fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:35 14 Тра 2022

Хроніка подій: 80-й день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 14 травня і вже 80 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Міністр оборони Рєзніков заявив, що після 9 травня почався новий довготривалий етап війни росії проти України. За його словами, у перспективі кількох місяців санкційний тиск на росію та іноземна допомога Україні мають створити умови, за яких кремль остаточно втратить шанси досягти бодай якогось успіху. "На нас очікують надзвичайно складні тижні. Скільки їх буде – точно не скаже ніхто. У цей період ми будемо тримати оборону переважно власними силами проти оскаженілого від люті агресора".

А ось керівник розвідки, хоча й говорить про ті ж самі строки, налаштований більш оптимістично: "Перелом буде у другій половині серпня. До кінця цього року буде завершено більшу частину активних бойових дій. В результаті ми відновимо українську владу на всіх наших територіях, які ми втратили, включаючи Донбас та Крим", – сказав глава розвідки. Буданов каже, що не здивований невдачами росії у війні. "Ми знаємо все про нашого ворога. Ми знаємо про їхні плани майже в той момент, коли вони будуються", – наголосив він.

Українські військовослужбовці прогнозів не видають, вони просто продовжують мужньо та методично вбивати російських окупантів та трощити рашистську техніку. За добу військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 5 танків;
  • 5 артилерійських систем;
  • 6 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 7 ворожих автомобілів.

Протягом доби, 13 травня, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" було відбито 10 атак ворога. Крім того, було нанесено вогневого ураження по передовому пункту управління 1-ї окремої мотострілецької бригади так званої "ДНР". Українські захисники відправили до пекла:

  • особового складу – до 130 осіб
  • танків – 2;
  • БТР – 1;
  • БМП – 5;
  • БМД – 1;
  • міномети – 2;
  • АТТ – 2;
  • БПЛА – 2.

Українські захисники за минулу добу звільнили ще 6 населених пунктів! – усього вже 1 015.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 3 безпілотних літальних апарати типу "Орлан-10".

Захисники Маріуполя знищили понад 6 тис окупантів у боях за місто, – повідомив заступник командира полку "Азов", капітан Святослав Паламар.

За підрахунками бійців, вони знищили також понад 100 одиниць бронетехніки, 78 танків.

На зов кобзона з початку війни відгукнулися вже 27 200 окупантів!

80 день війни

росія відправила в Україну 105 діючих батальйонних тактичних груп, – підрахував Пентагон. Більшість із них зосереджена на Донбасі, оскільки орки намагаються захопити цю територію. Але із цими БТГ є проблеми:

  • Вони не можуть перекинути свою армію через річку Сіверський Донець, де їх кришать наші бійці.
  • Проблема з моральним духом та згуртованістю.  Доходить до того, що солдати відмовляються виконувати накази офіцерів.  Зафіксовано випадки, коли офіцери також відмовляються виконувати накази керівництва.

У свою чергу українська влада вперше назвала кількість громадян, яких планує мобілізувати до армії. Міністерство оборони "орієнтується на потребу забезпечити 1 млн людей, які боротимуться з ворогом", – заявив міністр оборони Рєзніков. До війни чисельний склад ЗСУ налічував близько 200 тисяч людей.

80 день війни

Від початку повномасштабного вторгнення рф надійшли заявки про зникнення безвісти 1 214 дітей. Про це 13 травня повідомила радниця – уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук. В розшуку на сьогодні залишаються ще 90 дітей, а серед тих дітей, яких знайшли, двох, на жаль, знайшли мертвими, зазначила Герасимчук. Крім того, вона сказала, що 2 389 дітей було вивезено в росію.

В ООН назвали кількість українців, які загинули від рук рашистських окупантів. Станом на 13 травня задокументували 3 573 смерті, та 3 816 поранень мирних жителів в Україні. Відповідно 227 та 460 серед них – діти.

Перших двох російських військових льотчиків судитимуть за бомбардування цивільних об'єктів в Україні — слухання за участю обвинувачених пілотів почнуться вже наступного тижня. Прокурори також готують до розгляду справи щодо 41 російського підозрюваного у вбивствах, зґвалтуваннях, мародерстві і бомбардуваннях цивільних

 Гуманітарні коридори 

"Серце країни зараз – це Азовсталь. Крім азовців, там наші ЗСУ, нацгвардійці, прикордонники, бійці СБУ, поліцейські та тероборона. Поділяю тривогу та хвилювання близьких за долю захисників фортеці. Війна – це кров і сльози. На війні чудес не буває. Є суворі реалії. Тому працює тільки тверезий та прагматичний підхід. Нам не варто перебільшувати вплив світових лідерів. Бо, якби цей вплив був належним, не було б війни. 

Є наказ Президента – зробити все можливе та неможливе, щоб витягнути наших звідти. Команда працює. Перемовини з ворогом дуже складні. Результат може не задовольнити всіх. Але наше завдання витягнути наших хлопців. Усіх. Живими. Дасть Бог, усіх врятуємо", – розповіла про своє бачення ситуації на "Азовсталі" віцепрем'єрка Ірина Верещук.

Зараз Україна веде перемовини щодо евакуації 60 людей з "Азовсталі". Мова йде про важкопоранених та медиків. Загалом на території заводу залишається ще декілька сотень поранених.

Рідні захисників Маріуполя звернулись до лідера Китаю Сі Цзіньпіня з проханням долучитись до порятунку та виведення військових з території заводу "Азовсталь".

А депутати Маріуполя у своєму зверненні до МЗС просять залучити ООН та Червоний Хрест до порятунку захисників "Азовсталі", – повідомляє міський голова Вадим Бойченко. "Ми звертаємось до МЗС України з проханням задіяти всі міжнародні інструменти для порятунку українських захисників та проведення операції extraction. Ми будемо боротися за життя наших військових, як і вони боронять наше місто," – йдеться у зверненні.

Тим часом окупанти не припиняють штурмувати "Азовсталь". Упродовж усього дня ворог скидає на захисників Маріуполя авіабомби, залучає важку артилерію і танки та застосовує велику кількість піхоти, повідомили в полку "Азов". Попри все "азовці" відбивають намагання прорвати позиції захисників та стримують війська противника.

Туреччина готова направити корабель для евакуації людей з "Азовсталі".  Про це повідомив представник Ердогана Ібрагім Калін.

Є й добра новина з Маріуполя. Колону автомобілів з цивільними маріупольцями нарешті пропустили до Запоріжжя. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. У колоні від 500 до 1000 автівок. Вони очікували пропуску понад три дні.

Ще 25 людей вдалося сьогодні евакуювати з Сєвєродонецька та Врубівки! Троє з них діти, – повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Шлях до ЄС 

Україна розраховує отримати статус кандидата на членство в ЄС вже у червні цього року за результатами саміту лідерів ЄС 23-24 червня. Для чого нам це потрібно:

  1. Надання статусу кандидата на членство в ЄС, перш за все, є політичним сигналом – першим кроком до визнання того, що країна-кандидат одного дня стане членом ЄС. 
  2. У процесі приєднання країна-кандидат отримує доступ до фінансових інструментів ЄС, які допомагають краще підготуватися до членства: провести реформи та імплементувати законодавство ЄС.
  3. У ЄС існує єдиний передвступний інструмент – ІРА, основний фокус якого – інвестування в соціально-економічну сферу країн-кандидатів. Наприклад, упродовж 2014-2020 років Туреччина отримала 3,5 млрд євро, Сербія – 1,5 млрд євро за той же період.
  4. Окрім IPA, Україна може отримати доступ до індивідуальних програм та проєктів економічної допомоги ЄС. 
  5. У передвступний період у країн-кандидатів починає зростати ВВП за паритетом купівельної спроможності. Це відбувається ще й за рахунок зростання обсягів прямих іноземних інвестицій у ці країни. Крім того, ЄС додатково стимулює інвестиції у регіон через окремі програми. 
  6. Україна зможе отримувати довгострокові кредити від ЄС та допомогу у вигляді грантів. З 2014 року ЄС вже надав Україні таким чином понад 17 млрд євро, спрямованих на підтримку реформ. Після отримання статусу кандидата на членство в ЄС можна очікувати збільшення обсягів таких надходжень.

    Трофеї ЗСУ


    128 бригада відібрала БМП-3 і знищила велику кількість окупантів в боях на сході України.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та політиків

80 день війни

Американська зірка актор Річард Гір продає свій кабріолет Jaguar XK8 1999 на автоаукціоні Bring a Trailer.  Вся отримана сума з продажу автомобілів піде на допомогу українцям, які постраждали під час війни.

Країни G7 планують надати Україні €30 млрд фінансової допомоги. Про це повідомляє німецьке видання Spiegel.

Ізраїль схвалив запит Естонії щодо передачі комплексу ракет "Blue Spear 5G SSM" на озброєння України. Ракетна система Blue Spear — високоточна зброя, яка може завдавати ударів за межами прямої видимості по мобільних та нерухомих цілях у морі.  Такого комплексу достатньо, щоби потопити російський флот у Чорному морі. Максимальна дальність польоту ракети – 290-300 км.

Українські військові завершили навчання з використання американських ударних безпілотників Phoenix Chost, які були розроблені спеціально для ЗСУ. Про це повідомили у пресслужбі Міноборони США. Навчання пройшли близько 20 українських військових. Оператори безпілотників уже в Україні. 

Сьогодні в Києві делегація Сенату США на чолі з лідером республіканської меншості у верхній палаті Конгресу Мітчеллом Макконнеллом. "Це потужний сигнал двопартійної підтримки України з боку Конгресу Сполучених Штатів, а також американського народу. Дякую за ваше лідерство в допомозі у нашій боротьбі не лише за свою державу, а й за демократичні цінності та свободи. Ми дуже цінуємо це", – наголосив Зеленський.

Після зустрічі Володимира Зеленського з сенаторами США в Офісі Президента заявили, що рішення про виділення 40 мільярдів доларів для України буде ухвалене вже наступного тижня.

Новини від партнерів

Канцлер Німеччини Олаф Шольц стверджує, що Берлін не погодиться з миром в Україні, якщо росія диктуватиме їй свої умови. Про це він заявив на передвиборному заході Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) у Кельні.

А в інтерв'ю німецькому виданню "T-online" Шольц розповів про свої висновки після розмови з путіним:

  • Я не побачив змін у його ставленні до війни. Проте зрозуміло одне: росія не досягла жодної з цілей війни, поставлених на її початку
  • Україна не завойована, але з великим умінням, мужністю та самопожертвою обороняється. 
  •  НАТО не пішов, а фактично збільшив свої сили на східному фланзі. Ми станемо ще міцнішими, коли Фінляндія та Швеція приєднаються до нас
  • путіну має стати ясно, що єдиний вихід – це домовитися з Україною, адже можливість рф отримувати вигоду зі світового прогресу заблокована доти, доки не настане справжній мир.

У Києві відновили роботу посольств вже 37 країнСьогодні до них приєдналося і посольство Румунії.

Глави МЗС країн "Великої сімки" пообіцяли посилити економічну та політичну ізоляцію росії, а також надавати військову та оборонну допомогу Україні "скільки буде потрібно", – пише Reuters. Міністри заявили, що ключем до посилення тиску на рф є заборона або поетапна відмова від закупівлі російської нафти країнами-членами Євросоюзу.

Крім того, глави МЗС G7 підкреслили, що не визнають зміни кордонів в Україні, — заявила голова МЗС ФРН Анналена Бербок.

"Нашій країні начхати на невизнання нових кордонів з боку G7", – в хамській манері прокоментував заяви глав МЗС G7 мєдведєв. А лавров заявив, що Захід оголосив росії тотальну гібридну війну.

Естонці відмовились приймати росіян, яких планувала перевезти в країну американська компанія RingCentral, – повідомляє національний мовник ERR.

Для Естонії теж не існує "хороших руських". Дякуємо!

Грузія не визнає референдум у Південній Осетії, заявив голова правлячої партії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе. Напередодні "президент" Південної Осетії Анатолій Бібілов підписав указ про проведення 17 липня референдуму щодо приєднання республіки до росії.

Угорщина підтримує вступ України до ЄС та засуджує путінську агресію, заявила нова президент країни Каталіна Новак під час сьогоднішньої церемонії інавгурації. "Ми не нейтральні, ми на боці невинних жертв та правди", – наголосила Новак. При цьому додала, що Угорщина виконує свої зобов'язання в рамках альянсу між ЄС і НАТО, і якщо угорські інтереси цього забажають, "ми скажемо "ні".

Президент Фінляндії вирішив доконати кремлівського диктатора. Він особисто зателефонував путіну, щоб поінформувати, що країна скоро буде в НАТО.

Фінляндія готова до можливих дій московії у зв'язку зі вступом країни до НАТО. Про це заявила міністр державної власності та відносин з ЄС Тютті Туппурайнен: "Паніки абсолютно немає, і ми не боїмося. Ми готувалися до усіляких дій, і це стосується наших власних рішень".

Канада готова надати свої кораблі для вивезення зерна з українських портів. Про це повідомила глава канадського МЗС Мелані Жолі.  "Ми повинні переконатися, що це зерно доставляється світом. Інакше, мільйони людей можуть зіткнутися з голодом", – заявила вона. Зараз в українських портах зібралося 4,5 мільйона тонн зерна.

Раніше МЗС Німеччини звинуватило росію в тому, що вона свідомо провокує світову продовольчу кризу, блокуючи вивіз зерна з українських портів.

Стівен Кінг написав твіт про Україну: "путін думав, що має справу з болонкою. Виявилося, що то була росомаха. Слава Україні!"

Що там на росії?

Сьогодні в цій рубриці спеціальний льотний загін "росія", який займається повітряними перевезеннями президента русні та інших вищих чиновників. Раптом виявилося, що навіть російські літаки на російських мастилах літати не можуть.  Точніше, можуть, але літати на тому, що "суверенно" випускається в рф, просто страшно.  Що, враховуючи несподіване припинення постачання іноземних ПММ (вони образилися, чи що? Нормально все було…), створює проблеми з перевезеннями путина. Зверніть увагу: навіть путінський авіазагін не зробив запаси імпортних ПММ "до 24 лютого". Розраховували на бліцкриг і лояльність до "спецоперації" заходу, але щось пішло не так.

А що чутно про російських посіпак?

До окупованого Севастополя загарбники звозять вбитих та поранених з острова Зміїний, – повідомляє ГУР. За даними розвідки, живими повернулися восьмеро, також рашисти евакуювали 10 тіл. Усі – військовослужбовці частини спецзв'язку збройних сил рф, яка зараз дислокується в Севастополі. Військовий шпиталь Севастополя наразі переповнено. Через велику кількість поранених у Криму окупанти влаштували кампанію щодо донорства крові. Окупаційна влада примушує підприємців відправляти працівників до пунктів здачі. При цьому жодних медичних обстежень їм не проводять.

У цей же час до "державних підприємств" окупанти надсилають розпорядження про відправлення до військкоматів чоловіків, яким пропонують підписати контракт із армією рф. Їм обіцяють службу на тимчасово окупованих Херсонщині та Запоріжжі. Натомість, як показує практика, окупанти планують відправити їх на передову на війну з Україною.

Російський брехунець 

В окупованому Бердянську рашисти залякують жителів міста. Окупанти роблять видимість, що ніби-то ЗСУ використовує проти містян хімічну зброю, вони вмикають звуковий сигнал тривоги і наказують зачиняти вікна, двері та не залишати домівок, – повідомляє Запорізька ОВА. 

Санкціями по агресору!

80 день війни

Виробник офісного паперу SvetoCopy остаточно йде з росії. Компанія продає Світлогірський целюлозно-паперовий комбінат у Ленінградській області, виробництво на якому було зупинено раніше. 

Італія позбавила пропагандиста Соловйова посвідки на проживання та заборонила в'їзд у країну. Прощавайте, вілли і яхти, придбані за брудні пропагандистські гроші.

Президент України закликав США офіційно визнати росію державою-спонсором тероризму. "Розраховую на підтримку Сполученими Штатами подальшого посилення санкцій. Крім того, вважаємо, що московія має бути офіційно визнана державою – спонсором тероризму", – заявив Зеленський.

Життя з урахуванням бойових дій

80 день війни

Волонтери і ЗСУ випустили гральні карти з російськими воєнними злочинцями. Як розповів головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний,  у 2002 році Центральне командування армії США випустило список розшукуваних воєнних злочинців у вигляді колоди карт, граючи в які військові США запам'ятовували свої цілі. У 2022 році InformNapalm продовжили цю традицію.

Міністерство цифрової трансформації відновило роботу сервісу єМалятко в "Дії". "єМалятко" – це комплексна державна послуга для батьків новонароджених. Завдяки їй можна зареєструвати новонародженого онлайн за менш ніж 10 хвилин. Також на єМалятко можна замовити 9 інших держпослуг:

  • свідоцтво про народження
  • унікальний номер запису в реєстрі
  • РНОКПП (картка платника податків)
  • допомога при народженні
  • допомога на дитину з багатодітної сім'ї
  • грошова компенсація за пакунок малюка
  • внесення інформації про дитину до Реєстру пацієнтів.

Україна витратила на війну з росією вже понад $8 млрд, – розповів в інтерв'ю Reuters міністр фінансів України Сергій Марченко. За словами Марченка, кошти, закладені на розвиток, йшли на все: від закупівлі та ремонту зброї до екстреної допомоги внутрішньо переміщеним особам.  Уряд зібрав лише 60% запланованих податкових надходжень за квітень, у травні–червні цей показник може знизитись до рівня 45–50%. "Києву потрібна іноземна фінансова підтримка, оскільки Україна змушена спрямовувати мільярди доларів на надзвичайні витрати.  За оцінками Мінфіну, для фінансування держбюджету потрібно $5 млрд на місяць", – наголосив міністр.

Сьогодні у фіналі Євробачення 2022 гурт "Kalush Orchestra" виступить під 12 номером. Наші виконавці – фаворити конкурсу. Вболіваймо разом!

"Укрпошта" проводить опитування, якою буде наступна воєнна маркапроголосувати за ескіз можна буде в застосунку "Дія". Вибрати можна з п'ятьох варіантів. У телеграм-каналах лідирує пес Патрон.

"Укрзалізниця" відновлює продаж їжі та напоїв у поїздах "Інтерсіті" й "Інтерсіті+". Частина коштів піде на лікування дітей, постраждалих внаслідок російської агресії.

З понеділка 16 травня на дорогах у 20 містах та 10 областях України знову почнуть працювати камери автоматичної фіксації порушень ПДД

Президент Зеленський підписав закон про заборону проросійських політичних партій.

Київ і область

80 день війни

Бородянка, торгівля на площі в центрі міста. 12 травня 2022 рік

Кияни повертаються додому! Більшість потягів із заходу України до Києва  заповнені майже повністю, – повідомляє Укрзалізниця. "Найбільше зараз людей їде із заходу до Києва. У нас майже всі такі рейси заповнені на понад 95%. Ми порахували, що щодня до Києва повертається тільки залізницею не менше 11 тис. осіб", — розповів керівник УЗ Олександр Камишін. 

Українці також повертаються із закордону. Так, з початку місяця залізницею з Європи повернулося більше 10 тис. пасажирів.

потяг укрзалізниця

Вартість проїзду у маршрутках Києва до кінця травня може зрости до 15-20 гривень — це пов'язано з дефіцитом і суттєвим подорожчанням пального.

Київська військова адміністрація розробила план оборони на випадок повторного наступу військ росії, – повідомив начальник штабу адміністрації Сергій Корнійчук. Хоча, за словами посадовця, загрози безпеці столиці наразі немає.

Екологи пропонують нагородити річку Ірпінь званням "Героя". А спільно зі Зміїними валами біля Білогородки вони мають стати меморіальним військовим комплексом. Із цією пропозицією Київський еколого-культурний центр звернувся до Офісу Президента. На думку захисників природи, час відзначати і природні об'єкти, які допомогли українцям зупинити ворога. "Річка Ірпінь зупиняє ворожі полчища вже тисячу років", – йдеться в повідомленні.

А Київрада вже перейменувала Арку дружби народів. Тепер це Арка Свободи українського народу, – повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Вчорашній буревій розламав липу Петра Могили на Старокиївській горі. Однак спеціалісти з ландшафтного дизайну взялися її полікувати і виходити, сформувавши меншу крону.

Донеччина і Луганщина

Більше 50 будинків зруйнували росіяни у Гірській та Попаснянській громадах, у Лисичанську влучили в будівлю заводу. Приблизно таку кількість житла в цих громадах втрачається щодня. Оркам начхати на людей та їх домівки. Їх цікавить  виключно територія, яку ворог перетворює на пустелю.

За словами Сергія Гайдая, половина обстрілів припала на населені пункти поряд із зайнятою росіянами Попасною. Зокрема, Камишеваха, Троїцьке та Золоте. Також руйнування зафіксовано у Сєвєродонецьку, Рубіжному та Лисичанську. В районі Рубіжного ворог продовжує здійснювати активний вогневий вплив – тож руйнувань може бути набагато більше. 

Рашисти обстрілюють село Врубівка, що розташоване поблизу Попасної в Луганській області, повідомляє Луганська ОВА. Обстрілюють з використанням реактивних систем залпового вогню та з авіації. Незважаючи на обстріли, з цього села сьогодні евакуювали 8 осіб, в тому числі 3 дітей.

Російські війська за добу обстріляли 14 населених пунктів Донецької області, загинули четверо мирних жителів. Про це повідомляє Нацполіція. У відомстві також заявили, що 12 людей було поранено, а 61 цивільний об'єкт (зокрема житлові будинки) отримав ушкодження внаслідок обстрілу.

Донецька область може залишитися без газу вже найближчими днями. Про це повідомив мер Краматорська Олександр Гончаренко. Він закликав жителів міста та всієї області підготуватися та придбати електроплити.

Вечірнє зведення від Сергія Гайдая:

  • з Попасної масово вивозять наших людей на раніше окуповані території, аби мобілізувати та змусити воювати проти України. Є інформація, що окупанти починають мобілізувати без медкомісії, до того ж на війну почнуть відправляти і жінок.
  • Луганщина не живе, а виживає. Комунікацій немає. Люди не виходять з укриттів. Дізнатися чи живі люди – родичі не можуть, мобільний зв'язок відсутній. Тримає на плаву гуманітарка, вода, яку привозять ДСНС та Віра в ЗСУ!
  • готуємося до двох великих наступів рашистів на Сєвєродонецьк та прориву на трасу Лисичанськ-Бахмут з боку Попасної та Білогорівки. 
  • Обласний центр росіянам потрібен "для галочки", дорога – аби відрізати область від сполучення з іншими регіонами, тобто взяти оточити її.

Харківщина

армія загарбників вирішила повністю залишити свої позиції навколо Харкова, – повідомляє американський Інституту дослідження війни (ISW). Як пише ISW, "таким чином Україна, схоже, виграла битву за Харків": українські сили не дозволили російським військам оточити місто, не кажучи вже про захоплення. Зараз основними цілями русні залишаються Сєвєродонецьк та Лисичанськ Донецької області.

Минулої доби ворог не завдавав ударів по Харкову, зосередив увагу на позиціях ЗСУ та по громадах області, – розповів очільник ОВА Синєгубов. Від обстрілів страждають: Чугуїв, Дергачі, Золочів, Лозова та інші. "Це свідчить, що розслаблятися ще рано. Наші збройні сили відтісняють ворога та жителі починають повертатися у свої будинки. Це ще надто небезпечно! Відступаючи, ворог замінував абсолютно все – двори, лісосмуги, узбіччя доріг, навіть дитячі ліжка тощо. Наразі триває ретельна робота з розмінування. Прошу до офіційних повідомлень утриматись від повернення", – наголосив він.

Також Синєгубов розповів, що українські військові пішли у контрнаступ на Ізюмському напрямку. "Найгарячішою точкою залишається Ізюмський напрямок. Там наші збройні сили перейшли в контрнаступ. Ворог у деяких напрямках відступає", – повідомив він.

Руську Лозову хочуть перейменувати на Українську Лозову. "Два місяці село було під окупацією. Люди страждали від знущань окупантів, їхні будинки руйнували. Зважаючи на прохання місцевих жителів про перейменування, ініціював питання", – написав у себе у ФБ нардеп Євген Пивоваров.

Сумщина

80 день війни

Вчора ввечері росіяни обстріляли прикордонні території Сумської області некерованими авіаційними ракетами, – повідомляє МВС. Постраждалих внаслідок обстрілу немає.

80 день війни

Проте, незважаючи на це, Сумщина відновлюється: в Охтирці розбирали завали в приватному секторі та в багатоповерхівках. Тривають роботи на Охтирській ТЕЦ, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. У Тростянці прибирають центр і ремонтують колектор. 

Сьогодні ввечері з території росії вороги обстріляли Великописарівську громаду. Близько 6 пострілів з міномету. Людських жертв немає.

Чернігівщина

Вранці російські війська обстріляли прикордонний населений пункт на Чернігівщині. На околиці села Блешня зафіксували 8 вибухів, попередньо – ударів з міномета. Про це повідомляє оперативне командування "Північ". Втрат з боку України внаслідок обстрілів немає.

Дніпропетровщина 

На світанку ворог обстріляв з "Ураганів" Широківську громаду. Люди не постраждали. У кількох будинках вибиті шибки.  На кількох подвір'ях – касетні боєприпаси. Працюють піротехніки. 

80 день війни

Декомунізація продовжується: на шпилі адміністративної будівлі залізорудного комбінату в Кривому Розі замість п'ятикутної радянської зірки встановили тризуб.

20:30 – російські військові обстріляли територію Зеленодольської громади. Снаряд впав за межами населеного пункту, загиблих та поранених немає, – інформує голова громади Дмитро Невеселий.

У свою чергу голова військової адміністрації Криворізького району Євген Ситниченко повідомив, що також обстріляли територію Апостолівської та Широківської громади. На щастя, обійшлося без загиблих та руйнувань.

Запоріжжя

Окупанти планують будувати багатоешелонну оборону на Запорізькому напрямку для утримання захоплених територій, – повідомляє Генштаб.

У Мелітополі зʼявились заслані пліткарі, – повідомляє Запорізька ОВА. Їх завезли перед 9 травня та поселили у порожніх будинках. Пліткарі підходять до місцевих жителів в громадських місцях та навʼязують проросійські думки.

Запорізька область розриває відносини з республікою Білорусь. У Запорізькій ОВА офіційно заявили, що вже підготували документи про припинення торговельно-економічних, науково-технічних та культурних зв'язків із країною, яка допомагає росії вести війну в Україні.

Близько 40 російських військовослужбовців були доставлені до лікарні тимчасово окупованого Мелітополя з вогнепальними пораненнями кінцівок. Ймовірно, це тільки початок флеш-мобу "самострілів".

Херсонщина

Ґауляйтер Нової Каховки Леонтьєв переніс "введення рубля" в області на кінець року, повідомив депутат обласної ради Сергій Хлань. За словами депутата, вводити в обіг рублі колаборанти збирались ще на початку квітня, потім травня, але ці плани були провалені, тому дати в черговий раз посунули.

Як свідчить перехоплена СБУ розмова двох херсонських колаборантів, їх "керівництво" веде до гуманітарної кризи в регіоні. Зрадники це розуміють і вирішують в червні тікати в Крим – пересадити до зими чи працювати офіціантами та "вишибалами". От тільки вони не враховують, що Крим – це Україна. А за державну зраду України їм ще належить нести відповідальність.

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім звернувся до мешканців окупованих територій Херсонської області. Він зазначив, що Херсон має набратися терпіння, адже українські військові вже отримали зброю і невдовзі активніше почнуть витісняти противника: "Сьогодні хочу звернутися до херсонців. Потерпіть, розумію, що дуже важко, ходять усілякі погані люди по нашій землі, але потерпіть. Бачите, Харків відсунули, зараз ленд-ліз, сили, кошти дійдуть. Бачу, що орки самі саботують накази, не хочуть йти вперед, не можуть і не бачать довгої перспективи перебування в Херсоні, для галочки щось роблять там. Ми все одно звільнимо Херсон, не здавайтеся, не сумуйте, усім важко, вам найважче майже, але терпіть".

Херсону присвячено нове зведення британської розвідки:

  • Той факт, що росії вдалося тільки в Херсоні нав'язати проросійське місцеве керівництво, наголошує на нездатності російського вторгнення домогтися прогресу в досягненні своїх політичних цілей в Україні.
  • Якщо росія проведе референдум про приєднання у Херсоні, вона майже напевно підтасує результати, щоб показати явну більшість на користь виходу з України. Громадяни Херсонської області, ймовірно, продовжать демонструвати свою незгоду із російською окупацією.

Але вже зараз свою позицію щодо окупантів і колаборантів чітко визначив Міський голова Скадовська. Він розпорядився звільнити бюджетників-прибічників "руского міра". "В четвер я надав доручення припинити трудові відносини з усіма працівниками, які були задіяні або брали участь у заходах, які організовувала "нова влада" до 9 травня. Ті, хто підтримують заходи під прапорами країни-агресора, не будуть отримувати заробітну плату чи інші виплати за рахунок бюджетних коштів", – написав він.

Ввечері стало відомо, що окупанти відпустили з полону заступника Чорнобаївської сільської ради Євгенія Родіонова, якого затримали 2 травня.

Миколаївщина

​​Війська рф знищують на півдні України унікальну заповідну Кінбурнську косу — там вже понад тиждень тривають пожежі, повідомила уповноважена з прав людини Людмила Денісова. Також на території коси залишаються люди, яким потрібна допомога.

Одещина

Окупанти перекинули на Зміїний комплекси ППО "Тор-М2" і "Панцир", – повідомляє розвідка. Цілком можливо, що далі на острові розмістять ракетні комплекси, які дозволятимуть обстрілювати території України. "Однозначна наша оцінка полягає в тому, що острів Зміїний – це стратегічний об'єкт, який буде використовуватись рф для контролю всієї Північно-Західної частини Чорномор'я", – сказав представник головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький. Саме тому з перших днів війни рф захопила цей острів. Для орків присутність на острові – це додаткова можливість контролювати територію України.

Речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук каже, зі втратою крейсера "Москва" росіяни втратити і ППО-купол, який був над Чорноморським флотом. Тому росіяни тягнуть на Зміїній все "залізо", встановлюють "Тори" та "Панцирі", РЛС. Усе це – для більшого контролю західної частини моря. "Авіація – священна корова росії – зараз боїться залітати до повітряного простору України. З лютого по квітень вона літала щодня над Одесою, а зараз ні. Тому росія стріляє по Одесі ракетами з-за рогу", – каже Братчук.

Мінвбивства росії заявило, що в Одеській обласній лікарні розташовано "командний пункт ВСУ", а на прилеглій території техніка і озброєння. Це означає, що наступною ціллю може стати саме обласна лікарня. Нелюди цілеспрямовано позбавляють жителів міст медицини, освіти, інфраструктури, щоб спричинити гуманітарний колапс і нову хвилю біженців. Як сподіваються рашисти, в тому числі і на росію, в "сонячний" Сибір, як джерело дешевої робочої сили і майбутніх рабів.

На узбережжя Одеси через шторм винесло російську міну. Боєприпас планують підірвати на місці, тому що знешкодити його іншим способом неможливо. Це планують зробити 15 травня.

Світова Продуктова Програма ООН закликає до негайного відкриття портів Одещини на півдні України, щоб продукти, які виробляються в країні під час війни, вільно рухалися до решти світу, перш ніж глобальна продуктова криза вийде з-під контролю. Та ми б і самі не проти, але ж порти блокує не Украіна.

Захід України

80 день війни

В Ужгороді на площі Кирила і Мефодія невідомі червоною фарбою обписали паркан та територію навколо кафедрального Хресто-Воздвиженського собору. На паркані собору зробили написи "ФСБ", "ZОМБІ" та "Z". Навколо території собору на асфальті написали "Не вірте путіну", "Вір Богу, а не путіну" та "Не вір кремлю".

На смузі руху для офіційних делегацій та дипломатів Львівської митниці встановили виставку з постерами кампанії "Сміливість бути Україною". Відвідувачі зможуть побачити зруйновані після вторгнення росії українські міста. На стендах виставки розміщені QR-коди для збору коштів на підтримку ЗСУ через спецрахунок Нацбанку.

На Закарпатті затримали колишнього посадовця. Його підозрюють в незаконному переправленні чоловіків через кордон. Схему організував колишній керівник центру надання адмінпослуг. Вартість своїх "послуг" чоловік оцінив у 14 000 доларів за людину. За ці гроші він обіцяв втікачам документи, що забезпечать безперешкодний перетин держкордону. Наразі він під арештом.

1
917

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: