fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:13 19 Тра 2022

Хроніка подій: 85 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 19 травня і вже 85 днів триває повномасштабний військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Сьогодні в Україні святкують День вишиванки. Вишиванка — це не лише частина національного одягу, а й один із найвпізнаваніших елементів нашої спадщини, символ волі та любові до України. Більше про вишиванки та символи традиційних візерунків — тут

вишиванка бойова

Фото: 118 окрема бригада територіальної оборони

А в Черкасах до Дня вишиванки творча майстерня створила першу в світі бойову вишиванку. Презентували її бійці ТРО, ініціатива створення бойової вишиванки належить бійцю Черкаської тероборони, який також є мистецтвознавцем.

Хроніка подій: 85 день оборони України від російської агресії

Приблизно половину території від того, що було окуповано армією рф в лютому-березні, наші захисники вже звільнили (жовтий колір). Попереду — звільнення всієї території України від загарбників!

Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил протягом доби знищили 35 одиниць техніки російсько-окупаційних військ, а українські бійці з угруповання «Схід» ліквідували до 220 окупантів. Так тримати!

А загальні орієнтовні втрати окупантів на 19 травня 2022 року становлять:

  • особового складу – 28500 (+200);
  • танків — 1254 (+3);
  • бойових броньованих машин — 3063 (+20);
  • артилерійських систем — 595 (+9);
  • реактивних систем залпового вогню — 199;
  • засобів протиповітряної оборони — 93 (+2);
  • літаків — 203 (+1);
  • гелікоптерів — 167;
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2157 (+20);
  • кораблів, катерів — 13;
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня — 455 (+14);
  • спеціальної техніки — 43;
  • крилатих ракет — 103 (+1)

війна

У той же час в Пентагоні кажуть, що останнім часом війська росії зменшили масштаби своїх дій в Україні і це свідчить про зменшення амбіцій ворога. Якщо раніше окупанти мали амбіції щодо великих міст та окремих шматків території, то тепер росіяни зосереджені на селах і перехрестях доріг.

В Україні від початку повномасштабного вторгнення рф викрито 88 ДРГ, — про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін. Затримано було близько 800 осіб, які були причетні до диверсійної діяльності. Майже всіх передали в СБУ, — додав Єнін. 

 Бріджит Брінк

Ще одна важлива новина для українців — Сенат Сполучених Штатів одноголосно затвердив кандидатуру Бріджит Брінк на посаду посла США в Україні! До цього три роки ця ключова посада була вакантною. Що відомо про Брінк — читайте у нашому матеріалі

Головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний заявляє, що Україні вдалося відібрати у російського агресора стратегічну ініціативу. "Нам вдалося відібрати у противника стратегічну ініціативу, завдати критичних втрат, змусити відмовитися від головної мети – захоплення міста Києва. Сьогодні ми не лише ведемо оборону. Нами проведено низку успішних контрнаступальних дій. Вдалося розблокувати Харків та Миколаїв, ведуться бої на Херсонському напрямку", – зазначив він. У той же час росія продовжує ракетні обстріли України, тож Головнокомандувач вважає, що важливо зміцнювати протиракетну оборону.

 Гуманітарні місії  

Евакуація в Маріуполі не завершена. Зокрема, досі не визволена військова медикиня Вікторія Обідіна, яку рашисти взяли в полон. Саме Вікторію Обідіну агресори під час евакуації з "Азовсталі" розлучили з 4-річною донькою Алісою. На платформі Change.org з'явилася петиція, у якій українці закликають міжнародні організації врятувати медикиню. 

Міжнародний Комітет Червоного Хреста веде реєстр українських військових, зокрема поранених, які виходять із заводу "Азовсталь". Під час реєстрації українські бійці мають надати особисті дані: ім'я, дату народження та найближчого родича. Ця інформація дозволяє Червоному Хресту відстежувати тих, кого захопили, та допомагати їм підтримувати зв'язок із рідними.

А дружина цивільного українця, якого вбив російський солдат Вадим Шишимарін, у суді над ним заявила, що чекає на довічне ув'язнення, але не проти обміняти обвинуваченого на захисників Маріуполя.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

війна армія зсу

Офіційне повідомлення від Міністерства оборони США: "Морські піхотинці Корпусу морської піхоти США готують буксировані 155-мм гаубиці M777 до відправлення разом з іншими засобами забезпечення та боєприпасами в рамках  безпекової допомоги США Україні". Дякуємо за допомогу!

Сенат вніс до порядку денного 19 травня законопроєкт про виділення Україні майже $40 млрд військової допомоги. Чекаємо на результат!

Ще одна новина зі США: Сенат вніс до порядку денного 19 травня законопроєкт про виділення Україні майже $40 млрд військової допомоги. Чекаємо на результат! 

UPD: законопроєкт ухвалено! Документ підтримали 86 законодавців, проти висловилися 11 сенаторів.

Крім того, США нададуть Україні $215 мільйонів продовольчої допомоги, — про це заявив держсекретар Ентоні Блінкен під час зустрічі на рівні міністрів із глобальної продовольчої безпеки в ООН. Він додав, що США ще зроблять набагато більше для України: "Ми очікуємо, що наш Конгрес дуже скоро схвалить додаткове фінансування у розмірі близько 5,5 мільярда доларів на гуманітарну допомогу та продовольчу безпеку".

А уряд Японії ухвалив рішення виділити Україні ще 300 млн доларів фінансової допомоги на гуманітарні потреби, — телеканал NHK.

Польща ж надасть Україні 25 тисяч тонн бензину зі своїх запасів. Це має допомогти збалансувати ринок палива, — заявила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Уряд Австралії затвердив рішення передати Україні нову партію зброї, а громадяни назбирали 60 палет медичної допомоги. До України поїдуть 14 гусеничних бронетранспортерів М113 та 20 бронемашин Bushmaster. Вартість озброєння становить $60 млн.

НБУ отримав 5 мільйонів фунтів стерлінгів (це понад 182 мільйонів гривень) від МЗС Великої Британії на спецрахунок, відкритий для підтримки ЗСУ. Підтримка України не вщухає!

Новини від партнерів

Парламент Канади визнав депортацію кримських татар радянською владою у 1944 році геноцидом. Відтепер в країні щороку 18 травня відзначатимуть День пам'яті депортації кримських татар.

А Європарламент підтримав призупинення усіх імпортних мит ЄС на експорт з України на один рік, щоб підтримати українську економіку в умовах війни. 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв Україні подальшу допомогу у захисті від нападу росії та заявив, що путін не зможе диктувати умови миру. У той же час Шольц говорить про неможливість прискорення вступу України до ЄС. Каже, на шляху до ЄС не можна "зрізати кут" і додає, що процес вступу — це питання не кількох місяців чи років.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що наступ росії на Донбасі застопорився, проте це не означає, що рф відмовилась від своїх стратегічних цілей. Через це, за його словами,  потрібно готуватися до довгої війни.

На знак підтримки та солідарності з Україною Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн одягнула сьогодні, у День вишиванки, традиційне українське народне вбрання. "У ці важкі часи зберігаймо культуру і традиції України!" — закликала вона у своєму пості на Фейсбук.

Санкціями по агресору!

Американський фармгігант Bristol-Myers Squibb (BMS) 18 травня почав процес передачі російського бізнесу своєму партнеру у Центральній та Східній Європі – компанії Swixx BioPharma. До кінця червня 2022 року BMS закриє всі дослідження, що спонсоруються нею в росії. BMS – перша глобальна фармкомпанія, що оголосила про передачу комерційних операцій на російському ринку іншій структурі.

Що там на росії?

російські солдати в Україні тотально деморалізовані — вони продовжують стріляти собі по ногах, аби лише не брати участі у бойових діях. Про це повідомляє СБУ, посилаючись на перехоплену телефонну розмову загарбників. 

"Окружают… Все тяжелее и тяжелее с каждым днём", – заявив загарбник своєму товаришу та пожалівся, що немає ніякого підкріплення.

"Да вы там это…. подберите оружие чужое, украинское, и себе ноги прострелите", – порадив друг.

От вам і друга армія світу.

Життя з урахуванням бойових дій

Пам'ятаєте кота Степана

Пам'ятаєте кота Степана? Так, ми про український Intagram-блогера з Харкова! Степан отримав відзнаку World Influencers and Bloggers Awards у Каннах. На червону доріжку, як справжній патріот, кіт вбрав синьо-жовтого метелика. 

Укрпошта анонсувала старт продажів другої серії марок, присвяченого відсічі "русскому воєнному кораблю". Це буде марка з тим самим кораблем, але тепер вже після того, як українські військові його потопили.

У США випустили біографічний комікс про історію життя президента України – від коміка до лідера часів війни. Комікс отримав назву "Політична влада: Володимир Зеленський".

"Русскоє радіо" – Україна" офіційно змінило назву на "Радіо Байрактар"! Дивно, що досі це радіо звучало саме під назвою "русскоє", але такі зміни завжди на часі.

До Києва повертається ще одне посольство — сьогодні своє повернення після 2,5 місяців евакуації анонсувало посольство Швейцарії.

Київ і область

Кияни кажуть про те, що з полиць супермаркетів у столиці зникла сіль.

Кияни кажуть про те, що з полиць супермаркетів у столиці зникла сіль. Йдеться саме про кам'яну сіль, яку виготовляють в Україні, однак морська сіль іноземних брендів — на місці.

СБУ працює! У Києві затримали ще одного учасника російської агентури. Колаборант через інтернет-ресурси розповсюджував заклики на підтримку окупантів та виправдовував злочини загарбників. Усе це — з погодженням інформатак з російськими спецслужбами.

Донеччина і Луганщина

Вночі на Донеччині та Луганщині тривали постійні артобстріли. Найбільші пошкодження — у Сєвєродонецьку та Попаснянській громаді. У Сєвєродонецьку пошкоджено щонайменше вісім будинків. Загинули четверо осіб, поранені – троє. На Луганщині області пошкоджено останню підстанцію — область залишається без світла.  

Через постійні обстріли у Сєвєродонецьку сьогодні вже 12 загиблих та 40 поранених… Дані ще уточнюються.

На Донеччині за добу підтверджено 10 загиблих та 7 поранених. Без газу залишилося село Нью-Йорк. В Авдіївці пошкоджена залізнична інфраструктура. У Костянтинівці зруйнували школу, будівельний ліцей та дитячо-юнацьку спортшколу. Продовжується евакуація цивільного населення.

Сьогодні ворог знову вдарив по Бахмуту на Донеччині. Ворожий снаряд поцілив у багатоквартирну п'ятиповерхівку і зруйнував цілий під'їзд, повідомляє ТСН з місця події.

У Центрі протидії дезінформації попереджають, що ворог може готувати провокації з масовими вбивствами на Донеччині. Зокрема, міноборони окупантів повідомляє про нібито провокації за "бучанським сценарієм", які за версією ворога "готує українська влада за підтримки західних кураторів". А російські пропагандистські ЗМІ розповсюджують повідомлення, що для реалізації задуманого українські військові "перевдягнуться у форму російської армії з білими пов'язками" та на камеру "будуть розстрілювати" мешканців Костянтинівки. Будьте обережні!

З Луганщини евакуювали 37 людей. Сєвєродонецьк досі під потужними обстрілами. Серед евакуйованих — п'ятеро маленьких дітей, які до сих пір залишалися під щоденними обстрілами.

У той же час із заблокованого Маріуполя у фільтраційний табір в селище Безіменне російські загарбники доставили ще 127 людей, серед них 12 дітей.

Новини з "Азовсталі": на території заводу досі перебуває керівництво "Азову", — про це повідомив заступник командира полку Святослав Паламар. 

А в Маріуполі окупанти продовжують розбори завалів Драматичного театру. Вчора та сьогодні тіла загиблих вивозили декілька разів вантажівками в бік Старого Криму. Територію розчистки охороняють і не дають доступу місцевим. Такою є операція з приховування наслідків воєнних злочинів у дії, — пише Петро Андрющенко.

Омбудсвумен Людмила Денісова каже про те, що вже близько 3,5 тисяч вчителів з окупованих територій переучують на "стандарти рф". Примусова інтеграція в дії. Але ненадовго. Усі окуповані наразі території — окуповані тимчасово. ВОни обов'язково повернуться під контроль України.

Харківщина

Харківщина зазнала нічних обстрілів. Внаслідок обстрілу є поранена людина у Лозівському районі. Протягом доби окупанти обстріляли Циркуни, Прудянку, Вільхуватку. Наразі, попередньо, постраждали троє людей.

Сьогодні в Харкові знесли пам'ятник князю Олександру Невському на вулиці Академіка Павлова. Очищення України від пам'ятників росіянам триває!

Дніпропетровщина

Вночі ворог п'ять разів обстріляли Зеленодольську громаду на Дніпропетровщині. Жертв, на щастя, немає, але село Велика Костромка зазнало руйнувань — зруйновано більше десяти будинків. У селі частково зникли світло і газ.

Херсонщина

СБУ повідомила про підозру чергового колаборанта! Херсонському "журналісту", співробітнику пропагандистського видання "Херсонський Вісник new" Геннадію Шелестенко оголосили про підозру в колабораційний діяльності. Чоловікові, який добровільно пішов на співпрацю з окупантами, загрожує до 15 років з конфіскацією майна.

Миколаївщина

Вночі обстрілів зазнала Березнегуватська громада. За попередніми даними пошкоджених будинків і потерпілих немає. Також уночі були обстріли у Інгульській громаді. Пошкоджені 12 житлових будинків. Потерпілих попередньо немає.

3
1080

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: