fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:15 13 Тра 2022

Хроніка подій: 79 день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 13 травня і вже 79 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

залужний

Головнокомандувач ЗС України генерал Залужний: "Під час телефонної розмови цієї ночі Голова об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі запитав мене, що для нас означає перемога. Це насправді важливе питання. Для мене перемога – це знищення ворога, який знаходиться на нашій землі, і звільнення всіх захоплених ним територій". 

Ми б'ємося з навіженим і підступним ворогом. Але не боїмося і навалюємо русні по всім фронтам:

За минулу добу перетворилися на біомотлох 250 окупантів!

12 травня протиповітряною обороною Повітряних Сил, Сухопутних військ та Десантно-штурмових військ уражено 7 повітряних цілей:

  • 5 БпЛА (Орлан-10);
  • 1 вертоліт (Ка-52);
  • 1 крилату ракету.

Протягом минулої доби завдяки умілим діям та майстерності наших воїнів на Запорізькому напрямі було знищено:

  • самохідних артилерійських установок 2С1 "Гвоздика" – 3 од;
  • бойових броньованих машин – 2 од;
  • автомобільної техніки – 7 од;
  • БПЛА – 1 од;
  • автомобільних паливо заправників – 4 од.

На Донецькому та Луганському напрямках захисниками України за минулу добу відбито 18 атак ворога, знищено 

  • 13 танків, 
  • 8 артилерійських систем, 
  • 27 одиниць бойової броньованої техніки, 
  • 2 одиниці спеціальної інженерної техніки,
  • 5 автомобілів противника.

Хроніка подій: 79 день оборони України від російської агресії

На переправі через Сіверський Донець у районі Білогорівки в Луганській області українські війська останніми днями знищили 73 одиниці військової техніки, у тому числі танки Т-72, ​​бронемашини БМП та БМД, бронетранспортери, автомобілі та спеціальну техніку. Такого висновку дійшли фахівці з вивчення даних (OSINT), проаналізувавши знімки зруйнованої понтонної переправи.  Припускається, ще якась кількість техніки затонула.

Загальні втрати ворога на південному напрямку за минулу добу склали: 

  • 6 одиниць броньованої техніки; 
  • 3 одиниці автомобільної техніки.

Бої тривають.

Тільки за вчора по українськими містам росією було випущено близько 20 ракет, а з початку повномасштабного вторгнення росія випустила по українській території 2154 ракети. Зараз у Чорному морі біля берегів України на російських кораблях у постійній готовності, щоб завдати ракетні удари, перебуває щонайменше півсотні ракет морського базування.Крім того, в повітряному просторі України зафіксовані 2770 появ ворожих літаків. 

"Російська стратегічна поразка очевидна вже всім у світі й навіть тим, хто ще продовжує з ними спілкуватися. Просто в росії поки немає сміливості це визнати. Вони боягузи. І намагаються сховати правду за ракетними, авіаційними та артилерійськими ударами", – зауважив президент України Зеленський.

Хроніка подій: 79 день оборони України від російської агресії

Звання Героя України присвоєно полковнику Качуру Роману Володимировичу, командиру 55-ї окремої артилерійської бригади оперативного командування "Схід" Сухопутних військ. Державними нагородами відзначені 269 військовослужбовців Збройних Сил України, з них 14 – посмертно

Вічна слава всім, хто став на захист України!

Перший російський військовослужбовець сьогодні постане перед українським судом за військові злочини. На лаві підсудних опиниться 21-річний російський військовий Вадим Шишимарін, якого звинувачують у вбивстві мирного жителя в селі Чупахівка Сумської області 28 лютого. Він застрелив беззбройного чоловіка, коли той їхав велосипедом. Орку загрожує від 10 до 15 років позбавлення свободи або довічне ув'язнення. Справедливе покарання наздожене кожного окупанта!

UPD: Перший суд щодо російського солдата за вбивство цивільного в Україні перенесли на 18 травня, — повідомив Солом'янський районний суд. Послалися на зайнятість та додатковий збір доказів.

Наразі Генпрокуратура України розслідує 11 239 ймовірних військових злочинів російських солдатів. У розслідуванні зайнято близько 8000 прокурорів у всій країні.

Ми чекали і наші захисники це зробили! 13 травня українські бійці досягли чудової цифри серед кількості знищених літаків, тепер їх рівно дві сотні! 200-й літак став двічі двухсотим!  Жоден з них літаків ніколи не злетить у небо, не скине ракети чи вибухівки на українські міста. Третя сотня відкрила рахунок. Відлік пішов!

 Гуманітарні коридори 

Україна розпочала перемовини з евакуації поранених з "Азовсталі",  – доповіла  Ірина Верещук. Вона відбуватиметься в кілька етапів і почнеться з порятунку важкопоранених українських бійців. "Ми почали новий раунд перемовин навколо дорожньої мапи спецоперації. Починаємо з важкопоранених. Є Червоний Хрест, вони зустрілися із росіянами. Провели з ними, а також із ООН, перемовини і дали їм мандат. Ми хочемо, щоб був підписаний документ: як саме відбуватиметься евакуація з "Азовсталі", готуємося до підписання", – сказала Верещук.

Віцепрем'єр-міністр уточнила, що посередником у поточному раунді перемовин погодилась виступити Туреччина. Це вже не перша спроба Туреччини надати допомогу Україні у порятунку героїв. Лідер кримськотатарського руху Мустафа Джемілєв заявив, що Туреччина на початку травня вже підготувала корабель для евакуації українських бійців з "Азовсталі" та навіть була готова гарантувати, що вони не воюватимуть до кінця війни, але росіяни відмовилися. Міністр оборони рф сказав, що Володимир Зеленський має дати команду здатися, а українським військовим нібито гарантують нормальне поводження.

Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко звернулися до керівників країн світу та ООН з проханням допомогти врятувати українських військових і цивільних на "Азовсталі".

Сьогодні, 13 травня 2022 року, з 10:00 до 15:00 відкритий зелений гуманітарний коридор для громадян, якім потрібно проїхати на тимчасово окуповані території в районі м. Василівка. Командування Сил оборони Запорізького краю просить стежити за безпековою ситуацією, адже у разі її зміни коридор буде закрито, – повідомила Запорізька обласна військова адміністрація.

Трофеї ЗСУ

Хроніка подій: 79 день оборони України від російської агресії

Миколаївські десантники поповнили колекцію збитих безпілотників. Військовослужбовцем розвідувального підрозділу 79-ї окремої десантно штурмової бригади зі стрілецької зброї було збито  ворожий безпілотний літальний апарат  комплексу радіоелектронної боротьби "Леєр", який призначений для придушення GSM-зв'язку. Разом до перемоги! 

"Укроборонпром" відновлює трофейну техніку, втрачену росіянами. "Фінансові втрати окупантів на українській землі ростуть. Підприємствами "Укроборонпрому" відновлено трофейну техніку сумарною вартістю у півтора мільярда гривень. При цьому сума збитків, нанесених окупантами державному ОПК, склала вже понад 100 мільярдів гривень", – повідомили в відомстві. Раніше в "Укроборонпромі" повідомляли, що освоїли ремонт систем реактивного залпового вогню "Смерч" та "Ураган", а також зенітно-ракетного комплексу "Оса".

На Луганщині сили ППО збили російський ударний вертоліт Мі-28 "Ночной охотник".

Перемовини України з росією

У московії сім п'ятниць на тижні. Або тотальна амнезія вкупі з шизофренією. Тільки вчора заступник постпреда росії при ООН Дмитро Полянський сказав, що москва зараз не бачить дипломатичних варіантів вирішення ситуації в Україні, а вже сьогодні пєсков заявив, що росія не відмовляється від зустрічі путіна та Зеленського, але така зустріч потребує підготовки. 

Зеленський готовий говорити з путіним без посередників.  "Тільки з ним, але без його посередників, і на умовах діалогу, а не ультиматумів", – заявив президент України в ефірі італійського телеканалу Rai 1.

Тим часом, головний радник президента Туреччини Ібрагім Калін заявив, що росія хоче сісти за стіл переговорів не лише з Україною, а й із Заходом та укласти нову велику угоду.  Проведення цих переговорів залежатиме від позицій сторін, включно з Європою та США.

Шлях до ЄС

"Позиція росії з приводу бажання Києва вступити до ЄС змінилася, тепер вона схожа на позицію щодо вступу України до НАТО", – заявив зампостпреда при ООН Полянський. Тобто тепер російська "баба-яга" проти. Та невже! А то що? Підете на Україну війною?

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та політиків

Вчора багато ЗМІ повідомило про те, що сенатор від Кентуккі Ренд Пол заблокував законопроект про виділення Україні додаткової допомоги на рекордну суму майже 40 мільярдів доларів. Але ніякої зради в цьому немає, як власне і "блокування". Насправді сенатори Ренд Пол та Джон Кеннеді підтримали законопроект про виділення коштів для України, проте виступили за введення спеціального генерального інспектора для контролю за витратами, щоб уникнути шахрайства. "Я симпатизую Україні; Я бажаю їм удачі, я хочу, щоб вони перемогли росіян, хочу, щоб вони витіснили орків зі своєї країни. Але ми також повинні бути стурбовані нашою країною та двозначною інфляцією тут, це лише посилить ситуацію", – сказав Ренд Пол.

Євросоюз планує додатково надати 500 мільйонів євро на військову допомогу Україні, – заявив глава євродипломатії Жозеп Боррель.

США передадуть Україні нелетальне обладнання з авіабази в Японії, – повідомили у Генштабі.

Українські військові уже використовують озброєння, яке передали країни-партнери. На фото – наші артилеристи працюють з гаубицею М777.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україні та партнерам не варто зосереджуватися лише на радянському озброєнні. "Україні потрібні винищувачі західного зразка", – сказав він.

Також Кулеба сьогодні звернувся до міністрів закордонних справ країн G7 із закликом ухвалити законодавство та створити всі процедури, необхідні для передачі російських суверенних активів Україні. "Канада вже зробила такий крок. Я переконаний, що решта країн G7 також це зроблять, радше швидше, ніж пізніше. Йдеться про сотні мільярдів доларів і євро. росія повинна заплатити. Політично, економічно, фінансово. Я вдячний країнам G7 за позитивну реакцію на мій заклик", — зазначив Дмитро Кулеба.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Пошта Люксембургу ввела в обіг нові марки та підтримку українців. Усі кошти від продажу цих марок будуть передані LUkraine asbl, щоб допомогти біженцям з України. Марки можна придбати у всіх поштових відділеннях країни, а також у філателиcтичному Інтернет-магазині POST.

А авіакомпанія Wizz Air надасть 10 тисяч безплатних квитків для українських біженців, які планують летіти до Великої Британії. Вилетіти можна з Польщі, Болгарії, Словаччини, Угорщини, Румунії з 14 травня по 15 червня.

Новини від партнерів

У Гаазі проходить виставка творів українського видавництва мальописів UA Comix "Війна в Україні: очима художників". Захід присвячений війні росії проти України. Після  завершення виставки роботи буде виставлено на аукціон. Отримані кошти підуть на підтримку ЗСУ.

Сьогодні вперше за останні тижні відбулася телефонна розмова між путіним і канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Шольц зауважив, що розмова була довгою та обговорили три важливі речі:

  • Припинити вогонь в Україні потрібно якнайшвидше;
  • Твердження, що в Україні правлять нацисти – хибно;
  • росія відповідальна за продовольчу ситуацію у світі.

Єврокомісія відкриє "лінії солідарності", щоб Україна могла вивезти зерно, яке заблокувала росія. Йдеться про маршрути, які дозволять прискорити експорт сільськогосподарської продукції і роботу митниць між Україною та ЄС, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Крім цього, Єврокомісія рекомендуватиме учасникам ринку ЄС надати додаткові вантажні автомобілі й інші потужності для транспортування.

"Міністр Остін поговорив із російським міністром оборони шойгу 13 травня вперше з 18 лютого.  Остін закликав до негайного припинення вогню в Україні та наголосив на важливості підтримки ліній зв'язку", — заявив прес-секретар Пентагону Джона Кірбі.

Турецький президент Ердоган висловився проти приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО та назвав Скандинавські країни "притулком для терористів". Він також заявив, що залучення Греції до Північноатлантичного альянсу було помилкою. У Фінляндії і Швеції здивовані таким поворотом. Кажуть, що раніше подібних сигналів від Турції не поступало.

А в угорському уряді підрахували, що заборона російської нафти коштуватиме їм 700 млн євро. Частина коштів піде на адаптацію свого нафтопереробного заводу, а інша — на капітальний ремонт ключового трубопроводу.

Що там на росії?

росія змушена використовувати у військовій техніці чіпи з холодильників та посудомийок — усе через західні санкції. Експорт технологій лише зі США впав майже на 70%, – заявила міністерка торгівлі США Джина Раймондо. Так ось навіщо русня крала пральні машинки!

Хроніка подій: 79 день оборони України від російської агресії

З поїздами теж не все гаразд. Siemens припиняє техобслуговування, розриває договори та виходить зі спільних підприємств з російською залізницею (РЖД) з 13 травня. На практиці це означає, що "російські" сучасні потяги "Сапсан" та "Ласточка", які зараз в наявності, повторять долю пасажирських літаків. Будуть їздити до першої поломки, потім одну частину рухомого составу почнуть розбирати на запчастини для іншої. Привіт, дрезіна!

І знову атака на військкомат.  В Омську до будівлі комісаріату прилетіло дві пляшки із запалювальною сумішшю. Проте навіть тут русня криворука: нічого не спалили – з пошкоджень лише розбиті вікна. Це вже дев'ята атака на військкомати у рф за останні місяці.

А хвилюватися росіянам дійсно є з чого. За даними ГУР України рф вже розпочала приховану мобілізацію. За словами начальника ГУР Кирила Буданова, прихована мобілізація йде двома шляхами: "Перше – це фактична мобілізація, а друге – використання резервістів. У них це називається "барс", тобто "бойовий армійський резерв країни", тобто це по суті, резервісти, яких на короткострокові контракти залучають до виконання бойових дій. Ці факти абсолютно підтверджені, у нас є полонені, які були залучені за цією системою", – сказав Буданов.

кремль заявляє, що повідомлення у фінській газеті про те, що "Газпром" може припинити постачання газу до Фінляндії у п'ятницю, швидше за все, є фальшивкою. Дуже дивне формулювання спростування.

Залишивши у спокої Фінляндію, країна-терорист переключилася на Польщу і … почала загрожувати Польщі війною. "Своєю заявою про росію Польща спонукає нас поставити її на перше місце в чергу на денацифікацію після України", – заявив депутат Держдуми Олег Морозов. Ось тільки погроз цих вже давно ніхто в Європі не боїться.

А що чутно про російських посіпак?

"МВС" невизнаного Придністров'я заявило, що невідомі спробували підпалити нафтобазу та військкомат. Ну взагалі-то по воєнкоматам саме русня спеціалізується, вона ж і на нафтобазах полюбляє курити.

У самопроголошеній Південній Осетії видали наказ про проведення 17 липня референдуму про входження "республіки" до складу росії. Так званий президент невизнаної республіки підписав наказ, нібито "керуючись історичним прагненням народу Південної Осетії до возз'єднання з росією".

Російський брехунець 

Постпред московії при ООН Небензя заявив, що в Україні було створено табори для дітей з 7 до 18 років, де з дітей готували майбутніх бойовиків. Суцільна брехня. В нас ненависті до русні тепер діти навчатимуться значно раніше – буквально з молоком матері.

Силовики росії запобігли теракту в торгово-розважальному центрі в Сочі і затримали неонациста, який планував його вчинити 9 травня, повідомляє ЦГЗ ФСБ. "В результаті проведених заходів затримано громадянина росії 1991 року народження, прибічника ідеології неонацизму та масових вбивств, який здійснював підготовку збройного нападу на громадян в одному з торговельно-розважальних центрів міста Сочі 9 травня поточного року", – йдеться у повідомленні.  Зазначається, що у нього вдома було вилучено револьвер із боєприпасами, гранату Ф-1, холодну зброю та рукописну план-схему планованого злочину. Якийсь неправильний "неонацист". Невже цього разу обійшлося без "татуювання у вигляді портрета Бандери, нацистської літератури, а також свіжонадрукованих листівок із символікою "Азова" і "Правого сектора"? Дивно, ми вже звикли, що "терористи", яких ловлять на росії, без цих атрибутів "на справу" не ходять.

Російські військові за примусу своїх пропагандистів знімаються в агітаційних роликах на узбережжі Азовського моря на Херсонщині. Для картинки в сюжетах по кілька разів заміновують і розміновують територію, — дізналося ГУ розвідки Міноборони.

Санкціями по агресору!

Японія забороняє експорт до рф високотехнологічних товарів. Мова йде про 3D-принтери, квантові комп'ютери та електронні мікроскопи. Нарешті на росію прийде такий улюблений росіянами радянський союз. Без технологій, без прогресу, без майбутнього.

Міжнародні санкції проти росії можуть скасувати лише тоді, коли всі її війська покинуть Україну, – заявила міністр закордонних справ Великої Британії.

Фаворитка путіна Аліна Кабаєва потрапила до нового списку санкцій Британії. Також під санкції попали родичі путіна, зокрема його колишня дружина та двоюрідні брати. Загалом нові санкції стосуються понад тисячі фізичних та 100 юридичних осіб, активів російських олігархів на суму понад 117 млрд фунтів стерлінгів.

Рахунки російського посольства у Польщі заблоковані до 2 вересня.

Життя з урахуванням бойових дій

"Епіцентр" заявив про відбудову всіх зруйнованих торгових центрів російськими окупантами. У перші місяці повномасштабної війни в Україні російськими окупантами було знищено три торговельні центри "Епіцентр" — у Чернігові, Маріуполі та Бучі, загальною площею  59 157 кв м. Ще два торгових центри, один в Києві та один у Харкові зазнали суттєвих ушкоджень.

У Мінцифри спростували інформацію про те, що скоро через застосунок "Дія" українці почнуть отримувати повістки. У міністерстві зазначають: подібні новини є фейком. У відомстві наразі не працюють над такою можливістю,  адже  вручати повістки можна лише особисто в руки.

Рада нацбезпеки та оборони запустила сайт "Окупант", який в оперативному режимі надає інформацію про військовополонених збройних сил росії, які вторглися на територію України починаючи з 24 лютого. "Порталом зможуть користуватися громадяни росії, зокрема родини солдат або їх знайомі, для отримання інформації про стан та місце перебування полонених". Також за допомогою сервісів порталу родичі російських військовополонених зможуть зв'язатися з представниками Міноборони України.

Заправки компанії Glusco (компанія належала компаніям з орбіти Медведчука) тепер перейшла до державного Нафтогазу. Рішення про передачу ухвалив уряд у виконання відповідного судового рішення про націоналізацію майна росії та пов'язаних з нею компаній. Влада вважає, що цей крок допоможе вирішити питання з пальним. 

Київ і область

Хроніка подій: 79 день оборони України від російської агресії

Водолазні підрозділи Мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС України обстежують та очищують акваторію Київщини від вибухонебезпечних предметів.

Хроніка подій: 79 день оборони України від російської агресії

Росіяни гірше фашистів: у Бучі орки заклали вибухівку у фортепіано дівчинки. Родина повернулася додому. Дитина потягнулася сісти за музичний інструмент. Проте мама дівчинки помітила, що нагороди стояли не так, як раніше, і заборонила доньці торкатися інструменту, після чого виявилося, що у фортепіано була вибухівка.

У Києві скорочують час комендантської години: з 15 травня вона діятиме з 23:00 до 05:00, – повідомляє КМДА. Метро тепер працюватиме з 6 ранку до 22:00 (раніше було з 6:30 до 20:00). Наземний транспорт – з 6 ранку до 22:30 (раніше було з 7:00 до 21:00).

Чернігівщина

Кількість травмованих внаслідок російського авіанальоту у Новгород-Сіверському зросла до 19 людей.

росія перекидає у прикордонні райони Брянської області додаткові підрозділи артилерії, щоб збільшити обстріли населених пунктів Чернігівщини поблизу кордону, – повідомляють у Генштабі ЗСУ.

Хроніка подій: 79 день оборони України від російської агресії

На кордоні України, росії та Білорусі у Чернігівській області розпочали процедуру ліквідації монумента "Три сестри". В обласній адміністрації готують низку документів для зняття з обліку як пам'ятки історії місцевого значення.  Далі документи для остаточного рішення передадуть Міністерству культури.  Після цього пам'ятник можна буде демонтувати.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: 79 день оборони України від російської агресії

Росіяни штурмують Гірську та Попаснянську громади: зруйновано майже 60 будинків, пошкоджено міст в Рубіжному. 31 раз росіяни відкривали вогонь у бік житлових масивів Луганщини протягом 12 травня.

Сім багатоповерхівок пошкоджено в Сєвєродонецьку, одну – в Лисичанську. Однак найбільш дісталося Попаснянській і Гірській громадам. Там окупанти вели штурмові дії у напрямку Оріхового та в районі Комишувахи. Успіху щодо просування уперед вони не мали, однак житла зруйновано безліч – понад 50 будинків, 15 – у Врубівці, 12 – у Золотому, 11 – у Комишувасі, шість – у Тошківці, чотири – у Троїцькому та ще дев'ять по інших селах Попаснянської громади. Крім того, удень рятувальники ліквідували загоряння складу з вугіллям в Лисичанську.

В орків не виходить побороти українців в бою, тож рашисти умисно знищують область, перетворюючи її на пустелю. Більшість наших населених пунктів зруйновані на 70%, ті, що знаходяться під окупацією ще більше, – зазначив Гайдай.

Хроніка подій: 79 день оборони України від російської агресії

На Донеччині крилата ракета мало не потрапила у натовп пенсіонерів. Ворожа крилата ракета 12 травня влучила у двоповерховий будинок у центрі смт Черкаське на Донеччині, недалеко від лінії фронту на Ізюмському напрямку. Саме у цей момент неподалік від місця, куди влучила ракета, жителі стояли в черзі за пенсією. На щастя, ніхто не постраждав, повідомили у Національній поліції.

За повідомленням голови Луганської військової адміністрації Сергія Гайдая, армія росії 5 раз намагається побудувати переправу через річку Сіверський Донець, а наші ЗСУ їх успішно накривають. "5 разів!!!  росіяни намагалися збудувати переправу в селі Білогорівці", – заявив Гайдай.

У Маріуполі від голоду потерпають майже 170 тисяч жителів, — заявляє уповноважена з прав людини Людмила Денісова. За два місяці блокади росіяни не допустили в місто жоден гуманітарний конвой з продовольством від України або міжнародних організацій.

Тим часом радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомляє, що у місті частково з'явилася вода та електроенергія.  Вода очікувано наповнила вулиці через численні прориви у мережі, потужностей для ремонту у окупантів немає.

Окупанти зруйнували міст через ручку Борова, транспортного сполучення між Сєвєродонецьком та Рубіжним більше не існує, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Окупанти продовжують акції залякування та фільтрації населення окупованих територій. В селі Безіменне Донецької області під час фільтраційних заходів рашисти пропонують людям грошову компенсацію за зруйноване житло в обмін на згоду "свідчити" проти українських захисників в Маріуполі.

А з Попасної рашисти насильно вивозять жителів в ОРЛО. Про це повідомив начальник Попаснянської районної військової адміністрації Микола Ханатов. "Станом на 8 травня (коли до міста зайшли російські окупанти – ред.) у Попасній залишалося 1,5 тисячі людей. Всі, хто хотів вчасно виїхати з Попасної, мали таку можливість. Зараз окупант приїжджає в укриття, наставляє дуло автомата і забирає наших попаснян у Первомайськ і Стаханов, які вже 8 років окуповані".

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що росіяни допитують дітей у фільтраційних таборах. "Останні евакуйовані з Маріуполя повідомляють, що росіяни вже дійшли до допитів дітей. Після допиту батьків у їх присутності починають уточнюючий допит дітей щодо подробиць. Намагаються спіймати батьків на неправді", – пише він.

Харківщина

Двоє людей загинули, четверо поранено (включно із двома медиками) внаслідок вчорашнього обстрілу Дергачів Харківської області.  Про це повідомив мер міста В'ячеслав Задоренко. За його інформацією, серйозно пошкоджено гуманітарний штаб, приміщення РАГСу, зруйновано харчоблок Дергачівської лікарні, частину поліклініки разом із рентген-кабінетом, постраждав будинок відділення швидкої допомоги.

Також мер повідомив, що на сьогодні під російською окупацією в Дергачівській громаді знаходяться Токарівський, Проходівський, Козачолопанський старостинські округи (повністю), Цупівка Прудянського округу та село Нове Російсько-Лозівського округу.

Крім цього, внаслідок обстрілів у Золочівській громаді постраждали 3 особи, а у Балаклії – 2. На Салтівці (мікрорайон Харкова) – 3 постраждалих. У Шебелинці Ізюмського району снаряд прилетів до ангару.  3 людей загинуло, 5 постраждали.

На Харківщині підірвано три мости, які необхідні для контрнаступу українських сил, – про це повідомляє CNN.  Йдеться про мости біля населених пунктів Рубіжне, Старий Салтів та Печеніги. 

19:30 – окупанти знову обстріляли звільнене селище Циркуни на Харківщині. Про це з місця повідомив працівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. "Сильно горить будинок, принаймні один. Також горить будинок у Великій Данилівці. Був сильний обстріл. Чути не менше 10 пострілів з чогось важкого".

Слідчі ДБР оголосили підозру заступниці начальника Куп'янського відділу поліції у Харківській області. Підполковниця свідомо перейшла на бік ворога і допомагала окупантам. Колаборантка забезпечувала просування колони російської бронетехніки та супроводжувала її на службовій машині.  Зрадниці загрожує до 15 років позбавлення волі.

Сумщина

Сьогодні вночі росіяни здійснили 2 ракетні удари по прикордонному населеному пункту Очкіно (Сумська область). Ніхто не постраждав.  Дісталося лише екології.

З території рф російські солдати обстрілювали з артилерії цивільні об'єкти на території Сумської області. Також завдали авіаудар по населеному пункту Товстодубове Шосткинського району. Про це повідомляє Генштаб. До всього росія посилює охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях.

Запоріжжя

Вчителі-колаборанти в окупованому Мелітополі Запорізької області отримали від окупантів по 1 300 гривень замість повної зарплати — окупанти неповний оклад аргументували тим, що вчителям "платить Україна".

В Мелітополі окупаційна влада придумала свої номери для авто. На номерних знаках зображено неактуальний герб Запоріжжя, який використовувався ще у 1811 році, та літери TVR (фахівці Центру протидії дезінформації вважають, що це відсилання до Таврійської губернії часів російської імперії).  "Така діяльність ворога – не ідолопоклонство, а потужна інформаційно-психологічна операція (ІПСО), спрямована на придушення опору місцевого населення окупованих територій", – наголошують фахівці. Такі номери для авто є незаконними.

Херсонщина

В Олександрівці Станіславської громади через обстріли військовими рф понад 350 будинків не придатні для проживання, а це 35 відсотків від усіх будинків у селі, – повідомив голова Станіславської територіальної громади Іван Самойленко

росія готується захопити всю Херсонську область. Про це йдеться у зведенні Повітряного командування "Південь". За наявними даними, росія підтягує ресурси, відновлює технічні потужності, здійснює підготовку інженерних підрозділів до наведення понтонно-мостових переправ. ЗСУ теж готується. Орки отримають все, чого вони заслуговують.

Хроніка подій: 79 день оборони України від російської агресії

Жителі Малих Копанів, Великого Клину та Гладківки самоорганізувались і допомогли громаді Таврійського загасити лісову пожежу. У цій ситуації не могли нічого зробити ні голова обласної військової адміністрації, ні депутати обласної ради, розповіла староста Гладківського старостинського округу Вікторія Ткаченко.

Російські окупаційні війська ведуть боротьбу за участь в мародерстві на Херсонщині. У регіоні вилучають майно та сільськогосподарську продукцію у підприємців. Також аграріїв примушують продавати вирощене за заниженими цінами, – повідомляє  Асоціація реінтеграції Криму.

В Генічеському районі 13 травня окупаційна влада анонсувала так званий "перепис населення". Про це у загальнонаціональному марафоні розказав депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

А в Генічеську рашисти відпустили з полону двох кримських татар – братів Дільшада та Руслана Рахімових, яких викрали 2 травня. За попередньою інформацією Кримськотатарського Ресурсного Центру, вони утримувалися у 17 училищі міста Генічеськ на Херсонщині. 

Росгвардійці захопили приміщення Херсонської компанії "Статус", яка надає послуги з доступу до інтернету і відключили все комунікаційне обладнання, – повідомляє Держспецзв'язку.

В окупований Херсон прибула група вербувальників в яку входять співробітники ФСБ, офіцери "міністерства держбезпеки ДНР" і представники ПВК "Ліга" (колишня "Вагнер"). Їхнє завдання – знайти людей, які погодяться працювати у "спецслужбах ДНР". Паралельно проводяться показові фільтраційні заходи щодо патріотично налаштованих місцевих.

За час перебування вказаної групи було закатовано та вбито до 50 осіб цивільного населення. Близько 120 мешканців Херсона було викрадено. Наразі їхнє місцеперебування невідоме. 12 травня зазначена група прибула до місцевого СІЗО де проводила так звану "мобілізацію" серед утримуваних осіб. З приміщення було чутно стрілянину з автоматичної зброї.

Миколаївщина

Ввечері 12 травня Миколаїв був обстріляний із РСЗВ, пошкоджені два інфраструктурні об'єкти, житлові будинки та територія лісу. Близько першої ночі були обстріли у Широківській громаді. Потерпілих немає, пошкоджені житлові будинки.

Касетними боєприпасами з ракетних систем залпового вогню був обстріляний Корабельний район Миколаєва вдень 13 травня. Одна з ракет у Миколаєві прилетіла до складу з розбирання автомобілів.

В Миколаєві відновлено централізоване водопостачання, – повідомив заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко. В місто активно надходить гуманітарна допомога, в цілому по Миколаївській області отримано 6500 т гуманітарних вантажів.

Також на Миколаївщині тривають роботи з відновлення доріг та облаштування тимчасових переправ, де були зруйновані мости.

Одещина

Росіяни намагаються вивезти знищений десантний катер зі Зміїного. Нові супутникові знімки, зроблені над Зміїним вдень 12 травня, показують, що орда підігнала до причалу острова плавучий кран. Ймовірно, його завдання – дістати десантний катер проекту "Серна", який затонув після українського удару 7 травня. Катер був уражений ракетою з безпілотника "Байрактар". Його корпус блокує нормальний захід інших десантних катерів у бухту.

Внаслідок ворожого обстрілу Одеси пошкоджено Воронцовський палац. Палац знаходиться в центральній частині міста і є пам'яткою архітектури початку XIX століття. Під час масових обстрілів Одеси 8-9 травня, в будівлі вибуховою хвилею пошкодило вікна та елементи ліпнини будівлі. Всі злочини росії проти людяності та об'єктів культурної спадщини України МКІП фіксує задля притягення росії до кримінальної відповідальності, – запевнив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

В Арцизі Одеської області запустили підстанцію, яка була пошкоджена під час обстрілу з боку росії, – відзвітував начальник Одеської військової адміністрації Максим Марченко.

Захід України

Найбільший виробник легкових авто в Україні відновлює роботу. На Закарпатті завод компанії "Єврокар", що є офіційним дистрибутором автомобілів ŠKODA в Україні, відновив прийом замовлень і запускає виробництво. Завод на Закарпатті у с.Соломонове знову запрацює у червні.

1
637

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: