fbpx
Сьогодні
Що відбувається 17:06 15 Тра 2022

Хроніка подій: 81-й день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 15 травня і вже 81 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

євробачення 2022

Україна – переможець Євробачення 2022! Наступний пісенний конкурс Євробачення 2023 пройде в Україні – обов'язково мирній! "Save Mariupol, save Azovstal now!" — ці слова прозвучали з вуст соліста гурту Kalush Orchestra на "Євробаченні", незважаючи на небезпеку дискваліфікації. Як це працює? Пошук по запиту "Azovstal" післе заклику Kalush Orchestra виріс в декілька разів. У питанні розголосу "Євробачення" виявилося  дієвіше радбезу ООН. Хоча такий успіх росіянам явно став поперек горла: Італія повідомила, що вчора активно відбивала хакерські атаки — російські хакери пів години без успіху намагалися "покласти" виступ України на конкурсі. 

Дякуємо за голоси, Європо! Українці, тримаймо стрій! Попереду ще багато випробувань і ще більше перемог!

До речі, сьогодні Kalush Orchestra презентували офіційний кліп на свою переможну пісню. Його знімали на Київщині в Бучі, Бородянці, Гостомелі та Ірпені. Подивитися можна тут.

Протягом доби, 14 травня, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські фашистські війська здійснили 9 атак, тривають бої. Українські захисники знищили:

  • особового складу – до 80
  • танків – 3 
  • БТР – 2 
  • артилерія – 1
  • міномети – 4
  • АТТ – 3 
  • БПЛА – 3

Військовослужбовці Сил оборони на Запорізькому напрямку продовжують виконують завдання з відсічі та стримування російської агресії, надають адекватну відповідь ворогу та знищують його живу силу та техніку. Протягом минулої доби було знищено:

  • особового складу/ 56 осіб, 18 поранено;
  • бойових броньованих машин/ 8 од;
  • автомобільної техніки/ 10 од;
  • мінометів / 4 од;
  • БПЛА / 1 од.

У Харківській області українська армія збила російський винищувач. Це 201-й збитий літак окупантів!

Загалом 14 травня уражено 8 повітряних цілей окупантів. Повітряними силами ЗСУ відмінусовано:

  • 1 літак (Су-30/Су-34)
  • 7 БпЛА (ОТР);
  • взводний опорний пункт;
  • КСП роти;
  • 10 броньованих машин;
  • близько тридцяти окупантів.

А за весь час повномасштабної війни українці знищили близько 27400 особового складу російських загарбників!

За даними британської розвідки, наступ російських військових на Донбасі сповільнився і відстає від графіку. Також вони повідомляють, що росія втратила третину своїх сил, які були зосереджені навколо України 24 лютого. 

"Ситуація на Донбасі залишається дуже важкою. Російські війська досі намагаються показати хоча б якусь перемогу. На 80-й день повномасштабного вторгнення це виглядає особливо божевільно, але вони не припиняють цих намагань. Я вдячний кожному й кожній, хто тримає оборону та наближає і для Донбасу, і для Приазов'я, і для Херсона те саме, що зараз відбувається на Харківщині. Крок за кроком змушуємо окупантів піти з української землі. Змусимо піти й з українського моря", – запевнив президент Зеленський у нічному відеозверненні.

трудова книжка

Майже 5 мільйонів українців втратили роботу від початку війни, повідомляє Міжнародна організація праці. Якщо бойові дії посиляться, кількість втрачених робочих місць може зрости до 7 мільйонів. 3,4 мільйона робочих місць можна б було відновити, якщо б бойові дії негайно припинились.

Але є й хороші новини: у Держприкордонслужбі зазначають, що протягом п'яти днів потік на в'їзд до України перевищує потік на виїзд. Нині щоденно до країни повертається понад 40 тисяч людей.

"Україна може виграти цю війну", – про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Не "можемо", а обов'язково переможемо!

Переговори України з росією

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова до дипломатії та переговорів з росією, але не дозволить, щоб "дипломатія просто продовжувала наші страждання і відкладала наступний етап війни". "Я хочу сидіти в залі Міжнародного кримінального суду і хочу бачити путіна на лаві підсудних", — додав він.

путін не дає згоди на евакуацію воїнів "Азовсталі". Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, нині в порятунку українських захисників задіяні майже всі світові лідери та можливі міжнародні організації.

Трофеї ЗСУ

Наші герої та трофейний Т-72Б3.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та політиків

євробачення 2022

Велетенський прапор України, який пошила німецька сім'я в Австралії, дістався Берліну. Далі прапор поїде країнами Європи та за океан. Його планують розгортати на головних вулицях багатьох міст. На полотні можуть залишити побажання для України всі охочі. А завершить він свої мандри в Києві.

Сергій Притула, який коментував Євробачення у Twitter, зібрав за час проведення фіналу конкурсу 2,5 мільйона гривень для ЗСУ. Попередньою ціллю було зібрати один мільйон гривень. Це лише та частина грошей, яка надійшла йому на особисті банківські картки, – без врахування криптовалюти та переведень на рахунок його фонду.

Перемога! Німеччина готує до передачі Україні перше важке озброєння — самохідні артилерійські установки 155-го калібру, на яких уже розпочали тренування українські солдати.

А Італія готова передати Україні 155-мм гаубиці FH70. Це старіша система, ніж M777, однак завдяки автоматичному завантажувачу капсуля і напівавтоматичному завантажувачу снарядів, навчений екіпаж може робити постріл кожні 10 секунд.

Демілітаризувати Калінінград пропонує екс-міністр оборони Польщі Ромуальд Шереметєв. "Ми маємо попросити калінінградців перестати називати себе ім'ям злочинця Михайла Калініна, який несе солідарну відповідальність за вбивство в Катині.  По-друге, цей регіон необхідно демілітаризувати, щоб НАТО не сиділа на пороховій бочці". Той самий випадок, коли бумеранг розвернувся і полетів в голову того, хто його розкрутив.

 Новини від партнерів

Хроніка подій: 81-й день оборони України від російської агресії

Голова Європейської Ради Шарль Мішель привітав Україну з перемогою у "Євробаченні" українською!

Швеція може подати заявку до НАТО у вівторок, 17 травня, повідомила газета Svenska Dagbladet із посиланням на джерела. "Якщо все піде за планом, Швеція подасть заявку на вступ до НАТО у вівторок", – йдеться у повідомленні газети. За приєднання країни до блоку виступила навіть Соціал-демократична партія Швеції, яка була оплотом ідеї нейтралітету. Фінляндія ж уже офіційно заявила про те, що подасть заявку про приєднання до НАТО 17 травня. "Це історичний день", зазначив президент Саулі Нііністе. З Туреччиною, за словами заступника генсека НАТО Мірча Джоане, щодо вступу в Альянс Фінляндії та Швеції знайдуть консенсус.

Ще трохи новин НАТО: у своїй новій стратегії Альянс може визначити росію як "загрозу", про це повідомляє Bloomberg.

Тим часом Швейцарія розблокувала частину російських активів, за повідомленням Reuters. Йдеться про розблокування 3,4 млрд доларів. США та Фінляндія вже звинуватили країну у приховуванні активів російської федерації.

І ще одне "сенсаційне": міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю Forbes заявив, що Угорщина має корупційний газовий контракт з Росією, за яким ціна на газ в рази нижча, ніж для інших європейських країн. Він вважає, це є "елементом впливу" на країну.

А дружня нам Латвія призупиняє прямі залізничні перевезення військових вантажів із Білорусі до третіх країн через свою країну. 

У Празі сотні людей вийшли на вулицю з проханням захистити Маріуполь та врятувати українських військових з "Азовсталі".

Ще одна країна демонструє довіру Україні: посольство Індії в Україні повертається до Києва та відновлює свою роботу. 

А німецькі "Зелені" запропонували зробити День Незалежності України вихідним у Берліні, щоб висловити солідарність з Україною. 

НАТО тепер діє на випередження. Столтенберг заявив, що НАТО має намір наростити військову присутність у Балтиці, щоб забезпечити безпеку Швеції та Фінляндії до вступу в альянс.

Екскомандувач об'єднаного командування НАТО генерал Бен Ходжес прокоментував заяву посла росії у США Анатолія Антонова про те, що "росія не розглядає варіант капітуляції в Україні". "Це означає, що вони насправді визнають, що є реальна можливість цього", – написав він.

Що там на росії?

РОСІЯ

В росії закінчується імпортне обладнання та хімічні реактиви для очисних споруд. Жодних аналогів того й іншого росія не виробляє з часів Радянського Союзу.  "Ходити до вітру" росіяни не перестануть, і ця делікатна проблема скоро може вийти з-під контролю. Тобто простими словами,  російська федерація дуже скоро може просто потонути в гівні.

Губернатор Білгородської області знову заявив про обстріл з боку України. "Селище Середа було обстріляно з території України", – написав він у своєму телеграм-каналі.  За його даними, внаслідок обстрілу було поранено одного мирного жителя. Вночі звуки вибухів також були чутні над Білгородом та областю.  Було видно спалахи в небі. То не обстріл, росіяни, це – негативний салют.

Різке зростання цін на споживчі товари, що виникло після початку військової спецоперації в Україні, спровокувало збільшення крадіжок у магазинах, повідомляє російське видання РБК. Розробник системи розпізнавання осіб NTechLab, який співпрацює з ретейлерами, зазначає, що в лютому—квітні 2022 року в порівнянні з тим же періодом минулого року в середньому випадків крадіжок на один магазин стало на 18% більше. Як розповідають представники мереж, росіяни "виносять все", зловмисники намагаються забрати без оплати дорогий алкоголь, чай, каву та косметичні товари. Аналітики NTechLab відзначають, що нерідко товари крадуть разом із кошиком для покупок.

Хроніка подій: 81-й день оборони України від російської агресії

Вагонів рефрежераторів для трупів окупантів в Україні вже не вистачає. Проти мордор не поспішає забирати тіла своїх військових. Родіна завжди кине тебе, росіянин.

А це – частина вантажу цих самих рефрижераторів. Щоб зрозуміти всю суть армії рф, подивіться уважно на перше фото і перерахуйте годинники на руці загарбника.

Російський брехунець 

Хроніка подій: 81-й день оборони України від російської агресії

Португальському диктатору Салазару, який переніс інсульт, після падіння став паралізованим і заодно відстороненим від влади. Проте самому Салазару про це не повідомляли — міністри регулярно звітували перед ним, наче він залишався главою уряду.  Більш того, для нього друкували в одному екземплярі його улюблену газету, яка розповідає лише хороші новини. На росії свою версію новин друкують навпаки – для населення.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: 81-й день оборони України від російської агресії

Україну зі сцени "Євробачення" також підтримали артисти Ісландії та Німеччини. Представниці Ісландії на Євробаченні закликали до миру в Україні:

Peace for Ukraine! Під час виступу співачки тримали в руках гітари, на які було нанесено український прапор. А співак із Німеччини Малік Гарріс у кінці виступу перевернув свою гітару, і публіка побачила напис "Peace", тобто "Мир", на тлі прапора України. Дякуємо їм і всім, хто проголосував за нас!

Попри побоювання дискваліфікації Kalush Orchestra через "політичні лозунги" не відбулося. "Ми розуміємо глибокі почуття навколо України в даний момент і вважаємо, що заяви Kalush Orchestra та інших виконавців, які висловлюють підтримку українському народу, мають гуманітарний, а не політичний характер", – сказав організатор "Євробачення".

Укрзалізниця скорочує програму евакуаційних потягів. Таке рішення прийнято, оскільки все більше людей користуються звичайним регулярним сервісом компанії. "Залізниця продовжує працювати за графіком. Ми закінчуємо евакуаційну програму. Ми продовжуємо її тільки в напрямку з Донбасу. В нас на вчора – лише один евакуаційний поїзд", – сказав голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін.

Хроніка подій: 81-й день оборони України від російської агресії

Ще одна цікава новина від Укрзалізниці: тепер в Україні курсуватиме потяг, названий на честь українських мам: "Стефанія Експрес", – повідомляє очільник Укразалізниці Олександр Камишін. Так найменували поїзд 43 "Київ-Івано-Франківськ". Вокзали Києва, Калуша та Франківська вітатимуть потяг піснею-переможцем конкурсу Євробачення-2022 "Стефанія".

Укрпошта випустить марки з нагоди перемоги гурту Kalush Orchestra на Євробаченні-2022. Так само, як це було після перемоги Руслани та Джамали на пісенному конкурсі у 2004 та 2016 роках. Дизайн марки поки не розкривається, бо спершу його потрібно погодити з організаторами Євробачення. Однак показали один з варіантів – він на фото вище. 

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: 81-й день оборони України від російської агресії

Орки здійснили 11 артилерійських атак по Сєвєродонецьку – є влучення в "Азот", технікум, багатоповерхівки, протягом доби поранено чотирьох жителів Луганської області.

Вчора окупанти вперше застосували фосфорні бомби проти захисників Маріуполя, – повідомляє Петро Андрющенко, радник мера міста. "Пекло зійшло на землю. В "Азовсталь", — написав він. Окупанти заявляють, що було застосовано запальювальні снаряди 9М22С з термітними шарами. Температура горіння біля 2-2,5 тис. градусів за Цельсієм. Горіння зупинити майже неможливо.

Дружини захисників Маріуполя закликають світову спільноту домагатися звільнення шляхом "екстракції" всього гарнізону, що зараз на "Азовсталі". Врятувати потрібно не лише важкопоранених — адже на заводі майже не лишилося води, їжі й медикаментів.

"Їм зараз ампутують кінцівки навіть із маленькими ушкодженнями й без знеболювального, просто ріжуть наживо… У них немає ніякої медицини. У них є стакан води на всіх – вони роблять ковток раз на 5-6 годин…

У приміщенні, в якому облаштовано госпіталь, дуже спекотно, туди мало можливості передавати їжу й воду, яких справді обмаль.

У людей розвивається сепсис", – розповідають дружини героїв.

Дружина бійця полку "Азов" Юлія Федосюк також додала: "Вони майже не виходять на поверхню, лише щоб знайти їжу та воду. Настрої песимістичні, бо надії на порятунок майже немає. Готуються до останнього бою, бо не вірять у дипломатію".

У Маріуполь масово завозять хлор, щоб приховати воєнні злочини. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко: "Є інформація про масове постачання хлору в Маріуполь для використання в братських могилах, можливо для санітарних потреб або простого швидкого знищення наслідків воєнних злочинів. У підсумку, окупанти буквально продовжують перетворювати місто на кладовище".

Водночас, за словами Петра Андрющенка, маріупольці повідомляють про нетиповий для мирного життя рівень смертності. Рівень смертності такий, що на місці ексгумованих могил біля будинків одразу виникають нові: "Люди гинуть не від обстрілів, а наслідків окупації. Нервові зриви, відсутність медичного сервісу, антисанітарія та знищений імунітет через голод — чотири вершники Апокаліпсису в Маріуполі".

Мер міста також розповів, що відповідно до "постанови" так званої "днр", в місті планують націоналізувати (вкрасти) усе майно підприємств, що надають послуги у сфері залізничних перевезень, а також постачання електроенергії та води. Мова йде не тільки про підприємства державної чи комунальної власності, а й про майно фізичних та юридичних осіб.

З Сєвєродонецька евакуйовано 10 людей, з них 4 дитини та 2 маломобільні особи,  – повідомляє Луганська ОВА. Автомобіль, на якому здійснювалась евакуація, потрапив під обстріл. На щастя, без потерпілих. Весь місяць окупанти продовжують знищувати Сєвєродонецьк. Тільки за вчора було здійснено 11 обстрілів.

ВСУ безжально тиснуть на московитів на Харківщині, але на Луганщині, на жаль, картина ще далека від позитиву. Під контролем України залишилося 10% Луганської області, – констатує голова області Сергій Гайдай. Це околиці Рубіжного, Лисичанська, Сєвєродонецька, Гірської громади та території вздовж дороги "Лисичанськ-Бахмут" до кордону з Донецькою областю.

Харківщина

14 травня окупанти завдавали ударів з мінометів, артилерії, танків та вертольотів по території Дергачівської громади, повідомив її голова Вячеслав Задоренко. Попри все у Дергачах почали прибирати завали біля зруйнованого рф Будинку культури.

Ворог продовжує завдавати ударів по населених пунктах області.  Минулої доби знову постраждав Чугуївський район – 2 особи отримали поранення, з них – 15-річна дитина.  Внаслідок обстрілів Первомайського також двоє постраждалих.

Люди поступово повертаються до Харкова.  Тільки "Укрзалізницею" щодня приїжджає близько 2000 осіб, ця цифра щодня збільшується.

Гарячою точкою залишається Ізюмський напрямок. У Барвінкового ворог постійно намагається прорвати позиції наших Збройних Сил, проте успіхів не має і знову зазнав великих втрат серед своєї живої сили та техніки.  Зокрема наші військові збили літак на тимчасово окупованій території Харківщини.

Бійці ЗСУ на Харківщині вже недалеко від держкордону, — поділився сьогодні радістю радник голови МВС Вадим Денисенко. При цьому він зазначив, що підрив окупантами трьох мостів може дещо уповільнити український контрнаступ у регіоні.

Сумщина

Сьогодні 15 травня країна-терорист здійснила нічний удар  по Сумській області. У Шосткинському районі російський ракетний удар завдав значних руйнувань інфраструктурі, а в околицях села Шпилівка внаслідок удару "чимало руйнувань домогосподарствам", – повідомляє голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Після обстрілу села Шпилівка у Сумській області росіяни пишуть, нібито знищували там військову техніку. Насправді – розбили будинок сільгосппідприємства, знищили зграю голубів, що ночувала під його дахом, та повибивали шибки у клубі та їдальні.  

Дніпропетровщина 

Опівночі ворог двічі обстріляв Широківську громаду, що у Криворізькому районі. Били з "Ураганів". Поцілили між селами. Ніхто не постраждав. Зараз в області спокійно, – повідомляє Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА.

.Запоріжжя

Ситуація  щодо російського вторгнення на Запорізькому напрямку

  • Ворог зосередив основні зусилля на артилерійських обстрілах наших позицій.
  • У селі Костянтинівка Мелітопольського району росіяни риють окопи вздовж річки Молочна. Подібні окопи  риють і у селах Вознесенка, Мордвинівка, Дунаївка.
  • Продовжується конфіскація житла, для прибулих колаборантів.
  • У Мелітополі, окупанти намагаються поновити виготовлення військової продукції на місцевому заводі автотракторних запчастин, зокрема, наказали зібрати всіх працівників та запустити виробничий процес. Працівники масово відмовляються.

Дії путінської росії мають ознаки загальносвітового тероризму, – наголошує голова Запорізької ОВА Олександр Старух. "Зафіксовані випадки катування людей електричним струмом, інші нелюдські звірства. Багатьох полонених змушують до примусових робіт".

Старух наводить сумну статистику, згідно якої за період рашистської агресії в Запорізькій області в полоні побували 276 наших співгромадян. Продовжують перебувати в заручниках окупантів – 115 українців

Так виглядають наслідки вчорашніх обстрілів мирного Гуляйполя. Зруйновано дахи, вибито вікна, посічені стіни.  Деякі будинки від влучення ракет зруйновані повністю.  Крім цього пошкоджено інфраструктуру, прибудинкові території.

Херсонщина

Окупанти планують провести "перепис" населення на Херсонщині, так само, як це було в тимчасово окупованому Криму у 2014 році, — повідомляє омбудсменка Людмила Денісова. Планують почати "перепис" у понеділок, 16 травня, і завершити до кінця місяця.

Колаборант Кирило Стремоусов втік з Херсона після того, як у місті стали з'являтися листівки з винагородою за його голову, — повідомляє херсонське видання "Кавун.City". Як заявив сам зрадник, він зараз перебуває у тимчасово окупованому Донецьку. Перед цим Стремоусов встиг пожалітися своїм кишеньковим "журналістам" щодо погроз і заявити, що смерті не боїться. Але здається, що листівки, розвішані по всьому місту, з винагородою за його голову розміром в 500 тисяч гривень все ж зіграли свою роль. Стремоусов кинув усі свої справи у Херсоні, віддав ведення каналу в Telegram третім особам і просто втік.

А тим часом на Херсонщині сьогодні відбувається Чорнобаївка-20. Олексій Арестович зазначив, що ЗСУ завдали удар по боєприпасах окупантів о дванадцятій, і принаймні півтори години ті продовжували детонувати.

Миколаївщина

За минулу добу 10 мешканців області зазнали поранень внаслідок ворожих обстрілів, про це повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва. Зі слів голова ОДА, загалом станом на ранок 15 травня у миколаївських лікарнях перебуває 164 людей, які постраждали від атак російських загарбників.

Одещина

Речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук: Ніч у місті та регіоні пройшла з сигналами повітряної тривоги, але без обстрілів. Сьогодні на Одещині знищуватимуть ворожу міну. Не ходіть там, де небезпечно.

На Одещині власники зруйнованого від ракетного удару магазину "Ашан" роздали вцілілі продукти людям. 10 травня було завдано ракетного удару по ТЦ "Рів'єра", у приміщенні якого знаходився "Ашан". Через серйозні пошкодження магазин не може працювати. Тому керівництво вирішило віддати запаси продуктів людям. Отримали продукти жителі Чорноморської та Красносільської громад. Продукти короткочасного зберігання: молоко, сметану, сир, м'ясні вироби та консерви – роздали зараз. З товарів довгострокового зберігання було сформовано стратегічний запас для мешканців громад.

Захід України

14 травня, на проспекті Свободи у Львові презентували арт-інсталяцію. Це велика карта України із закривавленими дитячими іграшками, зруйнованими будинками, танками та колосками пшениці, що проростають крізь спалену землю. Інсталяцію створили в межах мистецького проєкту "Крики душ".

Вночі стався ще один ракетний удар по Львівщині. "Близько 04:30 був ракетний удар по одному із об'єктів військової інфраструктури. Наявність та характер руйнувань уточнюється", – пише голова Львівської ОВА Максим Козицький. 

UPD: Підрозділи ПвК "Захід" Повітряних Сил ЗС України знищили дві крилаті ракети окупантів над Львівщиною. Запускав їх ворог з акваторії Чорного моря. Ймовірно з підводних човнів. Чотири ракети ворога влучили у військовий об'єкт у Яворівському районі, неподалік кордону з Польщею. Об'єкт повністю зруйнований. За попередньою інформацією, жертв чи постраждалих немає. По медичну допомогу ніхто не звертався.

1
472

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: