fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:20 18 Тра 2022

Хроніка подій: 84 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 18 травня і вже 12 тижнів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: 84 день оборони України від російської агресії

За час російсько-української війни, жодних стратегічних завдань, які були пафосно оголошені путіним у промові 23 лютого, російським окупаційним військам виконати не вдалося. "Непереможна та легендарна" армія виявилася ордою вбивць, мародерів, ґвалтівників та боягузів під керівництвом нездар та злодіїв. Некомпетентність російської військової верхівки перевершила усі очікування світової спільноти.

Хотіли зробити "демілітаризацію", але Україна стала наймілітаризованішою країною Європи.  Хотіли зробити "денацифікацію", але за два з половиною місяці "спецоперації" стало на порядок більше націоналістів.  Хотіли відсунути НАТО від кордонів, але Швеція та Фінляндія вже узгодила свій вступ. Хотіли показати військову міць, але армія рф отримала ще небачену раніше ганьбу. Хотіли взяти Лондон, але не змогли взяти один завод в Маріуполі. Всім говорили, що Україна – це fail state, а тепер Україну знає весь світ. росія під санкціями, в магазинах ерзац-продукти, інфляція прогресує. Крім того, масово втрачаються клієнти і ринки збуту товарів військового призначення, оскільки тепер світ побачив, що російське озброєння гарне лише на параді, а в реальній війні – це повне лайно. То це таким був ваш план, росіяни?

Ну а в нас план залишається незмінним – бити нещадно ворога по всіх фронтах. Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили вчора 12 атак рашистів. Ще на 4 локаціях тривають бої. За добу військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 3 танки;
  • 3 артилерійські системи (з них одна РСЗВ);
  • 6 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 7 автомобілів (у тому числі одна вантажівка з боєприпасами).

Протягом доби, 17 травня, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські війська здійснили 2 атаки. Втрати ворога складають:

  • особового складу – до 110
  • БМП – 6
  • БТР – 1
  • артилерійських систем – 3
  • мінометів – 1
  • ЗРК – 1
  • АТТ – 4
  • БПЛА – 2

На запорізькому напрямку протягом минулої доби завдяки умілим діям та майстерності наших воїнів було знищено:

  • особового складу/ 20 осіб, 17 поранено;
  • бойових броньованих машин – 8 од;
  • автомобільної техніки – 6 од;
  • БПЛА – 1 од.

На лінії зіткнення в Миколаївській та Херсонських областях ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили 26 одиниць техніки, серед яких 

  • 1 самохідна артилерійсько-мінометна установка, 
  • 3 танки Т-72Б3, 
  • 10 броньованих машин, 
  • 12 авто, 
  • а також 2 склади боєприпасів російських військ, – відзвітувало оперативне командування "Південь".

Протиповітряна оборона Сухопутних військ уразила 10 безпілотників оперативно-тактичного рівня. Ще один БпЛА та 4 крилаті ракети знищили зенітні ракетні підрозділи Повітряних ЗСУ. Загалом за добу уражено 15 повітряних цілей: 11 БпЛА (ОТР), 4 крилаті ракети.

Тільки за останню добу ВСУ знищило 400 окупантів

україна єс

Заявку України на членство в ЄС розглянуть на засіданні Європейської Ради у червні. Про це повідомив Емманюель Макрон після телефонної розмови з Володимиром Зеленським. 

Прийнято стратегічний план Європейської комісії щодо післявоєнного відновлення України. Він має назву "Відбудувати Україну" та передбачає виділення сотні мільярдів євро на відбудову.  Гроші на план реконструкції надійдуть від міжнародних партнерів, ЄС очолить проєкт та візьме на себе "більшу частину витрат". Проте від України вимагатимуть дотримуватись суворих умов боротьби з корупцією та проведення реформ. Вся новостворена інфраструктура має також відповідати екологічним вимогам.

Хроніка подій: 84 день оборони України від російської агресії

Сьогодні Україна згадує жертв геноциду кримських татар. У 1944 році радянська влада силою депортувала кримських татар з рідної землі до Сибіру та Середньої Азії. Людей вивозили просто в товарних вагонах. Багато хто помер в дорозі. Практично те саме рашисти намагаються повторити з українцями зараз. Від початку повномасштабного військового вторгнення понад 1,3 мільйона українців, з них 223 тисячі дітей, примусово вивезено до росії.

Президент Зеленський вніс до Верховної ради проєкти законів щодо продовження воєнного стану і термінів проведення загальної мобілізації. Сьогодні ж Президент підписав Указ про продовження воєнного стану в Україні ще на 90 днів — з 24 травня до 23 серпня. Загальну мобілізацію також продовжено на 90 діб Указом Президента.

А ще сьогодні Президент вручив ордени "Золота Зірка" військовослужбовцям ЗСУ, яким присвоєно звання Героя України. Зокрема, найвищу державну нагороду Президент вручив полковнику Сергію Барановському та полковнику Сергію Мусієнку. "Я впевнений, що у моїй особі вам вдячний кожен громадянин нашої прекрасної держави", – наголосив Володимир Зеленський.

UPD:15:50 – Шишимарін визнав свою провину у вбивсті цивільного в Сумській області. Його допит продовжиться після перерви.

 Гуманітарні місії  

Хроніка подій: 84 день оборони України від російської агресії

Депутатка Верховної ради Кіра Рудик в інтерв'ю The New York Times розповіла, що Україна отримала гарантії від таких організацій, як Червоний Хрест та ООН. Ці організації гарантували, що з азовцями, завезеними на територію,підконтрольну росії, буде все гаразд. Гарантії структур на кшталт Червоного Хреста та ООН були "єдиною причиною, через яку ми погодилися на це, тому що солдати були готові йти до кінця", – сказала Рудик.

Рудик уточнила, що домовленостей щодо умов обміну полоненими ще немає.  "Ми хочемо доставити їх до третьої країни, наприклад до Туреччини, – сказала вона.  – росія зараз проти.  Але що ще ми можемо зробити у такій ситуації?  Нам доведеться продовжити ці переговори".

У свою чергу радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі "Українській правді" повідомив, що рівень і компетенції Рудик не дозволяють робити коментарі щодо ситуації з полоненими з "Азовсталі".

Наразі відомо про те, що понад 260 українських військовослужбовців було вивезено з зруйнованого заводу, серед них понад 50 тяжко поранених. Сім автобусів з українськими захисниками з "Азовсталі", які вийшли із території заводу вчора, вивезли до колонії в окупованій Оленівці на Донеччині. Вчора стало відомо, що слідчий комітет росії збирається влаштувати полоненим українським воїнам допити "на причетність до скоєних проти цивільного населення Донбасу злочинів".

BBC із посиланням на російські ЗМІ повідомляє, що бійців "Азова" доставили до СІЗО Ростова та Таганрога. Офіційноі інформації поки немає.

ЗСУ працює

Артилерія ЗСУ знищила командний пункт бригади чорноморського флоту росії. Троє російських офіцерів загинули, а 14 — отримали поранення, зокрема 5 — важкі поранення. 

А це – рашистський безпілотник "Орлан", які українські сили ППО збили над Дніпропетровщиною. Фото: телеграм-канал Валентина Резніченка.

Наша ППО збила черговий військовий рашистський літак! Про це повідомили у штабі 57 окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Гаазький суд відправляє в Україну 42 експертів, які розслідуватимуть злочини російських загарбників. Про це заявив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хам. За його словами, команда, що прибуде до України, складатимуть зі слідчих, судових експертів та допоміжного персоналу. За час існування суду це найбільша виїзна операція. Її завдання полягатиме в зібранні показів свідків, оцінці криміналістичних та цифрових матеріалів таким чином, аби їх можна було використовувати для розгляду в суді.

США долучаються до збору доказів воєнних злочинів росії в Україні. У заяві Держдепартаменту йдеться, що Програма спостереження за конфліктом (Conflict Observatory) документуватиме, перевірятиме та поширюватиме свідчення з відкритих джерел про дії, вчинені окупантами. Звіти та аналітику публікуватимуть на сайті програми. На запуск програми спочатку заплановано витратити $6 млн. 

Водночас Human Rights Watch стверджує, що задокументувала злочини російських військових проти мирних жителів на півночі України. HRW з 10 квітня по 10 травня опитала 65 осіб, крім цього, в організації вивчили речові докази у місцях передбачуваних злочинів, а також фото та відео від потерпілих та свідків. У 17 населених пунктах Київської та Чернігівської областей, HRW розслідувала 22 випадки страти, 9 інших незаконних вбивств, 6 можливих насильницьких зникнень та 7 випадків катувань. Також 21 особа повідомила про незаконне утримання під вартою в нелюдських умовах, які принижують гідність. "Ці зловживання щодо цивільних осіб є очевидними військовими злочинами, які мають бути негайно та неупереджено розслідувані та належним чином притягнуті до відповідальності", — повідомив заступник директора HRW Георгій Гогія.

Поставки зброї з Франції збільшуватимуться, – пообіцяв Макрон під час розмови з Зеленським. Франція долучилась до пулу країн, які передають Україні далекобійну артилерію. Було заявлено, що Україна отримає французькі 155-мм колісні самохідні артилерійські установки CEASAR. 

Нідерланди планують доставити в Україну ще більше озброєння та іншої техніки, — розповів Дмитро Кулеба за результатами зустрічі з міністром оборони країни Кайсом Оллонгреном. "Вдячний Нідерландам за лідерство у зміцненні обороноздатності України, а також реабілітації поранених українських бійців", — написав глава МЗС.

Новини від партнерів

Фінляндія та Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО.

Першими серед країн Альянсу приєднання нордичних країн до НАТО схвалили уряди Чехії та Німеччини.

Також стало відомо, за яких умов Туреччина готова погодитись на вступ Швеції та Фінляндії до НАТО. Як повідомляє Bloomberg з посиланням на трьох турецьких чиновників, Анкара вимагає включення її до програми постачання винищувачів F-35, зняття санкцій за закупівлю російських С-400 та визнання Швецією та Фінляндією Робочої партії Курдистану терористичною організацією.

По суті, наразі Туреччина заблокувала початкові переговори щодо вступу Швеції та Фінляндії до НАТО. Президент Хорватії Зоран Міланович теж хоче блокувати членство нордичний країн в НАТО. 

І ще одна новина про блокування — цього разу вже щодо санкцій проти рф. Єврокомісар Джентілоні повідомив, що шостий пакет санкцій проти рф заблокований. Його не можуть погодити через позицію Угорщини щодо нафтового ембарго.

Королева Великої Британії з'явилася на відкритті лінії Елізабет на лондонському вокзалі Паддінгтон в костюмі національних кольорів України. Зараз Єлизавета ІІ рідко з'являється на публіці. Втім, як і завжди, кожен елемент її образу продуманий до дрібниць. Дякуємо за підтримку! 

Країни Балтії та Польща попросили НАТО розширити військову присутність на їхніх територіях, — пише Washington Post з посиланням на джерела. Через потенційну загрозу з боку росії вони просять збільшити кількість військовослужбовців із 2 до 6 тисяч та розмістити системи ППО.

Переговори України з росією

За словами радника голови ОП Михайла Подоляка, на сьогодні переговори з рф проводити неможливо, оскільки вона ще не до кінця зрозуміла свого становища через розв'язану повномасштабну війну проти України.

"росія все ще не розуміє наслідки війни. Вона має ілюзії, що вони можуть на сході України досягти певних військових успіхів – це не так. 

Вони ще мають ілюзію, що вони можуть відбитися від санкцій, які ще не почали працювати на повну, і росія ще не потерпає від санкцій так, як має потерпати держава-агресор. 

Але це не так, і десь до середини літа вони будуть потерпати вже в повному обсязі. росія ще не до кінця зрозуміла, що вона є країною-ізгоєм", – сказав Подоляк.

Що там на росії?

У Підмосков'ї невідомі підпалили військкомат. Це як мінімум 12 подібний випадок. У будівлю Щелковського військового комісаріату кинули два коктейлі Молотова.  Поліція шукає підозрюваних. Гарний флешмоб, давайте ще.

У держдумі рф запропонували визнати прапор СРСР новим державним прапором росії. Після вчорашніх заяв про відродження піонерії це не вже і не дивує. З пропозицією повернути "красний стяг" виступив депутат держдуми від тимчасово окупованого Криму Михайло Шеремет.

А в держдумі рф погрожують Україні ракетними ударами по штабах й урядових будівлях. До цього закликав голова фракції "Справєдлівая Росія – За правду" в держдумі рф Сергій Міронов.

А що чутно про російських посіпак?

У Білорусі запроваджено смертну кару за тероризм. Відповідний закон опубліковано на національному правовому інтернет-порталі.  Йдеться про акти міжнародного тероризму:

  • щодо представника іноземної держави або міжнародної організації;
  • вчинених організованою групою, або із застосуванням об'єктів атомної енергії, використанням радіоактивних речовин, сильнодіючих, токсичних хімічних або біологічних речовин або пов'язаних із вбивством людини;
  • вбивства державних або громадських діячів, скоєних у зв'язку з державною або громадською діяльністю;

Враховуючи "демократичність" самопроголошеного президента, терористом може бути визнаний будь-хто.

Крім того, у Білорусі знімають з продажу роман-антиутопію "1984" Джорджа Орвелла. Наказ про вилучення книги отримали білоруськи видавництва, про це повідомляє незалежне білоруське видання "Наша Нива". Певне, білоруський диктатор настільки боїться правди, що готовий заборонити навіть художню літературу, яка може натякнути на неї.

Російський брехунець 

У міноборони рф заявили, що "неонацисти полку "Азов" обладнали казарми в дитячому садку у н.п. Борова, а на території міста розмістили важку військову техніку, артилерію та РСЗВ. При цьому у підвальних приміщеннях силоміць утримується цивільне населення, в тому числі й діти". Це цинічна брехня, якою рашисти хочуть виправдати напад на цивільний об'єкт!, – попереджає Центр протидії дезінформації.

"Захід прагне створити умови для встановлення в росії підконтрольного західникам режиму, як це вже було відпрацьовано в Україні та цілій низці інших держав. Спеціальна військова операція зірвала ці задуми. Ми були змушені превентивно вдатися до цього, тому що рівень загроз національній безпеці, нехтування інтересами нашої країни вийшли на рівень, який загрожував самій державності росії та її існуванню", – заявив секретар радбезу рф Патрушев. Як саме Україна до війни загрожувала існуванню росії, секретар радбезу рф не уточнив. Російські вбивці вже не знають, як краще виправдати війну в Україні

Окупанти імітують атаки українських військових на мирне населення для зйомки пропагандистських відео, – повідомляє маріупольська міська рада. В Маріуполі біля 33-ї школи встановлено блокпост "ряжених" в форму ЗСУ росіян. Поруч відбувається перепоховання тіл вбитих російською армією маріупольців. Працює велика кількість техніки та бригад зачистки. Жителі повідомляють, що рашисти можуть влаштувати провокації з реальними атаками на місцеве населення.

Санкціями по агресору!

У Канаді внесли до Сенату законопроєкт про заборону в'їзду в країну путіну та приблизно 1000 російським чиновникам та військовим. "Заборона на в'їзд до нашої країни близьким соратникам та ключовим прихильникам путінського режиму, включаючи тих, хто несе відповідальність за цю неспровоковану агресію, є одним із багатьох способів, за допомогою яких ми змушуємо росію відповідати за свої злочини", — йдеться у заяві міністра громадської безпеки Марко Мендічіно. Навряд чи російські чиновники дуже засмутилися від таких санкцій, але принаймні в Канаду вони вже не втечуть.

Життя з урахуванням бойових дій

Україна будує 32 тисячі квартир для переселенців. Про це повідомив Кирило Тимошенко в інтерв'ю НВ під час свого нещодавнього візиту до Миколаєва. Наразі держава будує та викуповує по 2 тисячі квартир у 16 регіонах України. Квартири, які зараз викуповуються у забудовників, надаватимуться переселенцям на деякий час, а згодом, після відбудови їх постійного житла, у ці квартири заселяться військові та інші громадяни, які перебувають у чергах за квартирами.

Приємна новина: на YouTube з'явиться автопереклад для відео українською мовою, – повідомив генеральний директор Google Сундар Пічаї у блозі.

В Україні створили Telegram-бот "А Пушкин вам что сделал?", який пояснює, чому вулиці, названі на честь тих чи інших митців російського чи українського походження, слід перейменувати. Переходьте за посиланням та дізнавайтеся, що для українців "сделали" Толстой, Горький чи Достоєвський.

А посольство США в Україні офіційно відновило роботу в Києві! Це важливий жест та індикатор від наших партнерів у Сполучених Штатах.

Президент Володимир Зеленський обговорив із Президентом Об'єднаних Арабських Еміратів Мухаммадом ібн Заїд ібн Султан Аль Нахайяном можливості постачання пального в Україну та запросив долучитися до повоєнної відбудови держави.

Київ і область

Хроніка подій: 84 день оборони України від російської агресії

Панно із квітів у вигляді марки з російським кораблем зробили біля станції метро "Лівобережна"

На Київщині рятувальники загасили пожежу поблизу Чорнобильської зони. Пожежа виникла вночі неподалік села Страхолісся Вишгородського району.  За перші години рятувальникам удалося його локалізувати на площі 45 гектарів.  До 9-ї ранку його майже загасили — залишилося тільки тління трави та пнів.

Електропостачання Київської області повністю відновлено! Відремонтовано близько 10 тисяч ліній електропередачі та 3 тисяч підстанцій, зруйнованих за часи російської окупації. Світло повернулося до 260 тисяч будинків у 600 містах та селах області. Це поки що наймасштабніша кампанія відновлення після бойових дій.

Тим часом на Київщині тривають пожежі у зоні відчуження тривають пожежі, яким сприяє сильний вітер.

Донеччина і Луганщина

Ситуація на Луганщині: росіяни вбивають мирних людей! Вчора у Привіллі біля річки Сіверський Донець знайдено двох загиблих із ушкодженнями у вигляді мінно-вибухових травм, також надійшла інформація про втрачені життя у Золотому та Попасній. Осколкове поранення нанесене жителю Сєвєродонецька

Зараз лікарі в Дніпрі борються за життя 15-річної дитини з Гірського, яка позавчора після обстрілу населеного пункту росіянами отримала травму нирок.

Загалом 15 артилерійських атак витримав Сєвєродонецьк протягом 17 травня. Пошкоджені будинки, торгові павільйони. По селах Попаснянської громади вчора завдано ракетно-бомбових ударів із літаків Су-35. Дуже багато пошкоджень.

Росіяни вкотре відкрили вогонь по лікарні і "Азоту". Через щільні обстріли електро-, газо- та водопостачання неможливо відновити, – констатує керівник Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк.

Маріуполю загрожує спалах холери. ВООЗ готує вакцину, яку зберігатиме в хабі Дніпра. "Багато труб пошкоджено і ми отримуємо від наших партнерів на місцях, неурядових організацій, які працюють удень і вночі, інформацію, що там болото на вулицях, нечистоти та питна вода перемішуються", – відзначила менеджер ВООЗ з питань інцидентів в Україні Доріт Ніцан. Це загрожує місту виникненням багатьох інфекцій, включно з холерою.

Росіяни знищили на Донеччині ще один навчальний заклад – Авдіївську школу №1.

Сьогодні вночі російська армія обстріляла її забороненими фосфорними боєприпасами. Школа згоріла вщент. На щастя, обійшлося без постраждалих: у будівлі перебували тільки чергові, їм вдалося врятуватися. У школі не було жодного військового, жодної військової техніки. Просто росіяни, як завжди, цілеспрямовано нищать цивільну інфраструктуру.

Керівництво так званої "ДНР" планує знести "Азовсталь", – повідомляє Маріупольська міська рада. Причин для цього три:

  • у ЗСУ скоро з'являться сили для деокупації Маріуполя. Росіяни превентивно знищують важливий для України промисловий комплекс.  
  • вони хочуть стерти будь-яке нагадування про героїчний подвиг українських військових. 
  • окупанти не зацікавлені у відновленні та розвитку Маріуполя. Для них це лише територія для кримського коридору.  

росія могла погодитися на евакуацію військових з "Азовсталі", щоб швидше оголосити Маріуполь містом під своїм контролем, припускає Інститут вивчення війни. Але Маріуполь назавжди залишиться українським!

Саме так сьогодні виглядає життя в окупованому та зруйнованому Маріуполі для понад 100 тисяч людей: "Вдень люди в основному зайняті видобутком продуктів, ліків, води". Про це з особливою цинічністю пишуть самі окупанти. Ніби це нормально – у 21 столітті шукати їжу та чисту воду для того, щоб прожити ще один день. Незважаючи на спробу окупантів та їхніх посібників показати повернення до нормального життя в Маріуполі, насправді ситуація в місті залишається катастрофічною, – пише Маріупольська міська рада. "Дефіцит майже всього – від їжі та води до базових речей та гігієнічних засобів. Люди, які залишаються в місті, стали заручниками середньовічного способу життя. Головне розуміти, що розвиток та реальне повернення до нормального життя можливе виключно після повернення міста під повний контроль України".

Ще одна невтішна новина з Маріуполя: там міська рада повідомляє про загрозу повного вимирання Азовського моря. Бомбардування "Азовсталі" могло пошкодити технічну споруду, яка стримує десятки тисяч тонн концентрованого розчину сірководню. Витік цієї рідини може повністю вбити флору та фауну Азовського моря. Більше того — далі небезпечні речовини можуть потрапити до Чорного та Середземного моря.

А в Бахмуті з-під завалів зруйнованого російськими військовими будинку дістали тіло дворічної дитини. Кількість загиблих зросла до п'яти людей, поранених — до чотирьох, повідомили в прокуратурі Донецької області. Нагадаємо, що вчора з-під завалів дістали поранену 9-річну дитину та щонайменше одного загиблого.

Харківщина

На Харківському напрямку противник зосередився на утриманні займаних позицій та запобіганні подальшому просуванню наших військ.  Агресор робить артилерійські обстріли населених пунктів Циркуни, Російські Тишки, Черкаські Тишки та Питомник, – повідомляє Генштаб.

За добу з 17 по 18 травня рятувальники Харківщини мали 34 оперативні виїзди, із яких 11 — на гасіння пожеж внаслідок російських обстрілів. Загоряння сталися в Чугуївському та Харківському районах. Горіли приватні будинки, гаражі, об'єкти інфраструктури. У Циркунівській громаді від потрапляння снаряду сталася пожежа на території двох приватних домоволодінь. Там горіли два будинки та надвірні забудови на загальній площі понад 200 кв. м. Підрозділи ДСНС із Харкова боролися з вогнем понад півтори години.

Вночі ворог відкрив вогонь по Київському району міста. Пошкоджено адмінбудівлю підрозділу ГУ ДСНС та багатоповерхівку поряд. Через пожежу повністю знищено кілька автомобілів для пожежогасіння. Постраждалих внаслідок обстрілу немає, повідомила Харківська обласна прокуратура.

На території Київського, Індустріального районів Харкова та в Дергачівській громаді продовжують розбирати завали зруйнованих будівель. 

Хороші новини з фронту! ​Генштаб ЗСУ повідомляє, що підрозділи Збройних сил України звільнили від російських окупантів населений пункт Дементіївка на Харківщині!

Сумщина

З вечора 17 травня обстріл вівся з артилерії та мінометів по території Сумського району. Атаку відбили вогнем у відповідь. З української сторони постраждалих немає. 18 травня о 5.30 з території рф обстріляли село Дмитрівка Охтирського району. Постраждалих немає, пошкоджено приватний будинок мирних жителів, – повідомляє Сумська ОВА.

Хроніка подій: 84 день оборони України від російської агресії

Також вночі проти 18 травня війська рф здійснили до десяти пострілів з реактивної системи залпового вогню з боку російського населеного пункту Понури. Пошкоджене приватне помешкання в одному з населених пунктів Сумщини, – інформує ДПСУ. 

На Сумщині збільшили тривалість комендантської години. Від 18 травня комендантська година у Сумській області триватиме з 22:00 до 5:00, – повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. Під час комендантської години не можна виходити на вулицю, окрім як спускатися до сховищ під час повітряної тривоги. Усі перепустки, які надавали право пересуватися під час комендантської години, видані до 13 травня, вважаються недійсними.

Запоріжжя

Рашисти в окупованому Мелітополі посилено перевіряють транспорт у пошуках партизан, – повідомляє Запорізька ОВА. Певно, сподіваються, що ті так і їздять з табличками на грудях. Річ у тім, що "у Мелітополі партизани ліквідували російських військових високого рангу. Окупанти цю ситуацію намагаються приховати. Але саме сьогодні у місті російські військові посилено перевіряли приватний транспорт, ймовірно, у пошуках партизан", – зазначили в Запорізькій ОВА. 

Цивільних загарбники намагаються "задобрити" гуманітаркою. Але щось іде не за планом. Наприклад, у селі Велика Білозерка  росіяни зробили спробу роздати гуманітарну допомогу. Але зі всього села за нею прийшло лише 5 людей – українцям не потрібні подачки від ворога. Про це повідомляє Запорізька ОВА.

А в селищі Михайлівка місцеві колаборанти похвалилися тим, що передали гуманітарну допомогу до лікарні. Та виявилося, що передані ліки – українського виробництва, тобто вкрадені в українських волонтерів, які з великим ризиком доставляють допомогу до окупованих селищ.

Близько 12 у Мелітополі пролунав вибух, який чули у всіх районах, після чого почалася перестрілка. Вибух був біля російської комендатури. "Ймовірно, на території міста знову працювала українська диверсійна група", – пишуть рашистські ЗМІ. Чекаємо на офіційні повідомлення про успішну операцію наших партизанів.

Підпілля Мелітополя — просто вогонь! Сьогодні в місті підірвали бронепотяг росіян. Сталося це в районі м'ясокомбінату. До складу потяга входило 10 вагонів, якими перевозили особовий склад. Внаслідок вибуху пошкоджено дві колії, зупинився бронепотяг та локомотив, що прямував за ним.

Дніпропетровщина 

В обласному центрі тривожна ніч і неспокійний ранок. Ворог знову атакував Дніпро ракетами. Одну ракету наша ППО збила. Уламки впали на приватне подвір'я. Поранено жінку. Пошкоджено 2 будинки. Інша ракета втрапила по об'єкту транспортної інфраструктури. Його зруйновано. 

Російські війська обстріляли території Зеленодольської та Апостолівської громад. Травмувалися троє людей: двоє жінок та чоловік. У них уламкові поранення, їх доставили до лікарні, – повідомив голова облради Микола Лукашук.

Херсонщина

Віцепрем'єр рф заявив, що після окупації Херсону росіяни матимуть більше томатної пасти. Ви здивовані цілями захоплення Херсону? Насправді все логічно. Після Бучі росіяни матимуть більше пральних машин. Після Ірпеня – більше унітазів. Після Бородянки – більше килимів. Мародерство – державна політика росії, а не ексцес виконавця.

17 травня поблизу села Давидів Брід на Херсонщині російські військові розстріляли з "Градів" колону цивільних авто: 3 людей загинуло і 6 поранених, – повідомив депутат обласної ради Ігор Йосипенко.

У Каховці нового навчального року так звана "влада" планує відкрити 3 школи замість 7. Не вистачає кадрів, які згодні працювати під керівництвом окупанта, – дізнався журналіст Олег Батурін.

Миколаївщина

Миколаїв також сьогодні зазнав ракетного удару. За даними ГУ ДСНС в Миколаївській області, зранку, 18 травня, після ворожого ракетного удару, сталось руйнування та виникла пожежа у приватному житловому секторі в Інгульському районі м. Миколаєва. Відомо про 1 постраждалого, що отримав осколкові поранення.

Одещина

Не було тихої ночі і на Одещині. Рашистами завдано по області чергового ракетного удару з акваторії Чорного моря. Ворог продовжує спроби руйнування інфраструктури та психологічний тиск на мирних мешканців, атакуючи на світанку населені пункти регіону. За попередньою інформацією суттєвих руйнувань та постраждалих нема. Зараз на місці події працює слідчо-оперативна група, яка документує наслідки ракетного удару.

Захід України

На Рівненщині, за матеріалами СБУ, до 13 років позбавлення волі покарано російського агента, який збирав розвіддані у регіоні. 

1
665

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: