fbpx
Сьогодні
Огляд 09:03 12 Кві 2019

Навіть Ілон Маск визнає. 8 фактів про українську космонавтику

12 квітня – Міжнародний день польоту людини в космос. 58 років тому Юрій Гагарін вперше у світі здійснив орбітальний політ навколо Землі. А як справи у ракетно-космічної галузі сьогоднішньої України?

Українські інженери та дослідники були золотом галузі авіації та космонавтики Радянського Союзу. Численні українські наукові установи, конструкторські бюро, промислові підприємства причетні до всіх найважливіших космічних перемог СРСР – від перших польотів у космос до створення й запуску космічного ракетного комплексу «Енергія-Буран».

Навіть засновник SpaceX Ілон Маск визнає, що саме Україна зіграла провідну роль у становленні радянської космічної галузі.

Зараз Україна продовжує розвивати космічну галузь. За підсумками першого півріччя 2018 року підприємства ракетно-космічної галузі України збільшили обсяги виробництва продукції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 12,7%

У цьому матеріалі «Рубрика» зібрала останні досягнення та цікаві факти української космонавтики.

1. Україна – у ТОП-5 країн з повним циклом виробництва ракетно-космічної техніки

Ми одна з небагатьох країн світу, яка має замкнутий цикл ракетобудування, починаючи з ракетного палива, закінчуючи готовими корпусами, ракетами-носіями і космічними апаратами. Левова частка створення космічного устаткування припадає на державні підприємства, які підпорядковуються спеціальному уповноваженому органу – Державному космічному агентству України.

Україна виробляє: двигуни, вузли і агрегати РН; космічні апарати; окремі системи КА, ракетно-космічні комплекси, ракети-носії.

За час незалежності українськими ракетами було здійснено 148 пусків. Ракети стартували з космодромів Плесецьк, Байконур, Воллопс, платформи "Морський старт". На орбіту було виведено близько 300 космічних апаратів на замовлення різних країн світу.

2. Українська космічна промисловість – світовий лідер за відсотком працюючих у галузі жінок

У Державному космічному агентстві України, згідно штатного розпису, працює майже 50% жінок. А в інших країнах в космічній промисловості працює від 20 до 30% жінок.

За словами начальником управління міжнародних зв'язків Державного космічного агентства України Романа Федонюка, наша країна є лідером у цьому плані.

3. Українці працюють над будівництвом на Місяці власної бази

ракета

Фото pixabay.com

Українське підприємство "Південне" працює над проектом постійної бази на поверхні Місяця, і наші науковці вже приступили до роботи.

Проект має п'ять етапів реалізації. Останній з них передбачає запуск постійної бази, на якій перебуватиме людина. Заплановано це на 2062 рік.

«Цей проект дуже складний і дорогий. Тому втілити його можна буде лише спільними зусиллями фахівців і компаній із багатьох країн світу, а фінансування робіт за проектом також передбачає участь урядів найбільш розвинених країн», – каже начальник проектного відділу "Південного" з розробки спеціальних ракетно-космічних систем Геннадій Осиновий.

До речі, доходи конструкторського бюро «Південне» рік за роком перевершують розмір державного фінансування. Це одна з небагатьох іноземних компаній, яка безпосередньо бере участь у реалізації проектів NASA.

4. Українські інженери на європейське замовлення створили двигун для ракети-носія «Вега»

ракета-носій «Вега»

На замовлення Європейського космічного агентства (ESA) КБ «Південне» розробило блок маршового двигуна четвертого ступеня для ракети-носія «Вега». Виготовили його на заводі "Південмаш" у місті Дніпро. За словами директора заводу, український двигун четвертого ступеня працює довше, ніж двигуни перших трьох ступенів разом узяті.

У листопаді 2018 року відбувся успішний пуск «Веги» з українським двигуном. Ракета-носій успішно вивела на орбіту космічний апарат Mohammed VI-B, збудований на замовлення уряду Марокко компанією Airbus Defense and Space. Його використовуватимуть для спостереження за змінами земної поверхні, моніторингу в сільському господарстві, прогнозів погоди тощо.

5. В Україні розташований найбільший в світі радіотелескоп декаметрових хвиль

УТР-2

УТР-2 (український Т-подібний радіотелескоп 2-ї модифікації) — найбільший у світі радіотелескоп декаметрових хвиль, що знаходиться у Харківській області України та належить Радіоастрономічному інституту НАН України.

Працюючі на УТР-2 астрономи першими в світі виявили в міжзоряному середовищі спектральні лінії вуглецю (головного "цеглинки", необхідного для появи органічного життя), каталогізували джерела випромінювань в далекому космосі, розробили теорію гравітаційних лінз, викривляється світло від далеких зірок і галактик, вивчили механізми радіовипромінювання Сонця і Юпітера.

6. Українці брали участь у створенні ракети-носія NASA «Antares»

Antares

Ракета-носій «Antares» створений американською корпорацією Orbital ATK за участю українських підприємств.

Головна конструкція першої ступені ракети розроблена конструкторським бюро "Південне" та виготовлена на "Південному машинобудівному заводі ім. Макарова" (обидва – у місті Дніпро) у співпраці з українськими підприємствами "Хартрон-АРКОС" (Харків), "Хартрон-ЮКОМ" (Запоріжжя), "РАПІД" (Чернігів) та ін. Українські фахівці брали активну участь у випробуваннях Antares, які проводилися в США.

Восени 2018 року NASA успішно запустило ракету «Antares», аби доставити вантажний модуль «Сігнус» до Міжнародної космічної станції.

7. Молоді українські науковці перемагають у конкурсах NASA

У 2016 році проект української команди Mars Hopper став переможцем хакатона NASA в номінації "глядацькі симпатії".

Українці запропонували технологію, яка допомогла б переміщатися по Марсу. Атмосфера на цій планеті розряджена, а сила тяжіння слабкіше, ніж на Землі. Дослідники запропонували створити літак, який буде приземлятися на поверхню і збирати з планети лід, перетворюючи його в газ. При цьому буде вивільнятися енергія, яка створить реактивну тягу для обертання пропелерів і наступного стрибка. Літак буде переміщатися, як стрибаюча комаха.

У 2017-му в ТОП-25 конкурсу NASA увійшли відразу дві українські команди, які пропонували "земну" модель орбітальної станції і концепцію розумного поселення.

8. Космонавт NASA розгорнув український прапор у космосі

Рендольф Брезник

Космонавт NASA Рендольф Брезник у 2017 році розгорнув на орбіті український прапор. Він всиновив хлопчика з Дніпра, і тепер його з нашою країною пов'язують родинні зв'язки.

Брезник був у космосі двічі, 5 разів виходив у відкритий космос. Саме Ренді – другий після Каденюка розгорнув на орбіті синьо-жовтий стяг.

17745

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: