fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:55 16 Тра 2022

Хроніка подій: 82 день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 16 травня і вже 82 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

патрон

Впізнали? Це улюбленець всіх українців службовий пес Патрон. Сміливий чотирилапий розмінувальник похвалився в Instagram подарунком від своєї підписниці – чудовою вишиванкою. Все буде Україна!, – "говорить" своїм фанатам Патрон. Ми переможемо!

Оперативно-тактичне угруповання "Схід" за добу відбило 5 атак рашистів та знищило:

  • особового складу – 84;
  • танків – 1;
  • БМП – 4;
  • АТТ – 1;
  • вертольотів – 1;
  • БПЛА – 1.

Військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил на Донецькому та Луганському напрямках знищили:

  • 3 танки;
  • 1 артилерійську систему;
  • 6 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 1 ворожий автомобіль

Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомляє про ураження 11 повітряних цілей за 15 травня:

  • 2 вертольоти (Ка-52, Мі-28);
  • 7 БпЛА (ОТР Орлан-10);
  • 2 крилаті ракети.

Крім того, завдано ураження по водній переправі окупантів через річку Інгулець.

Минулої доби українські захисники на сході відбили 17 атак ворога. Угруповання Об'єднаних сил повідомляє, що на 2 локаціях ще тривають бої.

Українські спецпризначенні підірвали стратегічно важливу транспортну артерію в тилу ворога! Воїни ССО України у взаємодії з іншими підрозділами ЗСУ здійснили підрив двох залізничних мостів між містами Рубіжне і Сєвєродонецьк. У такий спосіб вдалось відрізати від постачання підрозділи ворога, що наступають на Лисичанськ і Сєвєродонецьк. 

Крім того, Генштаб ЗСУ підтвердив вихід ювілейної 20-ї серії улюбленого українського серіалу про Чорнобаївку. "Сили оборони завдали удару по позиціях ворога у районі населеного пункту Чорнобаївка. Ворог зазнав втрат в живій силі та техніці. Кількість уточнюється",– повідомили в Генштабі.

Про кількість знищеної рашистської техніки відзвітувало ОК "Південь". Захисники знищили склад боєприпасів, ліквідували 75 окупантів та майже 20 одиниць техніки

  • 4 буксирувальних та 2 самохідних гаубиці «Мста-С»;
  • 4 мінометних комплекси;
  • 4 броньованої та чотири автомобільної техніки;
  • 2 майстерні технічного обслуговування;
  • 1 БПЛА.

Хроніка подій: 82 день оборони України від російської агресії

"Російські ракетні удари по Львівській області, обстріли Гуляйполя, Сєвєродонецька, Лисичанська, міст і громад Донецької області – вся ця жорстокість окупантів, яку Україна переживає щодня, призведе лише до того, що російські солдати, які виживуть, заберуть це зло із собою назад у Росію.

Заберуть, бо відступатимуть. Ось чим завершиться вся гарячкова активність російських військових, яку бачимо зараз. І я вдячний усім українцям і українкам, які наближають цей час", – прокоментував вчорашні події президент Зеленський.

Окупанти зазнають значних втрат у живій силі та техніці. На окремих напрямках укомплектованість підрозділів, за результатами бойових дій, складає менше ніж 20 відсотків. На Попаснянському напрямку, через великі втрати та неспроможність діяти самостійно, підрозділи повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації об'єднуються з представниками російських приватних військових компаній для подальших дій в складі зведених підрозділів. 

Хроніка подій: 82 день оборони України від російської агресії

Але це орків не врятує. ЗСУ дістануть їх і там. Це лише питання часу. У Міноборони України підтверджують, що українські захисники з 227-го батальйону ТрО витіснили ЗС рф та вийшли до державного кордону у Харківській області.

У Комітеті ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики закликають журналістів та медіаорганізації до вживання слова "рашизм" та похідних від нього у своїх публікаціях та ефірах. На думку парламентарів, термін "рашизм" відображає як ідеологію нинішньої росії, так і військові злочини та "нелюдську жорстокість, які здійснює та демонструє російська армія на українській землі". Слово також пропонують внести до офіційних термінологічних словників української мови.

Володимир Зеленський опублікував нову серію фото. "Ми – в епіцентрі протистояння двох ідей. Європейської демократичної ідеї, що свобода й життя кожної людини мають значення. Та жорстокої тиранічної ідеї про те, що має значення нібито лише та людина, яка може підкоряти інших. Ось що ми повинні зупинити разом. Всі у Європі", – так підписав він світлини.

"Азовсталь". 16 травня 2022 року. Воїни світла. Це неймовірне фото з "Азовсталі" опублікував боєць полку "Азов" Дмитро Козацький.

Відтепер в Україні остаточно заборонили Комуністичну партію — "закон про декомунізацію" ухвалили ще у 2015 році, але через судову тяганину рішення не вступило в законну силу. "Весь цей час Комуністична партія України продовжувала існувати і навіть отримувала членські внески, хоча і була усунена від виборчого процесу", — написала представниця Верховної Ради в Конституційному суді.

 Гуманітарні коридори 

путін не дає згоди на порятунок людей з "Азовсталі". Україна залучає всі можливі міжнародні організації для порятунку військових, які лишаються на території "Азовсталі", проте голова рф володимир путін воліє "азовців" просто вбити. Про це в ефірі телемарафону повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. 

Вона додала, що не може розсекречувати деталі операції зі звільнення наших захисників. "Ми змогли це донести і розповісти це відверто родичам, тому що вони мають право це знати. І більшість питань, я дуже сподіваюсь, що були зняті… Насправді вже було зроблено. Просто путін не дає згоди".

У другій половині дня російські ЗМІ опублікували кадри, як стверджується, перевезення до лікарні в так звану "ДНР" поранених українських військових з "Азовсталі". Водночас міноборони рф заявило, що досягнуто домовленості про вивезення з Азовсталі до лікарень у "ДНР" поранених українських військових.  Підтверджень з українського боку цьому на той час не було.

Командир полку Азов Денис Прокопенко записав відео, в якому заявив, що "з метою збереження життя весь маріупольський гарнізон виконує рішення найвищого військового командування".  Але що за рішення він не уточнив.

Ввечері з'явився перша реакція на ці новини від України: "Я не можу коментувати ситуацію, увечері президент зробить на цю тему заяву", – заявив Арестович. Що ж, чекаємо на пояснення від президента.

Але щоб не сталося, для нас оборонці Маріуполя – завжди будуть Героями. Вони стояли незламно. І як справжні воїни виконували наказ. Якби важко не було.

Сьогодні о 16:30 з Покровська до Львова вирушить евакуаційний поїзд. Проїзд безкоштовний, – повідомляє очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Шлях до ЄС і НАТО

Євросоюз отримав усі відповіді України на запитання ЄС. Про це повідомив єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Олівер Варгеї за підсумками зустрічі із главою МЗС України Дмитром Кулебою у Брюсселі. Наразі Європейська комісія готує висновок для Європейської ради за заявкою України до ЄС.

Україна теж може вступити до НАТО без Плану дій щодо членства, як Фінляндія та Швеція, сказала тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін у інтерв'ю "Європейській правді". "Що стосується можливості вступу Фінляндії без ПДЧ, то План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО, а, отже, Україна також може вступити до альянсу без ПДЧ. Однак я би не називала це скороченою процедурою", – пояснила тимчасова повірена.

За її словами, ПДЧ – це механізм, який дозволяє країні досягнути вимог для сумісності з НАТО, і якщо держава вже відповідає належним вимогам, то ПДЧ їй вже не потрібен. "Тому як Україна, так і будь-яка інша держава не має отримувати План дій щодо членства та виконувати його у разі, якщо ви загалом будете відповідати більшій частині вимог", – сказала Квін.

Трофеї ЗСУ

Хроніка подій: 82 день оборони України від російської агресії

Чергові трофеї наших військових із Запорізької області. В результаті бою з ворогом захоплено ворожі боєкомплекти, міни, кулемет та… шарф із символікою регіоналів.

На фото вище – новітній російський безпілотник "Куб" фірми ZALA AERO концерну "Калашніков". Він вбивця-камікадзе. Ніколи не повертається назад. Летить в один бік. Схожий на українську "Фурію", але має більш загострені крила. Військові попереджають: ніколи не підходьте до нього, якщо побачите! Особливо це стосується цивільних в прифронтовій зоні. Цікавість до такого "літуна" вже вартувала життя кільком людям на Донбасі. Він має три режими: 

  • наводиться на ціль, атакує та вибухає в момент влучання в ціль при контакті з нею;
  • самоліквідовується;
  • спускається на парашуті, лежить і чекає, поки до нього хтось підійде, і потім підривається. 

Якщо побачили таку річ, ні в якому разі не підходьте, викликайте поліцію або саперів. Будьте обережні!

14 окрема механізована бригада імені князя Романа Великого захопили ординську БМП-3. Після ремонту буде служити на благо України.

Захисники з національної гвардії в складі Сил оборони на Харківському напрямку з ПЗРК збили ворожий гелікоптер Мі-28Н з бортовим номером РФ-13628.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та політиків

США може затвердити $40 млрд допомоги Україні вже 18 травня, – пише Reuters, посилаючись на лідера республіканців Мітча Макконела. Чекаємо з нетерпінням!

​Іменну ручку президента США Байдена виставили на аукціон в Україні. Отримані гроші спрямують на ЗСУ. Ручку надав гендиректор Укроборонпрому Гусєв — він отримав її в подарунок від Байдена під час його візиту в Україну на посаді віцепрезидента США у 2017-му. Подібною ручкою Байден нещодавно підписав закон про ленд-ліз для України.

Україна та Японія підписали угоду про кредит на $100 мільйонів на пільгових умовах. Термін погашення кредиту становить 30 років, а процентна ставка — 1% річних. Ці гроші спрямують до держбюджету України для фінансування пріоритетних видатків, у першу чергу, на підтримку найбільш незахищеного населення.

Євросоюз планує додатково надати 500 мільйонів євро на військову допомогу Україні.  Ці гроші підуть "на тяжке озброєння". Про це заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель перед початком зустрічі міністрів закордонних справ у Німеччині. "Зараз ми надаємо бронетехніку, танки, важку артилерію, боєприпаси – все, що потрібне для такої війни", – сказав Боррель.

Ленд-ліз не призведе до появи в України величезного боргу після війни, – запевнила тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін. Вона наголосила, що ленд-ліз – це механізм, який дозволяє президентові швидко постачати зброю.  Всупереч його назві (слово lend означає "позичити"), не йдеться про те, що Україна має повернути все, що отримає за цим механізмом. "Скажу відверто, це просто процедура прискорення постачання зброї", – сказала Крістіна Квін.

Три вертольоти Мі-17 прибули в Україну із США для виконання  бойових завдань, — повідомив кореспондент американського журналу Foreign Policy Джек Детч. За його словами, це — перші з 11 вертольотів Мі-8 і Мі-17, поставки яких передбачені пакетом американської військової допомоги на суму $800 млн.

Новини від партнерів

Хроніка подій: 82 день оборони України від російської агресії

У парламенту Грузії в Тбілісі пройшли акції Save Azovstal і Stop Putin.  Учасники вимагали звільнити Маріупольський завод "Азовсталь", де досі перебувають військові та місцеві жителі, та пропонували підписати відповідну петицію.

херсон

А в Братиславі відбувся мітинг "Вільні люди" у підтримку українських міст, які знаходяться в окупації. Зі сцени зачитували історії жителів окупованих міст на словацькій та англійській мовах. Організатори прагнули донести, що окупація це не просто захоплений шмат землі, а сотні вбитих, тисячі скалічених мирних людей.

Хроніка подій: 82 день оборони України від російської агресії

Українські символи завойовують світ. У Каннах з'явилася площа Тараса Шевченка. На церемонії перейменування площі на честь українського поета були присутні посол України у Франції Вадим Омельченко та мер Канн Давид Лиснар.

НАТО готове пришвидшити ратифікацію заявок Швеції та Фінляндії (зазвичай вона триває близько року) — ратифікувати можуть уже за кілька тижнів, — повідомляє Reuters.

На загрози росії щодо вступу Фінляндії до НАТО, фінський генерал відповів: "Запрошуємо вас приєднатися до 200 000 росіян, які вже перебувають у Фінляндії закопаними в землю на кілька метрів після вашої останньої спроби 1939".

У свою чергу Туреччина отямилася і заявила, що не блокуватиме вступ Швеції та Фінляндії до НАТО. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Туреччина чітко дала зрозуміти, що вони не мають наміру блокувати членство вищеназваних країн в Альянсі, – пише CNN.

Це було зранку. А ввечері Туреччина різко розвернулася на 180 градусів. "Туреччина не може сказати "так" членству Фінляндії та Швеції в НАТО, це неможливо, нехай не ображаються", – заявил президент Туреччини."Вони [делегації Фінляндії та Швеції] приїдуть до Туреччини у понеділок.  Вони приїдуть нас умовляти, вибачте, їм нема на що розраховувати. Швеція – це розсадник для терористів. Швеція та Фінляндія не мають чіткої позиції проти тероризму", – сказав Ердоган.

Тим часом Швеція ухвалила офіційне рішення щодо членства в НАТО, – про це заявив прем'єр країни. 

А Норвегія, Данія, Ісландія пообіцяли допомогу Фінляндії та Швеції у разі атаки на них, поки ті проходять процес вступу до НАТО.

Німеччина планує відмовитися від імпорту російської нафти незалежно від санкцій ЄС. За інформацією Bloomberg, ФРН поставить крапку щодо цього питання до кінця року. Наразі йдуть переговори з альтернативними постачальниками.

Латвія прийняла рішення про зупинку залізничного транзиту через територію країни в свої морські порти на Балтиці білоруських військових вантажів.

Хроніка подій: 82 день оборони України від російської агресії

Україна – у тренді. Наші рятувальники – відомі всій планеті! Пошта Сьєрра-Леоне випустила нові марки з українськими рятувальниками.

НАТО розпочинає масштабні навчання в Естонії за участю 15 тис. військових. Навчання під кодовою назвою "Hedgehog" стануть одними із наймасштабніших в Естонії з 1991 року.

Голова МЗС Угорщини заявив, що країна вимагає €18 млрд за паливне ембарго проти росії. Хоча раніше йшлося про 750 млн. "Ми цілком обґрунтовано очікуємо, що ЄС запропонує профінансувати інвестиції та компенсувати зростання цін, що потребує повної модернізації енергетичної структури країни у розмірі €15-18 млрд", – заявив він. Схоже, шантаж стає розповсюдженою практикою.

Що там на росії?

У росії продовжують горіти військкомати. Чоловіки намагаються знишити військомати, щоб завадити мобілізації. Так у Пронську та Волгограді невідомі влаштували підпали. Але місцева влада населених пунктів поки не коментує ситуації. Всього відомо про понад 10 підпалів військкоматів у рф. Вони були зафіксовані у різних регіонах країни, зокрема у Москві, Омську, Воронежі та інших. Що, не хочеться бути гарматним м'ясом для своєї влади?

Зараз командування збройних сил рф намагається вирішити проблему за рахунок резервістів. На полігонах у Воронезькій, Бєлгородській та Ростовській областях здійснюється підготовка до двох з половиною тисяч резервістів. Їх планується направити на територію України для участі у війні.

Французька група Renault пішла з росії. Заводи "АвтоВАЗу" в Тольятті й Іжевську, що належали французам, "перейшли у власність російського уряду, а московський завод – у власність мерії міста" і тепер там будуть випускати "Лади" і "Москвічі", – повідомило Міністерство промисловості й торгівлі рф. Якщо перевести на людську мову, заводи Renault росіяни просто вкрали.

Водночас уряд росії дозволив випускати в росії автомобілі без антиблокувальної системи та подушок безпеки. Логічно, на "Москвічах" їх ніколи і не було.

Російський військовий супутник з написом "Z", запущений ракетою, не утримується на орбіті і напевно скоро впаде, – повідомив американський астронавт Скотт Келлі. "Здається, що "Z", що є символом військових злочинів, тепер також є синонімом епічного провалу", – підсумував учасник чотирьох космічних польотів.

росія розконсервувала табори, які ще зберігалися з радянського союзу. За даними розслідування британських журналістів – рф депортувала в табори лише з Маріуполя 65 тисяч наших громадян.

А що чутно про російських посіпак?

У Білорусі поскаржилися, що західні санкції заблокували експорт на величезну суму. "Санкції Заходу заблокували експорт з білорусі до країн Євросоюзу та Північної Америки в обсязі $16-18 млрд на рік", – заявив прем'єр-міністр країни Роман Головченко. Для порівняння: ВВП Білорусі за 2021 рік — $67,95 млрд. Підспівавання країні-терористу та бомбардування України з території Білорусі буде дорого коштувати режиму Лукашенко. 

Білоруський диктатор цією проблемою не переймається, як і прийняттям заспокійливих пігулок. Його запалений мозок турбує Україна. На саміті ОДКБ він заявив, що "США під виглядом миротворців планують приїхати в Україну та розщепити її".

Ще одна фантазія Лукашенка: "Захід нацьковував Україну на Білорусь. Напихував нацизмом та націоналізмом".

Тим часом в окупованому Криму в ніч на 16 травня будівлю адміністрації Євпаторії партизани облили жовтою та синьою фарбами.

Російський брехунець 

Увага, фейк! Росіяни зранку розганяють, що з "Азовсталі" вийшли військові із білим прапором. Насправді, вчора в Маріуполь окупантами було завезено українських військовополонених, яких сьогодні для картинки видаватимуть за бійців з Азовсталі. Гарнізон продовжує тримати оборону.

Крім того, в Маріуполі російські окупанти оголосили початок реєстрації на отримання "компенсацій" за зруйноване житло та загиблих родичів. Аби отримати гроші, люди мають вказати у заявці, що до знищення майна та загибелі людини нібито причетні українські військові, – про це повідомив радник міського голови Маріуполя Андрющенко. Звісно, ніяких грошей люди не дочекаються, а подібні заяви допомагатимуть "відбілити" окупантів в очах міжнародної спільноти.

Санкціями по агресору!

Компанія McDonald's заявила, що остаточно йде з російського ринку та почала продаж російського бізнесу. Втім на росії заявляють, що "Макдоналдс" відновить роботу в росії під новим брендом у середині червня, зберігши колектив, мережу ресторанів та меню. Насправді у ресторанів і персоналу буде новий "хазяїн". Компанія запустила процес продажу бізнесу місцевої компанії.  Після продажу ресторанів McDonald's, нові власники не зможуть використати його назву, логотип, бренди та меню.

Міністр закордонних справ Австрії Олександр Шалленберг, виступаючи напередодні засідання Спільного комітету міністрів ЄС-Канада в Брюсселі, заявив, що шостий пакет санкцій буде "дуже суттєвим", але все ще існує певна потреба в обговоренні. За словами австрійського міністра, весь російський військовий комплекс стане об'єктом майбутніх санкцій. 

Міністерка закордонних справ Естонії Єва-Марія Лійметс висловила сподівання, що до пакету санкцій все ж таки буде включено ембарго на російську нафту.

Плани ЄС запровадити нафтове ембарго по відношенню до росії блокує лише Угорщина. "Весь союз перебуває у заручниках в однієї держави. Нас не можна тримати у заручниках", – обурений ситуацією міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

На жаль, дива не сталося. Глави МЗС ЄС не змогли узгодити шостий пакет санкцій проти росії, сказав верховний представник спільноти із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель за підсумками переговорів. Він сказав, що не знає, скільки тижнів займе узгодження шостого пакету санкцій, включаючи нафтове ембарго, проти росії.

Більш того, Генсек ООН Гутерріш закликав повернути калійні добрива з росії та Білорусії на світові ринки в обмін на пропуск суден із зерном з України. Генсек додав, що все це необхідно зробити, незважаючи на бойові дії. 

Життя з урахуванням бойових дій

Укрзалізниця поступово нарощує вантажні перевезення. У травні залізниця вже перевозить 300-310 тис. тонн вантажів на добу (у перші дні війни цей показник впав до 150 тис. тонн), що становить близько 40% від довоєнного показника. Про це повідомив голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишін.

Хроніка подій: 82 день оборони України від російської агресії

Україна – переможець медального заліку Літньої Дефлімпіади! Українці фінішували першими за усіма показниками, також встановили власні рекорди за кількістю виграних нагород. За підсумками змагань Україна здобула 138 медалей!

В Україні 90% людей опиняться за межею бідності, якщо війна затягнеться, – прогнозують в ООН. За даними організації, в Україні в результаті повномасштабного нападу росії половина підприємств закриті, друга половина зазнає труднощів.

Якщо російсько-українська війна триватиме ще понад 3-4 місяці, для підтримки економіки країни знадобляться "болісні заходи", а саме значне підвищення податків, різке скорочення видатків та націоналізація. Міністр фінансів Сергій Марченко прогнозує, що ВВП України у 2022 році скоротиться на 44%, у Світовому банку говорять про 45%. Однак обидві оцінки неточні, оскільки війна все ще триває.

Київ і область

Після майже трьох місяців повномасштабної війни у столиці відкрилися музеї заповідника "Софія Київська". 

Чернігівщина

Від сьогодні на Чернігівщині розпочинають відновлення критичної інфраструктури, – повідомив голова ОВА В'ячеслав Чаус. За його словами, після цього займуться житловим фондом області.

Разом із тим, під Черніговом уже планують звести два модульні містечка для тих, хто втратив житло під час війни. Там зможуть мешкати 700 людей, повідомив директор департаменту інформдіяльності ОВА Андрій Подорван.

Окупанти вдруге обстріляли прикордонні населені пункти Чернігівської області! Близько 12 години з території московії спостерігачами зафіксовано ще один обстріл у бік населеного пункту Миколаївка. Загалом з 9.20 до 12.10 зафіксували близько 30 вибухів. 

Також близько 12.20 з боку московії зафіксували 7 вибухів у районі населеного пункту Грем'яч. Попередньо – працював міномет. Втрат серед особового складу нема, – повідомили в ОК "Північ".

Сумщина

Сьогодні вранці російські окупанти намагалися прорвати кордон України на Сумщині. Як повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький, ворог відкрив вогонь по прикордонній території Шосткинського району з мінометів, гранатометів, кулеметів та автоматів. "Під прикриттям вогню на територію області намагалися зайти ворожі диверсійно-розвідувальні групи! Прикордонники дали бій росіянам, ті ж відступили за лінію державного кордону", – розповів Живицький.

Внаслідок прориву в Україну ворожої ДРГ загинув співробітник Держприкордонслужби головний сержант Олександр Поповченко. Про це повідомляє пресслужба міської ради Глухова. "Глухівець Олександр Володимирович Поповченко разом із побратимами вступив у бій з диверсійно-розвідувальною групою противника рано вранці, отримав смертельне поранення", – йдеться у повідомленні. Олександр служив у ДПСУ 10 років. Минулого року він звільнився після завершення чергового контракту, проте після початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого Поповченко вирішив продовжити службу.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: 82 день оборони України від російської агресії

Внаслідок обстрілів Сєвєродонецька є загиблі та поранені, – повідомляє очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. Артилеристські обстріли на Луганщині тривають. Окупанти обстріляли будинок у старих районах Сєвєродонецька, на місці загинуло двоє людей, ще одного чоловіка госпіталізовано. Також були зафіксовані влучання в 7 багатоповерхівок в нових районах Сєвєродонецька. Після артобстрілу лікарні в Сєвєродонецьку 9 осіб отримали поранення. 

Обстріли міста продовжувалися весь день. Внаслідок цього у Сєвєродонецьку загинули не менше 10 людей.  Про це написав губернатор Луганської області Сергій Гайдай у Фейсбуці.  Він повідомив, що пошкоджено будинки, міську лікарню, медмістечко та науково-виробниче підприємство.

Із артилерії та систем залпового вогню також атаковані Лисичанськ, Привілля, Новодружеськ, Рубіжне, Воєводівка, Білогорівка. До дитячої лікарні у Дніпрі госпіталізували 15-річного мешканця Лисичанська. 

Під вогонь потрапили також села Попаснянської громади – Комишуваха, Катеринівцка, Новозванівка та Троїцьке, де пошкоджено 20 будинків. У містах Гірське та Золоте і в смт Тошківка пошкоджено 11 будинків.

Спроби рашистів полагодити комунікації в Маріуполі призвели до прориву води та пожеж, – повідомляє заступник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Гуманітарна ситуація в Маріуполі стає дедалі гіршою. Окупанти намагаються полагодити електрику, що призводить до пожеж. Вода, яка тече вулицями, повимивала тіла з поховань у дворах. У місті не вистачає їжі та питної води і навіть не може бути мови про потенційні покращення.

Зараз окупанти намагаються відновити роботу порту в Маріуполі. Рашисти не змогли знайти інший шлях для вивезення вкраденого металу та забезпечення мінімальної логістики. За інформацією ЗМІ, вони вже майже закінчили розмінування.

Російське командування відмовилося від "широкомасштабного оточення" підрозділів української армії від Донецька до Ізюма на користь захоплення Луганської області. Про це йдеться в повідомленні Institute for the Study of War за підсумками 15 травня. Іншими словами, найближчою (і єдино можливою) метою ворога є взяття під контроль Сєвєродонецька та Лисичанська. 

Луганський напрямок уже третій місяць чи не найскладніший для наших військ, але взяти під контроль усю область москві досі так і не вдалося

Віримо, що й не вдасться.

Втрати окупантів у битві під Білогіркою, коли росіяни намагалися перетнути річку Сіверський Донець у Луганській області, є одними з найбільших від початку війни — згідно з оцінками фахівців, там було вбито або поранено понад 400 російських солдатів. The New York Times пише, що це породило у росії відчуття катастрофи, попри жорстко контрольований кремлем інформаційний простір.

Харківщина

За добу від обстрілу Харківщини постраждали 6 мирних громадян.  Зокрема, 4 особи у Шевченківському районі та районі Салтівки.  Також ворог завдав ударів по Чугуївському району, там постраждало двоє людей.

Тривають бої на Ізюмському напрямі.  Там, за даними Генштабу, ворог готується до наступу.

Крім цього, обстрілів зазнали Дергачі та Барвінкове, цивільна інфраструктура в районах Довгенького, Російських Тишків, Тернової та Петрівки.  

Російська реактивна артилерія навмисно знищувала багатоповерхівки у Харкові. Про це СБУ розповів полонений російський окупант, якого українські захисники захопили під час звільнення селища Циркуни у передмісті Харкова. Так, командир відділення 25-ї артилерійської бригади зс рф повідомив українській спецслужбі, що головною мішенню російських реактивних дивізіонів були саме харківські багатоповерхівки – ворог спеціально стріляв по цивільним об'єктам. Найближчий до Циркунів район Харкова – Північна Салтівка, який від початку війни майже щоденно піддавався обстрілам з ворожих РСЗВ "Град" і "ураган", має одну з найбільш щільних забудов. І на сьогодні майже кожна з 16-типоверхівок цього спального району зазнала руйнувань від рашистів.

За оперативною інформацією сьогодні вдень російський снаряд потрапив до складу на території Харківщини, де, за попередньою інформацією, зберігалася аміачна селітра. Місцеві побачили стовп диму червоного кольору. Влада запевняє – причин для паніки та загрози місцевому населенню немає. Ситуація під контролем. 

У Харкові частково відновили рух громадського транспорту: 16 травня на маршрути вийшли 14 тролейбусів та 68 автобусів. Готується до запуску метро.

Мінус ще один склад окупантів! У вечірньому оперативному зведенні Генштаб повідомив, що ЗСУ знищили склади боєприпасів ворога в районі Ізюму.

Запоріжжя

У тимчасово окупованому Енергодарі вздовж усього периметра Запорізької АЕС російські війська споруджують укріплення та риють окопи — в "Енергоатомі" повідомляють, що співробітникам електростанції заборонили приходити на роботу з телефонами.

Зафіксовано черговий факт ворожого обстрілу мирного населення Пологівського району, – повідомляє Запорізька ОДА. Окупанти пошкодили цивільну інфраструктуру кількох населених пунктів. Постраждалих немає. Значних пошкоджень зазнали десятки приватних будинків та приміщення автотранспортного господарства. У всіх спорудах вибито вікна та пошкоджено дахи, зруйновано прибудинкову територію разом з гаражами та іншими господарськими будинками.

Херсонщина

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів, що деяких українських активістів з Херсонської та Запорізької областей, яких силоміць вивозять до Криму, вдається викупити. "Зараз стоїть питання, як би вивезти цих активістів. Ну, слава Богу, там трохи нас рятує традиційна російська корупція: нам вдається "викупити" деяких наших співгромадян. Починається від 250 доларів і вище. Залежно від того, з ким домовлятися. Мені вдалось викупити 7 людей", – сказав він.

У Херсоні за два тижні закінчаться медикаменти. У місті гуманітарна криза. Про це повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За словами мера Херсона Ігоря Колихаєва, уже немає розчинів для крапельниць, обмаль ліків від серцево-судинних захворювань, не вистачає кисню. Значна потреба в медикаментах існує в усіх регіонах області – там залишається жити близько пів мільйона осіб.

За даними омбудсмена, у перші дні окупації росіяни розграбували велику кількість продовольчих мереж та аптек, а крадене вивезли в окупований Крим або до росії. Натомість роздають гуманітарку з продуктами та ліками, в яких сплив термін придатності. Взамін на це вимагають у людей паспортні дані, списки пенсіонерів, соціальних працівників та просто мешканців громад.

У тимчасово окупованому Херсоні "відмінили" обіг монет номіналом 50 копійок, одна та дві гривні. У деяких маршрутках оплату приймають лише монетами номіналом 5 і 10 гривень.

На території Білозерської громади військові рф розбирають зрошувальні канали. Плити використовують для спорудження укріплень. Облаштовують їх впритул до сіл, повідомляють місцеві жителі.

Миколаївщина 

Хроніка подій: 82 день оборони України від російської агресії

Вранці орки знову обстріляли Миколаїв. Внаслідок обстрілів загорівся легковий автомобіль та магазин, – повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. Крім того, пошкоджено газопровід низького тиску. Неподалік від місця вибухів було знайдено залишки ракети з системи залпового вогню.

Питної води в Миколаєві не буде ще місяців зо два точно, – сказав мер Олександр Сенкевич. Технічна вода з Південного Бугу ще як мінімум два місяці тектиме з кранів жителів Миколаєва. "Вода, яку ми зараз подаємо у труби миколаївцям, не відповідає якості питної води, і вона фактично технічна. Сьогодні ми готуємо презентацію окремих чотирьох водозаборів з окремими системами очищення води до рівня питної", — пояснив мер міста.

Одещина

Дісталося і Одеській області. В 9:25 надійшли повідомлення про вибухи на та дим у Білгород-Дністровському районі. Речник Одеської ОВА Сергій Братчук підтвердив факт обстрілу Одещини. За його словами, деталі на разі встановлюють.

Подробиці атаки: рашисти вдарили по Одещині літаками стратегічної авіації. Постраждали двоє дорослих, важко поранена маленька дитина, – повідомляє ОК "Південь". Ворожі війська продовжують атакувати пошкоджений і непрацюючий міст через Дністровський лиман. Натомість влучають у мирних жителів та цивільну інфраструктуру. Внаслідок обстрілу пошкоджений туристичний об'єкт та зруйновані будівлі.

Ворог не залишає Одесу у спокої. Близько 14 години нашими ППО було знищено крилату ракету типу "Х", випущену винищувачем російських окупантів у напрямку Одеси, – повідомив ОК "Південь".

Вперше в історії ВМС ЗСУ штурманом стала дівчина. Зараз Євгенія Бакай,  випускниця професійного коледжу морського транспорту Національного університету "Одеська морська академія", керує особовим складом команди, яка відповідає за навігаційну безпеку плавання в морі, а також стежить за виконанням всіх маневрів. 

Захід України

На Львівщині затримали головного лікаря, якого підозрюють в оформленні довідок для чоловіків призовного віку. Аби уникнути мобілізації та мати змогу виїхати за кордон "клієнти" платили по 1000 доларів.

А на Івано-Франківщині через брак пального зупинились польові роботи. Сільське господарство не внесене до переліку критичної інфраструктури, тож техніку аграріям заправляють на загальних підставах. Обіцяють у другій половині травня виправити ситуацію, але весняний час втрачено. Зазвичай у цей час активно проводять посівну, підживлюють культури та обробляють їх засобами захисту. Наразі пального для цього в області немає.

1
1085

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: