться в понеділок, 23 травня. M270 MLRS – американська реактивна система залпового вогню на гусеничній базі БМП "Бредлі" виробництва компанії Vought.

Новини від партнерів

Хроніка подій: 87 день оборони України від російської агресії

У Гаазі щодня вивішують гігантський український прапор довжиною близько 20 метрів і висотою 4 метри прямо перед будівлею посольства рф. Місцеві мешканці організували сусідський патруль, щоб цілий день стежити за прапором, оскільки попередні прапори хтось знімав.

США залишать 100 тис. своїх військових у Європі, – пише CNN. Вони залишаться доти, доки росія не припинить війну в Україні та не перестане загрожувати Фінляндії, Швеції та НАТО, заявили деякі американські чиновники.

Також НАТО обговорює постачання зброї Молдові для її відповідності стандартам альянсу, – заявила глава МЗС Великобританії Ліз Трасс.  Вона пояснила це загрозою із боку росії.

Естонія виступає за введення кораблів НАТО в Чорне море для розблокування українських портів. Про це d коментарі Guildhall заявив екскомандувач Силами Оборони Естонії, депутат Європейського парламенту, генерал-лейтенант Ріго Террас. Крім того, Президент України Володимир Зеленський заявив, що держава розглядає різні варіанти розблокування портів. Один з них військовий, і для цього вже запросили відповідне озброєння.

Що там на росії?

На росії – чергова резонансна пожежа на об'єкті оборонної сфери. На цей раз горів об'єкт на території Центрального аерогідродинамічного інституту (ЦАГІ) ім.  професора М. Є. Жуковського у Підмосков'ї – провідного аерокосмічного інституту. Пожежу було ліквідовано, інформації щодо постраждалих немає.

У Курській області рф біля кордону з Україною обстріляли село Попово-Лежачі. Влучили в машинно-тракторну станцію, постраждалих немає, – повідомив губернатор.

А що чутно про російських посіпак?

Сербія ввела санкції проти Білорусі. Країна, яку росія вважає своїм стратегічним партнером, приєдналася до Євросоюзу щодо обмежень через війну в Україні. Рішення Ради ЄС від 8 квітня запроваджує секторальні санкції щодо білоруської фінансово-транспортної системи як реакцію на причетність Білорусі до російської агресії проти України.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: 87 день оборони України від російської агресії

Цьогорічні випускники шкіл отримають документи про освіту незалежно від місця перебування. Відповідний наказ підписав міністр освіти та науки Сергій Шкарлет: Органи управління у сфері освіти обласних і Київської міської адміністрацій допоможуть організувати видачу документів про освіту випускникам Донецької, Луганської та Херсонської областей. Також буде розроблено порядок видачі документів про освіту учням, які перебувають за кордоном.

Хроніка подій: 87 день оборони України від російської агресії

Тепер кожен може повідомити про вибухонебезпечну знахідку через застосунок від ДСНС – "Розмінування України". На логотипі додатку зображений пес Патрон, який спеціалізується на пошуку вибухівки й уже став талісманом ДСНС.

За кілька днів роботи додатку вже отримали 125 заявок, 76 із них із Київської області, розповідають у Міністерстві внутрішніх справ.

Хроніка подій: 87 день оборони України від російської агресії

Під час Каннського кінофестивалю на червону доріжку вибігла активістка у фарбі кольорів українського прапора — на її тілі було написано "Припиніть нас ґвалтувати"!

Київ і область

Для розмінування усієї території України знадобиться від 5 до 7 років — проте основні шляхи до населених пунктів Київщини та їх центральні дороги вдалося повністю розмінувати.

Найбільші вантажні літаки України  з Гостомеля перекинуть до Лейпцига. П'ять літаків АН-124 "Руслан" тепер базуватимуться в аеропорту "Лейпциг/Галле", повідомляють в "Авіалініях Антонова". Там розташований окремий ангар для ремонтно-профілактичних робіт, який українська авіакомпанія "має в розпорядженні". Компанія повернеться до аеродрому в Гостомелі після його відновлення.

Чернігівщина 

Хроніка подій: 87 день оборони України від російської агресії

Почали розбирати завали підірваного мосту через річку Десна на об'їзній Чернігова. Міст через Десну біля села Шестовиця на об'їзній Чернігова (ділянка траси М-01 Київ — Чернігів — Нові Яриловичі) знищили російські окупанти: скинули кілька авіабомб. У результаті удару впали прольоти штучної споруди.

Донеччина і Луганщина

За 20 травня орки вбили ще 3 мирних мешканців Донеччини, усі троє – в Лиманській громаді: у Лимані, Новоселівці та Сосновому. Всього від початку повномасштабного вторгнення нам достеменно відомо про 400 убитих росіянами цивільних на Донеччині. Ще 5 людей за вчора дістали поранення.

На Луганщині за добу загинули шестеро людей, також є поранені. Внаслідок обстрілів за день пошкоджено та зруйновано приблизно 50 будинків.

Ще один заклад культури знищили росіяни на Донеччині. Цього разу — музичну школу у Святогірську. Школа потрапила під обстріл сьогодні вдосвіта і знищена вщент. У 2016 році уряд Японії допоміг нам відремонтувати цю школу — то була частина проєкту "Сприяння стабілізації громад на Донбасі". Росіяни ж перетворили її на руїни, – інформує голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко.

У Сєвєродонецьку поновили газопостачання, – пише голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Разом із тим, в області повністю відсутнє централізоване водопостачання і населені пункти залишаються знеструмленими. Повністю відновити електропостачання до кінця бойових дій складно. Проте Луганщина отримала електрообладнання в якості допомоги з Польщі.

рашисти знову зруйнували міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом. Міст відновили у 2016 році після того, як у липні 2014 бойовики підірвали його під час відступу, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. 

А це Бахмут, який зараз нещадно обстрілюють орки. Війна підходить до міста все ближче. Бахмут – ключовий транспортний вузол, який прикриває зі сходу дорогу на Слов'янськ та Краматорськ.

Харківщина

Вночі окупанти обстрілювали Золочівську громаду, горіли житлові будинки. Усього за добу внаслідок російської агресії – 20 поранених: Харків – 2;  Лозова – 8, смт. Шевченкове – 6;  с.Донець, Балаклійської громади – 1;  Російські Тишки – 1, Дергачі – 2. На жаль, загинула 66-річна жінка у Дергачах.

На Харківщині ворог намагається утримати зайняті рубежі.  Найгарячіше на Ізюмському напрямку.  Але наші бійці ЗСУ тримають позиції та не дають ворогові просуватися вперед.

Харківський метрополітен відновить перевезення пасажирів 24 травня, — повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

У Харкові від обстрілів постраждали близько 30% багатоповерхівок. Про це також розповів Ігор Терехов: "У нас вісім тисяч житлових багатоповерхівок, з яких близько 30% тією чи іншою мірою зруйновані. Окрім того, у місті більше сотні зруйнованих шкіл, 69 дитячих садків, лікарні, пологові будинки, підстанції, транспорт та дороги". За словами Терехова, пошкоджені будівлі планують відновити за новими технологіями. Але багато чого доведеться будувати з нуля.

Сумщина

Оперативне командування "Північ" повідомляє: Сьогодні зранку ворог знову обстріляв прикордоння Сумської області. Спостерігачі зафіксували 6 "приходів" в бік населеного пункту Кучерівка з території рф. Втрат серед особового складу та техніки немає. 

Ракетний удар, гради та мінометні обстріли – ворог обстріляв територію між Харківською та Сумською областями та прикордоння Чернігівщини. Ворожий вертоліт завдав ракетного удару по околиці одного з населених пунктів на межі між Харківською та Сумською областями.

Крім того, пообіді, з території росії Сумщину обстріляли з "градів". Нараховано біля півтора десятка пострілів. Також зафіксовано мінометні обстріли у напрямку сіл Грем'яч, Миколаївка та Кучерівка.

Вінниччина 

У небі над Вінницькою областю сили ППО збили російську ракету. "Це сталося біля Немирова", – повідомив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Запоріжжя

У Запорізькій області окупанти почали пропускати автомобілі на заблокованій дорозі. Протягом трьох днів росіяни блокували рух автомобілів у районі Василівки, – повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов. Через це тисячі автомобілів українців не могли евакуюватися з півдня. У машинах перебували жінки та діти, а запаси їжі закінчувалися. Наразі близько 100 автомобілів уже змогли покинути місце вимушеного очікування.

Херсонщина

На захопленій російськими військовими Каховській греблі скидають великі об'єми води, яка затоплює Нову Каховку: підтоплена набережна і міський парк. Під загрозою – навколишні села і Херсон, – повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Окупанти в Херсоні викрали з власного будинку Ірину Горобцову. Приводом стали її публікації в Інстаграмі, де жінка проявляла свою чітку проукраїнську позицію, а також те, що вона мешкала в будинку, з якого видно Чорнобаївку. Про це повідомив політолог Олег Зайченко. За його словами, росіяни вже тиждень вибивають з Ірини зізнання, що це саме вона коригувала вогонь по окупаційних військах на чорнобаївському аеродромі.

В ніч на 21 травня рашисти обстріляли село Осокорівка на Херсонщині.  Пошкоджено житлові будинки та інфраструктуру. "Логіки обстрілів окупантів взагалі немає. Стріляють просто по будинках. Просто руйнують інфраструктуру", – повідомляють місцеві.

639 випускників змогли виїхати з Херсона і будуть брати участь у складанні мультипредметного тесту. За словами керівниці міського управління освіти, ті діти, які залишаються в окупації, поки що не мають такої змоги.

Миколаївщина

Росіяни завдали ракетного удару по базі будівельної компанії в Миколаївській області.  Окрім будматеріалів, згоріли заправна станція та склади, – повідомив  Віталій Кім.

В Миколаєві зник пам'ятник Пушкіну. Поки соцмережі генерували версії події, міський голова Олександр Сєнкевич зізнався, що пам'ятник Пушкіну прибрали комунальні служби: "Не потрібні нам зараз ніякі знесення чи вандалізм. Гарячих голів у нас вистачає, але наше головне завдання сьогодні – перемогти! Давайте на це спрямуємо усі сили. Після війни розберемось, що з ним робити".

Одещина

Хроніка подій: 87 день оборони України від російської агресії

Вирішена доля зруйнованої росією одеської висотки. В Одесі відновлять 16-поверхівку, в якій у квітні внаслідок російського ракетного удару загинули 6 дорослих і немовля.

Нове озброєння від США допоможе Україні "відкрити порт Одеси", – заявив лідер республіканців. "Я думаю, що цей пакет озброєнь складений таким чином, щоб дати їм те, що їм потрібне зараз, не тільки для перемоги в наземній війні, але й сподіваюся, щоб вплинути на те, щоб знову відкрити порт Одеси", — заявив лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл The New York Times.

20 травня ворог вчергове вдарив по Одещині крилатою ракетою, випущеною з літака. Від ворожого ракетного обстрілу утворилася вирва діаметром 12 метрів. Оперативне командування "Південь" повідомляє подробиці:

  • Вдарили по промисловому підприємству з добривами, через що на його території утворилася вирва діаметром 12 та глибиною 3 метри. Зруйновані промислові об'єкти.
  • Стався вибух, виникла пожежа, яку підрозділи ДСНС ї швидко ліквідували. Постраждалих і загрози природному середовищу, а також здоров'ю населення немає.

Захід України

Ціни на оренду квартир у Львові та Івано-Франківську пішли вниз. Два місяці тому квартири у Львові здавалися після першого дзвінка. Попит у рази перевищував пропозицію. Але на початку травня переселенці стали повертатися додому. Це спричинило зниження цін на житло на 20–25%.

12:30 – росіяни поцілили в обʼєкт військової інфраструктури на Рівненщині, – повідомляє голова ОВА Віталій Коваль. Шестеро людей поранено. Масштаби руйнувань уточнюються.

1
434

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: