fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:35 17 Тра 2022

Хроніка подій: 83 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 17 травня і вже 83 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

83 день війни

Вчора ввечері Україну стривожити кадри вивозу наших поранених захисників з "Азовсталі" на підконтрольну росії територію. Вірити російським пропагандистам не було сенсу, тому всі з нетерпінням чекали на появу офіційної інформації української сторони, зокрема президента України Зеленського.

Але перші офіційні пояснення про те, що відбувається на "Азовсталі" прозвучали з вуст заступниці міністра оборони України Ганни Маляр. Вона повідомила: "ГУР МОУ, ЗСУ, ДПСУ та НГУ спільно з іншими відомствами здійснили спецоперацію з евакуації 53 людей до Новоазовська для надання медичної допомоги.  211 людей через гуманітарний коридор доставлено до Оленівки для їхнього обміну". Так, московські кадри виявилися правдою – азовців вивозили у полон…

Довгоочікувана вечірня заява президента Зеленського щодо ситуації на "Азовсталі" вийшла вже після опівночі: "Непростий день.  Але і цей день, як і всі інші, спрямований на те, щоб уберегти нашу країну та наших людей.  Завдяки діям українських військових – Збройних Сил України, розвідки, а також переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН маємо надію, що вдасться зберегти життя наших хлопців. Хочу наголосити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип.  Думаю, що ці слова зрозуміє шкірна адекватна людина".

На жаль, у України не було інших варіантів, щоб врятувати бійців "Азову".  Від нашої позиції залежало дуже мало. Від Ердогана та інших посередників теж. Окупант безжальний і ні до яких компромісів не готовий. Зеленський прийняв непопулярне рішення, яке може врятувати поранених, помираючих без медикаментів у страшних муках. Це його Іловайськ… Але тепер є надія, що наші герої виживуть і Україні вдасться обміняти їх на полонених орків якнайшвидше. 

На сьогодні Україна не може деблокувати "Азовсталь" військовим шляхом. Що стосується захисників, які досі залишаються на території "Азовсталі", зусиллями нашої держави проводяться всі необхідні заходи з їх порятунку, – запевняють влада і військові. 

83 день війни

На фронтах точаться запеклі бої. Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". Зокрема, 16 травня, орки здійснили 8 атак. Наша артилерія наносила вогневе ураження по скупченню особового складу та техніки. Крім того, було знищено склад з боєприпасами. Втрати ворога складають:

  • особового складу – до 178
  • танків – 5
  • БМП – 7
  • БТР – 2
  • ББМ – 2
  • РСЗВ – 3
  • артилерійських систем – 1
  • мінометів – 2
  • АТТ – 5
  • БПЛА – 1

Угруповання Об'єднаних сил відбили 16 травня 11 атак ворога.  Ще на трьох локаціях тривають бої.

16 травня 2022 року Повітряними Силами ЗСУ знищено 5 повітряних цілей російських окупантів: 1 літак, 3 БпЛА (ОТР), 1 крилату ракету.

Загалом ЗСУ вже перемололи 1/3 російських сил, які призначалися для вторгнення в Україну! Вже майже 28 000 вбивць і ґвалтівників вже ніколи не повернуться до росії живими!

Загальні втрати ворога з початку вторгнення росії:

83 день війни

Гуманітарні місії

Офіційно: "В інтересах збереження життів вчора було евакуйовано 52 важкопоранених наших військовослужбовців. Після стабілізації їх стану ми їх обміняємо на російських військовополонених", – зазначила Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. Працюємо над подальшими етапами гуманітарної операції.

Зараз російська пропаганда у будь-який спосіб намагається дегероїзувати бійців "Азову" та спаплюжити образ захисників Маріуполя, проте для українців найважливішим залишається збереження життя своїх героїв

Голова держдури росії Володін заявив, що "нацистські злочинці не повинні підлягати обміну", маючи на увазі захисників "Азова", яких вчора вивезли рашисти для лікування та підготовки до подальшого обміну на російських військових. Сподіваємось, світова спільнота відреагує на подібні висловлювання належним чином і не допустить зриву досягнутих домовленостей.

"Операція з порятунку українських військових з "Азовсталі" продовжуватиметься до повного повернення додому з непідконтрольної території", – заявила заступниця міністра оборони Маляр. За її словами, Україна змушена була піти на обмін поранених українських військових у Маріуполі на російських військовополонених, оскільки іншого шляху для їхнього порятунку не було.

18:00 – евакуація воїнів з "Азовсталі" триває. Reuters повідомив про виїзд із території заводу як мінімум семи автобусів з українськими захисниками. Автобуси з нашими військовими з "Азовсталі" супроводжує бронетехніка та військова авіація рашистів. 

Лідер азовського руху Андрій Булуцький висловився щодо звільнених воїнів із "Азовсталі".  Він закликав утриматися від будь-яких оцінок чи коментарів щодо спецоперації до її завершення. "Єдине, що кожен із вас має зробити сьогодні – не нашкодити порятунку наших хлопців", – заявив він.

21:30 – Наші захисники з Маріуполя прибули до окупованої Оленівки Донецької області.

Перемовини України з росією

Україна не має наміру йти на поступки росії, зокрема щодо Донбасу і Криму, щоб домогтися припинення вогню. Про це заявив у понеділок український міністр закордонних справ Дмитро Кулєба в інтерв'ю телеканалу Bloomberg TV. "Замість того, щоб запитувати, що Україна має зробити для перемир'я, відповідне питання слід адресувати росії: що має зробити росія", – сказав він, відповідаючи на запитання, чи можливі поступки з боку Києва щодо Донбасу та Криму для досягнення припинення вогню.  "Ми хочемо, щоб усе, що належить нам, залишилося за нами", – зазначив Кулеба.

А заступник голови Офісу президента Ігор Жовква розповів про реакцію путіна на пропозицію зустрітися із Зеленським. "Ми чудово знаємо, що кілька лідерів і держав зверталися до президента путіна з таким проханням, закликом: сісти за стіл переговорів. Але, на жаль, досі він не готовий, більше того, деяким лідерам він каже, що час ще не настав.  ", – повідомив Жовква під час телемарафону. Чиновник уточнив, що росія сподівається на "перемогу на фронті".

Сьогодні Україна та росія заявили про фактичне припинення мирних переговорів. Спочатку мзс росії оголосило про "вихід України з переговорів": "Ні, переговори не продовжуються. Україна вийшла практично з переговорного процесу", – сказав заступник міністра закордонних справ росії Андрій Руденко. 

А пізніше радник глави Офісу президента Михайло Подоляк підтвердив, що процес переговорів між Україною та рф призупинено: "Однак його буде відновлено, і, як на мене, модератором буде Зеленський", – сказав Подоляк. Він також заявив, що віддавати будь-що, щоб "зберегти обличчя путіна", Україна не збирається.

Пояснюючи ситуацію, Подоляк назвав три причини припинення переговорів із росією:

  • "Переговорний процес справді на паузі. Чому? Причин кілька. росія не демонструє ключового розуміння сьогоднішніх процесів у світі. І своєї вкрай негативної ролі"
  • "По-друге, росія не розуміє, що в будь-якому сенсі війна йде вже не за правилами, графіком або планами росії. Опір України та опір професійний тільки наростає. Тому жодних цілей росії не досягне"
  • Третя причина, за словами Михайла Подоляка, те, що росія ніяк не може відмовитися від пропагандистського нагнітання на внутрішньому ринку, тому політична еліта боїться говорити правду.

 Трофеї ЗСУ

83 день війни

"Летючі танки", якими так пишався російський оборонпром, тепер воюють проти російський загарбників. На фото трофейний танк Т-80 БВМ, який вже виконує бойові завдання в складі 93-ї бригади Холодний Яр Сил оборони.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та політиків

Сенат США проголосував за остаточний розгляд проекту щодо виділення Україні допомоги у $40 млрд.  Відбулося так зване процедурне голосування – 81 сенатор підтримав ухвалення закону без обговорень, 11 були проти. Основне голосування може відбутися вже в середу, 18 травня.

Корпорація Lockheed Martin отримала від армії США два контракти на суму 309 мільйонів доларів на виробництво ракет Javelin, у тому числі 1300 ракет для України. Про це повідомила прес-служба компанії, пише Reuters. Lockheed також заявила, що працює над тим, щоб збільшити обсяги виробництва ракет.  На даний момент воно складає 2100 штук на рік.

Німеччина передала Україні протитанкові гранатомети та міни, – пише Spiegel. За даними видання, в Україну надійшло 2450 одноразових ручних протитанкових гранатометів RGW-90, 1600 ручних протитанкових гранатометів DM22 та 3000 протитанкових мін DM31. При цьому постачання важкого озброєння поки не розпочалося.  Бундесвер вже готує українських солдатів на САУ Panzerhaubitze 2000, проте 7 сучасних артилерійських систем, які Німеччина обіцяла Києву, будуть передислоковані не раніше липня.

Одесу з робочим візитом відвідала членкиня Палати представників США українського походження Вікторія Спартц. Перебуваючи в Одесі, вона провела зустріч із командувачем ВМС ЗС України віцеадміралом Олексієм Неїжпапою.

Ізраїль надає Україні військову допомогу. Про це заявив міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц на конференції в університеті імені Райхмана у Герцлії. "Ми підтримуємо Україну та надаємо їй гуманітарну та військову допомогу, беручи до уваги найширші аспекти інтересів Ізраїлю", – заявив міністр. Ганц наголосив, що у своїй політиці щодо України Ізраїль поєднує свої особисті інтереси та моральний гуманістичний аспект.

Країни "Великої сімки" планують виділити майже $16 млрд фінансової підтримки для України у наступні 3 місяці. Переважно це будуть грантові кошти, які Україні повертати не потрібно. Половину суми  — $7,5 млрд — надасть США.

А Верховний представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз не допустить ситуації, коли в критичний момент бойових дій на Донбасі в України закінчиться зброя та військова техніка.

З такими друзями ми обов'язково переможемо! А після закінчення війни разом відбудуємо нашу країну. Єврокомісія розробила план щодо повоєнного відновлення України, – передає Frankfurter Allgemeine Zeitung. Документ прийматимуть завтра, 18 травня.

Новини від партнерів

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала західних лідерів перестати дзвонити до путіна. "Якщо всі йому постійно дзвонять, він не розуміє, що він ізольований. Він відчуває, що він у центрі уваги, бо всі хочуть із ним поговорити. Але що зрештою? Я не бачу жодних результатів, тому що після всіх цих розмов були Буча, Ірпінь – ми не бачимо жодних ознак деескалації", – сказала вона.

путін може напасти на Грузію через невдачі в Україні, – аналізує ситуацію CNN. "Декілька вчених та активістів вказали, що якщо путін загрузне в Україні, йому знадобиться хоч десь швидка перемога, і він може перекинутися на Грузію", – заявив американський учений Лінкольн Мітчелл. Такі ж побоювання висловила президент Грузії Саломе Зурабішвілі. Нинішня політична напруга в країні загострилася після початку вторгнення в Україну. Наближені до уряду політики закликають уникати війни, але опозиція вважає, що влада сильно перебільшує зі спробами утихомирити агресора.

83 день війни

У Фінляндії на ринок вийшло пиво Otan, яке отримало назву на честь вступу країни до НАТО. "З одного боку, це перекладається з фінського як "Візьму пива", з іншого – otan можна розглядати як анаграму NATO, а по-третє – французькою мовою абревіатура NATO звучить як OTAN", – пише фінське видання Yle.

Глава МЗС Туреччини Чавушоглу після заяв Анкари, що Туреччина не схвалить заявки Швеції та Фінляндії, провів переговори з генсеком НАТО. До чого договорилися (або ж ні) буде видно найближчим часом.

І ще одна неординарна новина: у Туреччині чекають візиту путіна найближчими днями, – пишуть місцеві видання. Хоча пєсков заявив, що найближчими днями візит путіна до Анкари не готується.

Що там на росії?

На росії відроджують піонерів. За даними РБК, у росії у столітній ювілей піонерії збираються створити новий рух дітей та молоді. Джерела видання кажуть, що законопроект про нову організацію можуть внести до Держдуми вже 19 травня – у день сторіччя радянської піонерії. Необхідність створення руху пояснюється завданням "виховання патріотизму, любові до Батьківщини та громадянськості серед дітей та підлітків".  Проте, джерела стверджують, що новий рух невірно вважатиме аналогом піонерської організації хоча б тому, що членство в ньому не буде обов'язковим. На папері, можливо, так і буде, а по факту – у "піонерські загони" загонять усіх школярів, як це зазвичай і відбувається в мордорі. До речі, російські психологи вже радять "привчати до носіння пілотки" дітей вже з 4-х річного віку. Планується, що осередки "піонерського" руху з'являться як у школах, так і середніх спеціальних навчальних закладах. 

У Курській області рф обстріляли прикордонне з Україною село Алєксєєвка. Пошкодження отримали три приватні будинки, автомобіль та будівля школи, повідомив губернатор Роман Старовойт. Постраждалих нема.  Старовойт каже, що російські прикордонники відкрили після цього вогонь у бік України. Село межує із Сумською областю України.

Тива. Селище Ак-Ерік. Батьки росіянина Ланаа Ай-Херела Лагаановича уважно роздивляються шкільну парту, на яку раптом перетворився їхній син-десантник.

А ще на росії різко подорожчала сакральна для орків річ – унітази. За лютий-квітень зростання ціни становить до 70%. Через відхід європейських брендів, китайські та турецькі постачальники скористалися ситуацією та підняли ціни.

А що чутно про російських посіпак?

На кордоні Білорусі та України спостерігається активність білоруських військових: за словами керівництва Збройних сил РБ, йдеться про "захист від українців та військ НАТО". Про це пише білоруська редакція Радіо Свобода. Жителі Гомельської області помітили біля кордону бруствери, бетонні блоки та блокпости.  Їх встановили на трасі Гомель-Чернігів за два кілометри від кордону з Україною.  Там також стоять бронетранспортери. ДАІ перевіряє документи та автомобілі людей, які прямують у бік кордону та до білоруських прикордонних сіл.

Російський брехунець

Прессекретар путіна дмитро пєсков назвав різанину в Бучі "майстерним, кровожерливим інсценуванням". Бажаємо покидьку зіграти в такому самому "інсценуванні" головну роль. Нехай навіть "Оскар" за це отримає. Посмертно.

Розвідка повідомляє: росія організовує престури тимчасово-окупованими територіями для іноземних ЗМІ. До участі в "престурі" міністерство оборони рф намагається залучити представників засобів масової інформації з Франції, США, ФРН, Японії, Греції, КНР, Білорусі, Індії, Венесуели, Болгарії та ОАЕ. В планах окупантів показати зруйновані райони, щоб звинуватити Україну в звірствах, які вчинили росіяни в Маріуполі, Херсоні, Новій Каховці, Скадовську, Армянську. Також журналістів завезуть у Донецьк для зустрічі з пушиліним.

Санкціями по агресору!

США запропонують країнам Європи ввести підвищені мита на російську нафту як альтернативу нафтовому ембарго. Гроші, які будуть виручені внаслідок підвищення тарифів, можуть передати на відновлення України. Нагадаємо, ЄС не може погодити шостий пакет санкцій, який мав включати нафтове ембарго, через відмову Угорщини.

США планують позбавити росію можливості проводити виплати за державними облігаціями. Це підвищить ймовірність дефолту, – пише Bloomberg. За даними видання, Міністерство фінансів США не планує продовжувати ліцензію, термін якої спливає 25 травня. Ліцензія виключала виплати щодо обслуговування державного боргу з-під антиросійських санкцій.

Не про санкції, але теж непогано. Індія призупинила переговори з росією щодо придбання 10 гелікоптерів  далекого радіолокаційного виявлення Ка-31. Індія побоюється, що внаслідок розв'язаної проти України війни росія не зможе виконати замовлення. 10 гелікоптерів Ка-31 мали придбати за $520 млн. Окупанти продовжують втрачати гроші через свою агресію.

 Життя з урахуванням бойових дій

Зʼявився перший в Україні Віртуальний музей памʼяті війни. Відвідувачі можуть за допомогою 3Д подивитися наслідки звірств росіян у Бучі, Ірпені, Гостомелі, Горенці та інших містах Київщини. Музей створений у співпраці з проектом "Війна впритул". Ідея проєкту – запам'ятати та показати нащадкам, якою ціною українці виборюють свободу та незалежність.

Держрегулювання цін на пальне в Україні вирішили призупинити, — заявила міністерка економіки Юлія Свириденко. Уряд оцінює, що у такому разі ціни на дизель не перевищуватимуть 58 грн/літр, а на бензин — 52 грн. Відповідне рішення обговорювалося разом із операторами ринку.  Якщо вони почнуть зловживати цінами, держава готова карати їх за це.

Київ і область

83 день війни

У Київській області відновили водопостачання у всіх деокупованих містах та селах. На черзі — підключення газу. Без централізованого водопостачання залишаються лише окремі будинки у селищі Гостомель через відсутність електропостачання, повідомив голова Київської ОВА Олександр Павлюк.

Все більше виявляється на Київщині фактів звірств окупантів. В Бучанському районі знайдено нове поховання з убитими цивільними. Яму з тілами правоохоронці виявили біля окружної дороги неподалік селища Макарів. Серед убитих виявився громадянин Чехії. Загиблих було розстріляно. Разом із похованням було виявлено розтяжку з гранатою "Ф-1", яку залишили окупанти.

Сьогодні в Києві прощаються з першим президентом України Леонідом Кравчуком. Він помер 10 травня, після тривалої реабілітації в Німеччині.

Український завод напоїв Coca-Cola, який постраждав від обстрілів, поступово відновлює роботу в селищі Велика Димерка, що на Київщині. До кінця травня планують відновити потужності на 100%.

Чернігівщина

Сьогодні вранці, 17 травня, російські війська завдали ракетних ударів по селищу Десна на Чернігівщині. Про це у ранковому відеозверненні повідомив керівник військово-цивільної адміністрації В'ячеслав Чаус. "Сьогодні недобрий ранок у Чернігівській області: рано-вранці ворог завдав ракетних ударів по селищу Десна. Там працюють рятувальники Державної служби надзвичайних ситуацій, правоохоронні органи. Попередньо у нас є загиблі та багато поранених. Трохи пізніше більш детальну інформацію дам. Це ще раз свідчить про те, що я говорю – війна не закінчилася, війна не пішла з Чернігівської області", – сказав Чаус.

Від авіаудару по Десні загинули 8 людей, 12 поранені. Про це повідомило Головне управління ДСНС в Чернігівській області. По селищу Десна було випущено рашистами 4 ракети з літаків.

Сумщина

83 день війни

Сьогодні близько п'ятої години ранку по Охтирці був ворожий ракетний удар. П'ять російських ракет прилетіли по мирним цивільним об'єктам та спричинили чимало руйнувань. Загорілися складські приміщення. Ударною хвилею пошкодило вхідні двері до під'їзду двоповерхового будинку, люди були заблоковані всередині. Постраждало чимало приватних будинків. Удари загалом прийшлися по центральній частині міста і масиву "Дачний". У храмі повибивало вікна. Постраждав і дитячий садок "Казка", повідомив голова Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький. Від сьогоднішнього удару по місту, щонайменше п'ятеро поранених людей.

Крім того, росіяни з мінометів обстріляли прикордонний пункт поблизу Білокопитового Сумської області, – повідомляє Генштаб.

Ворог біситься і продовжує обстрілювати прикордонні населені пункти Сумщини. Так, сьогодні близько 8:45 спостерігачі зафіксували 5 приходів з боку рф в районі Есмані. З 9:30 до 10:00 зафіксовано 70 вибухів в напрямку Бояро-Лежачів з боку території рф. Близько 10:10 зафіксовано 6 вибухів в районі населеного пункту Сопич. Втрат серед особового складу та техніки немає.

13:30 – на кордоні Сумської області з росією йде бій, – повідомляють місцеві. Чутно вибухи та стрілянину вже як кілька годин. Місто Середина-Буда, Шосткинський район. Інформацію підтверджує сумська ОВА.

16:00 – у Сумській області атака відбита, прориву кордону немає. Більше 7 випадків застосування зброї росіянами на ділянці кордону з Україною в межах Сумської області та 2 випадки у Чернігівській за сьогодні, 17 травня, зафіксували українські прикордонники — повідомляє ДПСУ.

Житомирщина 

На Житомирщині поліцейські оголосили підозру ще одній колаборантці – 48-річній жительці села Вороневе Коростенського району, яка публічно підтримувала агресію росії та переконувала людей у необхідності капітуляції. Як повідомляє на сайті Нацполіція Житомирщини, з початку широкомасштабної війни в області зафіксовані 42 факти колабораційної діяльності.

В полі поблизу села Видумка Пулинської громади виявили ракету, котра лишилася там після минулих обстрілів військами рф. На жаль, подібні "подарунки" країни-терориста ще довго будуть знаходити на звільнених територіях України.

Донеччина і Луганщина

Армія росії і "ЛНР" все ще мають намір захопити Сєвєродонецьк і взяти в кільце Луганщину, відрізавши дорогу "Лисичанськ-Бахмут". Рашисти намагалися наступати з боку Боровського та Щедрищева на Сєверодонецьк, все безуспішно.  Також загарбники росії штурмували Тошківку, але атака була відбита.

83 день війни

Всю минулу добу Сєвєродонецьк під вогнем: постраждали житлові багатоповерхівки, практично кожен корпус багатопрофільної лікарні, а також науково-виробниче підприємство.  Внаслідок обстрілів у місті загинули 10 людей.  Пошуки продовжать, як трохи припиниться вогонь.

Поліцейські доправили гуманітарну допомогу до Сєвєродонецька, районів Лисичанська, а також до Привілля.  З населеного пункту Врубівка Попаснянської громади вдалося евакуювати трьох громадян, з Горської громади – сімох, серед них двоє з пораненнями.

Запас газу на Луганщині залишився на 2 місяці.  Газ уже перекрито і на вході до Донецької області.  Раніше ж рашисти заблокували постачання газу з України в Луганську та Донецьку області, а в окупованому Новопскові окупанти "блакитне паливо" крадуть.

83 день війни

У Маріуполі виявили вже четверте місце масового поховання. На супутникових знімках зафіксували біля Центрального кладовища місце масового поховання у вигляді багатометрових траншей.

Очевидці повідомляють: рашисти сьогодні обстріляли Бахмут, горить завод німецької компанії Knauf. Голова Донецької ОВА підтвердив обстріл заводу компанії Knauf у Бахмуті. Підприємство було атаковане російською авіацією. На щастя, на заводі ніхто не постраждав. На підприємстві триває пожежа.

UPD: Менше пощастило мешканцям міста. Внаслідок ракетних обстрілів у Бахмуті загинула щонайменше 1 людина. З-під завалів п'ятповерхівки також дістали тяжкопоранену 9-річну дитину. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Він не виключає, що під завалами можуть бути ще загиблі та поранені.

12:00 – ЗСУ вибили окупантів з-під Гірського та Сиротиного в Луганській області, — повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Росіяни зазнали численних втрат на території Сєвєродонецька та відступили.

Також стало відомо про те, що ЗСУ відтіснили росіян з Вугледару та Великої Новосілки, що на Донеччині, – про це повідомив нардеп Дмитро Лубинець. "Повертатися поки не раджу! Пам'ятайте, настане час і ми всі приїдемо додому, звільнимо Україну від цієї москальської навали", – зауважив він.

Окупанти відкрили вогонь по автобусу з евакуйованими на Луганщині

Транспорт з 33 людьми з Лисичанська та Сєвєродонецька обстріляли з ГРАДів. Проте людей все ж вдалось вивезти. Поранених та загиблих немає. 

Також 32 людини вдалось вивезти з Гірської  громади, 8 – з Врубівки.

Харківщина

Мер Харкова Ігор Терехов виступив проти будівництва тимчасового житла. Міський голова зазначив, що раніше Харків уже мав досвід будівництва модульного містечка для вимушених переселенців із Донецької та Луганської областей, максимальний термін експлуатації якого був розрахований на три роки. Минуло вісім років, і, незважаючи на те, що конструкція стала непридатною, там досі живуть люди. За словами мера Харкова, саме тому будівництво модульних містечок на Західній Україні, яке зараз обговорюється громадськістю, є недоцільним. "Немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. І не потрібно ставити на Західній Україні модульні містечка, витративши 30% коштів, а то й більше, від того, що потребує постійне житло. У нас є проєкти, ресурси, можливість та будівельні кадри. Тож давайте вже починати будувати", – висловив думку Ігор Терехов.

Тим часом у Боровській громаді окупанти облаштували полігон для навчання своїх новобранців.  Для своїх вояків вони забирають у місцевих мешканців ковдри, подушки, побутову техніку.  Людей виганяють зі своїх будинків у сараї та підвали.

російські окупанти знищили у Харкові єдиний у країні та один із найбільших у світі генетичних банків рослин. Про це повідомив доктор сільськогосподарських наук Сергій Авраменко. У сховищах банку зберігалося понад 160 тисяч сортів та гібридів сільськогосподарських рослин з усього світу. Цей банк був настільки важливим, що його зберегли за часів Другої світової війни німецькі нацисти. "Мені сумно говорити про те, що за гітлерівської Німеччини, коли в окупації була вся Україна, німці не знищили цю колекцію, а навпаки, намагалися зберегти, щось сховати, бо знали, що їхнім нащадкам це може знадобитися", — зазначив Сергій Авраменко.

У Харкові знов запрацював автовокзал. Поки що можна виїхати в Ужгород, Луцьк, Львів, Черкаси, Кегичівку, Красноград, Дніпро, Запоріжжя, Охтирку, Суми та Київ. Також доступні міжнародні рейси до Італії, Німеччини, Польщі та Чехії.

Якщо у Харкові життя потрохи налагоджується, то область ще потерпає від обстрілів росіян. Понад 30 будинків, високовольтна лінія, автомобілі пошкоджені внаслідок російського обстрілу Мерефи близько 5:00 17 травня, повідомила Харківська обласна прокуратура.

Запоріжжя

У Запорізькій області противник за цю добу обстріляв населені пункти Мала Токмачка та Новоандріївка.  Також рашисти завдали авіаційного удару по населеному пункту Малинівка, – про це повідомив Генштаб.

В Енергодарі окупанти риють окопи навколо атомної станції.  У державному концерні "Енергоатом" зазначили, що в такий спосіб війська росії намагаються приховати результати власного обстрілу будівлі навчально-тренувального центру атомної станції.  Вздовж усього периметра АЕС вже викопані окопи, розміщені мішки з піском, бетонні блоки та інші загородження.

Крім того, окупанти отримали вказівку готувати Енергодар до так званого "референдуму". "Росіяни хочуть створити інформаційну картинку, нібито мешканці міста атомників виявляють своє бажання приєднатися до росії, а насправді остаточно долучити Запорізьку АЕС до "росатому", аби знищити енергетичну систему України", – пише Запорізька обласна військова адміністрація. 

Місцеві мешканці повідомляють про те, що в Енергодарі російські військові забирають чоловіків та вивозять в невідомому напрямку. Відомо про шістьох викрадених

У Мелітополі колаборанти та окупанти борються за владу.  Відомий запорожцям зрадник рогів звинуватив самопризначеного "губернатора" Балицького у тому, що через нього "загубилися дорогою" з москви до Мелітополя обіцяні виплати по 10 тисяч рублів до 9 травня, — поділився мер Мелітополя Іван Федоров. 

Херсонщина

Херсонські колаборанти та їх російські куратори планують влаштувати в Херсоні черговий спектакль для російських ЗМІ. Для цього навіть планується перенести День міста на іншу дату: замість вересня цього року пропонується відзначити це свято 18 червня. Робиться це під приводом відновлення історичної достовірності. Для чого окупанти змінюють дату – відповісти не складно, адже вони не впевненні, чи залишатиметься Херсон під їхнім контролем до вересня. Зараз росіянам конче необхідно продукувати картинку для власних ЗМІ з "щасливої" та "звільненої" Херсонщини. Тож, якщо задум окупантів вдасться, на херсонських вулицях по аналогії з 9 травня знову з'явиться натовп туристів з Криму та ОРДЛО, котрі гратимуть ролі "щасливих херсонців".

У Херсонській області окупанти "запроваджують" систему перепусток для мешканців регіону. Це може ускладнити виїзд з області, який і так не простий: в чергах на блок-постах херсонці проводять кілька діб. Так багатокілометрова колона вже 4 день стоїть поблизу населеного пункту Берислав, оскільки машини не випускають на російських блокопостах. 

русский мір не тільки тримає в заручниках сотні дітей, жінок та людей похилого віку, які просто хотіли виїхати на безпечну територію, а й вбиває цивільних. Вчора під Херсоном окупанти відкрили вогонь по колоні автомобілів, яка намагалась виїхати з міста. Від пострілу в голову загинув заступник керівника місцевої компанії "Бебко-Авто" та волонтер Антон Кушнір. Він займався доставкою гуманітарних вантажів в окуповане рашистами місто.

Священик ПЦУ розказав про похорон трагічно загиблих Херсонських тероборонівців. Тільки зараз херсонський настоятель храму зміг поділитися відео, знятими 2 березня, з метою безпеки раніше показати це було неможливо. "Слід пам'ятати їхній подвиг! Своєю жертвою вони породили херсонський рух опору, зміцнили моральний дух херсонців!". 

Трагедія сталася 28 лютого в Бузковому парку міста, коли розпочався штурм Херсона російськими військовими. Тоді невелика група сміливих місцевих учасників тероборони з коктейлями Молотова в руках намагалися зупинити колону окупантів. Але через обстріл загинули всі, хто вийшов на героїчне протистояння. Після цього російські загарбники кілька днів не давали забрати розірвані тіла тероборонівців для поховання. 2 березня родичі з волонтерами все ж таки змогли зібрати та поховати загиблих. Вічна пам'ять героям!

В родині не без потвори. Херсонському журналісту, члену Національної спілки журналістів, Геннадію Шелестенку повідомили про підозру у державній зраді. Шелестенко добровільно погодився на співпрацю з російськими окупантами та інформаційно підтримує їх.

Миколаївщина 

Вночі, 17 травня, у небі над Миколаївщиною, підрозділ зенітних ракетних військ повітряного командування "Південь" збив російську крилату ракету, яка була випущена стратегічним бомбардувальником, що атакував Україну з Каспійського напрямку. Ворожа ціль рухалася у напрямку західних регіонів України.

Влучність наших воїнів зменшила силу атаки на захід нашої країни.

Одещина

Вночі окупанти знову двічі обстріляли міст через Дністровський лиман, який вже і так 2 тижні не працює, – повідомляє ОК "Південь". При чому і до того міст був пошкоджений настільки, що ремонтні роботи потребуватимуть тривалого часу і витрат. Але наразі їх проведення неможливе, як і експлуатація мосту.

Захід України

Проте вночі у Львові зафіксували 8-10 вибухів! Це була найпотужніша атака ворога на місто за весь час війни. Удари знову прийшлися на Яворівський Полігон. Також ворог завдав ракетного удару по об'єкту інфраструктури регіональної філії "Львівська залізниця" у Яворівському районі. Вибухом пошкоджено залізничну інфраструктуру. Інформація щодо постраждалих уточнюється. 

Потраплянь по місту немає – спрацювало ППО. Знищено 3 крилати ракети.

Подробиці нічного обстрілу Львівщини: пошкоджено приватні будинки, амбулаторію, школу та дитячий садок у Новояворівській громаді. Про це повідомив Володимир Мацелюх, голова територіальної громади. За словами Мацелюха, у місті впали багато уламків, люди не травмувалися.

83 день війни

У Тернополі на честь міст-героїв у парку "Топільче" висадили алею катальп. 

1
742

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: